2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Μειώθηκε στο 0,3% η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ

Δεν είναι απλώς καμπανάκι, αλλά καμπάνα για τη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Μetron Analysis που έγινε για λογαριασμό του ANT1. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στο 0,3%! Ποσοστό που είναι το μικρότερο από τις εκλογές του Μαρτίου 2004 μέχρι σήμερα. Η έρευνα έγινε τις τελευταίες μέρες και αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης για τα φορολογικά μέτρα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 27,9% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 27,6%, το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΣΥΝ με 11,5% και ο ΛΑΟΣ με ποσοστό 4,4%. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης έπεσαν σαν κεραυνός τόσο στο Μαξίμου όσο και στη Ρηγίλλης, αλλά τα πρώτα σχόλια ήταν ότι «οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια δεδομένη στιγμή».

Να σημειωθεί πάντως ότι πριν από λίγες μέρες, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας ήταν 2,4%. Πάντως, βουλευτές της Ν.Δ. σχολιάζοντας τη νέα δημοσκόπηση με την τόσο μικρή διαφορά έλεγαν ότι «θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά αυτή η έρευνα και πάνω από όλα να απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου». Στο ΠΑΣΟΚ δεν πανηγύριζαν πάντως από τη δημοσκόπηση αυτή, αφού και μια ακόμη φορά καταγράφεται απώλεια του κυβερνώντος κόμματος, αλλά όχι κέρδη για το ΠΑΣΟΚ. Εκτός και αν θεωρηθεί κέρδος ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων από τον ΣΥΝ στο ΠΑΣΟΚ.

Θρύψαλα η εικόνα Καραμανλή

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί πλήρως με την κάλυψη που παρείχε στους Βουλγαράκη - Ρουσόπουλο. Στο νήμα πλέον ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το «Βατερλό» του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αποτύπωσαν δύο μετρήσεις της κοινής γνώμης, καθώς για πρώτη φορά φαίνεται ότι η εικόνα του κ. Καραμανλή έγινε θρύψαλα.


Ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινή γνώμη αλλά και με ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο εκφράζει ανοικτά τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ.
Θρύψαλα η εικόνα Καραμανλή

Η ηχηρή απάντηση που έδωσαν οι πολίτες στον κ. Καραμανλή για την πλήρη πολιτική κάλυψη που πρoσέφερε στον κ. Βουλγαράκη αλλά και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ρουσόπουλο -για τον εκδοτικό και δημοσιογραφικό ρόλο της συζύγου του Μάρας Ζαχαρέα-, καταγράφει την ιδιαίτερα δυσμενή θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των δυο τηλεφωνικών μετρήσεων -της GPO για το Mega και της Metron για τον ΑΝΤ1- η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων διαφωνεί πλήρως με την πολιτική κάλυψη που παρείχε ο κ. Καραμανλής στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Βουλγαράκη.
Θρύψαλα η εικόνα Καραμανλή

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την GPO το 71,8% των πολιτών δεν συμφωνεί με την κάλυψη του κ. Βουλγαράκη -μεταξύ αυτών το 54% των ψηφοφόρων της ΝΔ- ενώ στη μέτρηση της Metron το 62% θεωρεί λάθος την κάλυψη που προσέφερε ο κ. Καραμανλής - το 34% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σε λάθος κατεύθυνση
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες -το 65,7%- θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ την ίδια άποψη εκφράζει και το 32,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Στη μέτρηση της Metron το 66% έχει αρνητική άποψη για την ομιλία του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ ( μεταξύ αυτών το 29% των ψηφοφόρων της κυβερνώσας παράταξης). Σημειώνεται ότι έξι στους δέκα πολίτες άκουσαν τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την τηλεφωνική μέτρηση της Metron, σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες εξέφρασαν τη διαφωνία και για τη δήλωση του κ. Καραμανλή ότι δεν υπάρχει «ηθικό ασυμβίβαστο» μεταξύ του ρόλου του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ρουσόπουλου και της συζύγου του εκδότριας και δημοσιογράφου κ. Μάρας Ζαχαρέα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η αρνητική στάση των ψηφοφόρων της ΝΔ, καθώς το 30% δεν συντάσσεται με τη θέση του πρωθυπουργού.

Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη μέτρηση της Metron, τα δυο μεγάλα κόμματα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει το 27,9%, το ΠΑΣΟΚ 27,6%, το ΚΚΕ το 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 11,5%, ο ΛΑΟΣ το 4,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι το 3%.

Αξίζει να υπογραμμισθεί από τις βουλευτικές εκλογές μέχρι σήμερα, για πρώτη φορά η απόσταση που χωρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία είναι της τάξης του 0,3%.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις το 5,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ πηγαίνει προς το ΠΑΣΟΚ, το 4,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και το 8,2%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να αιμορραγεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ -το 12,9% των ψηφοφόρων του- ενώ το 2% μετακινείται προς την κυβερνώσα παράταξη.

Σενάρια για πρόωρες εκλογές

Οι περισσότεροι υπουργοί εισηγούνται ήδη στον κ. Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαναληπτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές. Στη φωτογραφία, ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο


Εναν χρόνο μετά τις εκλογές τα σενάρια που αναφέρονται σε νέα προσφυγή στις κάλπες επιστρατεύονται και πάλι από τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι πιέσεις που ασκούνται στο κοινοβουλευτικά αδύναμο κυβερνητικό στρατόπεδο από τους λεγόμενους αντάρτες, η κοινωνική δυσφορία που προκαλούν τα οικονομικά μέτρα και οι υποθέσεις στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται υπουργοί φαίνεται να ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Με τα υπάρχοντα συνταγματικά δεδομένα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών παραμένει προνόμιο του Πρωθυπουργού. Στη Χαριλάου Τρικούπη όμως εκτιμούν ότι οι κάλπες δεν θα στηθούν με τη συνήθη άνεση αλλά θα είναι αποτέλεσμα πιέσεων ή στην καλύτερη περίπτωση κάποιας τεχνητής κρίσης. Πριν την ενεργοποίηση της εκλογικής διαδικασίας όμως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να προηγηθεί ευρύς ανασχηματισμός.

Μεγάλος πονοκέφαλος και για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, με βάση τα οποία οι προθέσεις ψήφου για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 μετά βίας αποτυπώνονται πάνω από 25%.

* Η ημερομηνία-κλειδί

Το μεγάλο ερώτημα πολλών είναι αν οι ευρωεκλογές θα προηγηθούν των εθνικών εκλογών. Μία από τις παραμέτρους που θα συνεκτιμηθούν σε αυτήν την πορεία είναι οι ημερομηνίες των παρεμβαλλομένων αργιών. Η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 2 Μαρτίου, το Πάσχα στις 19 Απριλίου, ενώ η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου, δηλαδή την επομένη των ευρωεκλογών.

Σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να αποφασίσει μεταξύ άλλων αν θα συμπεριληφθούν στην προεκλογική περίοδο ή αν θα οριστούν ως ημερομηνίες εκλογών κάποιες αργίες ή αν θα καταλήξει ως την περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων του Μαΐου - Ιουνίου, διάστημα το οποίο συνήθως κρίνεται ως ιδιαιτέρως ευαίσθητο για την εκάστοτε κυβέρνηση.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 16η Μαρτίου, οπότε και συμπληρώνονται 18 μήνες από τη διενέργεια των προηγούμενων εκλογών. Η σχετική συνταγματική διάταξη προβλέπει ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που διενεργείται εντός του 18μήνου από την προηγούμενη διεξάγεται με λίστα και η επόμενη με σταυρό προτίμησης. Από εκεί και έπειτα συμβαίνει το αντίστροφο.

Με βάση όλα τα έως τώρα δημοσκοπικά δεδομένα οι κάλπες δεν αναδεικνύουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα χρειαστεί διενέργεια νέων εκλογών, οπότε και θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος με πριμ 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Και στα δύο κόμματα - ειδικότερα όμως στη ΝΔ, η οποία θα έχει την πρωτοβουλία της προκήρυξης των εκλογών - αρχίζουν να συνεκτιμούν την εν λόγω παράμετρο και να διερευνούν αν τους συμφέρει να διεξαχθεί με σταυρό προτίμησης η πρώτη ή η δεύτερη αναμέτρηση. Από πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων πάντως επισημαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα αναζητήσει μία ημερομηνία εκλογών, αλλά «πακέτο ημερομηνιών».

* Σχέδια επί χάρτου

Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να γίνονται σκέψεις περί εκλογών επειδή η κοινή γνώμη δυσανασχετεί όταν πληροφορείται τέτοια σενάρια, φαίνεται ότι οι συνεργάτες του και οι υπουργοί του τον έχουν πείσει ότι ο βίος αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του ερχόμενου Μαΐου.

Κορυφαίοι υπουργοί που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκλογικά σχέδια με τον κ. Καραμανλή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού τού εξήγησαν ότι θα ήταν καταστρεπτικό να προηγηθούν οι ευρωεκλογές των βουλευτικών εκλογών, επειδή το μήνυμα δυσαρέσκειας θα είναι σκληρότατο και θα στραφεί κυρίως κατά του κυβερνώντος κόμματος.

Οσο βέβαιοι και αν παρουσιάζονται οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ότι η καθίζηση που θα υποστεί το ΠαΣοΚ θα είναι μεγάλη και θα εξισορροπήσει μία αντίστοιχη καθίζηση του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα θα είναι δύσκολο να διαχειριστεί τυχόν πτώση στις ευρωεκλογές από 41,83% που κατέλαβε στις εκλογές σε επίπεδα κάτω του 35%, ενδεχόμενο που θεωρείται πλέον αρκετά πιθανό, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά το καλοκαίρι.

Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι υπουργοί εισηγούνται ήδη στον κ. Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαναληπτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές που έχουν ήδη προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου.

Στελέχη της ΝΔ τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σκέψεις του κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη κυκλώσει με κόκκινο στυλό στο ημερολόγιό του την Κυριακή 3 Μαΐου 2009 ως πιθανότερη ημερομηνία για να προκηρύξει εκλογές, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν με άνεση όλες οι μετεκλογικές διαδικασίες και να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές για την 7η Ιουνίου, εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

* Το παιχνίδι με τις Κυριακές

Ο κ. Καραμανλής επιθυμεί τη βραχύτερη δυνατή προεκλογική περίοδο για τις επαναληπτικές εκλογές, αλλά δεν μπορεί να την περιορίσει σε χρόνο λιγότερο από 34 ημέρες, επειδή θα διαρκέσουν οι διερευνητικές εντολές που θα αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η 3η Μαΐου εγγυάται επίσης ότι δεν θα είναι μακρά και η πρώτη προεκλογική περίοδος, καθώς 19 Απριλίου είναι το Πάσχα, παραχωρώντας στην ουσία μόνο δύο εβδομάδες σε βουλευτές και κόμματα για προεκλογικό αγώνα.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό της ΝΔ έχει δημιουργηθεί και ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ των εκλογών μετά τις ευρωεκλογές. Αρκετοί υπουργοί, αλλά και βουλευτές, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερο το εκλογικό σώμα να εκτονωθεί στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός να προσπαθήσει να επανασυσπειρώσει τους οπαδούς της ΝΔ με σαρωτικό ανασχηματισμό, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, και προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2009.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός αλλά και τα στελέχη της ΝΔ συμφωνούν ότι δεν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές με λίστα προτίμησης, αλλά απαραιτήτως με σταυρό. Κάτι τέτοιο αποκλείει το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες ως τις 16 Μαρτίου, οπότε και εκπνέει το 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές. Το διάστημα αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα ως προθεσμία, μετά την εκπνοή της οποίας η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται και πάλι με σταυρό προτίμησης.