2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί την ηθική της Αριστεράς, τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος (ελληνικές εκλογές)

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι κυρίως πρόβλημα ηθικής, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στο νοσηρό κλίμα της εποχής, πρότεινε μέτρα κατά της διαφθοράς, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο των συνδικάτων.

Μιλώντας στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με Προς μια μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οι θεσμικές προϋποθέσεις μιας άλλης πολιτικής ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

«Η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και τη διαφάνεια. Με την υπόθεση Ζαχόπουλου φάνηκαν τα όρια λειτουργίας του συστήματος. Η κρίση που διέρχεται η χώρα δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά και θεσμική. Είναι κρίση εμπιστοσύνης. Θίγει πλέον τα ίδια τα ηθικά θεμέλια της πολιτικής. Η διαφθορά είναι πρόβλημα θεσμικό, πολιτικό, ηθικό, αλλά κυρίως αναπτυξιακό. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εξασφάλιση της διαφάνειας.»

Μεταξύ άλλων, πρότεινε ριζική απλούστευση και η πλήρη κωδικοποίηση της νομοθεσίας, απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, ριζική αντιμετώπιση του λεγόμενου πολιτικού χρήματος, θέσπιση σταδίου δημόσιας διαβούλευσης για τις προδιαγραφές και τις προκηρύξεις κάθε δημόσιου διαγωνισμού ποινική και γενικότερα νομοθετική αντιμετώπιση του φαινομένου του άμεσου ή έμμεσου πολιτικού και επικοινωνιακού εκβιασμού προς παράνομο όφελος κάποιου.

Σχετικά με την υπόθεση της Siemens τόνισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και δίνεται η εντύπωση πως είναι όλοι ίδιοι: «αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι» υπογράμισε.

Για το Ασφαλιστικό παρατήρησε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες για ένα τέτοιο ζήτημα απαιτούν πολιτικά αξιόπιστους συνομιλητές και η κυβέρνηση δεν είναι τέτοιος συνομιλητής γιατί «έχει μετατρέψει την κοινωνία σε εχθρό της».

Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι το πρόβλημα του είναι πρωτίστως πρόβλημα ηθικής και τόνισε την ανάγκη να γίνει αναστήλωση του ηθικού κύρους της παράταξης, να ξαναβρεί την ηθική της Αριστεράς, της μεγάλης Κεντροαριστεράς, η οποία βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και της υπεράσπισης των αδικημένων.

Επανέλαβε τη θέση του για το ΠΑΣΟΚ ως ανοιχτού κόμματος, ενώ για τα συνδικάτα είπε ότι πρέπει να είναι ανοιχτά χωρίς εσωτερικές πελατειακές σχέσεις.

Στην ομιλία του παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, οι βουλευτές Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιώργος Φλωρίδης, Γιώργος Λιάνης, Γιάννης Μαγκριώτης, Βασίλης Γερανίδης και Κυριάκος Βελόπουλος.

Επίσης, πολλοί δήμαρχοι, ο αντινομάρχης Γιώργος Τσαμασλής ως εκπρόσωπος του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Μακραντωνάκης, πανεπιστημιακοί και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Με διαξιφισμούς στελεχών μπαίνει το ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία για το Συνέδριο (ελληνικές εκλογές)

Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο του Μαρτίου εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς την επόμενη Κυριακή εκλέγονται οι περίπου 5.000 σύνεδροι που θα λάβουν μέρος με καθολική ψηφοφορία στις οργανώσεις. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το εσωτερικό δημοψήφισμα του Κινήματος, με ερωτήματα που αφορούν στο πολιτικό σύστημα, τη διαφάνεια και τους θεσμούς.

Στόχος, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, είναι το Συνέδριο να αποτελέσει την αφετηρία για την αλλαγή των συσχετισμών στο εκλογικό σώμα και ειδικότερα για την ανακοπή της φθοράς και την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξακολουθεί -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- να βιώνει τις επιπτώσεις από τη δίμηνη διαμάχη για το προεδρικό αξίωμα.

Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνουν ότι σκοπός του προέδρου του κόμματος είναι το Συνέδριο να αποτελέσει την εκκίνηση για την επίτευξη της «νέας ενότητας» της παράταξης, ώστε να ξεφύγει από τη δίνη της εσωστρέφειας.

