2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Νέα δημοσκόπηση

Κατά 4,7% προηγείται το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Ημερησία». Ειδικότερα,στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 34,4% και ακολουθούν ΝΔ 29,7%, ΚΚΕ 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6%.

ΛΑ.Ο.Σ. 4,9% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,4%. Για τις ευρωεκλογές η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι 2,9% υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Greek Elections 2009 - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ- ELLINIKES EKLOGES 2009


Ευρωεκλογές. Μπροστά το ΠΑΣΟΚ με διαφορά

Greek Elections 2009 - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ- ELLINIKES EKLOGES 2009

Αποφασισμένοι να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα στις 7 Ιουνίου και να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές δείχνουν να είναι οι ψηφοφόροι που έλαβαν μέρος στην ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία από την « Zougla.gr».

Στους 18.687 χρήστες – ψηφοφόρους ετέθη το ερώτημα αν προτίθενται να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές συμπίπτουν με το τριήμερο της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

Με ένα ποσοστό της τάξης του 81%, οι ψηφοφόροι απάντησαν πως θα μεταβούν στα εκλογικά τμήματα και το 19% απάντησε πως δεν θα συμμετέχει. Από την στιγμή που οι συγκεκριμένες εκλογές αποτελούν ορόσημο και για τα δύο κόμματα εξουσίας στο πλαίσιο της μακράς και άτυπης προεκλογικής περιόδου που διαγάγει η χώρα, η μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, που κατά τεκμήριο προσφέρονται για μία «χαλαρού» χαρακτήρα πολιτική τοποθέτηση των πολιτών, έχει την δική της σημασία.

Η διάθεση συμμετοχής στις Ευρωεκλογές ανά κόμμα είναι επίσης ενδεικτική. Με ποσοστά που υπερβαίνουν το 80%, οι πολίτες φέρονται αποφασισμένοι να καταθέσουν στην κάλπη το πολιτικό τους μήνυμα.

Πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές

Οι προθέσεις των ψηφοφόρων έναντι των Ευρωεκλογών, όπως εκφράζονται τώρα, δύο μήνες πριν από την διεξαγωγή τους, εντάσσονται σε ένα κλίμα πολιτικής ρευστότητας που προσέλαβε νέες διαστάσεις μετά την έκρηξη της υπόθεσης Παυλίδη και ενώ τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες βρίσκονται εκ νέου στην πολιτική επικαιρότητα.

Η στάθμιση του δείγματος της ανοικτής ψηφοφορίας έγινε με βάση το τι ψήφισαν οι χρήστες – ψηφοφόροι στις εκλογές του 2007. Με δεδομένο το χαρακτηριστικό της «χαλαρής ψήφου», οι Ευρωεκλογές κατά κανόνα αποτελούν Forum έκφρασης της διαμαρτυρίας των πολιτών έναντι των κομμάτων εξουσίας. Με αυτήν την έννοια, πριμοδοτούνται ιδιαίτερα τα μικρά κόμματα καθώς και εναλλακτικές προοπτικές.

Ο πίνακας της πρόθεσης ψήφου που ακολουθεί δίνει σημαντικό και πέραν των υφισταμένων μετρήσεων προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ της τάξης των 12,5 ποσοστιαίων μονάδων. Οι Οικολόγοι – Πράσινοι δείχνουν και σε αυτήν την ανοικτή ψηφοφορία να αποτελούν την έκπληξη, ενώ ενισχυμένο είναι και το κόμμα του «ΛΑΟΣ» με ένα 6,9% .

Για πρώτη φορά σε αυτήν την ανοικτή ψηφοφορία μετράται και το νέο κόμμα «Δράση» που ίδρυσαν ο Στέφανος Μάνος, ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Το κόμμα αυτό, άγνωστο ακόμη στην μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων, εμφανίζεται με ένα 2,4% να διαδραματίζει και αυτό τον δικό του ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Το ποσοστό ων αναποφάσιστων φθάνει το 11,8% . Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο αυτής της πολιτικής τοποθέτησης των ψηφοφόρων έχει να κάνει με τις συσπειρώσεις των κομμάτων. Για την Νέα Δημοκρατία τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δραματικά, αφού η συσπείρωσή της φθάνει μόνον το 47,1 % με τάσεις διαρροής προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις.

Η δεξαμενή της Νέας Δημοκρατία φαίνεται να «αδειάζει» είτε με την απώλεια ψηφοφόρων του Μεσαίου Χώρου που μετακινούνται πλέον προς το ΠΑΣΟΚ, είτε με την μετακίνηση των εκνευρισμένων νεοδημοκρατών προς του Οικολόγους – Πράσινους με ένα ποσοστό της τάξης του 8,4%. Διαμαρτυρόμενοι Νεοδημοκράτες μετακινούνται και προς το ΛΑΟΣ με ποσοστό της τάξης του 6,6%.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σαφώς σε καλύτερη κατάσταση με μία συσπείρωση 70,5% και με ισοδύναμη σχεδόν διαρροή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους.