2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Κ.Καραμανλής vs Γ.Παπανδρέου

Έστω και με όρους που δεν αναμένεται να επιτρέψουν την ουσιαστική παρουσίαση πολιτικών θέσεων, οι πολιτικοί ηγέτες θα αναμετρηθούν το βράδυ της Πέμπτης στο πρώτο debate της προεκλογικής περιόδου. Όπως έγινε γνωστό, αυτό ορίστηκε για την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στις 21.00 και θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση και τα ιδιωτικά κανάλια που συμμετέχουν.

Από την πλευρά των δημοσιογράφων συντονίστρια θα είναι η Μαρία Χούκλη και ερωτώντες δημοσιογράφους τους Όλγα Τρέμη (Mega), Έλλη Στάη (Alpha), Νίκος Ευαγγελάτος (ANT1), Νίκος Χατζηνικολάου (Alter) Αλέξης Παπαχελάς (Σκάι) και Αιμίλιος Λιάτσος (Star).

Στην «άλλη πλευρά» θα βρεθούν οι έξι αρχηγοί, τέσσερις των κοινοβουλευτικών κομμάτων (Κ.Καραμανλής, Γ.Παπανδρέου, Αλ.Παπαρήγα και Αλ.Αλαβάνος), καθώς και οι Γ.Καρατζαφέρης και Στ.Παπαθεμελής για ΛΑΟΣ και Δ.Α. αντίστοιχα.

Ο μεγάλος αριθμός προσώπων στο στούντιο πάντως δεν υπόσχεται σοβαρή συζήτηση, καθώς θα υπάρχει εκ των πραγμάτων λίγος χρόνος τόσο για την ανάπτυξη ερωτήσεων όσο και για τις απαντήσεις, δεδομένης και της μεγάλης θεματολογίας. Συγκεκριμένα, η αναμέτρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες και θα διαχωριστεί σε έξι ενότητες: Εξωτερική Πολιτική, Οικονομική Πολιτική, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία και Γενικά Πολιτικά Ζητήματα.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων θα διαρκούν μισό λεπτό, ενώ οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών ενάμισι λεπτό. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ ζήτησε διεξαγωγή τριών αναμετρήσεων, δύο με συμμετοχή όλων των αρχηγών και μόνο με Γ.Παπανδρέου και Κ.Καραμανλή.

Η αγροτική οικονομία βασικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη ύπαρξης εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας επεσήμανε από την Καρδίτσα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλία, ο Αλέκος Αλαβάνος

Την ανάγκη ύπαρξης εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας επεσήμανε από την Καρδίτσα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλία, ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Χάραξη εθνικής στρατηγικής

Ο κ. Αλαβάνος θεώρησε αναγκαία την χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, "δεδομένου", όπως είπε, "ότι στην Θεσσαλία, την κοιτίδα των αγώνων του αγροτικού κινήματος δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγικοί στόχοι για το μέλλον, παρά μόνον ένας διαχωρισμός των αγροτών σε "γαλάζιους" της Νέας Δημοκρατίας και "κόκκινους" του ΚΚΕ".

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της εκτροπής του Αχελώου τονίζοντας πως στην περιοχή έχει συντελεστεί "μεγάλη κοροϊδία" στο συγκεκριμένο ζήτημα. "Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα όφελος για τους αγρότες", δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως έχουν γίνει τεράστιες ημιτελείς παρεμβάσεις στο περιβάλλον και μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή πολλών άλλων έργων μικρής κλίμακας, με ουσιαστική απόδοση για την γεωργία και τους καλλιεργητές στον κάμπο". Επισήμανε ακόμη πως "σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πάμε στις εκλογές με την στείρα αντιπαράθεση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους".

Επίθεση Παπαρήγα κατά δικομματισμού και ΣΥΡΙΖΑ

Στους ψηφοφόρους που δεν προσδοκούν και δεν ελπίζουν τίποτα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απεύθυνεται το ΚΚΕ, τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Σώστη, στο Νέο Κόσμο.

Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου θα αναδειχθεί μια αντιλαϊκή κυβέρνηση και μια αντιλαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση, όποιο και να αναδειχθεί πρώτο κόμμα από τα δύο μεγάλα.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί το ΚΚΕ ότι αντιπολιτεύεται περισσότερο αυτόν παρά το δικομματισμό, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτό είναι λάθος και τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι ενάντια στην πλουτοκρατία και στα κόμματά της, όποια ταμπέλα και αν έχουν.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «η τακτική που επισήμως παρουσιάζεται ως 'αγώνας κατά του δικομματισμού' δείχνει την αγωνία του ΚΚΕ να θέσει στο περιθώριο κάθε αριστερή φωνή εκτός της δικής του. Η αγωνία αυτή θα αυξάνεται μέχρι τις εκλογές, όσο δυναμώνει η απήχηση των θέσεων της ενωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς ανάμεσα στους πολίτες και τους εργαζόμενους».

