2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΔΡΑΣΗ

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Ευρωεκλογές 7 Ιουνίου 2009 - τηλεοπτικά σποτ

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ΠΑΣΟΚ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πολώνουν την προεκλογική αντιπαράθεση

Δύο Κυριακές πριν από τις ευρωεκλογές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον όγκο των ψηφοφόρων που κινούνται προς την αποχή, αλλά και τις διαρροές τους. Η πολυσυλλεκτικότητα που παρουσιάζουν οι έλληνες Πράσινοι προκαλεί ανησυχία σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η αποχή ψηφοφόρων από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου προβληματίζει ιδιαιτέρως τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, για διαφορετικούς όμως λόγους το καθένα. Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, ο προβληματισμός δεν λείπει, δεδομένου ότι -με εξαίρεση το ΚΚΕ- υψηλές τάσεις αποχής παρουσιάζονται και στις δικές τους τάξεις.

Αυτή την περίοδο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ένα ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν την αποχή, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 7 και 13%· πολύ χαμηλότερο από την αποχή που καταγράφεται στις εκλογές πόσο μάλλον στις ευρωεκλογές: το 2004 το ποσοστό αποχής ήταν 36,8% και κατεγράφη ως το υψηλότερο στη μεταπολιτευτική ιστορία.

Με βάση αναλύσεις κομματικών επικοινωνιολόγων, που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής, στις προηγούμενες ευρωεκλογές απείχε το 13% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 12% του ΣΥΡΙΖΑ, το 12% του ΛΑΟΣ, το 1,5% του ΚΚΕ και το 24,5% του ΠαΣοΚ, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 2004. Η στάση αυτή, κατά προφανή τρόπο, εκτίναξε στα ύψη τη διαφορά υπέρ της ΝΔ.

Οπως σημειώνουν αναλυτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, το κρίσιμο στοιχείο στις επικείμενες εκλογές θα είναι η ενδεχόμενη ανακατανομή αυτών των ποσοστών. Σήμερα στη Ρηγίλλης, εκτιμούν ότι η τάση ψηφοφόρων προς την αποχή είναι υψηλότερη στον χώρο της ΝΔ, αν και αμφισβητούν έρευνες που ανεβάζουν το σχετικό ποσοστό στο 26%.

Στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν το θέμα της αποχής από διαφορετική σκοπιά. Δεν λαμβάνουν τόσο υπόψη τους τα ποσοστά που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις και επιχειρούν να προσεγγίσουν το θέμα με ποιοτικές αναλύσεις. Αναμένουν πάντως ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το ποσοστό της αποχής θα κινηθεί πάνω-κάτω στα επίπεδα του 2004· απλώς ελπίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος ψηφοφόρων που δεν θα προσέλθει καν στις κάλπες θα προέρχεται από τη ΝΔ.

Ποιος φοβάται τους Οικολόγους;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το μόνο μη κοινοβουλευτικό κόμμα που αυξάνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς τα ποσοστά του λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κανένας όμως δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτά τα ποσοστά θα μεταφραστούν σε ψήφους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις του οι Οικολόγοι είχαν ποσοστά που βρίσκονται στο 6%.

Oι Οικολόγοι παρουσιάζουν επίσης μια εκπληκτική πολυσυλλεκτικότητα -δέχονται εισροές από όλα τα κόμματα. Οι (δυνητικοί) ψηφοφόροι τους προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από αστικά κέντρα, οι μισοί ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών και ο ένας στους τέσσερις στην ομάδα 45-64 ετών.

Ωστόσο στην έρευνα της εταιρείας Αlco το 70% της δύναμης των Οικολόγων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει. Ρευστό θεωρούν το πολιτικό σκηνικό και άλλοι ερευνητές επισημαίνοντας ότι, αν καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική, θα ευνοηθεί το ΠΑΣΟΚ, αν όμως εκφραστεί μια ευρύτερη καταδίκη του πολιτικού συστήματος θα ευνοηθούν τα εξωσυστημικά κόμματα.

Τα δύο μεγάλα κόμματα αποφεύγουν τις ευθείες επιθέσεις κατά των Οικολόγων Πράσινων. Η Ρηγίλλης προσπαθεί να συσπειρώσει τη χαλαρή βάση του κόμματος στη λογική της θετικής ψήφου υπέρ του κόμματος και αντιμετωπίζει τους Οικολόγους σαν σωσίβιο για τη ΝΔ, διαφορετικά η ψήφος διαμαρτυρίας θα ευνοούσε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν σε μελλοντική συνεργασία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει αυξανόμενες απώλειες προς τους Οικολόγους, έχοντας δώσει την εντύπωση ότι δεν απειλείται η πρωτιά της στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του, γι΄ αυτό δεν πάει κόντρα στο ρεύμα και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του αποφεύγουν να συγκρούονται με τους υποψηφίους των Οικολόγων.

O ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μάχονται με τους Οικολόγους Πρασίνους για την τρίτη θέση. Την ίδια ώρα οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τα εθνικά θέματα (λ.χ. πως τα Σκόπια μπορούν, στο πλαίσιο του αυτοπροσδιορισμού, να ονομάζονται Μακεδονία, ότι πρότεινε να δοθεί το όνομα Κεμάλ Ατατούρκ σε δρόμο της Θεσσαλονίκης) έχουν ξεσηκώσει εναντίον τους τον ΛΑΟΣ και άλλες πατριωτικές ομάδες.

Συνεντεύξεις στον Κυριακάτικο Τύπο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τονίζει Καθημερινή ότι η πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο με στόχο την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι «υποκριτική». Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, προτείνει την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της δικαστικής ηγεσίας και ως τη συνταγματική αναθεώρηση, η επιλογή να γίνεται με τη συμμετοχή της Βουλής, ώστε να αποκλείονται οι κομματικές τοποθετήσεις. Ως πρώτη παρέμβαση για την αυτονόμηση της πολιτικής από τα συμφέροντα, προτάσσει ένα νέο εκλογικό σύστημα, «προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου».

Η Αλέκα Παπαρήγα από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία απευθύνει έκκληση για την ψήφιση του ΚΚΕ, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά του κόμματος και «να σιγουρευτεί ο τρίτος βουλευτής». Ταυτόχρονα αφήνει έμμεσες αιχμές καιτά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το ΚΚΕ «δεν κάνει κανένα καμουφλάζ, πότε προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά», για να καταλήξει: «Δεν είναι κόμμα φούσκα, δεν είναι ένα κόμμα ανάχωμα. Είναι ένα κόμμα χειραφετημένο, ανεξάρτητο από την κυρίαρχη πολιτική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας απότ Το Βήμα της Κυριακής θεωρεί «κάθε άλλο παρά χαλαρή» την ψήφο στις 7 Ιουνίου και καλεί τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν τις κάλπες παρά τις... ξαπλώστρες της παραλίας για να δώσουν «ηχηρή σφαλιάρα» στα μεγάλα κόμματα. Σχετικά με την απόφαση του κ. Αλ.Αλαβάνου να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «είμαστε όλοι στη μάχη».

Στο 4% η ψαλίδα, λέει η MRB

Υποχωρούν τα ποσοστά των δύο μεγάλων το τελέυταίο διάστημα, δείχνει νέα δημοσκόπηση, με το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα. Λιγότερο φθαρμένος ο Γ.Παπακωνσταντίνου.Στο τελευταίο «ΕΤ-Περισκόπιο», που διεξάγει η MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29,2%, η ΝΔ ακολουθεί με 26,4%, το ΚΚΕ παίρνει 6,6%, οι Οικολόγοι 6,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ενώ η Δράση περιορίζεται στο 0,8%.

Η ψαλίδα του 2,8% στην πρόθεση ψήφου υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 4% στα τελικά αποτελέσματα.

Σημαντική είναι η υποχώρηση της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων κατά 3% περίπου, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα στα τέλη Απριλίου, καθώς όπως φαίνεται η εμφάνιση των Οικολόγων στο προσκήνιο δημιούργησε αναταραχές στις ισορροπίες του πολιτικού σκηνικού. Μάλιστα, στην σύνθεση όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Οικολόγους, κυριαρχούν με 24,8% πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τις διαρροές των άλλων μεγάλων κομμάτων.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της παραμένει το κύριο ζητούμενο για τη ΝΔ, καθώς είν

αι στο 68,5%, ενώ στο ΠΑΣΟΚ φτάνει το 77,5%. Αντίστοιχα η παράσταση νίκης είναι συντριπτικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ στο 56,9% έναντι 21,5% της ΝΔ.

Παρά ταύτα, ενώ στην ικανότητα διακυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,4% έναντι 26,6% της ΝΔ, ο Κ.Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 38,2% έναντι 33,2% του Γ.Παπανδρέου.

Μειονέκτημα Γιαννάκου

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην εκτίμηση των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου και Γ.Παπακωνσταντίνου δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορετικές στις θετικές γνώμες, με 51,8% και 49,6% αντίστοιχα.

Ωστόσο στην αρνητική άποψη η πρώην υπουργός Παιδείας «πληρώνει» όπως φαίνεται την προσπάθεια μεταρρύθμισης και τις συγκρούσεις που προκάλεσε, με τα αντίστοιχα ποσοστά να είναι 37,8% για την ίδια και μόλις 29,1% για τον αντίπαλό της.

Θολό τοπίο

Αξιόλογο στοιχείο είναι και το ότι το 19,9% των δυνητικών ψηφοφόρων της 7ης Ιουνίου δεν έχει ξανάψηφίσει σε ευρωεκλογές, δημιουργώντας ένα μεγάλο μπλοκ με απρόβλεπτη συμπεριφορά στην κάλπη.

Από την άλλη πλευρά, ένα 29,2% θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να μην πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Σταθερά μπροστά το ΠΑΣΟΚ και δυναμική πορεία των Οικολόγων εν όψει ευρωεκλογών
Προβάδισμα που κυμαίνεται από 2,8% έως 6% διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών της 7ης Ιουνίου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.Συνεχίζουν τη δυναμική πορεία οι Οικολόγοι, οι οποίοι «αγγίζουν» στα γκάλοπ έως και 8,1% και έρχονται τρίτο κόμμα.

Οι νέες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν αποσυσπείρωση και χαλαρή ψήφο, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένα τα ποσοστά των κομμάτων και οι Οικολόγοι-Πράσινοι να εισπράττουν την ψήφο δυσαρέσκειας των πολιτών.

Δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής δίνει στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 2,8%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 29,2% έναντι 26,4% για τη Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ αποσπά 6,6%, ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι με ποσοστό 6,2%, ενώ ο ΛΑΟΣ αποσπά 4,6%.

Στα ποσοστά καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμα με 38,2% έναντι 33,2% που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.


Στην έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανοίγει στις 6 ποσοστιαίες μονάδες και οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι τρίτο κόμμα.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34% έναντι 28% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, οι Οικολόγοι Πράσινοι 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, το ΚΚΕ 5,5% και ο ΛΑΟΣ 5%.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του στο 63% (από 56% στην προηγούμενη μέτρηση στις 13-15 Μαΐου), ενώ στη Νέα Δημοκρατία μειώνονται στο 16% (από 20%).

Τρίτη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής δίνει στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 3,1%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 31,5% και το κυβερνών κόμμα 28,4%.

Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,7% με τους μισούς να προέρχονται από τη ΝΔ και το 37% από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ κινείται στο 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 5,3%, ο ΛΑOΣ στο 4,4%, και οι Oικολόγοι Πράσινοι είναι και πάλι τρίτο κόμμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 8,1%.

Η Δράση των Στ.Μάνου και Γ.Μπουτάρη φτάνει στο 1,2% και το Μακεδονικό Μέτωπ
ο των Παπαθεμελή-Ζουράρι στο 0,8%.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣOΚ θεωρείται νικητής των εκλογών από 2 στους 3 ψηφοφόρους, ενώ η ΝΔ από έναν στους 5.

Oι 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι ψηφίζουν με τα ίδια κριτήρια τόσο στις βουλευτικές, όσο και στις ευρωεκλογές, ενώ το 27,3% ότι ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια.

* Σε δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα Αξία του Σαββάτου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με διαφορά 4,3%.

Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,3%, η ΝΔ 27%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,2%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 54,3% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της έναρξης διαλόγου μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Η πανελλαδική έρευνα ήταν τηλεφωνική σε δείγμα 1.000 ατόμων με δικαίωμα ψήφου και διεξήχθη το διάστημα 6-11 Μαΐου 2009.


ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009