Ωστόσο, είναι πολλά τα στελέχη που θεωρούν ότι αυτό ούτε εύκολο είναι ούτε άμεσα επιτεύξιμο, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη κόντρα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον τέως πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θεωρούν ότι τα σχόλια των τελευταίων ημερών λειτουργούν υπονομευτικά και πώς οι προειδοποιήσεις αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρονται κορυφαία κομματικά στελέχη είναι συγκεκριμένες, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα. Θεωρούν προβληματική την επαναφορά από τη Βάσω Παπανδρέου της συζήτησης περί διαφθοράς, κρίνουν ότι λειτούργησε υπονομευτικά η εμπλοκή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη διαμάχη με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Ευ.Μαλέσιο για την υπόθεση της Siemens, ενώ έντονη είναι η δυσφορία για το νέο «χτύπημα» του Θεόδωρου Πάγκαλου με τα υποτιμητικά σχόλια εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου επιμένουν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση άμεσα και με δραστικό τρόπο. Το θέμα θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί και στην επικείμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου την προσεχή Δευτέρα, ενώ ένα πρώτο βήμα έχει γίνει ήδη με την έκδοση εγκυκλίου από τον Νίκο Αθανασάκη.

Ο γραμματέας του κόμματος επανέλαβε ότι τα στελέχη θα πρέπει να ενημερώνουν και να ενημερώνονται από τη Χαριλάου Τρικούπη για τις τοποθετήσεις τους, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Σταθερό προβάδισμα ΝΔ και άνοδο του ΣΥΝ δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Σταθερό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε κυριακάτικα φύλλα. Ιδιαίτερα ξεχωρίζει το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του Συνασπιμού, ο οποίος κινείται μεταξύ 10,6%-14,3%.

Αναλυτικά, στη δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, το ΠΑΣΟΚ 25,8%, το ΚΚΕ 7,4%, ο ΣΥΝ 10,6% ο ΛΑΟΣ 4,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%.

Το 52,8% των ερωτηθέντων έχει θετική εικόνα για τον Αλέξη Τσίπρα, έναντι 44,9% για τον Κώστα Καραμανλή, 40,8% για τον Αλέκο Αλαβάνο και 33,7% για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πάντως, το 48,4% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι ακόμα είναι νωρίς για να βγει το συμπέρασμα ότι η εκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ διαμορφώνει νέα πρότυπα.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.005 ατόμων άνω των 18 ετών το διάστημα 13-14 Φεβρουαρίου 2008.

Εξάλου, σε άλλη έρευνα της ALCO για το Πρώτο Θέμα, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,8%, το ΠΑΣΟΚ 24,5%, το ΚΚΕ 8,1%, ο ΣΥΝ 14,3%, ο ΛΑΟΣ 4,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8%.

Η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα κινείται στο 54,3%, έναντι 40,7% για τον Κώστα Καραμανλή και 28,8% για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η πανελλαδική έρευνα της εταιρείας έγινε σε δείγμα 1.200 ατόμων άνω των 18 ετών το διάστημα 12-14 Φεβρουαρίου 2008. Η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Φοβού τους νέους ... για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (ελληνικές εκλογές)

Ενα «ντόμινο Τσίπρα» αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης. Η έκταση του φαινομένου που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις προκαλεί ήδη έντονο προβληματισμό και αλλαγή σχεδίων σε όλα, χωρίς εξαίρεση, τα κομματικά επιτελεία. Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων εμφανίζουν τάσεις που ξεπερνούν τη συγκυρία, πολλαπλασιάζοντας την ανησυχία στους όμορους πολιτικούς χώρους, αλλά όχι μόνον.

Η απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να αναδείξει, για πρώτη φορά, στην ηγεσία ενός μείζονος πολιτικού σχηματισμού εκπρόσωπο της «γενιάς των 30άρηδων» μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη σημαντικότερη πολιτική μεταβολή από την ανάδυση του ΠΑΣΟΚ ως πόλου εξουσίας, στα μέσα της δεκαετίας του '70.