Aναφερόμενη στην πολιτική των συμμαχιών, η κα. Παπρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι ανοιχτό σε συμμαχίες με κοινωνική ταυτότητα και όχι πολιτική.

Κατηγόρησε, τη ΝΔ ότι, αν κερδίσει τις εκλογές, θα επικαλεστεί εθνική κρίση για να πάρει ακόμη περισσότερα αντιλαϊκά, όπως είπε, μέτρα και υποστήριξε ότι ετοιμάζεται να παραδώσει τη δυτική Ελλάδα στο κεφάλαιο.

Σε περίπτωση, είπε, που η κάλπη αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, τότε αυτό θα συνεχίσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ, όπως έκανε και όταν ανέλαβε την εξουσία την προηγούμενη φορά. «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ας φέρουν ένα μέτρο που έπληξε τα συμφέροντα του καπιταλισμού» τόνισε, προσθέτοντας ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα εξυπηρετούν το κεφάλαιο.

Παράλληλα, είπε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κινδυνολογούν και τρομοκρατούν, γιατί ανησυχούν και φοβούνται ότι θα χάσουν δυνάμεις στις προσεχείς εκλογές, καλώντας τους ψηφοφόρους «να τους κόψουν τα φτερά».

«Το σύνθημα που πρέπει να βγει από την κάλπη» είπε η γγ του ΚΚΕ, «πρέπει να είναι 'σας πήραμε χαμπάρι και τους δυό'». Είπε ακόμη ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόσωπο με πρόσωπο το ΚΚΕ και το χαρακτηρίζουν παρωχημένο, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, δεν συμβαίνει, «γιατί το ΚΚΕ έχει ανανεωθεί, διατηρώντας όμως τις βασικές του αρχές».

«Πρόταγμα του ΚΚΕ είναι η υπεράσπιση του συμφέροντος της εργατικής τάξης, των αγροτών και των μικρομεσαίων» τόνισε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ταξικός αγώνας ενάντια στην πλουτοκρατία και το λαϊκό κίνημα να αποκτήσει ταξικό περιεχόμενο.

Η ΝΔ δεν έχει ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με τον Θ.Ρουσόπουλο

Την εκτίμηση ότι ο κύκλος ενημέρωσης για το θέμα της αντιμετώπισης των καταστροφών από τις πυρκαγιές έχει κλείσει εξέφρασε ο Θ.Ρουσόπουλος κατά την τελευταία ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη.

Ερωτηθείς εάν οι τελευταίες εμφανίσεις του πρωθυπουργού εντάσσονται στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία και πως με τις πυρκαγιές σταμάτησε η διαφημιστική προβολή και οι κομματικές εκδηλώσεις.

«Αυτό το ερώτημα να το απευθύνετε σε άλλους» ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος και σημείωσε ότι όποτε κριθεί πως πρέπει να παρέμβει ο πρωθυπουργός το κάνει αποδεικνύοντας ότι η πολιτεία μπορεί και πρέπει να στέκεται δίπλα στο δοκιμαζόμενο πολίτη.

Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στη διαδικασία για την απονομή του βοηθήματος των 3.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι η αποτύπωση της εμπειρίας των ημερών της κρίσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί και μετά τις εκλογές για την απλούστευση των διαδικασιών στις σχέσεις του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Θ.Ρουσόπουλος παρατήρησε πως τρία είναι τα σημαντικά σημεία: Πρώτον, αν οι υπεύθυνες δηλώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως το μόνο έγγραφο σε ορισμένες συναλλαγές και όπου χρειαστεί να συνδυαστούν με ένα δεύτερο έγγραφο και να εξεταστεί ποια ήταν τα τρωτά σημεία αν υπήρχαν και σε τι ποσοστό. Δεύτερον, η περαιτέρω μείωση των υπογραφών στην εσωτερική διοίκηση και των εγγράφων που απαιτούνται όταν ο πολίτης θέλει να προβεί σε πιο σύνθετες πράξεις. Τρίτον, η αποτύπωση της εμπειρίας από το 1555 και η δυνατότητα της πολιτείας να ακούει τις παρατηρήσεις των πολιτών, ενώ ανέφερε πως ήδη αυτό γίνεται στο 1564 που λειτουργεί από το υπουργείο Εσωτερικών για θέματα στη σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε πως συνολικά 26.077 αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν πάρει αποζημιώσεις 36.963.0000 ευρώ, 48.295 πολίτες έχουν πάρει το πρώτο βοήθημα από όλες τις τράπεζες και έχει δοθεί ποσό που προσεγγίζει τα 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, περίπου 400 μη δικαιούχοι έχουν επιστρέψει το επίδομα των 3.000 ευρώ.

