2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Εκλογές - Elections - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2007

ΕΚΛΟΓΕΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Ekloges 2007 - Εκλογες 2007

ΕΚΛΟΓΕΣ 2007 - Greek Elections 2007 Debate

Η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών

Τα μηνύματά τους προς τους πολίτες έστειλαν οι έξι πολιτικοί αρχηγοί, απαντώντας στις ερωτήσεις σε έξι θεματικές ενότητες (Εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Κοινωνική Πολιτική και Γενικά Πολιτικά Θέματα) κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση της Πέμπτης.

Το κλίμα της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών ήταν ήπιο, ξεχώρισαν ωστόσο οι συχνές ευθείες επιθέσεις του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Καραμανλή, αλλά και η έντονη αντίδραση της Αλέκας Παπαρήγα και -κυρίως- του Αλέκου Αλαβάνου, όταν ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ταραξίες», αναφερόμενος στα επεισόδια των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων του περασμένου χειμώνα. «Ταραξίες δεν είναι οι φοιτητές, αλλά αυτοί που φορούν κουκούλες και προκαλούν φθορές» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Οι βασικότερες ειδήσεις προέκυψαν από τα λόγια του πρωθυπουργού. Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι περιθώρια συνεργασιών δεν υπάρχουν και συνεπώς η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ενώ χαρακτήρισε το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη «ακραίο».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού που επίσης προκάλεσε αίσθηση ήταν ότι θα ασκήσει βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει διευθέτηση στο θέμα της ονομασίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία, όπως τόνισε, παρέλαβε την Ελλάδα των Ολυμπιακών και αντί να χτίσει πάνω σε ό,τι βρήκε ή να διορθώσει τα λάθη των προηγούμενων και αντί να μιλάμε για νέα επιτεύγματα, μιλάμε για τη μεγαλύτερη καταστροφή της μεταπολεμικής περιόδου και τη συγκάλυψη πρωτοφανών σκανδάλων.

Κοινωνική πολιτική

Ερωτηθείς για την πολιτική του επί του περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι αποτελεί μία από τις μείζονες προτεραιότητες της κυβέρνησης και ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα που το αποδεικνύουν αυτό, όπως το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, το Κτηματολόγιο, η λύση στο πρόβλημα του Κουρουπητού, της προστασίας της καρέτα-καρέτα, της λυματολάσπης της Ψυττάλειας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι όποιες σκέψεις για διοικητικές μεταβολές δεν θα πρέπει να ληφθούν εν θερμώ και ανέφερε ότι δέχεται πολλές εισηγήσεις, όπως η επαναφορά του σώματος των δασοπυροσβεστών, οι οποίες θα μελετηθούν αμέσως μετά τις εκλογές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους πόρους που θα διαθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό για υπονόμευση του ασφαλιστικού με την υπόθεση των ομολόγων και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του, εάν γίνει κυβέρνηση, δεν θα πειράξει τα όρια ηλικίας, υποσχέθηκε ενίσχυση των συντάξεων και του ΕΚΑΣ. «Βρίσκονται τα λεφτά» υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα εάν το μοντέλο για την Υγεία που προτείνει το ΚΚΕ είναι ουτοπικό, η γενική γραμμάτέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι η πολιτική γοητείας είναι έξω από τα νερά του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι το μοντέλο του ΚΚΕ μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, έστω και αν δεν συναντάται σε άλλες χώρες.

Μίλησε επίσης για την υπόθεση των ομολόγων, επιμένοντας ότι ο έλεγχος στα Ταμεία θα πρέπει να γίνει από το 1950 και μετά, ώστε να μην παραγραφούν τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Για την Υγεία ρωτήθηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος κατήγγειλε ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνικό κράτος. Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ των «15» όσον αφορά στις δαπάνες για την Υγεία, αλλά πρώτη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσον αφορά στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Για το Ασφαλιστικό ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη διαλόγου για να βρεθεί λύση για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και υπογράμμισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία διαφορά στις προτάσεις τους στο ζήτημα αυτό.

Ερωτηθείς για την Υγεία, ο πρόεδρος της Δημοκρατιικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής τάχθηκε υπέρ ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας και του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και ζήτησε αυστηρές ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών, αλλά και για τις κυβερνήσεις, που έχουν συμφέροντα πίσω από το εμπόριο ναρκωτικών.

Εξωτερική Πολιτική

Με εξαίρεση την ερώτηση προς τον Γ.Παπανδρέου και την Αλ.Παπαρήγα, οι ερωτώντες δημοσιογράφοι, στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής, περιορίστηκαν στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Για το θέμα, ο Κ.Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει δείξει πως έχει τη διάθεση να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίνεται. Εφόσον η στάση αυτή δεν αλλάξει, τότε η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να προχωρήσει στην ένταξή της στους διεθνής οργανισμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ), επισήμανε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα θέσει βέτο.

Για το ίδιο θέμα, ο Αλ.Αλαβάνος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται το σημερινό όνομα της ΠΓΔΜ και τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως στόχος είναι να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες, που βαραίνουν τον πολίτη, προκειμένου να δοθούν χρήματα για το κοινωνικό κράτος.

Σχετικά, ο Γ.Καρατζαφέρης αναφέρθηκε σε απόσπασμα δήλωσης της προέδρου της Βουλής Αννας Μπενάκη Ψαρούδα, στην οποία γινόταν λόγος για μείωση συνόρων στο πλαίσιο της ΕΕ -όπως είπε- και αναρωτήθηκε αν και που θα συμβεί αυτό. Ακόμη, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κοινούς με την Ελλάδα στόχους και εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει αλλού συμμάχους.

Ο Στ.Παπαθεμελής εξέφρασε την άποψη ότι για το θέμα της ονομασίας δεν ασκείται ουσιαστικά καμία πίεση στην ΠΓΔΜ προκειμένου να λυθεί το θέμα και ειδικότερα από την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει να καταθέσει τα «όπλα» της, όπως το βέτο.

Ο Γ.Παπανδρέου ερωτήθηκε για το θέμα των γκρίζων ζωνών που θέτει η Τουρκία στο Αιγαίο και το θέμα της υφαλοκρηπίδας και πως είχε σχεδιάσει ως υπουργός Εξωτερικών να προωθήσει λύση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η Ελλάδα επί ΝΔ έχασε τη διαπραγματευτική της ικανότητα, την οποία ο ίδιος εγγυάται πως θα κερδίσει και πάλι.

Ακόμη, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παλέψει και θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωριστεί.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι απεμπόλησε από το CNN το «βέτο» στο Μακεδονικό, διέσυρε τη χώρα με την απογραφή και υπονόμευσε το κύρος της με τα περί ασύμμετρων απειλών στην περίπτωση των πυρκαγιών. Τέτοια λάθη εγώ δεν θα κάνω, τόνισε και προσέθεσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ισχυροποίησης της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας.

Η Αλ.Παπαρήγα κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση της ανυπακοής απέναντι στην ΕΕ που έχει επιλέξει το ΚΚΕ. Η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε πως η ανυπακοή έχει θετικό περιεχόμενο, καθώς διεκδικεί και προσπαθεί να παρεμποδίσει αποφάσεις της ΕΕ που βλάπτουν τους Ευρωπαίους πολίτες και εξέφρασε την άποψη πως τώρα η ΕΕ έχει πάρει την κατηφόρα, ακόμη και στα μάτια των πολιτών.

Οικονομία

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για την υποβάθμιση της εργατικής δύναμης σε φθηνό εμπόρευμα και τόνισε ότι η αναδιανομή του πλούτου είναι συνυφασμένη με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Ανέφερε επίσης ότι ο σοσιαλισμός στάθηκε αδύνατον να αντιμετωπίσει τα νέα προβλήματα και τις δραματικές εξελίξεις της περιόδου 1989-1992.

Ο Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στην αναδιανομή του πλούτου, επικαλέστηκε τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ και τη φτώχια και την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών, κατήγγειλε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν έχουν καμία φερεγγυότητα και χρησιμοποίησε ως παραδείγματα την απόρριψη από τη ΝΔ των προτάσεων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ για τις τρίτεκνες οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Καταφέρθηκε ακόμη εναντίον των αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας: «Ξεπουλάμε κερδοφόρες επιχειρήσεις». «Το κέρδος δεν τα κυβερνά όλα» υπογράμμισε, στεκόμενοις στις περιπτώσεις της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε για την ανάγκη αναδιανομής της «πίτας» και πρότεινε για το σκοπό αυτό να γίνουν έλεγχοι στις τράπεζες, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, «κατακλέβουν τους πολίτες». «Οι τράπεζες είναι πάνω από το νόμο, πρέπει να τους βάλουμε χέρι» είπε χαρακτηριστικά, «να επιστραφούν τα κλεμμένα».

