2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, λέει το ΚΚΕ - Δεν πήραν το μήνυμα, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Να μην δοθεί καμία πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, λέει το ΚΚΕ σχολιάζοντας το νέο Υπουργικό Συμβουλίο. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι επιλέχθηκαν τα ίδια πρόσωπα για να υλοποιήσουν την ίδια πολιτική. «Σαν να μην ελήφθη κανένα μήνυμα» τόνισε.

Αναλυτικά, το ΚΚΕ σημείωσε ότι η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ θα συνεχιστεί, γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα του κεφαλαίου και έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που φέρνουν πλούτο στους λίγους και στους πολλούς, ένταση της εκμετάλλευσης, μείωση του εισοδήματος και ζωή χωρίς δικαιώματα.

«Το ΚΚΕ θα κάνει εκείνο που δεσμεύτηκε και προεκλογικά: Θα δώσει όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό του λαού» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Χουντής τόνισε: «Τα ίδια πάνω-κάτω πρόσωπα επιλέχτηκαν και πάλι για να υλοποιήσουν την ίδια πολιτική, σαν να μην έγιναν εκλογές, σαν να μην ελήφθη κανένα μήνυμα από τη μείωση της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας, από τους κοινωνικούς αγώνες που προηγήθηκαν και από την τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που γνώρισε η χώρα.

» Το περιβάλλον φαίνεται πως θα περιμένει για πολύ καιρό ακόμα την απαλλαγή του από τον καταστροφικό εναγκαλισμό με τα δημόσια έργα.»

Striptease - Vote for me!!! Αυτά πότε θα τα δούμε στην Ελλάδα?

Αυτά πότε θα τα δούμε στην Ελλάδα? Στριπτίζ για ψήφο. Δεν θα μας γδύνουν μόνο αυτοί φορολογικά ...

Εκλογικό χιούμορ ΙΙ

Πράσινο εκλογικό χιούμορ & Έλληνες πολιτικοί

Δηλώσεις Αλέκας Παπαρήγα για το αποτέλεσμα των εκλογών

Βίντεο εκλογών - Ekloges 2007 - πολιτικό γκάλοπ NET

MEGA - Ekloges 2007 - Σχόλια εκλογών

Τα 10 λάθη του Γιώργου και του ΠΑΣΟΚ που έφεραν ήττα

Στην επιφάνεια ανασύρουν οι τελευταίες εξελίξεις μία σειρά προβληματικών επιλογών που σφράγισαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάμισι χρόνων την αντιπολιτευτική εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη μάλιστα που υποστηρίζουν την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος, θέλοντας να υπογραμμίσουν τον εσφαλμένο χαρακτήρα επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου, υπογραμμίζουν ότι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής «δεν νίκησε η ΝΔ, αλλά έχασε το ΠΑΣΟΚ».

Ασχέτως, πάντως, των αντιπαραθέσεων που προκαλούνται λόγω των ραγδαίων εσωκομματικών εξελίξεων, η παράθεση σειράς επιλογών που εκ του αποτελέσματος κρίνονται κατώτερες των περιστάσεων πείθουν ότι το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε σε δισταγμούς, καθυστερήσεις ή ακόμα και ανακολουθίες, που το απομάκρυναν από κρίσιμα εκλογικά ακροατήρια.

Η αμφίπλευρη «διεύρυνση»
1. Στις εκλογές του 2004, το ΠΑΣΟΚ όφειλε να ανασυγκροτήσει την τραυματισμένη από την πολυετή διακυβέρνηση εικόνα του και να ενισχύσει τον χαρακτήρα του ως βασική κοιτίδα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Παραδόξως, με πρωτοβουλία του προέδρου του, «στέγασε» στο τότε ψηφοδέλτιο Επικρατείας όχι μόνο στελέχη προερχόμενα από την Αριστερά (Ανδρουλάκης, Δαμανάκη), αλλά και κεντρικά πρόσωπα του πολιτικού φιλελευθερισμού, όπως ήταν ο Στέφανος Μάνος και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Ο «παράταιρος» γάμος δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα το πολιτικό διαζύγιο να εκδοθεί σχετικά γρήγορα, το σοβαρότερο ήταν, ωστόσο, ότι άφησε εκτεθειμένο το ΠΑΣΟΚ στην ισοπεδωτική κριτική των κομμάτων της Αριστεράς.

Το ευρωψηφοδέλτιο
2. Εξαιρετικά προβληματική υπήρξε και η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ενώ σχεδιάστηκε για να εκπέμψει ευρύτερα μηνύματα ανανέωσης, διολίσθησε, τελικά, σε αμφιλεγόμενες λύσεις. Πρόσωπα διεθνούς κύρους, όπως ο καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, βρέθηκαν ξαφνικά εκτός ψηφοδελτίου, παραχωρώντας τη θέση τους σε άγνωστα στελέχη, όπως η επικεφαλής Μαίρη Ματσούκα, ενώ ελάχιστες ήταν οι υποψηφιότητες με ένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν προφανώς ενταγμένο σε μία ατμόσφαιρα απόλυτης κυριαρχίας της ΝΔ, το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, ωστόσο, συνέβαλε στο περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας (7%) και στην ιδιαίτερα κακή εκλογική επίδοση (34,01%).

Η ηγετική ομάδα
3. Από την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε εκτός εξουσίας μέχρι την τελευταία ανασύνθεση των οργάνων του, όπου βελτιώθηκε η εκπροσώπηση και η κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος, διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται μιας διευθυντικής ομάδας που θα αποτελέσει και το πρόπλασμα της κυβέρνησής του.

Αντίθετα, η διαρκής αναζήτηση ισορροπιών ανάμεσα σε όλες τις τάσεις που διασταυρώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε την αίσθηση των συνεχών διευθετήσεων, λειτούργησε παραλυτικά και υπονόμευσε, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και τη δυνατότητα του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου να προβάλει θέσεις του, που διακρίνονταν για τη νεωτερικότητα ή τον ανανεωτικό χαρακτήρα τους.

Προβληματική υπήρξε η ανάδειξη ενός σχετικά νέου στελέχους, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στη «βαριά» και απαιτητική θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να διαλύθηκε, ουδέποτε, ωστόσο, ανασυγκροτήθηκε.

Ο κύκλος της εσωστρέφειας
4. Επί τριάμισι χρόνια το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εγκλωβισμένο στη δίνη της εσωστρέφειας, την οποία ανακυκλώνουν άλλοτε θερμά εσωκομματικά επεισόδια κι άλλοτε οι καρατομήσεις κεντρικών στελεχών του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέπεμψε με συνοπτικές διαδικασίες τον Γιάννο Παπαντωνίου για δηλώσεις του σχετικά με την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole, ενώ «έδειξε την πόρτα» και στον Κίμωνα Κουλούρη για επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Θόδωρου Πάγκαλου.

Αναθέρμανση της εσωστρέφειας είχαμε και στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου, όπου κοινοποιήθηκε στους Μιχάλη Νεονάκη και Χρήστο Πάχτα απαγόρευση συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια, παρότι είχαν αθωωθεί από τη Δικαιοσύνη και προετοίμαζαν από καιρό την κάθοδό τους στον εκλογικό αγώνα.

Το «άρθρο 16»...
5. Το αντιπολιτευτικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ τραυματίσθηκε ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια των μεγάλων φετινών φοιτητικών κινητοποιήσεων, όπου εμφανίσθηκε δεσμευμένο στην εκπαιδευτική ατζέντα της ΝΔ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριζε βεβαίως πάντοτε τη θέση περί δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, το γεγονός ωστόσο ότι τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, δημιούργησε την αίσθηση της συμπόρευσης με το κυβερνών κόμμα και απέκοψε το ΠΑΣΟΚ από το νέο φοιτητικό κίνημα.

Η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και οι γενικότεροι δισταγμοί του στο εκπαιδευτικό μέτωπο (νόμος πλαίσιο κ.λπ.), «έδωσαν χώρο» στο ΚΚΕ και, κυρίως, στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιχειρήματα σε όσους θέλουν να εμφανίζουν την Κεντροαριστερά δίδυμη δύναμη της Δεξιάς.

Επιλογές δημάρχων - νομαρχών
6. Σε μία αναμέτρηση όπως οι δημοτικές εκλογές, που προλειαίνει το έδαφος για επικράτηση της αντιπολίτευσης και στις βουλευτικές, το ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε ασταθές, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό και φαντασία, με υποψηφιότητες, γενικά, κομματικές και προβλέψιμες.

