2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Νέο γκάλοπ: 65% αποδίδει σε συγκάλυψη των σκανδάλων το κλείσιμο της Βουλής...

4,8% το ΠΑΣΟΚ μπροστά για τις ευρωεκλογές
.

To 65% των πολιτών πιστεύει ότι το κλείσιμο της Βουλής έγινε για να συγκαλυφθούν τα σκάνδαλα σύμφωνα με δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS που θα παρουσιαστεί απόψε από τον ΑΝΤ.
Στην ίδια δημοσκόπηση το 43% πιστεύει ότι η παραίτηση Βερελή κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ και 28% ότι κάνει κακό. Το 63% επικροτεί ως θετική την κίνηση της παραίτησης.
Για τις ευρωεκλογές, τα ποσοστά (κάντε κλικ στον πίνακα για να μεγαλώσει) που παίρνουν τα κόμματα στην μέτρηση αυτή (χωρίς κάλπη) είναι:
ΠΑΣΟΚ 29,1%
ΝΔ 24,3%
ΚΚΕ 6,5%
ΣΥΡΙΖΑ 6,3%
ΛΑΟΣ 5,4%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 5,1%

"Αισιόδοξο" ψηφοδέλτιο

Το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ιστορία του αισιοδοξεί οτι θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Αυτήν την αισιοδοξία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας σήμερα το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές,επικεφαλής του οποίου ως γνωστόν,είναι ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Χουντής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στο θέμα της αποχής τονίζοντας οτι είναι ό,τι καλύτερο για αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κρίση. Η οργή των πολιτών δεν πρέπει να διοχετευθεί στην αποχή, αλλά ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη ανατροπή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το ψηφοδέλτιο εκφράζει τον κοινωνικό συνασπισμό της Αριστεράς, συμμετέχουν εξίσου άντρες και γυναίκες και εκπροσωπεί τα σημαντικότερα κινήματα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι ενώ το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει 22 υποψηφίους, στο ψηφοδέλτιο που θα βρίσκεται στα εκλογικά κέντρα δεν θα περιλαμβάνεται η 22η υποψήφια Καντίτζα Σάνκο, μετανάστρια και σπουδάστρια, η οποία αν και έχει γεννηθεί και σπουδάζει στην Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Πρόκειται για την σπουδάστρια που είχε συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα στην περσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με την επιλογή αυτή, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα για τα δικαιώματα περίπου 200.000 μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα -ουσιαστικά δεν υπάρχουν καθόλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- με στόχο να αποκτήσουν ταυτότητα και φωνή.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους, έκανε λόγο για θέατρο σκιών και δημιουργία κλίματος τεχνητής πόλωσης - μια παράσταση που όπως είπε, πρέπει κάποτε να σταματήσει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «τρέχει πανικόβλητος να κρυφτεί για να αποποιηθεί των ευθυνών του», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε πως ο κ. Καραμανλής κυβερνά χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας, χωρίς τη συναίνεση ακόμη και αυτών που τον έχουν ψηφίσει.

Όσον αφορά εξάλλου, την απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το μυστικό βρίσκεται στην παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να βρίσκει συνεχώς κόλπα για να μπλοκάρει τις εξελίξεις, αθωώντας όπως στην περίπτωση Παυλίδη, ή φεύγοντας από τη Βουλή όπως στην περίπτωση του Βατοπεδίου.

Το πολιτικό σύστημα, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, παράγει περισσότερα σκάνδαλα από όσα μπορούν να αντέξουν οι πολίτες και κάλεσε το λαό να στείλει το λογαριασμό στις 7 Ιουνίου στα δυο μεγάλα κόμματα.

Το πλήρες ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

1. Χουντής Νίκος, γραμματέας του ΣΥΝ

2. Σωτηρίου Ελένη, συνδικαλίστρια

3. Παπαδημούλης Δημήτρης, πρώην Ευρωβουλευτής

4. Παπαδημητρίου Μάνια, ηθοποιός

5. Τριγάζης Πάνος, οικονομολόγος

6. Σπανούδη Δέσποινα, από τον οικολογικό χώρο

7. Θεωνάς Γιάννης, πρώην ευρωβουλευτής, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ

8. Ντιλέτ Χαμπίτ, κοινωνιολόγος από τη Θράκη

9. Αλεξάκης Βασίλης, συγγραφέας

10. Ταχταλίδου Ντίνα, συνδικαλίστρια

11. Γιαμπουράνης Χρήστος, οδηγός δικύκλου

12. Φωτάκη Στέλλα, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων με stage

13. Παπαδόπουλος Νίκος, αγρότης

14. Κωνσταντοπούλου Ζωή, δικηγόρος

15. Μπασιούκας Κώστας, γιατρός

16. Κουλουμπή Νάντια, γιατρός

17. Τζουλιάνι Τζουλιάνο, συνδικαλιστής Ιταλός

18. Φραντζεσκάκη Αναστασία, συνδικαλίστρια

19. Πάντζας Γιώργος, ηθοποιός

20. Νόρμα Ριζμάουϊ, ιδιωτική υπάλληλος, Παλαιστίνια

21. Βεργόπουλος Κώστας, πανεπιστημιακόςΟι αποκαλύψεις έφεραν παραγραφή

Σαφές μήνυμα ότι μπορεί να έφθαναν μέχρι τον Ιούνιο διάφορες δικογραφίες σκανδάλων στη Βουλή είχε πάρει -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση από τον χώρο της Δικαιοσύνης και γι' αυτό ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κλείσει άρον-άρον τη Βουλή, φορώντας την κουκούλα της παραγραφής σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό και νομικό κόσμο της χώρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταφέρθηκε εδώ και ημέρες ο έντονος προβληματισμός (που διατυπώθηκε και σε κορυφαία δικαστικά κλιμάκια) για το σχεδόν συντονισμένο «φορτσάρισμα» όλων των ανακρίσεων, που έτρεχαν εδώ και πολύ καιρό και όπου διαφαινόταν η εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών.Το δικαστικό αυτό «τσουνάμι» -που είχε από πέρσι προαναγγελθεί- δεν είναι καθόλου τυχαίο που «φούντωσε» αυτή την περίοδο, γιατί όλοι οι ανακριτές των μεγάλων σκανδάλων (Βατοπέδι, ομόλογα, Siemens, Γερμανός - Cosmote, κ.λπ.) γνώριζαν ότι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέχρι τη λήξη της β συνόδου της συγκεκριμένης Βουλής (λογικά μέχρι τα τέλη Ιουνίου), γιατί αλλιώς θα κινδύνευε με παραγραφή -σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών- η όποια πιθανή εμπλοκή ή ευθύνη κυβερνητικού στελέχους. Παράλληλα γνώριζαν ότι θα είχαν ευθύνες εάν δεν ολοκλήρωναν έγκαιρα το έργο τους.

Αναφορές
Το μήνυμα που έφτασε στην κυβέρνηση (φαινόταν άλλωστε και από κάποιους πρόσφατους άλλους χειρισμούς) ήταν ότι κάποιοι ανακριτές θα έστελναν οπωσδήποτε τις δικογραφίες στη Βουλή, αφού υπήρχαν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, για να μην κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος, για καθυστερήσεις ή ακόμα και για κατάχρηση εξουσίας.

Οι ανακριτές δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να «μπλοκάρουν» τις δικογραφίες, πολύ περισσότερο εάν στις καταθέσεις και απολογίες των αμέσως επόμενων ημερών κάποιος μάρτυρας ή κατηγορούμενος μιλούσε ευθέως ή έμμεσα για ένα κυβερνητικό στέλεχος.

Η ανησυχία στο Μαξίμου ήταν μεγάλη, καθώς πληροφορήθηκε ότι σε δικαστικούς κύκλους γίνονταν ήδη συζητήσεις ότι η ανάκριση για το Βατοπέδι θα έστελνε τη δικογραφία στη Βουλή -όπως ζητούσαν οι εισαγγελείς- γιατί κανείς δεν ήθελε να πάρει πάνω του την ευθύνη βαρύτατων κατηγοριών ότι ενώ γνώριζε πως βρισκόταν στο όριο της παραγραφής για τους πολιτικούς, δεν έδωσε στη Βουλή τη δυνατότητα να διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες, με βάση το νεότερο προανακριτικό υλικό, τις απολογίες κ.λπ.

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι και οι ερευνώντες εισαγγελείς έθεσαν ανάλογο ζήτημα τυχόν ευθυνών τους, γι αυτό και πήρε την ευθύνη πάνω του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, με το γνωστό «μπλόκο».

Ομως στη φάση των ανακρίσεων ο εισαγγελέας ΑΠ δεν μπορούσε πλέον να έχει γνώμη ούτε να σταματήσει τις δικογραφίες με το αντισυνταγματικό μπλόκο -όπως του καταλογίστηκε-, αφού οι ανακριτές στέλνουν κατευθείαν το υλικό τους στη Βουλή, όπως έκανε π.χ. ο Α. Ζαβιτσάνος στην υπόθεση Παυλίδη.

Η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε στο ενδεχόμενο να σταλούν μερικές δικογραφίες, γιατί αναφέρονται υπουργικά ονόματα (έστω και αν δεν αποδεικνύεται η άμεση εμπλοκή τους), καθώς θα πιεζόταν για σύσταση Προανακριτικών Επιτροπών.

Ετσι προτίμησε μια και καλή να κλείσει όλες μαζί τις υποθέσεις με την παραγραφή για τα κυβερνητικά στελέχη, αντί να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο να προσπαθεί να κουκουλώσει διάφορα σκάνδαλα.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
Την παραγραφή των «γαλάζιων» σκανδάλων της περιόδου 2004-2007 είχε ως στόχο η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να βάλει... λουκέτο στη Βουλή, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, καθώς για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών δεν τίθεται ως προϋπόθεση η λήξη της συνόδου.

Δύο φορές στο παρελθόν, η πρώτη το 1994 και η δεύτερη το 2004, οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν χωρίς να προηγηθεί η λήξη της συνόδου. Και στις δύο περιπτώσεις η Ολομέλεια της Βουλής επανήλθε κανονικά στις εργασίες της μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, κάτι που δεν συνέβη τώρα, με αποτέλεσμα να επέλθει η παραγραφή των σκανδάλων.

Το διάστημα των 29 ημερών που μεσολαβεί από το κλείσιμο της Βουλής μέχρι τη διενέργεια των ευρωεκλογών στις 7 Ιουνίου είναι το μεγαλύτερο την τελευταία 20ετία. Το 2004 είχε κλείσει για 10 ημέρες, το 1999 για 16 ημέρες και το 1994 για 19 ημέρες. Το 1989 μαζί με τις ευρωεκλογές είχαν διεξαχθεί και βουλευτικές εκλογές, έτσι δικαιολογείται και η μακρά περίοδος των 37 ημερών που έμεινε κλειστή η Βουλή. Φυσικά, ούτε το 1999 ούτε και το 2004 εκκρεμούσαν τόσες υποθέσεις σκανδάλων προς διαβίβαση στη Βουλή.