Προπαγάνδα υπέρ ΝΔ

Ευθεία και προκλητική παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις εν όψει εκλογών επιχείρησε με έκθεσή της η Morgan Stanley.

Η αμερικανική τράπεζα που μόνο το 2005, το 2006 και το 2007 απέσπασε επτά «δουλειές» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο και δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, βγάζει την υποχρέωσή της λειτουργώντας προεκλογικά ως... παπαγαλάκι της κυβέρνησης.

Στην έκθεσή της (30/8, «General Elections: Α Risk-Return Αpproach») αναφέρεται στη μετοχή του ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι ο βασικός καταλύτης για τη μελλοντική της πορεία δεν είναι άλλος από την έκβαση των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου.

Προβλέπει, συγκεκριμένα, ενίσχυση κατά 25% της μετοχής του οργανισμού σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής και πτώση κατά 15% εάν κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα, δύο εβδομάδες πριν από την κάλπη διατηρεί για τον ΟΤΕ τη σύσταση «overweight», με την τρέχουσα τιμή-στόχο να βρίσκεται στα 26 ευρώ.

Η εκτίμηση της Morgan Stanley για την «ελεύθερη πτώση» της μετοχής του ΟΤΕ εάν νικήσει το ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «παιχνίδι, στημένο και βρώμικο που αφορά τις επερχόμενες εκλογές».

Η ανακοίνωση
Στην ανάλυσή της η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ, η μετοχή του ΟΤΕ μπορεί να φτάσει έως και τα 29,2 ευρώ, δηλαδή να ενισχυθεί κατά 25% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι το ανοδικό σενάριο έχει περισσότερες πιθανότητες, καθώς «η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις αν και η δημοτικότητά της υφίσταται απώλειες λόγω των πυρκαγιών».

Σημειώνει δε και το στρατηγικό ενδιαφέρον από πλευράς Marfin, που πρόσφατα απέκτησε συμμετοχή 5,3% στον ΟΤΕ.

Αν η ΝΔ παραμείνει στην εξουσία, η Morgan Stanley θεωρεί πιθανότερο να υπάρξουν εξελίξεις σε σημαντικά ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η περαιτέρω μείωση του προσωπικού στον ΟΤΕ, η εξαγορά της Cosmote και η ιδιωτικοποίηση του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.

Οπως αναφέρει, «όλα αυτά ή έχουν συζητηθεί ή έχουν αρχίσει και εν μέρει υλοποιηθεί την τελευταία διετία. Αν συνυπολογίσουμε τα οφέλη από όλα αυτά τα ζητήματα, οδηγούμαστε στο ανοδικό σενάριο των 29 ευρώ, δηλαδή ανοδικό περιθώριο έως 25%».

Αντίθετα, σε περίπτωση υπερίσχυσης του ΠΑΣΟΚ, ο οίκος διαβλέπει ρίσκο όσον αφορά την προώθηση των παραπάνω ζητημάτων. Η τιμή-στόχος των 26 ευρώ δίνει σχετικές πιθανότητες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και περαιτέρω μειώσεων του προσωπικού του ΟΤΕ.

Αν μηδενιστούν οι πιθανότητες αυτές τότε η τιμή-στόχος κατεβαίνει στα 25 ευρώ, δηλαδή υπάρχει ακόμη ανοδικό περιθώριο 7%.

Σύγχυση
Η έκθεση προκαλεί ωστόσο σύγχυση, καθώς, ενώ από τη μία αναφέρει ότι η ολική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ από τη ΝΔ θα ενισχύσει την τιμή της μετοχής του, από την άλλη υποστηρίζει ότι αν αυτό συμβεί από το ΠΑΣΟΚ θα την πιέσει χαμηλότερα.

Η Morgan Stanley αναφέρει, τέλος, το παράδειγμα της Αυστρίας όταν η αναπάντεχη νίκη τον Οκτώβριο του 2006 του κόμματος των σοσιαλιστών «βύθισε» τη μετοχή της ΤΚΑ κατά 10%.

Αν και λίγες εβδομάδες μετά η τιμή της μετοχής ανέκαμψε στα προεκλογικά επίπεδα, οι επενδυτές έχασαν το ενδιαφέρον τους τόσο για τη συγκεκριμένη μετοχή όσο και για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο συνολικά, με αποτέλεσμα να έχει χάσει το τελευταίο 12μηνο 25%.

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΣΟΚ
Βρώμικο παιχνίδι με στόχο τις κάλπες

Για στημένο και βρώμικο παιχνίδι της ΝΔ και στελεχών της σε βάρος της χώρας και του ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια μάλιστα της προεκλογικής περιόδου, μιλούν οι υπεύθυνοι της Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου και Μεταφορών - Τηλεπικοινωνιών, Ντ. Ρόβλιας, με αφορμή την πρόβλεψη της Morgan Stanley για την πορεία της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ μετά τις εκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι κ. Παπανδρέου και Ρόβλιας εξαπολύουν αφενός επίθεση στον διοικητή του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, λέγοντας: «Ο διορισμένος από την κυβέρνηση διοικητής του ΟΤΕ, που συνέβαλε καθοριστικά στην αρνητική πορεία του οργανισμού και είναι συνυπεύθυνος για το σκάνδαλο εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote, ενεπλάκη, ως μη όφειλε, στην πολιτική αντιπαράθεση». Μιλώντας σε ξένους επενδυτές, προέβλεψε αρνητικές επιπτώσεις για τον ΟΤΕ εάν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό τόσο την τιμή της μετοχής του ΟΤΕ όσο και την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Οι αρμόδιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν καταγγέλλοντας: «Σήμερα (σ.σ.: χθες) ξένη μεγάλη τράπεζα, όλως συμπτωματικώς (!), προβλέπει αύξηση της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ αν εκλεγεί η ΝΔ, και μείωση εάν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ. Το παιχνίδι είναι στημένο και βρώμικο, αφορά δε, προφανώς, τις επερχόμενες εκλογές. Η ΝΔ και τα στελέχη της ασκούν, για ακόμη μία φορά, πολιτική σε βάρος της χώρας και του ΟΤΕ, βρίσκοντας ή αναζητώντας συμπαραστάτες στο εξωτερικό για το «έργο» τους αυτό».

Οι ίδιοι καταλήγουν: Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα ανακόψει την πορεία απαξίωσης του ΟΤΕ, την οποία επιμελήθηκε επί 3,5 χρόνια η κυβέρνηση, με εντολοδόχο τον εκλεκτό του πρωθυπουργού κ. Βουρλούμη.

ΟΙ 7 ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΠΙ ΝΔ

2005

  • Σύμβουλος της Cosmote για την απόκτηση του 70% της Cosmorom
  • Ανάδοχος ομολόγων 30ετούς και 15ετούς διάρκειας (5 δισ. και 250 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) για το ελληνικό Δημόσιο.
  • Εκ των αναδόχων για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ με διάθεση ποσοστού μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου (835 εκατ. ευρώ).
  • Εκ των αναδόχων για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ με διάθεση ποσοστού μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου (1,3 δισ. ευρώ).

2006

  • Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην πώληση της αμερικανικής θυγατρικής Atlantic Bank new York Community Bankcorp.
  • Διαχειριστής 15ετούς ομολόγου για το ελληνικό Δημόσιο.

2007

  • Εκ των αναδόχων για την αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με διάθεση ποσοστού μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου.

JΡ ΜΟRGΑΝ
Μόνο σε έξι Ταμεία η επιστροφή του ομολόγου

Σε 6 από τα 24 Ταμεία επιστράφηκαν τα χρήματα από τα δομημένα ομόλογα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Β. Μαγγίνας. Η JPMorgan επέστρεψε το «κρυφό» ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, που είχαν αγοράσει στις 22 Φεβρουαρίου του 07 τα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), των υπαλλήλων των φαρμακευτικών εταιρειών (ΤΕΑΥΦΕ), των εργαζομένων στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΤΕΑΠΟΚΑ) και των εφημεριδοπωλών (ΤΣΕΥΠ) μαζί με τους τόκους του τριμήνου.

«Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός κατέθεσε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρηματικά ποσά που αναλογούν στα Ταμεία από την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ καθώς και τους τόκους που αναλογούν για το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο κ. Μαγγίνας. Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 24 Ταμείων, που είχαν επενδύσει σε δομημένα ομόλογα, τα χρήματα επιστρέφονται, τελικώς, στα έξι, αν συνυπολογιστούν το ΤΣΠΕΑΘ και το ΤΑΞΥ, που επίσης έκαναν αναστροφή των ομολόγων που είχαν αγοράσει.

«Πάγια και μόνιμη απαίτησή μας είναι να επιστραφούν όλα τα λεφτά σε όλα τα Ταμεία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε «την αυστηρή τιμωρία των ενόχων και των συνενόχων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου, σύμφωνα και με το πόρισμα του κ. Ζορμπά».

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έγινε σε συνέχεια της συμφωνίας της 22ας Αυγούστου της JPMorgan με τις διοικήσεις των Ταμείων για την επαναγορά του ομολόγου με την καταβολή των τόκων του δεύτερου τριμήνου (2,4 εκατ. ευρώ), αν και η αμερικανική τράπεζα είχε αρχικώς αρνηθεί να καταβάλει τόκους.

Για να μην υπάρξει απώλεια, οι τόκοι του πρώτου τριμήνου πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Ταμείων, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, από τον... κρατικό προϋπολογισμό.