2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Οι αναποφάσιστοι βγάζουν νικητή

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι φαίνεται πως κρατούν στο χέρι τους το κλειδί της νίκης για τα δύο μεγάλα κόμματα. Για πρώτη φορά, δύο μόλις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων αυξάνεται εντυπωσιακά, ενώ, όπως όλα δείχνουν, πάνω από 700.000 ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για την ψήφο τους την τελευταία ημέρα των εκλογών και πάνω από την κάλπη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 1.000.000 ψηφοφόροι -ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων ανεβάζουν τον αριθμό των αναποφάσιστων στο 1.500.000- δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι πυρκαγιές φαίνεται ότι επηρεάζουν δραματικά το πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας νέα δεδομένα εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα - ημέρες των μεγάλων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο και την Εύβοια- σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MARC για το «Εθνος», αυξήθηκε η αδιευκρίνιστη ψήφος αλλά και όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό.

Στην έρευνα που διεξήχθη 21 - 23 Αυγούστου οι αναποφάσιστοι καταγράφηκαν στο 9,1% και μία εβδομάδα μετά στο 13,7%, ενώ αντίστοιχη αύξηση είχαμε και στο άκυρο και λευκό, από το 3,7% στο 5%.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ποσοστά αναποφάσιστων κατέγραψε και η Metron Analysis -για λογαριασμό της εφημερίδας «Ημερησία»- που φθάνουν στο 23,1% και αν συνυπολογισθούν το 4,3% που δεν απάντησε, το 3,2% που δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε και το 7,1% που δηλώνει ότι θα ρίξει στην κάλπη «λευκό ή άκυρο», φτάνουμε στο 37,7%, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους.

Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων κατέγραψε η ALCO -στο 11,5%- με αυξημένα ποσοστά τόσο σε όσους ψηφίζουν λευκό (6,9%) και όσους σε ψηφοφόρους δεν απαντούν (4,7%).

Σημειώνεται ότι και στον πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις και έντονος προβληματισμός. Μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της MARC, αυξήθηκαν σημαντικά οι ψηφοφόροι της κυβερνώσας παράταξης που προσχώρησαν στους αναποφάσιστους όπως και όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό. Τα στοιχεία εμφανίστηκαν και στους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείγμα του ρευστού πολιτικού σκηνικού.

Διλήμματα
Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο είναι τα διλήμματα των αναποφάσιστων που αποτυπώθηκαν στη μέτρηση της MARC.

Για πρώτη φορά στους αναποφάσιστους -το 31,3%- προκρίνεται το δίλημμα να επιλέξουν μεταξύ δύο μικρών κομμάτων. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το δίλημμα για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ήταν μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι το συγκεκριμένο μπλοκ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, αποτελείται από πολλές κατηγορίες. Ενα ποσοστό της τάξης του 25%, τις τελευταίες μέρες των εκλογών, θα αποφασίσει ανάλογα με το κλίμα των ημερών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα exit polls της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, σχεδόν το 8% των ψηφοφόρων πήρε απόφαση ποιο κόμμα θα ψηφίσει πάνω από την... κάλπη. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα, το ποσοστό αυτό που αποφασίζει στο παρά πέντε των εκλογών, θα αυξηθεί.

Καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου θεωρούνται και οι 350.000 νέοι ψηφοφόροι (πολίτες που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά), οι οποίοι αποτελούν το 5% του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το συγκεκριμένο κομμάτι επειδή δεν έχει προηγούμενο εκλογικής συμπεριφοράς είναι δύσκολο να αποτυπωθεί ο ρόλος του στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Οπως όλα δείχνουν, το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων δημιουργεί ένα ασαφές εκλογικό τοπίο. Και το σίγουρο είναι ότι κρατούν στο χέρι τους το κλειδί των εκλογών.

5 σενάρια για ένα θρίλερ

Αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή ακόμα και με το σενάριο αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μπορεί να βρεθεί το κόμμα που θα πλειοψηφήσει στην εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου.

Προϋπόθεση για να μετατραπεί η εκλογική βραδιά σε θρίλερ είναι να προκύψει πεντακομματική Βουλή - προοπτική που προεξοφλείται πλέον από τους περισσότερους αναλυτές-, αλλά και να επιβεβαιωθεί η τάση ενίσχυσης των «μικρών» κομμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κινούνται πλέον αισθητά πάνω από το «πλαφόν» του 3%.

