2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Σκέφτεται πρόωρες κάλπες ο Καραμανλής (ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ)

Τι και αν έχουν περάσει μόλις έξι μήνες από τη μέρα που διεξήχθησαν οι τελευταίες εθνικές εκλογές; Η κυβέρνηση σκέφτεται και πάλι την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή το Σκοπιανό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εισηγούνται στον πρωθυπουργό την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών προκειμένου να λάβει νέα λαϊκή εντολή έτσι ώστε να διαχειριστεί πιο άνετα την κρίση που έχει ξεσπάσει με το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και την επιβολή ενδεχόμενου βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Αλλωστε, όλα δείχνουν ότι οι παρούσες συνομιλίες με τα Σκόπια οδηγούνται σε αδιέξοδο καθώς οι προτάσεις Νίμιτς μπορεί να αποτελούν βάση διαλόγου, ωστόσο άλλα ονόματα ικανοποιούν τη μια πλευρά και άλλα την άλλη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στελέχη που προτείνουν στον κ. Καραμανλή να πάει σε εκλογές εντός του Μαρτίου (!) καθώς το βάρος που καλείται να επωμιστεί είναι αρκετά μεγάλο. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση που έκανε ο τέως υφυπουργός Αθανάσιος Γιαννόπουλος ότι όλα είναι πιθανόν να γίνουν στο Σκοπιανό, ακόμη και εκλογές! Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αδιανόητο ένα κρατίδιο να πιέζει μια Ελλάδα, που είναι και οικονομική και στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.

Διόλου τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται επίσης και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έσπευσε, προτού ακόμη ο Αμερικανός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς πατήσει το πόδι του στην Αθήνα κι επιδώσει την πρότασή του στην Ντόρα Μπακογιάννη, να δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι τάσσεται υπέρ της επιβολής βέτο στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση. Αυτό που θέλει να πετύχει το ΠΑΣΟΚ είναι να απολέσει η κυβέρνηση το επιχείρημα ότι πάει σε πρόωρες εκλογές για να λάβει νέα λαϊκή εντολή που θα της δίνει το δικαίωμα της αρνησικυρίας απέναντι στα Σκόπια. «Μα, κι εμείς συμφωνούμε να μπει βέτο. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να πάμε σε πρόωρες εκλογές, προχωρήστε. Εχετε και τη δική μας συγκατάθεση» θα του απαντήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός όμως αναζητεί ευκαιρία να πάει σε εκλογές με αφορμή το Σκοπιανό και για έναν ακόμη λόγο. Για να τις ξανακερδίσει και να αυξήσει τον αριθμό των εδρών καθώς η εύθραυστη ισορροπία των 151 βουλευτών τού έχει... δέσει αυτή τη στιγμή τα χέρια. Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έχει και πολύ περισσότερους στις επόμενες εκλογές...