2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Τελική μονομαχία Καραμανλή - Παπανδρέου στη λήξη της προεκλογικής περιόδου

Αναχώματα στις διαρροές ψήφων προς τα μικρότερα κόμματα επιχείρησαν να στήσουν Κ.Καραμανλής από την Αθήνα και Γ.Παπανδρέου από την Πάτρα, κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας. «Σιγουριά ή αβεβαιότητα;» το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός· να επιλέξουν «ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά» κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ.Καραμανλής επανέλαβε ότι ζητά ψήφο «θετικής επιλογής», υπογραμμίζοντας: «Τώρα είναι η ώρα που εσείς αποφασίζετε, εσείς επιλέγετε. Είναι η ώρα που αποφασίζετε για τη σιγουριά απέναντι στην αβεβαιότητα. Είναι η ώρα που αποφασίζετε για την υπευθυνότητα απέναντι στο λαϊκισμό. Είναι η ώρα που αποφασίζετε για βαθιές αλλαγές απέναντι στην παραλυσία και το τέλμα».

«Η βαριά κληρονομιά των κυβερνήσεων του χθες δεν επέτρεψε να κάνουμε όσα θέλαμε για τους οικονομικά ασθενέστερους», ωστόσο, όπως είπε, «ακούμε τα αιτήματά τους. Νιώθουμε την αγωνία τους. Η έξοδος της χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος επιτρέπει τώρα να κάνουμε νέα, σταθερά, μεγαλύτερα βήματα, για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου «δημοψήφισμα με όλη την σημασία της λέξης» και τόνισε ότι η ψήφος των πολιτών είναι κρίσιμη, διότι, όπως είπε, «κρίνεται το παρόν και το μέλλον της χώρας». Ζήτησε ψήφο στο ΠΑΣΟΚ «για να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εθνική αναγέννηση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε πάλι σε «όσους ταλαντεύονται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς», λέγοντας τους «ξεκάθαρα και με το χέρι στην καρδιά» ότι «κανένας δημοκράτης, κανένας προοδευτικός, κανένας σοσιαλιστής, κανένας αριστερός δεν εκχωρεί στη Δεξιά την τύχη της χώρας του».

Προσκλητήριο νίκης

«Δημοψήφισμα για να φύγει η Δεξιά» χαρακτήρισε τις μεθαυριανές εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση και τα «έμμισθα παπαγαλάκια» της, όπως χαρακτηριστικά είπε, για παιχνίδι με τις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, έθεσε με ένταση όλα τα διλήμματα των εκλογών, με στόχο την ανώτατη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

«Οι εκλογές της Κυριακής είναι ένα δημοψήφισμα με όλη τη σημασία της λέξης, για να φύγει η Δεξιά», τόνισε μιλώντας στους χιλιάδες συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απάντησε στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει κλίμα νίκης χρησιμοποιώντας τις κρυφές δημοσκοπήσεις συνήθως κατά το δοκούν. «Τώρα, όλοι μαζί με το ηθικό ψηλά απέναντι σε όλους όσοι νομίζουν ότι με εκφοβισμούς ή φημολογίες μπορούν να μας κάμψουν», υπογράμμισε. «Η ΝΔ φοβάται την ήττα της και κινδυνολογεί. Θέλει να αποπροσανατολίσει τους πολίτες. Αυτός ο μηχανισμός που διαχέει φήμες, έχει συγκεκριμένη διεύθυνση και ονοματεπώνυμο. Είναι το Μαξίμου, είναι οι υπουργοί. Είναι τα υπόγεια της Ρηγίλλης και τα έμμισθα παπαγαλάκια της».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας πως την Κυριακή αποφασίζουμε και ψηφίζουμε Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ή συντηρητική Δεξιά; ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ στην κυβέρνηση;

Εξαρχής μάλιστα απευθύνθηκε προς τους ψηφοφόρους της Αριστεράς: «Είναι η ώρα της μεγάλης συστράτευσης. Απευθύνομαι σε όσους πολίτες ταλαντεύονται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και σε κόμματα της Αριστεράς. Τους λέω ξεκάθαρα με το χέρι στην καρδιά: Τώρα είναι ώρα ευθύνης. Τώρα είναι η ώρα της Νέας Αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας: «Κανένας δημοκράτης, κανένας προοδευτικός, κανένας σοσιαλιστής, αριστερός δεν εκχωρεί στη Δεξιά την τύχη της χώρας του. Δεν εκχωρεί στη ΝΔ τη δυνατότητα να κυβερνά με την ανοχή του ενάντια στις ιδέες και τις αξίες του. Δεν εμπιστεύεται τη Δεξιά, γιατί μπορεί να διολισθήσει ακόμη πιο δεξιά και να γίνει όμηρος της Ακροδεξιάς. Μαζί, όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τώρα τέλος στη δεξιά πολιτική».

Μονόδρομος
Για να φύγει η Δεξιά από την κυβέρνηση, ένας δρόμος υπάρχει: την Κυριακή ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος τόσο στους αναποφάσιστους («πάμε μαζί, οι αξίες και οι αρχές δεν χάθηκαν σ' αυτόν τον τόπο», είπε) όσο και σε εκείνους που θέλησαν το 2004 να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, δίνοντας μια ευκαιρία στον κ. Καραμανλή. «Σε όσους», όπως είπε, «ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια και είδαν τη διαφθορά να μεγαλώνει. Σε όσους πίστεψαν τις υποσχέσεις και εξαπατήθηκαν».

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Καραμανλή, υπογραμμίζοντας πως η απάντηση στο πλαστό δίλημμα «Καραμανλής ή χάος» είναι ότι ο Καραμανλής έφερε τα αδιέξοδα, την κρίση, το χάος. «Εγινε ο πρωθυπουργός των συμφερόντων, των σκανδάλων και των συγκαλύψεων», είπε

«Είναι άφαντος πρωθυπουργός, δέσμιος και όμηρος εκείνων που προστατεύει. Δέσμιος και όμηρος των ημετέρων. Αυτός που κρύβεται στα δύσκολα, που ούτε τις ζωές να προστατέψει μπόρεσε, που όμως εύκολα δημαγωγεί και ελαφρά τη συνειδήσει προσπαθεί να διχάζει τους Ελληνες. Αυτός που κατέφυγε σε εκλογές, για να αποφύγει τις αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων επιζητώντας λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή για ανύπαρκτο προϋπολογισμό με κρυφή ατζέντα».

Αναφέρθηκε μάλιστα λεπτομερώς και στην κρυφή ατζέντα του κ. Καραμανλή:

 • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.
 • Αρση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 • Αρση του ποσοστού των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
 • Αύξηση του ΦΠΑ στο 21% - 22%, έξαρση της ακρίβειας και αφαίμαξη του ατομικού και οικογενειακού προϋπολογισμού.
 • Αύξηση των έμμεσων φόρων και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
 • Κεφαλικό φόρο για τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Φόρο που θα πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες κάθε χρόνο και εφ όρου ζωής.
 • Διάλυση του ΕΣΥ και παράδοσή του σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.
 • Διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και εκχώρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
 • Εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού.
 • Παράδοση των δασών μας στους πάσης φύσεως καταπατητές με την προσπάθεια αναθεώρησης του Αρθρου 24.

«Ηρθε η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πει "φτάνει πια". Την Κυριακή ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Θετική ψήφο ζητά ο Κ.Καραμανλής

Την ύπαρξη σταθερής κυβέρνησης έθεσε ο πρωθυπουργός ως κρίσιμη προϋπόθεση για να πάει η χώρα μπροστά, από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής του ομιλίας στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, με την οποία πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου.


