2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Φυγομαχία σχεδιάζει η ΝΔ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ρηγίλλης, η ΝΔ θα οχυρωθεί πίσω από το αθωωτικό πόρισμα της Εξεταστικής και θα αποχωρήσει από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική υπό τον φόβο διαρροών.

Ο εφιάλτης της Προανακριτικής Επιτροπής επιστρέφει για τη ΝΔ, καθώς -όπως φαίνεται- η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής εισέρχεται πλέον στο τελευταίο -και πιο κρίσιμο- στάδιό της.

Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες οι πρώτες συσκέψεις και συζητήθηκαν οι τρόποι αντίδρασης της ΝΔ στην περίπτωση κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ θέσει θέμα σύστασης Προανακριτικής και ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη είναι η ΝΔ να αποχωρήσει για δεύτερη φορά από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να υπερψηφιστεί από βουλευτές της η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, έστω και για ορισμένα από τα πρόσωπα που καταγγέλλονται (Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα, Β. Μπασιάκο).

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θα ακολουθήσει και πάλι τον πιο ασφαλή -αλλά με τεράστιο πολιτικό κόστος- δρόμο της φυγής από την ψηφοφορία, ομολογεί με αυτό τον τρόπο ότι αδυνατεί να ελέγξει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Η εισήγηση
Οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης, που έγινε τελικώς δεκτή, ανέφεραν ότι το οριακό «151» αλλά και το ότι πρόκειται για μυστική ψηφοφορία, δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την εξέλιξη της ψηφοφορίας.

«Εάν υπάρξουν βουλευτές της ΝΔ που θα επιλέξουν να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, έστω και για ένα από τα τρία πρόσωπα που καταγγέλλονται, τότε οι πρόωρες εκλογές σε μια κατ εξοχήν αρνητική συγκυρία αποτελούν μονόδρομο για τον κ. Καραμανλή», συμπλήρωναν.

Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, ο πρωθυπουργός θα «οχυρωθεί» πίσω από το πόρισμα που θα βγάλει η πλειοψηφία στην Εξεταστική και το οποίο -κατά πάσα βεβαιότητα- δεν θα αναγνωρίζει πολιτικές ευθύνες και θα επιχειρήσει να υποτιμήσει τη διαδικασία που θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική.

Ενα ακόμη θέμα που απασχολεί έντονα τον πρωθυπουργό είναι η ολοκλήρωση -το ταχύτερο δυνατό- των διαδικασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς πιστεύει ότι έτσι θα φύγει γρήγορα από τη δίνη του σκανδάλου με το Βατοπέδι. Η βιασύνη αυτή πιστοποιείται και από τις κινήσεις που κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική. Οι λόγοι -εκτός από την προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας- για τη βιασύνη που επιδεικνύεται είναι οι εξής:

1 Θέλουν να αποκλείσουν την πιθανότητα να καταθέσουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, όπως ο Γ. Αγγέλου.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ξεκινά στην Εξεταστική η κατάθεση των πολιτικών προσώπων, όπου θα καταθέσουν 9 υπουργοί (πρώην και νυν) της ΝΔ (Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος, Θ. Ρουσόπουλος, Αλ. Κοντός, Αντ. Μπέζας, Κ. Κιλτίδης, Σ. Τσιτουρίδης, Β. Μαγγίνας και Γ. Βουλγαράκης), καθώς και δύο πρώην υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Γ. Δρυς και Απ. Φωτιάδης).

2 Ανησυχούν για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιοι μπορεί να είναι οι αποδέκτες των «ιερών» επιταγών.

3 Επιδιώκουν να «κλειδώσουν» τον κατάλογο των μαρτύρων, ώστε να μην προστεθούν νέοι μάρτυρες -οι «άγνωστοι» μάρτυρες- της τελευταίας στιγμής που μπορεί να προκύψουν από το άνοιγμα των λογαριασμών, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την κατάθεση του πορίσματος έως τις 15 Δεκεμβρίου 2008. Αλλωστε, από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής εξαρτάται άμεσα και η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2009, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημέρα έναρξης της συζήτησης, αν θα είναι δηλαδή στις 17 ή στις 18 Δεκεμβρίου.

4 Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν ήδη την «επόμενη μέρα» της Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να έχει «λυμένα τα χέρια του» για να προχωρήσει στον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό, γνωρίζοντας πως την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ θα κρατά στα χέρια του και τη νέα χρονιά το «χαρτί» της Προανακριτικής Επιτροπής (η υπόθεση παραγράφεται το καλοκαίρι του 2009).

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