2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Στην τελική ευθεία η κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ


Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές. Στην πρώτη θέση της ευρωλίστας της ΝΔ φαίνεται να «κλειδώνει» η υποψηφιότητα της Μ.Γιαννάκου, ενώ στο ΠΑΣΟΚ διαψεύδονται τα «λαμπερά» ονόματα και φαίνεται να προκρίνεται στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αυτό θα ανακοινωθεί προς τα τέλη της εβδομάδας, με πιθανότερες ημέρες την Πέμπτη ή την Κυριακή και αφού συνεδριάσει προηγουμένως η Κεντρική Επιτροπή εκλογών του κόμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, για το όνομα του επικεφαλής της ευρωλίστας ο Κ.Καραμανλής εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και να αναζητεί μια έκπληξη, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Μαριέττας Γιαννάκου, που θεωρεί αρκετά ικανοποιητική επιλογή.

Για τις υπόλοιπες έξι εκλόγιμες θέσεις εξακολουθεί να γίνεται πραγματική «σφαγή» στο παρασκήνιο μεταξύ των υποψηφίων και των κορυφαίων στελεχών που τους στηρίζουν.

Σε εκλόγιμες θέσεις θα είναι, εκτός απροόπτου, η Ρόδη Κράτσα και οι Κ.Πουπάκης, Γ.Κουμουτσάκος, ενώ τις δύο τελευταίες προνομιούχες θέσεις διεκδικούν οι Μ.Μαυρομάτης, Μ.Σχοινάς, Θ.Σκυλακάκης, Γ.Παπαστάμκος, Δ.Κατσιγιάννης και Γ.Παπανικολάου.

Την απόφαση για τοποθέτηση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ στη θέση του επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο θέλησε να κοινοποιήσει (έστω και παρασκηνιακώς) η Ιπποκράτους, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή όλων των προθεσμιών.

Όπως τονίστηκε από συνεργάτες του Γ.Παπανδρέου, όλες οι φήμες των τελευταίων ημερών περί επιλογής προσώπου εκτός κομματικού πυρήνα είναι ανυπόστατες. Υπό την έννοια αυτή, διευκρινίστηκε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι ούτε τα όσα ακούστηκαν περί του σκηνοθέτη Κ.Γαβρά ευσταθούν ούτε οτιδήποτε άλλο σχετικό με πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος.

«Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου θα είναι κομματικό στέλεχος το οποίο θα ανταποκρίνεται στα κριτήρια του δημοψηφισματικού χαρακτήρα των ευρωεκλογών» σημειώθηκε από συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Εν συνεχεία διευκρινίστηκε ότι ο/η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου θα είναι πρόσωπο το οποίο θα αναδεικνύει τα ζητήματα προτεραιότητας του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα την οικονομία. «Θα πρόκειται για πρόσωπο που θα σηματοδοτεί τη διέξοδο από την κρίση στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες» ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση.

Με τις παρεμβάσεις αυτές η Ιπποκράτους έστρεψε μοιραία τους προβολείς στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος. Με βάση τα άτυπα κριτήρια που αναφέρθηκαν, τις άτυπες προδιαγραφές πληρούν θεωρητικώς πρόσωπα όπως οι: Αννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Μ.Χρυσοχοΐδης, Γ.Παπακωνσταντίνου, Ι.Ραγκούσης, Χρ.Παπουτσής και Θ.Πάγκαλος.

Αναμένεται πάντως ότι η τελική απόφαση του κ. Παπανδρέου και ειδικώς το αν θα τοποθετηθεί γυναίκα επικεφαλής θα ληφθεί και με βάση το αν εν τέλει ο Κ.Καραμανλής θα θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ την Μ.Γιαννάκου.

Σε ό,τι αφορά τον Κ.Σημίτη, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό ως τις 22 Μαΐου, ουδείς εκ των συνεργατών του δήλωνε χθες το παραμικρό. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι επαφές του πρώην πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γίνονται πλέον μόνο απευθείας και τις τελευταίες ημέρες οι δύο άνδρες έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικώς περισσότερες από μία φορές.

Οι ανακοινώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν την Κυριακή καθώς θεωρείται μάλλον απίθανη η δημοσιοποίησή τους σήμερα, Τετάρτη, πριν από την αναχώρηση του κ. Παπανδρέου για την Κίνα.

Ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Της 7ης ΙΟΥΝΙΟΥ

1. ΧΟΥΝΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ

2. ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, μέλος Δ.Σ. Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

3. ΠΑΠΑ ΔΗΜΟΥ ΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ευρωβουλευτής

4. ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Ηθοποιός

5. ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ, Οικονομολόγος

6. ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, οικολογικός χώρος, Πολίτες κατά του

Λιθάνθρακα, κίνημα Ασωπού

7. ΘΕΩΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, πρ. ευρωβουλευτής, πρ. Γεν. Γραμμ. ΓΣΕΕ

8. ΝΤΙΛΕK ΧΑΜΠΙΠ, Κοινωνιολόγος, Θράκη

9. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, συγγραφέας

10. ΤΑΧΤΑΛΙΔΟΥ ΝΤΙΝΑ, συνδικαλίστρια, πρόεδρος συνδικάτου Ιματισμού-

Κλωστοϋφαντουργίας Β. Ελλάδας και αντιπρόεδρος

σωματείου εργαζομένων ΜΙΝΕΡΒΑ

11. ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, οδηγός δικύκλου (courier)

12. ΦΩΤΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ, Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής

σωματείου εργαζομένων με Stage

13. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, Αγρότης, Λάρισα

14. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ, δικηγόρος, ειδική στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Ανθρώπινα δικαιώματα, Πρόεδρος της

Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της

Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου

15. ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, Γιατρός, πανεπιστημιακός, Γιάννενα

16. ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΝΑΝΤΙΑ , γιατρός, αντιρατσιστικό κίνημα, Πάτρα

17. ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ ΤΖΟΥΛΙΑΝΟ, συνδικαλιστής, Ιταλός

18. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ , Σωματείο ΟΛΠ

19. ΠΑΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Ηθοποιός

20. ΡΙΣΜΑΟΥΪ – ΣΙΝΟΓΛΟΥ ΝΟΡΜΑ, Ιδιωτική υπάλληλος , Παλαιστίνια, μέλος του συλλόγου Alawda

21. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ , Πανεπιστημιακός

22. ΚΑΝΤΙΤΖΑ ΣΑΝΚΟ , Μετανάστρια β΄ γενιάς, σπουδάστρια - Δεν έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια

Ψηφοδέλτιο ΛΑΟΣ

Με ένα όνομα έκπληξη, τη Νίκη Τζαβέλλα, τέως βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ και πρώην επικεφαλής της διοίκησης του ΟΑΕΔ, ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑ.ΟΣ ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης.

Αναλυτικά τα ονόματα των υποψηφίων είναι:

- Νίκη Τζαβέλλα, επικεφαλής Οικονομικών, πρώην βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ.

- θανάσης Πλεύρης, δικηγόρος.

- Νίκος Σαλαβράκος, δικηγόρος.

- Άγγελος Κολοκοτρώνης, δημοσιογράφος

- Χαράλαμπος Καραθάνος, φαρμακοποιός.

- Άρτεμις Τσικνιά, γιατρός.

- Ανέστης Χαριτάντης, δικηγόρος.

- Παύλος Αλπίνης, δικηγόρος.

- Ελένη Αξιόγλου, δικηγόρος.

- Γιάννης Παναγιωτακόπουλος,στέλεχος επιχειρήσεων και πρόεδρος της Νεολαίας του ΛΑ.ΟΣ.

- Γεώργιος Ρούσσος, οικονομολόγος.

- Ευαγγελία Δέσκα, δικηγόρος.

- Ιωάννα Μπαζντιάρα, βιολόγος.

- Ιωάννης Φαλκονάκης, επικοινωνιολόγος.

- Σουλτάνα Κυριακίδου, αθλήτρια στίβου.

- Παναγιώτης Καράμπελας, πολιτικός επιστήμονας.

- Σπυρίδων Ελευθερίου, αγρότης.

- Βασίλειος Τσάτσαρης, οικονομολόγος.

- Παναγιώτης Αρώνης, πιλότος Ολυμπιακής Αεροπορίας.

- Αθηνά Κρεμμύδα, φυσιοθεραπεύτρια.

- Δημοσθένης Ευσταθίου, φαρμακοποιός.

- Γεώργιος Γεωργίου, πρέσβης επί τιμής (νυν ευρωβουλευτής ΛΑ.ΟΣ).

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι/ες είναι:

1. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης από το 1998, δημοσιογράφος, συγγραφέας, νομικός, στέλεχος του οικολογικού κινήματος από το 1975

2. ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ, Προεδρεύουσα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πράσινων στη Βουλή της Βιέννης και Αναπληρωματική Πρόεδρος των Πράσινων της Αυστρίας. Με μάστερ Γλωσσολογίας και επιλεγμένων θεμάτων Ψυχολογίας

3. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, Xημικός-Περιβαλλοντολόγος, από τα ιδρυτικά στελέχη του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε θέματα ανακύκλωσης, προστασίας των ακτών και της θάλασσας, εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα, πράσινης πολιτικής.

4. ΔΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, Δικηγόρος, νομικός Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «Ένωσης Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων» (Β.Ι.Ο.Ζ.Ω.), Ιδρυτής της ΜΚΟ «Αττική-Περιβάλλον S.O.S.», Ιδρυτικό στέλεχος της Ομοσπονδίας Καταναλωτικών Οργανώσεων Ελλάδας.

5. ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ ΤΑΣΟΣ, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, κλίματος. με μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc στα Οικονομικά και την Πολιτική της Ενέργειας. Έχει εργαστεί στο χώρο των ΑΠΕ και σε θέματα προστασίας του κλίματος

6. ΜΥΡΙΒΗΛΗ ΛΕΝΙΩ, Λέκτορας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Columbia, της Νέας Υόρκης, στην Κοινωνική Ανθρωπολογία.

7. ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΝΟΤΗΣ, Μουσικοσυνθέτης-κιθαριστής.

8. DALY ROSS, Ιρλανδικής καταγωγής Μουσικοσυνθέτης, Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος».

9. ΖΩΤΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ, Οικονομολόγος, έχει επαναπατριστεί από την Αλβανία, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μεταναστριών Β. Ελλάδας. Έχει βοηθήσει και συνεργαστεί με την Ομόνοια και το Κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

10. ΣΤΑΜΕΛΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Οικονομολόγος, με έντονη οικολογική δραστηριότητα στην Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, δραστήριος στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων.

11. ΤΣΙΡΩΝΗ ΝΑΤΑΣΑ, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Κοινωνιολογία του Αστικού Χώρου.

12. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Νομικός-Ιδιωτικός υπάλληλος, στέλεχος του οικολογικού κινήματος, δραστηριοποιείται σε θέματα βιώσιμων μεταφορών, δικαιωμάτων πεζών και ποδηλατιστών

13. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ, τακτικός καθηγητής Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης-ΤΕΠΑΕ, πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.

14. ΟΛΓΑ ΚΗΚΟΥ, Κοινωνιολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ σε θέματα κοινωνικής αλλαγής και στα κοινωνικά κινήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στα κινήματα της δεκαετίας του ’60. Στέλεχος ΜΚΟ σε Ελλάδα και Αμερική.

15. ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗΣ, Dr Χημικός Μηχανικός του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, 3 φορές Δημοτικός Σύμβουλος (τις δύο με την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης).

16. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Οικονομολόγος, μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, στέλεχος του καταναλωτικού κινήματος

17. ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, Στέλεχος περιβαλλοντικών οργανώσεων (Μέλος του Συμβουλίου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και πρώην πρόεδρός της. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων).

18. ΚΟΝΤΟΥΛΗ ΓΙΑΝΝΑ, Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο «Περιβάλλον και Ανάπτυξη». Συμμετέχει ενεργά σε κινήσεις πολιτών (για τη διάσωση της Βίλας Ζωγράφου, για τον Υμηττό κα).

19. ΚΑΤΣΑΔΩΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Δρ Οικολογίας-Βιολόγος, ειδικός σε θέματα διαχείρισης υγροτόπων και προστατευόμενων περιοχών. Του απονεμήθηκε το περιβαλλοντικό βραβείο Goldman για τη συνεισφορά του στην προστασία της Πρέσπας. Στέλεχος περιβαλλοντικών οργανώσεων.

20. ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΛΥΔΙΑ, βραβευμένη ηθοποιός, σκηνοθέτης, καλλιτεχνική διευθύντρια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, στο Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους «ΔΕΣΜΟΥΣ» της Ασπασίας Παπαθανασίου, το Εθνικό Θέατρο, το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν, το «Θέατρο Πολιτεία» και τη «Νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή.

21. ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, Ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος τα τελευταία 30 χρόνια. Πολιτεύεται ως ενεργός πολίτης.

22. ΝΙΕΡΑΤ ΣΟΥΧΑΝΤ, Φιλόλογος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της παλαιστινιακής παροικίας της Ελλάδας και υπεύθυνη μορφωτικών υποθέσεων της παροικίας.

Δείτε αναλυτικά στοιχεία για τα βιογραφικά, φωτογραφίες των υποψηφίων, την εκλογική διακήρυξη, το κοινό Μανιφέστο των Ευρωπαίων Πράσινων καθώς και τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές στην εκλογική μας ιστοσελίδα

http://eurelec.ecogreens-gr.org/