Το «κατώφλι»
Ως γνωστόν, ο νέος εκλογικός νόμος δεν ευνοεί τη δυνατότητα σχηματισμού ισχυρών κυβερνήσεων, εάν το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Η επίτευξη αυτοδυναμίας δεν συνδέεται, μάλιστα, όπως κακώς νομίζεται, με τη διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό του πρώτου κόμματος και από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή.

Οπως υπογραμμίζει ο εισηγητής του νόμου πρώην υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, σε εγχειρίδιο ανάλυσης του εκλογικού νόμου «όσο περισσότερο το άθροισμα των ποσοστών των εντός Βουλής κομμάτων πλησιάζει το 100%, τόσο υψηλότερο είναι και το κατώφλι της αυτοδυναμίας».

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, όπου το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ φθάνει το 98,27%, το ποσοστό που δίνει 151 βουλευτές στον πρώτο είναι το 42%. Αντιθέτως, αν τα πέντε κόμματα βρίσκονται στο 96,5% -υπόθεση στην οποία βασίζονται τα πέντε σενάρια που παρουσιάζονται- το «κατώφλι» της αυτοδυναμίας πέφτει στο 41,2%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πολιτικό κλίμα που δημιούργησαν οι πρόσφατες φονικές πυρκαγιές δείχνει να ευνοεί την ενίσχυση των μικρών κομμάτων, η τάση διόγκωσης μάλιστα της δεξαμενής των αναποφάσιστων που καταγράφουν οι περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης ίσως και να προοιωνίζεται ακόμα μεγαλύτερες δυσχέρειες για τον «δικομματισμό».

Υπό αυτή την έννοια, τα δύο βασικά σενάρια που μελετούν τα εκλογικά επιτελεία και παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος» έχουν σχέση με τις εκλογικές επιδόσεις των «μικρών», αφού από αυτές θα κριθεί αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα διανείμουν ένα ποσοστό περί το 83-84%, ικανό να «χωρέσει» αυτοδυναμία, ή αν θα αναγκασθούν να μοιρασθούν ένα ποσοστό περί το 80%, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει το κεφάλαιο της αναζήτησης συμμαχιών και του σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας.

Για τον υπολογισμό της κατανομής των εδρών ανάμεσα στα πέντε κόμματα αξιοποιήθηκε η μελέτη του νέου εκλογικού νόμου, που εξέδωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, ενώ κριτήριο για την πιθανολόγηση των εκλογικών επιδόσεών τους υπήρξαν οι δημοσκοπήσεις που είδαν την τελευταία εβδομάδα το φως της δημοσιότητας.

Το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων εκτιμήθηκε στο 3,5%, καθώς εικάζεται ότι και αυτά μπορούν να απορροφήσουν ένα τμήμα της ψήφου αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση, λόγω των τελευταίων γεγονότων. Αν η τάση αυτή δεν επαληθευθεί και οι «λοιποί» κινηθούν περί το 2-2,5%, το «κατώφλι» της αυτοδυναμίας θα προσεγγίσει το 42%, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Αποκλείει μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο Αλ.Αλαβάνος

Να «απελευθερωθούν» κάλεσε τους πολίτες της Κρήτης ο Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο στο Ηράκλειο. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα καταφέρει να εκλεγεί όντας υποψήφιος σε Ηράκλειο και Σέρρες δήλωσε χαριτολογώντας πως θα έχει «πρόβλημα» ποια έδρα από τις δύο να διαλέξει.

Στη συνέχεια αφού ξεκαθάρισε πως δε θα συνεργαστεί μετεκλογικά με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα μίλησε για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΔΗΚΚΙ: «Συνεργαστήκαμε με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου, που είχαν πιστέψει στην 3η του Σεπτέμβρη και τώρα κάνουν ένα μεγάλο βήμα μαζί μας. Πάμε με ενίσχυση των λεγομένων μικρών κομμάτων και ήδη διακρίνουμε τη διάθεση του κόσμου να στηρίξει την προσπάθειά μας» δήλωσε ο κ.Αλαβάνος.

Αναφερόμενος στο θέμα της προκήρυξης των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις εκλογές σε μια περίοδο υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές. Είχαμε επίσης έναν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που γυρνούσε σε όλη τη χώρα και ζητούσε επίμονα εκλογές και φθάσαμε σε αυτή την τραγική κατάσταση να καταστρέφεται ολόκληρη η Ελλάδα».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη λειτουργεία του κρατικού μηχανισμού υπογράμμισε ότι δεν φανταζόταν ότι θα ήταν «ανύπαρκτος».

Τέλος ο κ.Αλαβάνος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας μεταξύ άλλων τις κατηγορίες του στις πολιτικές που εφαρμόζουν στο θέμα της προστασίας των δασών.