2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Vote in the European elections!

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - EVROEKLOGES 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ

2009 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - European Elections Campaign: the Making of

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Φουντώνει η γκρίνια στη ΝΔ

Την ώρα που το πρόβλημα της συσπείρωσης των οπαδών της ΝΔ παραμένει έντονο, γεγονός που δεν επιτρέπει στο κυβερνών κόμμα να μειώσει τη διαφορά που το χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζονται ήδη οι πρώτες σοβαρές ενστάσεις για τη στρατηγική και την τακτική που ακολουθεί η Ρηγίλλης.Υπουργοί αλλά και βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν, όχι μόνον στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους, αλλά και με διαβήματα σε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, τη διαφωνία τους για την αμυντική, όπως τη χαρακτηρίζουν, τακτική που ακολουθείται. Συγκεκριμένα, η εσωκομματική γκρίνια αφορά:

Φουντώνει η γκρίνια στη ΝΔ

* Την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των βουλευτών που έχουν αναλάβει σε επίπεδο νομών την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.
* Την επιλογή ο πρωθυπουργός να μιλά σε «κλειστούς» χώρους, την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί ανοιχτές συγκεντρώσεις. Η ένσταση των στελεχών αυτών αφορά την εικόνα που δίδεται ως προς το μέγεθος των συγκεντρώσεων των δύο πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει -κατόπιν επιμονής κορυφαίων υπουργών-, το Σάββατο τελικά, την πρώτη του «ανοιχτή» ομιλία στη Λάρισα.
* Την επιλογή ο πρωθυπουργός να μην κάνει περιοδείες αλλά επισκέψεις-αστραπή στην περιφέρεια και να μην έχει συναντήσεις ούτε με κομματικά στελέχη αλλά ούτε και με εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
* Την επιλογή να αρνηθεί η ΝΔ την πρόταση για τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου. Αν και το θέμα παραμένει -τυπικά- ανοιχτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα απορρίψει τη σχετική πρόταση και -όπως επισημαίνουν βουλευτές- αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη αμυντικής τακτικής.
* Την απουσία δημόσιων παρεμβάσεων από κορυφαίους υπουργούς. Με εξαίρεση την κυρία Ντ. Μπακογιάννη και τον κ. Π. Παυλόπουλο, ουδείς άλλος έχει στηρίξει μέχρι στιγμής την καμπάνια της ΝΔ.
* Την εκπροσώπηση του κόμματος. Οι αιχμές αφορούν την κυρία Φεβρ. Πατριανάκου αλλά και τον κ. Β. Αντώναρο, ο οποίος τις δύο τελευταίες ημέρες (αν και δεν εμποδίζεται από τους απεργούς στις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) δεν κάνει την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

Σε όλα αυτά προσετέθη τα τελευταία 24ωρα και η δυσφορία υπουργών για τη δράση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής». Οπως σημειώνουν τα πρόσωπα αυτά, το Ινστιτούτο με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε με προσκεκλημένους για την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Σαμαρά «άνοιξε» ουσιαστικά τη συζήτηση για τη διαδοχή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ και μέσα σε προεκλογική περίοδο οι συζητήσεις που κυριαρχούν στο εσωκομματικό πεδίο αφορούν την επόμενη μέρα στη ΝΔ.

Στη μάχη των διλημμάτων ρίχτηκαν ο Κ.Καραμανλής και ο Γ.Παπανδρέου


Το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ακραία ανευθυνότητα» έθεσε εκ νέου από το Περιστέρι, όπου περιόδευσε, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής επιτιθέμενος κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, ο οποίος με τη σειρά του, προέβαλε και πάλι από την Ξάνθη, όπου βρέθηκε, το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ακραία ανευθυνότητα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου, αν υλοποιούνταν, «θα κόστιζαν πάνω από 11 δισ. ευρώ και θα οδηγούσαν το δημόσιο χρέος πέρα από κάθε έλεγχο και την οικονομία σε κατάρρευση».

«Η κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός «ασχολείται με τα δύσκολα και παίρνει αναγκαία μέτρα» ενώ το ΠΑΣΟΚ «υπόσχεται μόνο τα ευχάριστα, τα απραγματοποίητα και, σε τελική ανάλυση, τα καταστροφικά για την οικονομία».

Παράλληλα τόνισε ότι η τακτική της ΝΔ δεν θα αλλάξει, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος, και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε, σταθερά και αταλάντευτα, στο πεδίο της υπευθυνότητας. Για μας προέχει το όφελος του τόπου».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που γέννησαν την κρίση» και ζήτησε «σοσιαλιστική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να διεκδικήσουμε σοσιαλιστή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τονίζοντας ότι «η μάχη πρέπει να κερδηθεί για την δημοκρατική αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Συντηρητικοί και ΝΔ ή σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ; Σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα;» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «Όταν λέμε βαρβαρότητα σημαίνει ότι θέλουμε το νόμο της ζούγκλας και των ισχυρών ή την Ευρώπη αξιών;».

Η ομιλία Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». «Είναι πρωτοφανής ο ισχυρισμός αυτός. Είναι πρωτόγνωρος, ειδικά, για ευρωεκλογές. Είναι βαρύτατα προσβλητικός για εκατομμύρια πολίτες. Είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τους πολιτικούς του αντιπάλους σαν 'βάρβαρους'» είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκφράζει το μεσαίο χώρο και είναι η πλειοψηφούσα δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός 'βαρβαρότητα' για την κυρίαρχη πολιτική τάση στην Ευρώπη; Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται έτσι οποιαδήποτε πολιτική δύναμη;».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «νέο ολίσθημα του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ» που «είναι εξαιρετικά σοβαρό» και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου «να βρει τη γενναιότητα που χρειάζεται και να αναλάβει την ευθύνη του λάθους του. Οφείλει να το διορθώσει. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι ξένοι προς το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τέτοιοι όροι δεν χωρούν στον πολιτικό μας πολιτισμό».

Παράλληλα ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την επικέντρωσή της αντιπαράθεσης στην σκανδαλολογία -όπως είπε- και εκτίμησε ότι «το κάνει γιατί νομίζει πως θα έχει κομματικό όφελος. Το κάνει γιατί δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.»

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και ειδικά στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ζήτησε δε εκ νέου από τους επιχειρηματίες να αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες και να απορρίψουν καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των εργαζόμενων.

Η ομιλία Παπανδρέου

Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι «οι ευρωεκλογές που έρχονται θα είναι ένα δημοψήφισμα που θα στείλει στην κυβέρνηση της ΝΔ το μήνυμα ότι οι Έλληνες καταδικάζουν τις πολιτικές της και θέλουν μια άλλη πορεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο». Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση «για το κλείσιμο της Βουλής, διαφθορά με ΟΤΕ-Γερμανός, και Βατοπαίδιο, εξαγορά συνειδήσεων των νέων, διαφθορά στις άγονες γραμμές, στα νοσοκομεία, στην προμήθεια του δημοσίου με την Siemens, διαφθορά με τους εκατοντάδες συμβούλους που διόρισε και απουσία από το ευρωπαϊκό πεδίο.»

«Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας» είπε ο κ. Παπανδρέου καλώντας σε μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες και υπογραμμίζοντας ότι «ξεκινάμε τη μεγάλη πορεία στο λαό για τη νίκη στις ευρωεκλογές και τη νίκη και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές».

Για τους αγρότες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «ψηφίζουν κόντρα στο ψέμα ότι μετά το 2013 οι επιδοτήσεις θα καταργηθούν, καταψηφίζουν εκείνους που έχασαν τις μάχες για τον καπνό, το βαμβάκι, τη ζάχαρη και τα άλλα προϊόντα μας, καταψηφίζουν εκείνους που κατεβάζουν τον πήχη της διαπραγμάτευσης, εκείνους που δεν τόλμησαν να πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθούν για τους αγρότες, όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά».

Ο Γ.Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες να πιστέψουν στο «όραμα του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» στην οποία θα μετέχουν «όλοι με ισονομία, ίσες ευκαιρίες και χωρίς διακρίσεις». «Εμείς πιστεύουμε ότι στη Θράκη μπορούν να συμβιώνουν με τον πλέον αρμονικό τρόπο άνθρωποι με διαφορετικές γλώσσες, θρησκεία, ήθη και έθιμα» είπε.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι «το ίδιο θα κάνουμε με την Τουρκία εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ». Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για εγκατάλειψη «της δυναμικής που δημιουργήσαμε με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σημάδια στασιμότητας και όξυνσης».

Εθνικές εκλογές το Φεβρουάριο ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξη Τύπου, αλλά και στη συνέχεια, σε ομιλία του σε φίλους και στελέχη του κόμματος, που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «οδηγούνται στις ευρωεκλογές εν μέσω ενός σκυλοκαβγά», προσθέτοντας ότι το προεκλογικό κλίμα σκιάζεται αφενός από τη σκανδαλολογία και αφετέρου από το «άκομψο» κλείσιμο της βουλής.

Ένα κλείσιμο -πρόσθεσε- για το οποίο δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που το τελευταίο διάστημα είχε μετατρέψει τη Βουλή σε ανακριτικό γραφείο.

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, ο πρωθυπουργός «αποφάσισε να κλείσει τη Βουλή για να συγκαλύψει τα σκάνδαλα». Η ζημιά -πρόσθεσε- είναι συνολικότερη για όλα τα κόμματα, που εμφανίζονται, σύμφωνα με τον ίδιο, υπέρ της συγκάλυψης.

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ακόμη πως «μαίνονται τα εσωκομματικά μπλοκ» στη ΝΔ.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών και ας υπάρχουν ενδείξεις -όπως είπε- διπλασιασμού των ποσοστών του κόμματός του.

Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών το Φεβρουάριο, κάνοντας λόγο για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που θα επιφέρουν οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, αν αρχίσουν από το φθινόπωρο.

Τέλος, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ευρωεκλογών, «ουδείς μιλά για τον πραγματικό σκοπό αυτών των εκλογών και των θεμάτων που διακυβεύονται».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝΣταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, στην τρίτη θέση οι Οικολόγοι, «δείχνει» νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων δίνει στο ΠΑΣΟΚ νέα δη
μοσκόπηση της Metron Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ANT1. Στην έρευνα καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος για τους Οικολόγους Πράσινους, που αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό 29%, η ΝΔ 25%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 6,9%, το ΚΚΕ 6,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,9%, ο ΛΑΟΣ 4,7%, η Δράση 1,5%, και «άλλο κόμμα» 2,8%.

Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου στις ευρωεκλογές με ανάγωγη στα έγκυρα ψηφοδέλτια, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 35,8% και παίρνει 8 έδρες, ενώ η ΝΔ 30,9% και 7 έδρες.

Και σε αυτήν τη δημοσκόπηση, πάντως, καταγράφεται η αδιαφορία των πολιτών εν όψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου, με το 53% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές.

Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων.

Την Τετάρτη, το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ακραία ανευθυνότητα» έθεσε εκ νέου από το Περιστέρι, όπου περιόδευσε, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής επιτιθέμενος κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, ο οποίος με τη σειρά του, προέβαλε και πάλι από την Ξάνθη, όπου βρέθηκε, το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Παράλληλα, στη διαμάχη του ΚΚΕ με τον Πάγκαλο και το ΛΑΟΣ, που κατηγορούν τον Περισσό για επιχειρηματικές δραστηριότητες, προστέθηκε και ο ΣΥΝ, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση των δύο αριστερών κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του ανέφερε ότι «δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουμε κομματικές επιχειρήσεις» για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τόνισε: «Ο Αλ.Τσίπρας αποφάσισε να συμπαραταχθεί ανοιχτά με τους λασπολόγους κατά του ΚΚΕ.