«Χρειάζεται κυβέρνηση που να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Κυβέρνηση που να παίρνει δύναμη από μια ισχυρή εντολή πολιτών. Εντολή για να γίνουμε πιο αποφασιστικοί, πιο τολμηροί, πιο αποτελεσματικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Καραμανλής, ζητώντας από τους πολίτες να κάνουν θετική επιλογή.

Ο κ. Καραμανλής έκανε ευρεία αναφορά στην οικονομική πολιτική, με επίκεντρο την έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη εθνική επιτυχία που ανήκει σε όλους τους Έλληνες. «Η βαριά κληρονομιά των κυβερνήσεων του χθες δεν επέτρεψε να κάνουμε όσα θέλαμε, για τους οικονομικά ασθενέστερους. Η έξοδος της χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, επιτρέπει τώρα να κάνουμε νέα, σταθερά, μεγαλύτερα βήματα, για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος» πρόσθεσε.

Θέτοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητες της ΝΔ αναφέρθηκε στη διασφάλιση και τη νέα ώθηση της οικονομικής και αναπτυξιακής δυναμικής, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της Παιδείας, τη μεταρρύθμιση στη Διοικητική Δομή της χώρας, τον Πολιτισμό, την επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Αναφερόμενος εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως η ΝΔ βλέπει τις εκλογές ως ευκαιρία για άμιλλα προσφοράς, για ανταγωνισμό ιδεών και προτάσεων που ωφελούν τη χώρα και τους πολίτες, ενώ, όπως είπε, κάποιοι τις βλέπουν σαν αφορμή πόλωσης, οξύτητας και διχασμού.

Ποια είναι η ποιο sexy υποψήφια βουλευτής?
Δεν είναι λίγες οι φορες που η ομορφιά συναντάει την πολιτική. Και στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου θα έχουμε πολλές υποψήφιες εκπροσώπους του ωραίου φύλου.
Εσείς ποια προτιμάτε;
Την Έλενα Ράπτη, την Έφη Σαρρή, την Εύα Καϊλή ή την Μαίρη Ακριβοπούλου;

Αυτοδυναμία ή εκλογές

ΕΔΡΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΠΟΣΟΣΤΑ - ΚΟΜΜΑΤΑ - EXIT POLLS - EKLOGES 2007 - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2007 - ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ - ΚΟΜΜΑ - ΝΙΚΗΤΗΣ - ΨΗΦΟΙ - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007


Τη θέση του ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για μετεκλογικές συνεργασίες, στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας, υπογράμμισε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Τόνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται καν να διερευνήσει τις πιθανότητες συμμαχιών.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι αυτή του η θέση δεν συνιστά εκβιαστικό δίλημμα, αλλά «αντικειμενική αποτίμηση» της κατάστασης. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν θα διερευνήσω τίποτα. Εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή και για αυτό θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασιών».

Και ξεκαθάρισε: «Χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, χωρίς καμία διάθεση να πιέσω κανέναν κάνω αυτή την εκτίμηση και θεωρώ ότι είναι απόλυτα σωστή, εξυπακούεται ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα οδηγείται πάλι σε εκλογές».

«Το κρίσιμο στοιχείο είναι αν έχεις την βούληση να προχωρήσεις το πρόγραμμά σου» είπε ο κ. Καραμανλής και επεσήμανε ότι «ο αριθμός των Βουλευτών δεν είναι για μένα επαρκής δικαιολογία για να βάλει κανείς τη χώρα σε μια περιπέτεια νέων εκλογών».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση ήττας της ΝΔ στις εκλογές. Απάντησε ότι «κατ� αρχήν δεν πιστεύω ότι θα το ζήσουμε αυτό. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις περιστάσεις. Ξέρετε καλά ότι είμαι ένας άνθρωπος που πάντως δεν έχει �κόλλημα� με την εξουσία, με άλλα λόγια έξω από τις όποιες καρέκλες. Από την άλλη πλευρά αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί. Τι είναι το καλύτερο για τον τόπο. Τι είναι το καλύτερο για την παράταξη».

Τέλος, ερωτηθείς για τις προθέσεις του για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010 ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στις τελευταίες τρεις προεδρικές εκλογές διεφάνη ένας κάποιος πολιτικός πολιτισμός εκεί να επιτυγχάνει τη συναίνεση κατά το πνεύμα του Συντάγματος και να μην γίνεται αυτό αντικείμενο κακής εκμετάλλευσης, ή εκβιασμών κομματικών. Πιστεύω ότι αυτό το κεκτημένο δεν πρέπει να τραυματιστεί. Και όποιος πάει να το τραυματίσει θα έχει απέναντί του την κοινωνία».

Το βράδυ της Παρασκευής ο Κ. Καραμανλής πραγματοποιεί την μεγάλη ανοιχτή ομιλία του στην Αθήνα, στο Πεδίον του Αρεως.

Προσκλητήριο συστράτευσης, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου

Προσκλητήριο συστράτευσης και σύνθημα νίκης απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος στην Αθήνα. Εδωσε, μάλιστα, δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές, τονίζοντας ότι η αναμέτρηση της Κυριακής είναι ένα δημοψήφισμα για να φύγει η δεξιά από την εξουσία. Ο κ. Παπανδρέου περισσότερες πληροφοριές επανέφερε, πρώτη φορά στην προεκλογική περίοδο, το σύνθημα με το οποίο αναδείχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το "Γιώργο άλλαξέ τα όλα", υποσχόμενος ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Κάλεσμα Λαλιώτη στην Αριστερά

ΕΔΡΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΠΟΣΟΣΤΑ - ΚΟΜΜΑΤΑ - EXIT POLLS - EKLOGES 2007 - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2007 - ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ - ΚΟΜΜΑ - ΝΙΚΗΤΗΣ - ΨΗΦΟΙ - ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Ο Κώστας Λαλιώτης, από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, απηύθυνε πριν από λίγο πρόσκληση στους πολίτες της ευρύτερης αριστεράς να ρίξουν κριτική ψήφο στο ΠΑΣΟΚ και να θέσουν, όπως είπε "τέρμα στη δεξιά παρένθεση"

Ο επικεφαλής του επικοινωνιακού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, απηύθυνε πριν από λίγο πρόσκληση στους πολίτες της ευρύτερης αριστεράς να ρίξουν κριτική ψήφο στο ΠΑΣΟΚ και να θέσουν, όπως είπε "τέρμα στη δεξιά παρένθεση".

Τα ξένα ΜΜΕ για την 16η Σεπτεμβρίου

Εκλογικό ντέρμπι προβλέπουν στην Ελλάδα τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης, όσον αφορά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την πιο σκληρή εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών.
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επισημαίνει ότι αυτές οι πρόωρες εκλογές μπορεί να αποδειχθούν "μπούμερανγκ" για την κυβέρνηση Καραμανλή.
Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News τονίζει ότι ο Κ. Καραμανλής περισσότερες πληροφοριές ελπίζει πως οι ψηφοφόροι θα τον συγχωρέσουν για να παραμείνει στην εξουσία.
Πάντως, τουρκικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πιο πιθανή την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Χωρίζουν κράτος, κόμματα

Σειρά σημαντικών καινοτομιών ώστε το κράτος να πάψει να είναι ο «μεγάλος ασθενής» της Ελλάδας εξήγγειλε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου

Μεταξύ τους ξεχωρίζει η απολύτως διακριτή σχέση μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και κομματικών στελεχών, δηλαδή η παραίτηση από αξιώματα του κόμματος για όποιον καλείται να αναλάβει πολιτικό αξίωμα.

Η δομή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση θα οργανωθεί σε τέσσερις άξονες

Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, με τα υπουργεία

 • Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υπόθεσεων
 • Αμυνας

Κοινωνικού Κράτους και Αλληλεγγύης, με τα υπουργεία

 • Παιδείας, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Θρησκευμάτων
 • Υγείας
 • Εργασίας

Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, με τα υπουργεία

 • Οικονομίας και Οικονομικών
 • Ανάπτυξης και Παραγωγικών Πόρων
 • Αγροτικής Ανάπτυξης
 • Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
 • Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
 • Δημοσίων Έργων, Υποδομών και Δικτύων
 • Πολιτισμού και Τουρισμού
 • Μακεδονίας- Θράκης (αναβαθμίζεται)
 • Εμπορικής Ναυτιλίας

Ανασυγκρότησης του Κράτους, με τα υπουργεία

 • Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Ασφάλειας
 • Δικαιοσύνης και Διαφάνειας

Δημιουργούνται δύο νέα χαρτοφυλάκια υπουργών παρά τω πρωθυπουργώ, σε ρόλο συντονιστών για συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία θα θέτει ως απόλυτες προτεραιότητες ο πρωθυπουργός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα είναι υπουργός.

Κράτος αποτελεσματικό και σύγχρονο

Επίσης, σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε την ένταξη σε κάθε υπουργείο δύο διευθύνσεων.

Μία γενική διεύθυνση σχεδιασμού για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, καθώς και μία διεύθυνση επιμόρφωσης υπαλλήλων, προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να παραμένουν χρήσιμοι στον κρατικό μηχανισμό σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους και ο κρατικός μηχανισμός να παραμένει σύγχρονος.

Θεσμικές αλλαγές και πρωτοβουλίες

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μια από τις πρώτες του προτεραιότητες θα είναι η ενίσχυση του Κοινοβουλίου με πρόσθετες ελεγκτικές και διαβουλευτικές λειτουργίες, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων Αρχών.

Ακόμη, θα ιδρυθεί Συμβούλιο Εθνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, το οποίο θα έχει υπερκομματική σύνθεση. Σε αυτό δεν θα συμμετέχουν υπουργοί, ούτε θα διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες. Θα μετέχουν όλοι όσοι έχουν χρηματίσει επίτροποι στην ΕΕ, όσοι έχουν χρηματίσει σε υψηλές θέσεις διεθνών οργανισμών καθώς και προσωπικότητες του ελληνισμού της διασποράς.

Το Συμβούλιο Εθνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

«Ταχύτητα, ευελιξία, διαφάνεια, δημοκρατική λειτουργία»

«Το κυβερνητικό μοντέλο που παρουσιάζω σήμερα στοχεύει στην αποτελεσματική και την απόλυτη προσήλωση στους στόχους που έχουμε θέσει», δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας την πρόταση για τη νέα διακυβέρνηση.

«Το κυβερνητικό μοντέλο εγγυάται την ταχύτητα την ευελιξία, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία. Έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε την Ελλάδα στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Θέλω να συγκροτήσω μια κυβερνητική ομάδα με συνοχή, με αποτελεσματικότητα με προοπτική, που θα στηρίζεται στη γνώση, την εμπειρία, τις νέες ιδέες και τις δυνατότητες που έχει όχι μόνο το κίνημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ευρύτερα η κοινωνία».

Το ΚΚΕ δεν «αλλάζει στρατόπεδο» μετεκλογικά, δηλώνει η Αλέκα Παπαρήγα

Το ΚΚΕ μετεκλογικά «δεν πρόκειται να αλλάξει στρατόπεδο κάτω από διάφορα προσχήματα» δήλωσε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα κατά την περιοδεία της στο εμπορικό κέντρο The Mall.

«Η ψήφος στο ΚΚΕ θα μείνει στη θέση της και στις 17 του Σεπτέμβρη και στις 18. Στη θέση του αντίβαρου απέναντι στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν αλλάζουν είτε κερδίσουν είτε χάσουν» τόνισε η κα Παπαρήγα, προσθέτοντας:

«Για αυτό κι αυτή η ψήφος είναι η καλύτερη επένδυση στους αγώνες που θα έρθουν, μπροστά στη νέα μπόρα που θα έρθει. Υπάρχει ελπίδα ορισμένα πράγματα να τα ματαιώσουμε, να τα δυσκολέψουμε. Υπάρχει ελπίδα να προσβλέπουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον».

Αργότερα η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε το Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης - Αγωγής Υγείας «Αρηξις».

Σε δηλώσεις της, τόνισε: «Διεκδικούμε για όλους τους νέους ανθρώπους, για όσους έχουν πέσει στα ναρκωτικά, ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις. Αλλά ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για τους ανθρώπους που απασχολούνται με τα θέματα πρόληψης με τα θέματα απεξάρτησης.»

Συνέντευξη Αλαβάνου με αιχμές για τις απαγωγές Πακιστανών, ΟΑ και Ασφαλιστικό

Στο θέμα της απαγωγής των Πακιστανών, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στο μέλλον των καμένων εκτάσεων της Ζαχάρως αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη.

Για τις απαγωγές των Πακιστανών ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ενώ ο πρωθυπουργός τον είχε διαβεβαιώσει πως δεν υπήρχαν στοιχεία για τέτοια υπόθεση, από τα δημοσιεύματα προκύπτει πως ο πρωθυπουργός «είπε ψέματα». «Καλώ τον κ. Καραμανλή σήμερα κιόλας, από τη συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, να αποκαλύψει την αλήθεια που ήδη ήρθε στο φως. Να δώσει όλα τα στοιχεία για τη δράση του διεθνούς παρακράτους στην Ελλάδα» είπε ο κ. Αλαβάνος.

Όσο για την Ολυμπιακή Αεροπορία τόνισε πως η απόφαση του Πρωτοδικείου της ΕΕ αποδεικνύει ότι και η ίδια η ΕΕ αρχίζει και αμφισβητεί τις λεγόμενες ενισχύσεις του κράτους προς την Ολυμπιακή Αεροπορία.

«Ένας μύθος πέφτει. Η Ολυμπιακή Αεροπορία εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της. Εμείς ζητάμε να υπάρξει ένα πλάνο ανασυγκρότησής της. Κι αν χρειάζεται κάποιος πρόωρη συνταξιοδότηση είναι οι δικομματικές πολιτικές που έφεραν την ΟΑ σε μια τέτοια κατάσταση» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, ανέφερε πως η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε ζητήματα της κοινωνικής και συνταξιοδοτικής πολιτικής της χώρας. «Αν ενδιαφερόταν, θα μπορούσε να ζητήσει την μείωση κατά πέντε χρόνια του χρόνου συνταξιοδότησης των ανδρών» είπε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα διεξάγει ένα στημένο αγώνα στην ΕΕ για να χάσει στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ανεβάσει την ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών. Είναι γνωστό όμως ότι, όταν οι ομάδες κάνουν στημένους αγώνες, οι πολίτες στρέφονται ενάντιά τους».

Όσο για την παραχώρηση στην ΚΕΔ καμένων εκτάσεων στη Ζαχάρω, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση μοιάζει να λέει «ξεφορτωθείτε τα δάση. Βάλτε φωτιές παντού. Κάψτε, χτίστε και πουλήστε».

«Μας κάνει εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ σιωπά. Δυστυχώς βλέπουμε ότι ξεκινά η ασύμμετρη ανοικοδόμηση, την οποία εμείς θα καταπολεμήσουμε, προκειμένου να στηρίξουμε τους πολίτες στις περιοχές, την ανασυγκρότηση των παραδοσιακών οικισμών και την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας» κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.