Ο Στέλιος Παπαθεμελής υπογράμμισε ότι χρειάζεται συλλογική δουλειά για μια δίκαιη κοινωνία, με κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιη κατανομή εισοδήματος. «Θα παλέψουμε για το μεροκάματα και του σύνταξη του Έλληνα πολίτη» υποσχέθηκε, σε περίπτωση που το κόμμα του εισέλθει στη Βουλή.

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην υπόθεση των ομολόγων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αποκάλυψε την υπόθεση και την έφερε στη Δικαιοσύνη, αλλά και ό,τι τα χρήματα επιστράφηκαν στα Ταμεία. Υποστήριξε ότι τα χρήματα των Ταμείων δεν απειλούνται και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, για να καταδείξει ότι στις προθέσεις του δεν βρίσκεται η αύξηση του ΦΠΑ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε τον κ. Καραμανλή σε όσα ο πρωθυπουργός υποστήριξε για την υπόθεση των ομολόγων και στάθηκε στην απογραφή, η οποία, όπως επέμεινε, διέσυρε διεθνώς την Ελλάδα. Δεσμεύτηκε για ένα άλλο φορολογικό σύστημα, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, μέσα από την επένδυση στον άνθρωπο, στις νέες τεχνολογίες, στην παράδοση της χώρας μας, στη γνώση, όπως περιγράφονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών.

Δημόσια Διοίκηση ή Διακυβέρνηση

Αν και η ερώτηση προς τον Κ.Καραμανλή ήταν «τι χρειάζεται ένας πρωθυπουργός για να είναι αποτελεσματικός» -απάντησε εν συντομία: «Πολιτική βούληση και ξεκάθαρο σχέδιο»- ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία του αντικειμένου της θεματικής ενότητας για να τονίσει ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής και η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με νοοτροπίες δεκαετιών, τις οποίες προσπαθεί να ανατρέψει. Οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη δημόσια διοίκηση προχωρούν, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας πως τα αποτελέσματα της κυβερνητικής προσπάθειας δεν είναι ικανοποιητικά, αλλά είναι ορατά. Επισήμανε, δε, πως χρειάζεται να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική, με στόχο να πηγαίνουν οι πόροι σε αυτούς που τους έχουν ανάγκη.

Ο Γ.Παπανδρέου σχολίασε, σχετικά, πως ο μεγαλύτερος ασθενής είναι η κυβέρνηση, που έχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία και παλιά αντίληψη, καθώς προχώρησε στην κομματικοποίηση των πάντων και θεσμοθέτησε τη «γαλάζια» συνέντευξη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως η νοοτροπία ότι το κράτος είναι λάφυρο, καθώς και η υπονόμευση του κράτους δικαίου και η προσπάθεια ομηρίας των νέων θα πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει με τη δική του κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για τους συμβασιούχους, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως και η νέα γενιά συμβασιούχων, την οποία δημιούργησε η κυβέρνηση, θα αντιμετωπιστεί από το ΠΑΣΟΚ με στοργή και ανθρωπιά, αλλά και βάσει των πραγματικών αναγκών της δημόσιας διοίκησης.

Σχετικά, ο Στ.Παπαθεμελής επισήμανε ότι η δημόσια διοίκηση πάσχει και οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν την κατέστησαν περισσότερο αξιόπιστη και αποδοτική. Παρατήρησε, δε, ότι το ΑΣΕΠ δεν λειτουργεί, όπως αρχικά και επιπλέον οι συμβασιούχοι πολλαπλασιάζονται.

Ο Αλ.Αλαβάνος ρωτήθηκε εάν καταδικάζει τα φαινόμενα βίας στη διάρκεια κινητοποιήσεων και απάντησε ότι το έχει ήδη κάνει. Βγαίνουμε με το μέτωπο καθαρό και λέμε τις απόψεις μας, δεν στηρίζουμε κινήσεις βίας, τόνισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η νέα γενιά είναι η πιο ενεργή των τελευταίων δεκαετιών.

Επιτέθηκε, δε, στον Β.Πολύδωρα, λέγοντας πως αντί να ασχολείται με τον ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντάς τον έκνομο, ή να παρακολουθεί με κάμερες τους φοιτητές και άλλους εργαζόμενους στη διάρκεια κινητοποιήσεων, θα έπρεπε να ασχοληθεί με την πυροσβεστική. Πληρώσαμε βαριά, τόσο τη στάση αυτή του κ. Πολύδωρα, όσο και την απουσία του πρωθυπουργού, επισήμανε ο κ. Αλαβάνος.

