2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

ευρωεκλογές 2009 - 7 ιουνίου - πασοκ - "πρώτα ο πολίτης"

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΔΡΑΣΗ

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΔΡΑΣΗ

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

«Το ΚΚΕ για την ΕΕ και τις ευρωεκλογές»

Την προβλεπόμενη από την Διακομματική Επιτροπή συνέντευξη Τύπου δίνει την Δευτέρα το μεσημέρι η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα περισσότερες πληροφορίες. Θέμα της συνέντευξης Τύπου είναι «Το ΚΚΕ για την ΕΕ και τις ευρωεκλογές». Το βράδυ η κα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Λάρισα.Σε ομιλία της, η κα Παπαρήγα κάλεσε σε πανστρατιά ενόψει των ευρωεκλογών «όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, αλλά και εκείνους οι οποίοι εκτιμούν ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι το θετικό, το ριζοσπαστικό, θα δώσει δυναμική στην αντίσταση και στην αντεπίθεση».Η γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι το κόμμα της «εκθέτει το σύνολο των θέσεών του, δεν κάνει κανένα καμουφλάζ, πότε προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά. Δεν είναι κόμμα φούσκα, δεν είναι ένα κόμμα ανάχωμα. Είναι ένα κόμμα χειραφετημένο, ανεξάρτητο από την κυρίαρχη πολιτική».

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - Ταραχή από τα μυστικά γκάλοπ

«Κωδικός: συσπείρωση». Αυτή η φράση αποτυπώνει απόλυτα τον στόχο (και την αγωνία) του πρωθυπουργού και των συνεργατών του στη Ρηγίλλης και στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι... παπαγάλοι αλλά και η προσπάθεια για πόλωση του κλίματος, που καταβάλλει ο κ. Καραμανλής, δεν έχουν αποδώσει -σύμφωνα και με τις μυστικές δημοσκοπήσεις της κυβέρνησης- τα αναμενόμενα και η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ παραμένει κοντά στο 60%, ποσοστό πρωτοφανές -σε προεκλογική περίοδο- για το κυβερνών κόμμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, οι «γαλάζιες ρωγμές» εστιάζονται:
Ταραχή από τα μυστικά γκάλοπ

Σε γεωγραφικό επίπεδο. Στη Θεσσαλονίκη (ειδικά στην Β περιφέρεια) η άνοδος των ποσοστών του ΛΑΟΣ είναι σημαντική και σύμφωνα με τις αναλύσεις τοπικών παραγόντων της ΝΔ, είναι πιθανόν να φτάσει και σε διψήφια ποσοστά. Στην Κρήτη τα προβλήματα για το κυβερνών κόμμα είναι ακόμη πιο έντονα λόγω των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων που έχουν δοθεί στους αγρότες, ενώ και στην Πελοπόννησο τα ποσοστά της ΝΔ παρουσιάζουν σημαντική κάμψη.

Σε κοινωνικό επίπεδο. