2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ «Ανοίγει» το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις

Την παγίωση και διεύρυνση της διαφοράς του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνουν νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εν μέσω του εκρηκτικού μείγματος της οικονομίας και της υπόθεσης του Βατοπαιδίου. Προβάδισμα από 3,7% έως και 4,5% στην πρόθεση ψήφου.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για την Ελευθεροτυπία της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 32,5%, το ΠΑΣΟΚ 37,0%, ο Συνασπισμός λαμβάνει 13,0%, το ΚΚΕ 8,0%, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ποσοστό 4,5% και ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 4,0%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό της τάξεως του 32% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 30%.

Στην παράσταση νίκης έρχεται πρώτο το ΠΑΣΟΚ με 37,2% έναντι 28,2% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία. Ποσοστό 23,6% δεν βλέπει κανέναν νικητή στη δημοσκόπηση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρείας Focus για λογαριασμό της εφημερίδας Real News δίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση προβάδισμα της τάξεως του 3,7%.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,0%, το ΠΑΣΟΚ 28,7%, ο Συνασπισμός έχει ποσοστό 9,1%, το ΚΚΕ 6%, «άλλο» κόμμα επιλέγει το 4,6%, ενώ ο ΛΑΟΣ λαμβάνει 3,5%. Λευκά και αναποφάσιστοι αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξεως του 23,2%.

Ο Κώστας Καραμανλής αναδεικνύεται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία με ποσοστό 37,3%. Το αντίστοιχο ποσοστό του Γιώργου Παπανδρέου είναι 27,1%.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα με 44,5% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 31,0%.

Αντιδράσεις για τα νέα γκάλοπ


Σχολιάζοντας τις νέες δημοσκοπήσεις ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης εκτίμησε ότι το κλίμα θα ανατραπεί, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική είναι μαραθώνιος. Το χθες δεν είναι ίδιο με το σήμερα και το αύριο θα είναι διαφορετικό».

«Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, όταν αυτές θα γίνουν, θα είναι μπροστά. Βεβαίως, έχουμε πάρα πολλή δουλειά. Δεν εφησυχάζουμε. Οι εκλογές θα κριθούν στην οικονομία. Αυτό, το οποίο μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να δουλέψουμε όσο γίνεται πιο σωστά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση» ανέφερε.

«Η κυβέρνηση Καραμανλή, από την αρχή, πήρε τα κατάλληλα μέτρα. Έδειξε ότι έχει σχέδιο με αρχή, με μέση, με τέλος. Έδειξε υπευθυνότητα. Και βεβαίως, έχει πάρει μέτρα χειροπιαστά για την αντιμετώπιση της κρίσης» συνέχισε ο κ. Ζαγορίτης.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούσης δήλωσε από την Πάτρα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, σχολίασε ότι «όπως λέει ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηριστικά, όλα αυτά τα μηνύματα είναι για να παίρνουν αέρα τα πανιά μας και όχι αέρα τα μυαλά μας. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και θα είμαστε μέχρι τέλους».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος: «Η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ θα αυξάνεται και θα συνεχίζει να αυξάνεται. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, πρέπει να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας με την ολοκλήρωση του προγράμματός μας με τις μεγάλες αλλαγές στους τομείς του κράτους και της οικονομίας και την εμπέδωση της ανάγκης των αλλαγών αυτών στη γνώμη των πολιτών».

Σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ αναφέρεται ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στο Μαξίμου. Η ραγδαία επιδείνωση στην κατάσταση της ΝΔ μεγιστοποιεί τα αδιέξοδα του κ. Καραμανλή».

Σε ελεύθερη πτώση η Νέα Δημοκρατία

Κατήφεια, θλίψη αλλά και οργή επικρατεί στη Ρηγίλλης από τις νέες δημοσκοπήσεις, 24 ώρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και ενώ ήλθαν στο φως οι περίφημοι λογαριασμοί και οι υπεράκτιες εταιρείες της Μονής Βατοπεδίου Α.Ε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο νέων δημοσκοπήσεων για τις εφημερίδες «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «Real News» το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διατηρεί σταθερά το προβάδισμα αλλά αυξάνει εντυπωσιακά την διαφορά.

Στην έρευνα της VPRC, που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 37% των προτιμήσεων έναντι 32,5% που εξασφαλίζει η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με διψήφιο αριθμό 13%, το ΚΚΕ παρουσιάζεται ενισχυμένο με 8%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εισέρχονται στη Βουλή συγκεντρώνοντας το 4,5% των προτιμήσεων, το ίδιο και το ΛΑΟΣ με 4%

Σε ότι αφορά την παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 10 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 37,2% έναντι 28,2% της ΝΔ.

Ακόμη μεγαλύτερη κατήφεια όμως προκαλούν στις τάξεις της ΝΔ οι απαντήσεις στο ερώτημα περί «καταλληλότερου Πρωθυπουργού», όπου ο Γιώργος Παπανδρέου με 30% των προτιμήσεων φαίνεται να βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από τον Κώστα Καραμανλή -το μεγάλο μέχρι σήμερα «ατού» του κυβερνώντος κόμματος- ο οποίος συγκεντρώνει το 32%.

Σε άλλη έρευνα της εταιρείας Focus που δημοσιεύει η εφημερίδα Real News, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3,7 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 28,7% των προτιμήσεων έναντι 25% της ΝΔ, ο ΣΥΝ παρουσιάζεται με μονοψήφιο αριθμό 9,1%, το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του με 6%, ενώ το ΛΑΟΣ μόλις που «μπαίνει» στη Βουλή με 3,5% των προτιμήσεων.

Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής με 37,3% έναντι 27,1% του Γιώργου Παπανδρέου.

Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων είναι ότι στα έδρανα της επόμενης Βουλής θα βρίσκονται εκπρόσωποι 6 κομμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο δύσκολη και περίπλοκη η αυτοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αλλάζει κόμμα ο μεσαίος χώρος

Από την ανάγνωση της δημοσκόπησης της VPRC προκύπτει ότι ενώ ο ΣΥΝ έχει σταθεροποιήσει την αύξηση των δυνάμεών του, το ΚΚΕ αυξάνει τις δυνάμεις του κυρίως από την παρουσία νέων ψηφοφόρων. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι (4,5%) βρίσκονται ήδη πάνω από το ΛΑΟΣ, κερδίζοντας ένα τμήμα των ψηφοφόρων κεντρώων κομμάτων. Μάλιστα ένα τμήμα τους προέρχεται από τη Ν.Δ. ενώ άλλοι είναι νέοι ψηφοφόροι. Σε ότι αφορά το ΛΑΟΣ δεν φαίνεται να κερδίζει ψηφοφόρους από την ΝΔ.

Το ποσοστό αύξησης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ προέρχεται από ψηφοφόρους του, που το 2004 και το 2007 προτίμησαν τον Κώστα Καραμανλή ενώ τώρα προτιμούν τον Γιώργο Παπανδρέου.