Αργότερα την Πέμπτη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και συζήτησε με νέους που εργάζονται είτε ως ενοικιαζόμενοι σε τράπεζες και διάφορους οργανισμούς είτε ως συμβασιούχοι είτε με προγράμματα Stage είτε με συμβάσεις έργου είτε με άλλες μορφές ελαστικής ανασφάλιστης εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλαβάνος τόνισε, αναφερόμενος στους αναποφάσιστους: «Εμείς χαιρετίζουμε την παρουσία τους, ακόμα κι αν αυτή δεν καταλήξει σε ψήφο στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αναποφάσιστος σημαίνει κάποιος που αμφιβάλλει, που αμφισβητεί, που δεν βολεύεται με τα στερεότυπα του συστήματος. Αναποφάσιστος σημαίνει ότι η ψήφος του είναι αποτέλεσμα σκέψης και βασάνου και όχι εξαρτημένο ανακλαστικό ή αποτέλεσμα εντολής. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι είναι μια ψήφος, που δεν θα επιτρέψει σε κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα να ανοίγει σαμπάνιες το βράδυ των εκλογών και να λέει 'πιάσαμε κορόιδα τους νέους και τις νέες, το χάψανε'».

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Καραμανλής - Παπανδρέου

Από τη Θεσσαλονίκη ο Κ.Καραμανλής και από την Αθήνα ο Γ.Παπανδρέου αναμετρήθηκαν την Πέμπτη, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. «Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη χώρα στην άρνηση;» έθεσε το δίλημμα ο πρωθυπουργός. «Φθάνει πια· πάμε μαζί για τη νέα αλλαγή» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


«Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη χώρα στην άρνηση» το δίλημμα
Καραμανλή

Ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού από τον Γ.Παπανδρέου

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Στις 17 του Σεπτέμβρη μπαίνουν ξεκάθαρα ερωτήματα. Συνεχίζουμε μπροστά ή αφήνουμε τη χώρα να γυρίσει στο χτες; Θέλουμε κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις ή αφήνουμε τη χώρα στην αβεβαιότητα, στην παραλυσία; Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη χώρα στην άρνηση; Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις ή αφήνουμε τη χώρα να βυθιστεί και πάλι στα ελλείμματα και το τέλμα;

»Σας μιλώ ανοικτά και καθαρά, χωρίς ωραιοποιήσεις. Τα 3,5 αυτά χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Υπήρξαν όμως και αδυναμίες. Έγιναν και λάθη. Κάποιοι φίλοι πικράθηκαν. Θέλω να απευθυνθώ στους φίλους αυτούς και να τους πω: Μια κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει τις αδυναμίες της, μόνο αν τις αναγνωρίσει. Και εμείς αυτό το κάνουμε. Το μήνυμά σας το έχουμε ήδη πάρει. Ζητώ τη συμβολή σας στην προσπάθειά μας με μια θετική επιλογή, διότι η χώρα χρειάζεται τις θετικές επιλογές όλων μας» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Η ψήφος της Κυριακής είναι πολύ κρίσιμη. Κρίνεται η πορεία των εθνικών θεμάτων, το μέλλον της νέας γενιάς, η συνοχή της κοινωνίας, η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η οικονομική ανάπτυξη, το ύφος και το ήθος της εξουσίας, η αποτελεσματικότητα και η σοβαρότητα της διακυβέρνησης.

»Κρίνεται αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να κλυδωνίζεται και να βυθίζεται μέσα στην ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή ή αν θα αλλάξει σελίδα και θα πετύχει τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας, η ώρα της νέας αλλαγής. Οφείλουμε να βάλουμε τέλος στην αντιδεξιά πολιτική που εξαπατά το λαό και να αναδείξουμε μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Να πούμε 'φθάνει πια' και να πάμε μαζί για τη νέα αλλαγή».

Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα κατά την οποία επιτρέπονται προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα δώσουν τη μάχη για την ψήφο ο Κ.Καραμανλής από την Αθήνα και ο Γ.Παπανδρέου από την Πάτρα.