Η άμεση πίεση, όπως είναι φανερό σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, αφορά την ήδη προβληματική ως προς τη συνοχή της (με συσπειρώσεις της τάξης του 55%) εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι σύντομα ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού θα έρθει αντιμέτωπος με πολιτικά διλήμματα και ότι από την άποψη των προτάσεων σε σειρά θεμάτων το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται «πολύ μπροστά» από τις θέσεις που έχει εκφράσει ο κ. Τσίπρας. Θεωρούν επίσης πως η απήχηση Τσίπρα είναι «ερμηνεύσιμη», στο πλαίσιο της τρέχουσας συγκυρίας, με έκδηλα τα χαρακτηριστικά κοινωνικής αναζήτησης.

Πάντως η πρώτη αντανακλαστική αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ύστερα από την εκλογή με ποσοστό 70% του νέου προέδρου του κόμματος του Συνασπισμού, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον σπασμωδική. Σίγουρα όμως δεν αντανακλούσε την νέα καθησυχαστική γραμμή, που επιχειρεί να διαποτίσει σήμερα στα στελέχη της βάσης η Χαριλάου Τρικούπη.

Οι πρώτες βολές
Δεν ήταν μόνο η οργισμένη αντίδραση του Θεόδωρου Πάγκαλου, με τις γνωστές απαξιωτικές δηλώσεις, που είχαν διαπιστωμένα αρνητικό αντίκτυπο στο κόμμα αλλά και ο έκδηλος πανικός του επίσημου ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκε δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «έχει κηρύξει μονομέτωπο αγώνα κατά του Γιώργου Παπανδρέου».

Από την άλλη στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η απόλυτη μεταστροφή της στάσης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα λίγες ημέρες αργότερα. Υπό την πίεση για πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση των σχέσεων του κόμματος με την Αριστερά και ιδίως με το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς η λογική της τακτικής χαμηλών τόνων αγγίζει ακόμα και τα όρια της «σιγής του ασυρμάτου».

Η νέα γραμμή άμυνας της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στον ορατό κίνδυνο διχασμού της εκλογικής βάσης του κόμματος είναι ότι η περίπτωση Τσίπρα έχει περισσότερο επικοινωνιακά και λιγότερο πολιτικά χαρακτηριστικά και ότι θα «ξεφουσκώσει» από την «υπερέκθεση στη δημοσιότητα». Ομως εικόνα «επικοινωνιακής φούσκας» δεν επιβεβαιώνεται καθόλου από τα ποιοτικά στοιχεία των πιο αξιόπιστων μετρήσεων.

Δημοσκοπικές πηγές θεωρούν ότι η μετακίνηση που εμφανίζεται μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να έχει διάρκεια και ότι η προτίμηση προς τον Συνασπισμό του κ. Τσίπρα στις σφυγμομετρήσεις είναι δυνατό να αποτυπωθεί και στις πραγματικές συνθήκες μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Τα ποσοστά του στους νέους των ηλικιών 18-35 αποτυπώνουν την εκπροσώπηση μιας κοινωνικής βάσης με «άλλη συγκρότηση, άλλα αιτήματα, διαφορετική θέση στην παραγωγή, μια γενιά οικολογική, κινηματική, ενεργοποιημένη και τεχνολογικά ενήμερη», που έως τώρα δεν είχε το πολιτικό της είδωλο.

Ενα πρόσθετο χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς, σε αντίθεση με τις παλαιότερες, είναι ότι αποστρέφεται την κομματική δέσμευση. Ο Τσίπρας «δεν είναι φαινόμενο διαμαρτυρίας, αλλά φαινόμενο ταυτότητας», κατά τη διατύπωση ενός έγκυρου αναλυτή, του Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Απαξίωση φοβάται ο Καραμανλής, ανατροπές στην επετηρίδα φοβούνται οι δελφίνοι

Παρότι σε διαφορετική πολιτική όχθη, ούτε η κυβέρνηση αισθάνεται ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο του «τυφώνα Αλέξη». Στο βαθμό που απηχεί ένα χάσμα γενεών μάλλον παρά ιδεολογιών, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος για όλους τους χώρους, σύμφωνα με ένα πολιτικό συνομιλητή του κ. Καραμανλή.

Αυτό που δεν ομολογείται από τη Ρηγίλλης είναι ότι τα κορυφαία στελέχη και επίδοξοι διάδοχοι του Κώστα Καραμανλή ανησυχούν για ντόμινο πολιτικών εξελίξεων που θα φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ανάδειξη νέων προσώπων και κατά συνέπεια τη βουτιά στην κομματική επετηρίδα.

Στην ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται σήμερα ένας όμιλος στελεχών με ελάχιστη μεταξύ τους διαφορά ηλικίας, όλοι τους γεννημένοι στα μέσα της δεκαετίας του 50 - από το Δημήτρη Αβραμόπουλο (1953) και το Γιώργο Αλογοσκούφη (1955), έως την Ντόρα Μπακογιάννη (1954) και τον Κώστα Καραμανλή (1956).

Το ερώτημα που τους αφορά είναι κατά πόσον η μελλοντική διαδοχή θα κριθεί στο πλαίσιο της ίδιας γενιάς ή οι συνθήκες θα γίνουν πιο πιεστικές από την κοινωνία για ένα «ηλικιακό άλμα».

Μάλιστα ήδη ορισμένοι από τους 50άρηδες της Νέας Δημοκρατίας έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το αν θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται εσωκομματικά. Είναι λογικό η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μέχρι στιγμής έχει επιλέξει να παρέχει διακριτική στήριξη στις επιλογές του πρωθυπουργού, να νιώθει μεγαλύτερη πίεση χρόνου η οποία ενδεχομένως να την ωθήσει και σε σημαντικές διαφοροποιήσεις από την επίσημη κομματική γραμμή ώστε να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Από την άλλη ο κ. Αβραμόπουλος μάλλον δεν θα είχε λόγο να αλλάξει τακτική και να εγκαταλείψει τη γραμμή συμπαράταξης με τον κ. Καραμανλή, περιμένοντας να βγει ωφελημένος από τυχόν ολισθήματα των εσωκομματικών του αντιπάλων.

Φοβού τους νέους
Εάν ο κ. Τσίπρας διατηρήσει ή διευρύνει τη δημοσκοπική του απήχηση και αυξήσει σημαντικά την επιρροή του στους νεότερους ψηφοφόρους, δεν αποκλείεται να τεθούν ευρύτερα θέματα, αναγνωρίζει συνεργάτης κορυφαίου υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας αποτελεί «άγνωστο Χ» και ότι με την εκλογή του προστέθηκε «ένας ακόμη απροσδιόριστος παράγοντας» στο ήδη ρευστό πολιτικό σκηνικό. Η βασική τους απόκριση στο νέο αυτό ερέθισμα είναι η υπομονή, καθώς είναι «πολύ νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε ουσιαστική αποτίμηση, πέρα από την επικοινωνιακή φόρτιση των πρώτων ημερών».

Εχει ενδιαφέρον, ωστόσο, η εκτίμηση κυβερνητικού στελέχους ότι η επίδραση της παραμέτρου Τσίπρα δεν είναι μετρήσιμη ούτε σήμερα, ούτε όμως στο άμεσο μέλλον έως τις εκλογές. Η ασάφεια, σημειώνει, θα παραμείνει μέχρι την κάλπη, γιατί υπάρχει η «ιδιότυπη διαρχία», με τον κ. Τσίπρα πρόεδρο και τον κ. Αλαβάνο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας», κατά τον ίδιο παράγοντα, «μπορεί να παίζει στο ίδιο παιχνίδι με διαφορετικούς όρους» από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Με την τάση απαξίωσης των κομμάτων και της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης, η δυνατότητα αυτή αποτελεί σοβαρό πολιτικό πλεονέκτημα, κατά την ίδια πηγή.

Ως καταλύτης ηλικιακής ανανέωσης, ο κ. Τσίπρας έχει κινήσει και το ενδιαφέρον των επιτελείων και άλλων παραγόντων της ΝΔ πολύ νεότερων που σχεδιάζουν για το πολιτικό μέλλον.

Για την ώρα, πάντως, η πίεση είναι σαφώς μεγαλύτερη στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος -όπου εκδηλώθηκε η ανάδειξη του «προέδρου ετών 33»- ενώ στο χώρο της ΝΔ δεν έχει αναδειχθεί κάποιο νεαρότερο πολιτικό στέλεχος (ίσως 40άρης, μάλλον, παρά 30άρης για ένα κόμμα εξουσίας) που να έχει «αρχηγική περπατησιά».

«Δημοσκοπική κατάρρευση»
σε ορισμένες μετρήσεις έχουν καταγραφεί δείγματα στα οποία η σχέση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ είναι της τάξης του 1,5 προς 1, την ώρα που η σχέση της εκλογικής τους απήχησης τον Σεπτέμβριο ήταν 7,5 προς 1. Στις τελευταίες εκλογές που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, το 2000, η αναλογία έφτανε το 13,7 προς 1.

Από αριθμητική άποψη πρόκειται για δραματική ανατροπή (στα όρια της «δημοσκοπικής κατάρρευσης», σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις) που συνδέεται με το γεγονός ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, «δεν λειτουργούν πια οι παραδοσιακές κοινωνικές ταυτίσεις» που απαιτούνται για τη διατήρηση της συσπείρωσης ενός κόμματος εξουσίας.

«Κόκκινοι» φόβοι για τη σειρά... κατάταξης
Η πίεση δεν αφορά, φυσικά, μόνον το ΠΑΣΟΚ. Την αισθάνεται ήδη και το ΚΚΕ και δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από τις σκληρότερες φράσεις που ακούστηκαν σε βάρος του κ. Τσίπρα προήλθαν από τον Περισσό.

Η ηγεσία του ΚΚΕ θα έχει να αντιμετωπίσει μια στρατηγική ήδη ορατή από την πλευρά του ΣΥΝ: μια διαρκή επίθεση φιλίας, στην οποία θα πρέπει να απαντήσει είτε με δεκτικότητα σε κοινές πρωτοβουλίες, είτε με επιθετικότητα.

Αποδοχή κοινών πρωτοβουλιών είναι αδιανόητη για το ΚΚΕ, καθώς θα σηματοδοτούσε το τέλος της στρατηγικής του «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές», δηλαδή της διεκδίκησης της αποκλειστικότητας στην αμφισβήτηση του συστήματος.

Η επιθετικότητα, ωστόσο, παρουσιάζει σοβαρούς κινδύνους «θυματοποίησης» του κ. Τσίπρα και περιβολής του με ένα φωτοστέφανο ηγέτη τον οποίο όλοι φοβούνται και όλοι του επιτίθενται. Η ηλικία, εδώ, είναι για το νέο πρόεδρο του ΣΥΝ μεγάλο πλεονέκτημα.

Η ηγεσία του ΚΚΕ στο σύνολό της ανήκει σε μια διαφορετική γενιά, ζυμωμένη με τα ρεφλέξ των προηγούμενων δεκαετιών. Οι ιστορικές διαιρέσεις -από την πρώτη ρήξη του 1968 έως ακόμη και την πολύ πρόσφατη του 1991- δεν έχουν αναφορά στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, ενώ δείχνουν να αφορούν όλο και λιγότερο (έως ελάχιστα) τις «γενιές του Ιντερνετ» που τώρα εισρέουν στο εκλογικό σώμα.

Την ημέρα ακριβώς που ο κ. Τσίπρας θα εκλεγόταν πρόεδρος του Συνασπισμού, η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της (Βήμα) ενέτασσε την ανάδειξή του σε ενορχηστρωμένο σχέδιο: «όσοι ανησύχησαν από την άνοδο του ΚΚΕ στις εκλογές ενισχύουν ποικιλοτρόπως κάθε σενάριο που επιχειρεί να μπει εμπόδιο στη διεύρυνση της επιρροής του».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε με άνοιγμα στη βάση του ΚΚΕ και πρόταση συμπόρευσης σε «κοινωνικούς αγώνες» - μια τακτική που διευκολύνεται από την κατηγορηματική απόρριψη της προοπτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Η ιδέα της «κυβερνητικής Αριστεράς», που προβάλλουν τώρα από κοινού οι κ. Αλαβάνος και Τσίπρας, διεμβολίζει τη βάση του ΚΚΕ.

Η εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΝ στις δημοσκοπήσεις, την ίδια ώρα, τον απαλλάσσει από την ενοχή ότι λειτουργεί «διασπαστικά» και, εάν επιβεβαιωθεί εκλογικά, θα ανατρέψει ριζικά τους συσχετισμούς τριών δεκαετιών στην Αριστερά, φέρνοντας το ΚΚΕ στην ιδιαίτερα δυσχερή (και άγνωστη σε αυτό) θέση του ελάσσονος σχηματισμού στο χώρο του.