Με εξαίρεση την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά στην Υπερνομαρχία της Αττικής και του Παναγιώτη Φασούλα στον Πειραιά, το ΠΑΣΟΚ έχασε τις κεντρικές εκλογικές μάχες, που δημιουργούν εντυπώσεις, ενώ η λανθασμένη ανάγνωση από στελέχη του αποτελεσμάτων της περιφέρειας οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου στις γνωστές δηλώσεις περί «ανατροπής του πολιτικού σκηνικού», οι οποίες στη συνέχεια τροποποιήθηκαν.

Προγραμματικό έλλειμμα
7. Εχοντας να αντιμετωπίσουν μία κυβέρνηση με απόθεμα σκανδάλων και αθετήσεων, που επεδείκνυε συστηματική ανεπάρκεια στη διαχείριση των όποιων κρίσεων, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του βασίστηκαν σε μια καταγγελτικού τύπου αντιπολίτευση, η οποία υποτίμησε για μια ολόκληρη περίοδο την ανάγκη εκφοράς προγραμματικού λόγου.

Τελικά, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά το περιεχόμενο του, καθώς συζητήθηκε δημοσίως σε πολύ μικρό βαθμό, ουδέποτε έγινε κτήμα των ψηφοφόρων. Χαρακτηριστικό του τρόπου αντιμετώπισής του υπήρξε μάλιστα το γεγονός ότι η δέσμευση Παπανδρέου για εθνική σύνταξη στις νοικοκυρές, δέσμευση που αναλήφθηκε τρεις ημέρες προ της διεξαγωγής των εκλογών, υπήρχε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουδέποτε επισημάνθηκε.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας
8. Καταλυτικά για τη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος υπήρξαν, όπως προκύπτει από στοιχεία ερευνών κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όσα συνόδευσαν την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Τόσο το θέμα που δημιουργήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά όσο και αυτό που προέκυψε με την υποψηφιότητα της Βούλας Πατουλίδου έπληξαν ευθέως το προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου, ανέκοψαν την πορεία ανάκαμψης που είχε εκείνο το διάστημα το ΠΑΣΟΚ και τροφοδότησαν φαινόμενα αποσυσπείρωσης.

Το μέτωπο στις... δημοσκοπήσεις
9. Παρότι επί τριάμισι χρόνια το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου υστερούσαν στις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών, εμφανίσθηκαν -και μάλιστα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου- να σκιαμαχούν με τους αριθμούς και να διαπληκτίζονται δημοσίως με τους δημοσκόπους. Αναλώθηκαν, έτσι, σε αντιπαραθέσεις αδιάφορες για τους πολίτες, δημιούργησαν κλίμα ηττοπάθειας και υπονόμευσαν την ανάγκη να καταγγελθεί με τρόπο έγκυρο και αξιόπιστο το οργανωμένο μπαράζ «διαρροών» της Νέας Δημοκρατίας.

Η στάση προς την Αριστερά
10. Διστακτικοί μέχρι τέλους το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του, εμφανίσθηκαν μέχρι την παραμονή της κάλπης να διεκδικούν τη συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός των συνεχών απορρίψεων των προσκλήσεών τους.

Ασχέτως των όποιων πιθανοτήτων να δημιουργηθούν στο μέλλον προϋποθέσεις για «συνάντηση» των δύο χώρων, η απουσία μετώπων προς τα Αριστερά, τη στιγμή που ο Αλέκος Αλαβάνος κρατούσε ίσες αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα, επέτρεψε σε χιλιάδες πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που προεξόφλησαν τη νίκη της ΝΔ, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβάδισμα Βενιζέλου

«Βενιζελικό κίνημα» δημιουργείται στο ΠΑΣΟΚ, με προσχώρηση στελεχών στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού αλλά και με δημοσκοπήσεις που αποδεικνύουν πως ο κ. Βενιζέλος εκτιμάται από την κοινή γνώμη ως ο καταλληλότερος για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Mega, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος στο σύνολο των ψηφοφόρων συγκεντρώνει το 71,3% των προτιμήσεων, έναντι 15,8% του κ. Γ. Παπανδρέου.

Στο ίδιο ερώτημα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ε. Βενιζέλος επίσης προηγείται με 62,1% έναντι 25,7% του κ. Γ. Παπανδρέου.

Στο ερώτημα εάν το ΠΑΣΟΚ θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα με άλλο αρχηγό, το 70,6% απαντά ναι και το 28% όχι, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 61,31% απαντά ότι θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα και το 37,6% ότι δεν θα είχε. Τ

ο 75,4% των πολιτών, επιπλέον, πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα με αρχηγό τον Ε. Βενιζέλο, έναντι 20,2% που πιστεύει το αντίθετο, ενώ τα ποσοστά αυτά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ανέρχονται αντιστοίχως στο 80,6% και το 16,4%.

Οι λόγοι της ήττας
Στο ερώτημα «πού οφείλεται περισσότερο η ήττα του ΠΑΣΟΚ;» οι ψηφοφόροι του αποδίδουν την ήττα σε ποσοστό 31,1% στον Γ. Παπανδρέου, το 24% στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το 18,3% στην προεκλογική εκστρατεία και το 17,3% στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ, μάλιστα, ανεβάζουν αυτό το ποσοστό αποδίδοντας ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου για την ήττα σε ποσοστό 46,9%, στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ κατά 25%, στην προεκλογική εκστρατεία κατά 12,8% και στα στελέχη του 10,5%.

Τέλος στο ερώτημα της GPO αν ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να είναι υποψήφιος εκ νέου για πρόεδρος, το 43% απαντά θετικά και το 54,5% αρνητικά. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όμως, πιστεύουν σε ποσοστό 55,9% ότι ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έναντι 43,5% που στέκονται αρνητικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε αντίστοιχη μέτρηση της ALCO για λογαριασμό του Alter, και στο ερώτημα ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ε. Βενιζέλος προηγείται με 45% έναντι 20% του κ. Παπανδρέου, 4% της κυρίας Διαμαντοπούλου, 2,5% του κ. Χρυσοχοϊδη, 2,8% του κ. Σημίτη, 1,9% του κ. Λοβέρδου και 0,4% του κ. Παπουτσή.

Σε μέτρηση, τέλος, της Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1 και στο ερώτημα ποιος μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε νίκη στις επόμενες εκλογές, το 53% δηλώνει ο κ. Βενιζέλος, το 9% ο κ. Γ. Παπανδρέου, το 2% η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κ. Σημίτης, ενώ «κανένας» δηλώνει το 9%. Σε ερώτηση δε ποιον προτιμούν για πρόεδρο μεταξύ των δύο υποψηφίων, το 65% δηλώνει τον κ. Βενιζέλο, το 20% τον κ. Παπανδρέου και το 12% (αυθόρμητα) «κανέναν από τους δύο».

Εν τω μεταξύ και χθες συνεχίστηκε το ρεύμα υπέρ του κ. Βενιζέλου, που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των σημαντικότερων δηλώσεων υπέρ του υποψήφιου προέδρου -έμμεση πλην απολύτως σαφής- ήταν αυτή του πρώην γραμματέα Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

«Οι πολίτες μίλησαν και το μήνυμά τους ήταν σαφές. Δεν αλλάξαμε. Δεν γίναμε καλύτεροι. Δεν πείσαμε. Η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα είναι ώριμη και επιβεβλημένη για το καλό της παράταξης και του τόπου και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια ανασυγκρότησης που ήδη ξεκίνησε. Στόχος όλων μας είναι να συγκροτήσουμε ένα ΠΑΣΟΚ αποτελεσματικό και νικηφόρο. Ενα πραγματικό Κίνημα δίκαιων αλλαγών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης τασσόμενος στο πλευρό του κ. Βενιζέλου.

Υπέρ της υποψηφιότητας Βενιζέλου -παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν σε ορισμένα θέματα- τάχθηκε χθες ο κ. Νίκος Μπίστης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας μια ομάδα εκσυγχρονιστικών στελεχών, που κινούνται γύρω από το περιοδικό «Μεταρρύθμιση».

«Το ΠΑΣΟΚ, περισσότερο από αλλαγή ηγεσίας, χρειάζεται πολιτικές με τις οποίες να επανακτήσει την πολιτική ηγεμονία και ουσιαστικές εσωτερικές λειτουργίες» τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μπίστης. «Αρα αυτή τη φορά δεν πρέπει να δοθεί λευκή επιταγή, αλλά δεσμευτική εντολή. Ελπίζω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών».

Με ποσοστό 41,8% η ΝΔ νίκησε στις εκλογές με 152 έδρες στη νέα Βουλή

Με 41,90% η Νέα Δημοκρατία είναι ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης της 16ης Σεπτεμβρίου, κατακτώντας 152 έδρες στη Βουλή, με καταμετρημένο το 99,54% των ψήφων στο σύνολο της Επικράτειας. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,10% (102 έδρες), το ΚΚΕ με 8,15% (22 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,04% (14 έδρες) και ο ΛΑΟΣ με 3,79% (10 έδρες).

Με ενσωματωμένο αυτό το ποσοστό των ψήφων, ψήφισαν το 74,14% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Τα έγκυρα ήταν 97,33% και τα Λευκά/Ακυρα 2,67%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, βάσει των καταμετρημένων ψήφων, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής:

Επίσημα αποτελέσματα ανά περιφέρεια

Τα επίσημα αποτελέσματα ανά περιφέρεια διαμορφώνονται ως εξής:
Περιφέρεια: Πρώτο κόμμα, ποσοστό πρώτου κόμματος (ενσωμάτωση αποτελεσμάτων)

Α'Αθηνών: ΝΔ 40,19% (98,21%)
Β'Αθηνών: ΝΔ 35,28% (99,1%)
Α'Πειραιώς: ΝΔ 42,35% (90,02%)
Β'Πειραιώς: ΠΑΣΟΚ 37,92% (99,42%)
Αττικής: ΝΔ 39,25% (99,7%)
Έβρου: ΝΔ 48,05% (99,32%)
Ροδόπης: ΠΑΣΟΚ 45,92% (99,08%)
Ξάνθης: ΠΑΣΟΚ 49,01% (99,16%)
Δράμας: ΝΔ 48,74% (100%)
Καβάλας: ΝΔ 45,27% (98,95%)
Α'Θεσσαλονίκης: ΝΔ 37,38% (99,9%)
Β'Θεσσαλονίκης: ΝΔ 44,82% (99,79%)
Σερρών: ΝΔ 52,82% (99,19%)
Χαλκιδικής: ΝΔ 46,36% (99,50%)
Κιλκίς: ΝΔ 46,87% (100,00%)
Πέλλας: ΝΔ 47,26% (99,10%)
Ημαθίας: ΝΔ 42,82% (98,96%)
Πιερίας: ΝΔ 48,60% (99,19%)
Φλώρινας: ΝΔ 48,09% (98,87%)
Κοζάνης: ΝΔ 46,66% (98,69%)
Καστοριάς: ΝΔ 54,31% (98,05%)
Γρεβενών: ΝΔ 45,48% (97,79%)
Ιωαννίνων: ΝΔ 43,37% (98,50%)
Αρτας: ΝΔ 47,30% (98,54%)
Θεσπρωτίας: ΝΔ 45,93% (97,47%)
Πρέβεζας: ΝΔ 45,99% (99,37%)
Λάρισας: ΝΔ 43,47% (99,39%)
Μαγνησίας: ΝΔ 43,33% (99,11%)
Τρικάλων: ΝΔ 45,64% (100,00%)
Καρδίτσας: ΝΔ 48,01% (98,60%)
Κέρκυρας: ΝΔ 40,06% (98,22%)
Λευκάδας: ΝΔ 42,57% (97,56%)
Κεφαλληνίας: ΝΔ 39,25% (97,52%)
Ζακύνθου: ΠΑΣΟΚ 42,34% (100,00%)
Αιτωλοακαρνανίας: ΝΔ 43,68% (98,52%)
Αχαίας: ΠΑΣΟΚ 45,96% (98,99%)
Ηλείας: ΠΑΣΟΚ 46,55% (100,00%)
Φθιώτιδας: ΝΔ 49,52% (98,04%)
Ευρυτανίας: ΠΑΣΟΚ 45,74% (97,76%)
Φωκίδας: ΝΔ 47,87% (97,12%)
Βοιωτίας: ΝΔ 40,98% (99,52%)
Ευβοιας: ΠΑΣΟΚ 42,01% (99,08%)
Κορινθίας: ΝΔ 43,55% (99,63%)
Αργολίδος: ΝΔ 48,93% (98,63%)
Αρκαδίας: ΝΔ 46,76% (99,14%)
Μεσσηνίας: ΝΔ 52,35% (97,62%)
Λακωνίας: ΝΔ 55,47% (98,36%)
Λέσβου: ΝΔ 39,41% (98,85%)
Χίου: ΝΔ 43,82% (98,70%)
Σάμου: ΝΔ 37,88% (96,58%)
Κυκλάδων: ΝΔ 45,49% (99,23%)
Δωδεκανήσου: ΠΑΣΟΚ 46,78% (98,96%)
Χανίων: ΠΑΣΟΚ 44,66% (99,40%)
Ρεθύμνης: ΝΔ 46,72% (96,59%)
Ηρακλείου: ΠΑΣΟΚ 54,64% (99,50%)
Λασιθίου: ΠΑΣΟΚ 52,72% (98,22%)

Επικρατείας: ΝΔ:5 ΠΑΣΟΚ:5 ΚΚΕ:1 ΣΥΡΙΖΑ:1

Χωρίς ανατροπές το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ποια ονόματα μπαίνουν στην κυβέρνηση

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Τρίτη, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο κορμός του κυβερνητικού σχήματος θα παραμείνει ο ίδιος.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει αύριο, Τετάρτη.

Όπως επισημαίνει το Βήμα, η «εύθραυστη» πλειοψηφία των 152 εδρών φαίνεται πως δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό τη ριζική ανανέωση, καθώς είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει ισορροπίες με ορίζοντας την προεδρική εκλογή το 2010.

Από την κυβέρνηση θα αποχωρήσουν όσοι θεωρήθηκαν «αποτυχημένοι» ή όσοι δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω απ' αυτό που έχουν ήδη προσφέρει.

Σε ό,τι αφορά στις συγχωνεύσεις υπουργείων, οι δυσκολίες είναι αρκετές, καθώς προϋποθέτουν ευρείες συνενώσεις οργανισμών, φορέων κ.τλ.

Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι η ανάθεση από τον κ. Καραμανλή σε έναν υπουργό της ευθύνης δύο υπουργείων, όπως για παράδειγμα τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης ή το Ναυτιλίας με το Αιγαίου.

Οι υπουργοί που είναι «αμετακίνητοι» από τις θέσεις τους είναι οι Γ.Σουφλιάς, Ντ.Μπακογιάννη, Β.Μεϊμαράκης, Γ.Αλογοσκούφης, Θ.Ρουσόπουλος και Πρ.Παυλόπουλος.

Στο νέο σχήμα θα είναι και ο Γ.Βουλγαράκης, εκτός απροόπτου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Για τον κ. Αβραμόπουλο ακούστηκε ότι μπορεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Υγείας, ενώ από το Ανάπτυξης αποχωρεί ο κ. Σιούφας ο οποίος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ.Φώλιας αναβαθμίζεται και πιθανώς αναλαμβάνει υπουργός Ανάπτυξης. Για αναβάθμιση προορίζεται ο υφυπουργός Οικονομικών Π.Δούκας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ.Στυλιανίδης.

Ο κ. Λιάπης μάλλον θα μετακινηθεί από το Μεταφορών (στο Ναυτιλίας;), ο κ. Μαγγίνας θα παραμείνει στο Απασχόλησης, ενώ για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακούγεται έντονα το όνομα του Αντώνη Σαμαρά.

Στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών παραμένει ο κ. Μπέζας.

Είσοδο στη νέα κυβέρνηση διεκδικούν με αξιώσεις οι κ.κ. Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης και Σπηλιωτόπουλος.

Οι εργασίες της νέας Βουλής θα ξεκινήσουν στις 26 Σεπτεμβρίου και στις 27 θα εκλεγεί το προεδρείο.

Από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, συζήτηση που θα κλείσει την Κυριακή 30 του μηνός με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό η Βουλή διακόπτει για την επομένη (Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου), οπότε λαμβάνει ο λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση