2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Συνεχίζεται η μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Τα μέλη του κομματικού οργάνου καλούνται να λάβουν αποφάσεις ώστε το κόμμα να επιλύσει το ζήτημα ηγεσίας που ετέθη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Επεισόδιο σημειώθηκε κατά την άφιξη του Ευ.Βενιζέλου στη Χ.Τρικούπη, όπου πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Ένας άνδρας πέταξε ένα ποτήρι με καφέ, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βενιζέλου.

Μετά το επεισόδιο ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στον τραμπουκισμό και στον Μεσαίωνα. «Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή» είπε με νόημα ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, τόνισε: «Ορισμένοι καταστρέφουν το πολιτικό κεφάλαιο της δημοκρατικής παράταξης. Εγώ ως μελλοντικός ηγέτης όλης της παράταξης συγχωρώ τους ταλαίπωρους ανθρώπους, συγχωρώ τους επαγγελματίες που γίνονται καθοδηγούμενα όργανα σε μία αθλιότητα, υπονομεύουν την παράταξη. Έχουν ευθύνες αυτοί που καθοδηγούν και υποθάλπουν αυτή την αντιαισθητική κατάσταση».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή είναι απολύτως καταδικαστέα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: «Πρόκειται για πράξη τραμπουκισμού, εκφράζω τη μεγάλη αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό του Γ.Παπανδρέου για το μεμονωμένο περιστατικό που προσβάλλει όλους μας».

Για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς «ουδείς αποδοκίμασε τον κ. Βενιζέλο», αλλά και για τις προσπάθειες που έκανε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να περιφρουρήσει τον χώρο έξω από τα γραφεία του κόμματος έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του Κινήματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

«Από το μητρώο διαπίστωσα ότι δεν είναι μέλος, ούτε φίλος του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο υπεύθυνος της Επιτροπής Καταστατικού Γιώργος Ανωμερίτης, λίγο αργότερα.

Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος σημείωσε: «Θεωρώ ότι πρόκειται για άρρωστο άνθρωπο, ο οποίος κατά συρροή ενεργεί με αυτό τον τρόπο, δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε ότι ο ηλικιωμένος άντρας που πέταξε το ποτήρι είχε επιτεθεί στο παρελθόν με μπογιά και κατά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε: «Κανένας στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δέχεται κάτι τέτοιο. Είναι καταδικαστέο και απορριπτέο. Αν οποιοσδήποτε σκεφτεί στο ΠΑΣΟΚ, ότι στις πολιτικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, είναι δυνατόν να υπάρξουν χειραγωγημένες και αγοραίου τύπου δραστηριότητες, τότε θα βρει την πλήρη αντίθεση όλου του ΠΑΣΟΚ. Είμαι υποχρεωμένος να θεωρήσω το περιστατικό ως τυχαίο και μεμονωμένο.»

Τα στοιχεία του άνδρα που προκάλεσε το επεισόδιο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστά από το παρελθόν στις Αρχές και ήδη σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον του. Όπως έγινε γνωστό ο Δ.Ρ. έχει επιτεθεί στους καλλιτέχνες Τζίμη Πανούση και Στέφανο Κορκολή, είχε εκσφενδονίσει αυγά στο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου όπως και μπογια κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου το 1996. Οι αστυνομικές Αρχές κάνουν λόγο για ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο.

Το άτομο αυτό συνελήφθη και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Εναντίον του υπεβλήθη μήνυση από το ΠΑΣΟΚ.

Πριν από το επεισόδιο

Φεύγοντας από το γραφείο του στη Βουκουρεστίου, ο κ. Βενιζέλος δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα αν θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον κ. Παπανδρέου. Ωστόσο, επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως δεν πρέπει να επιτραπεί στον κ. Καραμανλή να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό με παλαιά υλικά.

Πάντως, τα περισσότερα στελέχη προσερχόμενα στη Χ.Τρικούπη δήλωσαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των δύο απόψεων.

«Περιμένετε τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου» δήλωσε λακωνικά ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ενώ ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είπε ότι «θα πορευθούμε σε μια συντεταγμένη πορεία και να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε τον σωστό δρόμο. Να μην ανησυχούν ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι εκδότες, ούτε οι καναλάρχες».

Υπέρ του ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου τάχθηκε ο Φίλιππος Πετσάλνικος αποδίδοντας μικρότερη σημασία στα χρονοδιαγράμματα.

«Όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με σεβασμό στο καταστατικό και τις διαδικασίες του Κινήματος» δήλωσε ο Πάνος Μπεγλίτης, ενώ η Μ.Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από δυσκολίες και κρίσεις βγαίνει πιο δυνατό και πιο ενωμένο.

«Με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και όλα θα μπουν στις φυσιολογικές τους διαστάσεις. Χρειαζόμαστε μια λύση ευρύχωρη, αλλά όχι αργόσυρτη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπίστης.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι πάντα εδώ ενωμένο και δυνατό. Αυτό να το έχουμε υπόψη μας όλοι μας» δήλωσε η Συλβάνα Ράπτη, ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι «με ώριμο τρόπο, πολιτικά και με σταθετότητα προχωράμε. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο».

«Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι μία, την εγγυάται ο πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας -και τονίζω το 'μας'» δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής.

Είναι προφανές ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν κινδυνεύει, είναι δεδομένη είναι σίγουρη, όπως πάντα» δήλωσε ο Θ.Τσούρας.

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μεταξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κίνημα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν σε έναν εύλογο χρόνο, τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου» δήλωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο Στέφανος Τζουμάκας επέρριψε ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου θα προτείνει στο Πολιτικό Συμβούλιο να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο το πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου, εν συνεχεία να συγκληθεί Εθνική Συνδιάσκεψη και η εκλογή προέδρου του κόμματος να πραγματοποιηθεί το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου στο χρονικό διάστημα 10-12 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου στις 14 Οκτωβρίου.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εκτός του Γιώργου Παπανδρέου είναι οι: Τόνια Αντωνίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώφη Γεννηματά, Μαρία Δαμανάκη, Πέτρος Ευθυμίου, Μαριλένα Κοππά, Πάρις Κουκουλόπουλος, Πάνος Μπεγλίτης, Νίκος Μπίστης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Χρήστος Παπουτσής, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Συλβάνα Ράπτη, Κώστας Σκανδαλίδης, Στέφανος Τζουμάκας, Θανάσης Τσούρας.