Ο Γ.Καρατζαφέρης ρωτήθηκε για την πολιτική του σχετικά με τους μετανάστες και δήλωσε ότι η θέση του είναι πως πρέπει να μπουν κανόνες για να είναι καλύτερη η ζωή και η δική τους και η δική μας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «πρέπει να αποφασίσουμε ποιο αριθμό μεταναστών αντέχουμε, αντέχουν τα μαιευτήριά μας, τα νοσοκομεία μας, οι φυλακές μας».

Η Αλ.Παπαρήγα αναφέρθηκε στους στόχους του ΚΚΕ, εξηγώντας πως πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα διακυβέρνηση. «Ο λαός πρέπει να ξεπεράσει τη φοβία ότι αν δεν υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, χανόμαστε» υπογράμμισε και επισήμανε ότι είναι υπέρ της ασταθούς κυβέρνησης και του δυνατού λαϊκού κινήματος.

Παιδεία

Ερωτηθείς για τη στάση του απέναντι στο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού, ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπογράμμισε ότι, εάν γινόταν ένα δημοψήφισμα, ελάχιστοι θα βρίσκονταν να συμφωνούν με το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού. «Ο Παπαρρηγόπουλος και ο Ρούσσος έγραψαν καλή ιστορία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι στην Τουρκία διδάσκονται ακόμα το γνωστό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ποίημα, ότι «και 1.000 Γραικών το αίμα να πιω, πάλι δεν θα χορτάσω».

Επί του ιδίου θέματος, ο Στέλιος Παπαθεμελής υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα περιγράφει απόλυτα το ιδεώδες για την Παιδεία και εντόπισε μια προσπάθεια αποδόμησης της εθνικής μας ταυτότητας. Υποστήριξε ότι το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού δεν είναι ούτε ανακοινώσιμο ούτε διδάξιμο, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν, δεν ανακοινώθηκαν.

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Παιδείας, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η εθνική ιδιοπροσωπία. Παράλληλα, ζήτησε να μην συγκρίνεται η στάση του στο θέμα αυτό με εκείνη του κ. Καρατζαφέρη.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε την Παιδεία «μοχλό» για το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου και υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία καθυστέρησε, λόγω της ανάγκης διαλόγου, τον οποίο εκείνος αρχικά στήριξε, αλλά στη συνέχεια απογοητεύθηκε, όταν είδε ότι τα κόμματα αποχωρούν από το διάλογο.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που συνάντησε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «ραντεβού με ταραξίες κάθε Πέμπτη στο Σύνταγμα», προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο της κ. Παπαρήγα όσο και -εντονότερα- του κ. Αλαβάνου, ο οποίος τον κάλεσε να ανακαλέσει το χαρακτηρισμό αυτό.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο στόχος της ΝΔ για διάθεση του 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία δεν εκπληρώθηκε, λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος 8% που άφησαν ως «κληρονομιά» οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και δεσμεύτηκε για υλοποίηση του στόχου αυτού την επόμενη τετραετία, εάν η ΝΔ επανεκλεγεί στην εξουσία.

Διάθεση του 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία υποσχέθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεσμεύτηκε ακόμη για εθνικό απολυτήριο και ολοήμερο σχολείο, ενώ, κληθείς να παραθέσει την άποψή του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου, ζητώντας ταυτόχρονα να μπει τάξη στην ασυδοσία που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα, αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη λέξη «ταραξίες» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, κάλεσε το λαό, μετά τις εκλογές, να αντιταχθεί στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο σύνολό της. «Ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη» τόνισε, ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής τόσο της ίδιας όσο και στελεχών του ΚΚΕ να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

Με τη σειρά του ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να ανακαλέσει για τους «ταραξίες» και στήριξε το φοιτητικό κίνημα, το οποίο συνέκρινε και με τη γενιά του Πολυτεχνείου.

Γενικά Πολιτικά Θέματα

Το θέμα των συνεργασιών σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία τέθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Κ.Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα και ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέων εκλογών. Δεν τις θέλουμε, αλλά ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δήλωσε.

Διευκρίνισε πως σέβεται τις απόψεις της Αριστεράς, αλλά είναι μακριά από τις απόψεις της ΝΔ, ότι με το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να συνεργαστεί στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, αλλά εκείνο δεν στήριξε τη ΝΔ ούτε σε αυτονόητες επιλογές, ότι με το ΛΑΟΣ δεν μπορεί να συνεργαστεί, διότι η ΝΔ δεν συνεργάζεται με τα άκρα, ενώ δεν αναφέρθηκε στη Δημοκρατική Αναγέννηση του κ. Παπαθεμελή.

Απαντώντας, ο Γ.Παπανδρέου επισήμανε πως είχε δηλώσει έτοιμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της ΝΔ σε πολλά ζητήματα, ωστόσο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε, δείχνοντας αλαζονεία. Εκφράζουμε την πίκρα των πολιτών και θα βάλουμε τέλος, τόνισε και υπογράμμισε: Είμαι δεσμευμένος και έχω αποδείξει ότι τηρώ τις δεσμεύσεις μου. Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση ξέχασε το πρόγραμμά της το 2004 και έχασε το πρόγραμμά της το 2007.

Η Αλ.Παπαρήγα ερωτηθείσα για τη κριτική που ασκεί στον ΣΥΝ, απάντησε ότι οφείλεται στο ρόλο που παίζει στην άμβλυνση των συνειδήσεων των πολιτών σχετικά με το ζήτημα της αποδυνάμωσης του δικομματισμού, καθώς και επειδή δεν έχει καθαρή πολιτική στο πεδίο της οικονομίας.

Ο Αλ.Αλαβάνος απάντησε, λέγοντας πως αν το ΚΚΕ πιστεύει ότι πρέπει να προβάλει αυτά που διχάζουν την Αριστερά, ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να προβάλλει αυτά που ενώνουν. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντίθετη όχθη από το ΠΑΣΟΚ σε αρκετά θέματα. Τόνισε, δε, ότι το τοπίο πρέπει να αλλάξει και πως δεν είναι αδιέξοδο η αρνητική ψήφος.

Ο Γ.Καρατζαφέρης επισήμανε πως θα μιλήσει πρώτα η κάλπη, ενώ υπενθύμισε στον κ. Καραμανλή την άποψη του Παύλου Μπακογιάννη ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εξέφρασε την άποψη ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι το φυτώριο της διαφθοράς και δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με όποιον δεν φοβάται τους αυτοδημιούργητους ανθρώπους.

Ο Στ.Παπαθεμελής εξέφρασε την αντίθεσή του στην άποψη πως αντιπροσωπεύει μόλις το 1%, ενώ υπογράμμισε πως αν και υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάστηκε με τη ΝΔ, πάντα έχει τις δικές του προσωπικές απόψεις, τις οποίες εκφράζει η Δημοκρατική Αναγέννηση.

Οι τελικές τοποθετήσεις

Στην τελική του τοποθέτηση, ο Στέλιος Παπαθεμελής στάθηκε στα αυξημένα (1,8% έως 2,3%) ποσοστά που δίνουν στη Δημοκρατική Αναγέννηση οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του, ενώ ανέφερε ότι το κόμμα του έχει στις δυνάμεις του στελέχη από πολλά κόμματα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην προσχώρηση στην παράταξή του στελεχών από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει να ξαναφέρει τον κόσμο στην πολιτική και να εργαστεί για μια δυνατή και δημιουργική Ελλάδα.

Με τη σειρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπογράμμισε ότι το κόμμα του κομίζει κάτι νέο στην ελληνική πολιτική σκηνή. «Είμαστε η νέα πρόταση» τόνισε, σημειώνοντας ότι το ΛΑΟΣ διεμβόλισε το διπολισμό. «Μας λείπει μία ψήφος» είπε επίσης, υποσχόμενος ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα δουλέψουν σκληρά και θα τρέξουν σε κάθε άκρο της χώρας, από τον Έβρο έως την Κρήτη, για να κερδίσουν την ψήφο αυτή, προκειμένου το κόμμα να εισέλθει στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε ότι γράφει ημερολόγιο από τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και εστίασε στις εμπειρίες και τα προβλήματα που του μετέφεραν εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, δασοπυροσβέστες και άλλοι άνθρωποι και κοινωνικοί φορείς για τις ελλείψεις που εντοπίζονται στην Ελλάδα του σήμερα.

Στη δική της τελική τοποθέτηση, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν τα δύο μεγάλα κόμματα. «Μας ξέρετε, δεν σας είμαστε άγνωστοι» υπογράμμισε, απευθυνόμενη στον ελληνικό λαό· «δεν λέμε μισόλογα, δεν κρύβουμε τίποτα». Τάχθηκε επίσης κατά των μονόδρομων και αναφέρθηκε στην πολιτική «ανοιχτών θυρών», όπως είπε, που ακολουθεί το ΚΚΕ, ζητώντας και την ψήφο όσων δεν συμφωνούν απαραίτητα με την ιδεολογία του κομμουνιστικού κόμματος. «Η ψήφος δεν σημαίνει και προσχώρηση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη ΝΔ μία χώρα Ολυμπιακή και τώρα, 3,5 χρόνια μετά, η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη καταστροφή από τη μεταπολεμική περίοδο. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να επισημάνει μια σειρά σκανδάλων για τα οποία εγκαλείται η ΝΔ κατά την κυβερνητική της θητεία, όπως η υπόθεση των υποκλοπών, των ομολόγων, των «κουμπάρων» και των «γαλάζιων» προσλήψεων.

«Αντέχει η μέση ελληνική οικογένεια την πολιτική της ΝΔ;» διερωτήθηκε, ενώ, ζητώντας την ψήφο του λαού, αναφέρθηκε και στο δημοκρατικό παρελθόν της οικογένειάς του, του οποίου εμφανίστηκε ως συνεχιστής.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους Έλληνες να πορευτούν μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα πορεία ευθύνης, ελπίδας και προοπτικής και προσέθεσε ότι στο τέλος της θητείας του θέλει να μπορεί να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια, διότι «μαζί θα έχουμε ξεφύγει από το παρελθόν και θα έχουμε αλλάξει την Ελλάδα».

Παράλληλα, ζήτησε να του δοθεί η ευκαιρία, όχι για να αποδείξει, όπως ανέφερε, ότι είναι καλύτερος, κάτι το οποίο ο ίδιος θεώρησε εύκολο, αλλά, όπως είπε, «γιατί είμαστε διαφορετικοί». «Έχω αποδείξει στο παρελθόν ότι τηρώ τις δεσμεύσεις μου» ξεκαθάρισε.

Τελευταίος μίλησε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια στην Ελλάδα έγιναν σημαντικά πράγματα, τα οποία όμως δεν ολοκληρώθηκαν. «Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου, ανηφορικού δρόμου. Και πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τα μπρος με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι θα διαφυλάξει το ήπιο πολιτικό κλίμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους στη γραμμή του λαϊκισμού, της οξύτητας και της πόλωσης. Αναφέρθηκε επίσης στα μηνύματα της αλληλεγγύης και του πατριωτισμού που αναδείχθηκαν μέσα από την πρόσφατη εθνική τραγωδία με τις πυρκαγιές και εμφανίστηκε ενωτικός.

«Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στην εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου, θα γίνουν νέες εκλογές» συνέχισε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα.

Και εξήγησε: «Δεν υπάρχουν αντικειμενικές προϋποθέσεις για συνεργασία με άλλα κόμματα. Σεβόμαστε την Αριστερά και την κριτική της, αλλά δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να στηρίξει τις θέσεις μας και να συνεννοηθεί μαζί μας ακόμη και στα πιο στοιχειώδη πράγματα. Με τον ΛΑΟΣ δεν συνεργαζόμαστε, γιατί γενικότερα δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα. Συνεπώς, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα πάμε σε νέες εκλογές».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι «περιθώρια συνεργασιών δεν υπάρχουν». «Και το ερώτημα είναι» συνέχισε: «Θα υπάρχει κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει τις αναγκαίες τομές, τις αναγκαίες αλλαγές και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να γίνει ο τόπος μας ανταγωνιστικός;».

«Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα. Πιστεύω ότι χρειάζονται αλλαγές σε πάρα πολλούς τομείς. Αυτή είναι η αλήθεια και θέλω να πω στους Έλληνες πολίτες ότι, εάν με εμπιστευτούν, αυτή είναι η απόφασή μου, να κινηθούμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η διαδικασία

Η τηλεοπτική μετάδοση του ντιμπέιτ έγινε από το Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο της ΕΡΤ, με συντονίστρια τη Μαρία Χούκλη και ερωτώντες δημοσιογράφους τους Όλγα Τρέμη (Mega), Έλλη Στάη (Alpha), Νίκο Ευαγγελάτο (ANT1), Νίκο Χατζηνικολάου (Alter), Αλέξη Παπαχελά (Σκάι) και Αιμίλιο Λιάτσο (Star).

Κάθε δημοσιογραφική ερώτηση δεν μπορούσε να υπερβεί σε χρόνο τα 30 δευτερόλεπτα, ενώ κάθε απάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 90 δευτερόλεπτα. Για τις τελικές τους τοποθετήσεις οι έξι πολιτικοί αρχηγοί είχαν στη διάθεσή τους από δύο λεπτά έκαστος.