2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Σε εξέλιξη η προεκλογική δραστηριότητα

Σε φουλ προεκλογική δραστηριότητα έχουν επιδοθεί τα κόμματα, ενώ μόλις δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

Αναμφίβολα γεγονός της εβδομάδας είναι το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, θα γίνει την Πέμπτη, ενώ μέχρι τότε οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνεχίσουν τις περιοδείες και τις ομιλίες στην επαρχία.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τα καμένα

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ για τις καμένες περιοχές ανακοίνωσε, από τον Πύργο, ο Γιώργος Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων προβλέπονται :
 • Κάλυψη του συνόλου του κόστους επισκευών ή ανακατασκευών πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας που έχουν καταστραφεί.
 • Πλήρης κάλυψη κόστους ανακατασκευής επαγγελματικών μονάδων.
 • Ανάληψη από την Πολιτεία του κόστους αποκατάστασης ζημιών σε κατοικίες, οικοσκευή, καλλιέργειας, κτηνοτροφικές μονάδες, μηχανήματα και κάλυψη του εισοδήματος μέχρι 5 χρόνια ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.
 • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για κάθε οικογένεια 1.000 ευρώ μηνιαίως για 5 χρόνια, μέχρι 7 χρόνια για ελαιοπαραγωγούς.
 • Αποζημίωση για τις καλλιέργειες από 200 έως 800 ευρώ το στρέμμα, από 150 έως 1.000 ευρώ για το ζωϊκό κεφάλαιο.
 • 500 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο σε πυρόπληκτους φοιτητές

Για τα άμεσα μέτρα το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

 • Επιδότηση ενοικίου από 300 έως 600 το μήνα για 4 χρόνια αν πρόκειται για ιδιοκτήτες και για 9 μήνες αν πρόκειται για ενοικιαστές. Έκτακτη ενίσχυση ανέργων με 5 μηνιαία επιδόματα 1835 ευρώ.
 • Προνοιακό βοήθημα άμεσων αναγκών 3.000 συν 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.
 • 15.000 ευρώ για τις κατεστραμμένες οικοσκευές όλες τις κατοικίες.
 • Αποζημίωση συγγενών θανόντων με 30.000 ευρώ και διπλασιασμό της πλήρους σύνταξης σε ένα μέλος κάθε οικογένειας θανόντος.
 • 20.000 ευρώ αποζημίωση τραυματία με μόνιμη βλάβη και 3 επιπλέον συντάξεις στους συνταξιούχους.
 • Παράλληλα γίνεται λόγος για αναστολή εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία και ρυθμίσεις οφειλών σε εφορίες και Τράπεζες.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το σχέδιο ως σχέδιο εθνικής αναγέννησης και την περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται απαιτείται εθνική ομοψυχία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι, ως πρωθυπουργός, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος ανασυγκρότησης. Οι δεσμεύσεις του:

 • «Να προτείνω στη Βουλή τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής με στόχο την ουσιαστική παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης».
 • «Να συγκροτήσω ένα άτυπο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων από Έλληνες Επιστήμονες που ζουν εδώ και από Έλληνες της διασποράς που έχουν διαπρέψει στον τομέα τους. Στο Συμβούλιο αυτό θα μετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι Επίτροποι που έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ΕΕ, όλοι οι Έλληνες με υπεύθυνες και υψηλές θέσεις σε Διεθνείς Οργανισμούς. Ολοι οι ξεχωριστοί και εξαίρετοι επιστήμονες που έχουν την αναφορά τους στην Ελλάδα και στον ελληνισμό της διασποράς».
 • «Να προβάλω και να δώσω ξανά νόημα και περιεχόμενο στην έννοια του Εθνικού Ευεργέτη. Ολοι όσοι μπορούν να συμβάλλουν οικειοθελώς και ανιδιοτελώς σε αυτό το όραμα καλούνται να συμβάλουν».
 • «Αξιοποιώντας όλες τις γνώσεις μου και επαφές διεθνώς να ηγηθώ μιας διεθνούς σταυροφορίας στον ΟΗΕ, στην UNESCO, στη ΔΟΕ όπως και σε άλλους διεθνείς φορείς για να συμμετέχουν ενεργά και με πολλούς τρόπους στο μεγάλο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της περιοχής».
 • «Η δομή που θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας θα είναι ένας αυτόνομος, ευέλικτος και καλά στελεχωμένος φορέας - οργανισμός κατά τα πρότυπα της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων».
 • «Στις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εγγυώμαι να κάνω πράξη τη δέσμευση μου για την ίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, τη συγχώνευση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των δασών και δασοπυρόσβεσης».

Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε και μοντέλο ανάπτυξης της Ολυμπίας. Είπε ότι πρώτη του προτεραιότητα μετά την νίκη του Κινήματος στις 17 Σεπτεμβρίου θα είναι «η δημιουργία ενός πολυδύναμου πόλου ανάπτυξης στο χώρο της Ηλείας κοντά στην Ολυμπία που θα αποτελέσει ένα σύμβολο για την Ελλάδα και ένα σημείο οικουμενικής αναφοράς». Θα στηρίζεται στα εξής:

 1. Στο θεμέλιο ενός διεθνούς, σύγχρονου Πανεπιστημίου συνδεδεμένου με τα υπάρχοντα Πανεπιστήμια της Πελοποννήσου και της Πάτρας. Οι υποδομές και ο θεματικός προσδιορισμός αυτού του Πανεπιστημίου θα έχουν σχέση με όλες τις πτυχές του αθλητισμού και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το πανεπιστήμιο αυτό μπορεί να «υιοθετηθεί» και να τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
 2. Στο θεμέλιο ενός μεγάλου θεματικού πάρκου που θα αναπαριστά την ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία καθώς και τις αναφορές της στην θεογονία και κοσμογονία.
 3. Στο θεμέλιο της γνώσης, της προστασίας και της ανάδειξης των κρίσιμων οικοσυστημάτων και την άρρηκτη σχέση τους με τον άνθρωπο και τη ζωή του.
 4. Στο θεμέλιο ενός διεθνούς πρότυπου Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς εκδηλώσεων και διοργανώσεων αγώνων για τους αθλητές , τους νέους και του φιλάθλους όλου του κόσμου.
 5. Στο Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτός ο πόλος θα ισοδυναμεί με μία πόλη, η οποία μπορεί να φέρει το όνομα «Νέα Ολυμπία» ως «αντάξια των ονείρων και των προσδοκιών όλων των Ελλήνων και κυρίων των νέων γενεών».

Αναφερόμενος στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην περίοδο των πυρκαγιών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση και υποσχέθηκε τη ριζική του αλλαγή. «Η άμεση αρωγή στους πυρόπληκτους είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας και οφείλει η κυβέρνηση να το πράξει άμεσα και ολοκληρωμένα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «σήμερα όμως, η αρωγή μετατρέπεται από την κυβέρνηση Καραμανλή σε απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων και εμπόριο ψήφων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πέρα από την άμεση αρωγή είναι αναγκαίο και ένα σχέδιο μακράς πνοής. «Η ΝΔ δεν είναι σε θέση ν΄ αναλάβει μια τέτοια μεγάλη ευθύνη γιατί δε θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για ανικανότητα, ανεπάρκεια, αναλγησία, υποκρισία, αλαζονεία, διασυρμό της χώρας, μη ανάληψη ευθυνών και μη έκφραση συγγνώμης από τους πυρόπληκτους και τον ελληνικό λαό.

Θέλησή μας είναι να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό και να δώσουμε μια νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή και η φιλοδοξία μας είναι να μην επαναφέρουμε απλώς τους ανθρώπους και τους τόπους τους στην κατάσταση που ήταν πριν τις πυρκαγιές, επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του Σχεδίου είναι να γίνει η Πελοπόννησος «η κοιτίδα ενός «μοντέλου» οικο-ανάπτυξης, ενός νέου προτύπου «πράσινης» ανάπτυξης με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση, στην ιστορία και στον πολιτισμό».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η προτεραιότητα δίνεται στον πολυδοκιμασμένο νομό Ηλείας, αλλά τα μέτρα αφορούν και τους πυρόπληκτους των υπολοίπων νομών της Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Πίνδου και όπου αλλού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι απαιτείται πλέον η μέγιστη αξιοποίηση των εναπομεινάντων πόρων του Γ΄ ΚΠΣ. Υπογράμμισε ότι αυτό ζήτησε στις πρόσφατες συναντήσεις του με την κ. Χούμπνερ και τον κ. Μπαρόζο, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση της ΝΔ ότι λόγω αδυναμίας απορρόφησης των εν λόγω πόρων αυτοί κινδύνευαν να χαθούν.

Ακόμη, τόνισε ότι απαιτείται επίσης και ο ανασχεδιασμός του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της 4ης Προγραμματικούς Περιόδου αλλά και του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της χώρας.

Με την παράκληση για τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της φοβερής καταστροφής, ανθρώπων και φύσης, ξεκίνησε την ομιλία του στον Πύργο. Αναφέρθηκε στην πρωτοφανή εθνική καταστροφή, λέγοντας πως «τίποτα πλέον δεν είναι ίδιο». Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδει στην συγκυρία είναι το γεγονός ότι την ταύτισε με κορυφαίες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας, όπως την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την τραγωδία του Ελληνισμού στην Κύπρο το 1974 και την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

ΚΚΕ
«Οι στόχοι των προτάσεων ανασυγκρότησης που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου δεν διαφέρουν στην ουσία απ΄ αυτούς της ΝΔ. Αφορούν στην ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου, της ΄΄επιχειρηματικότητας΄΄, των επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού και στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια», σχολίασε το ΚΚΕ.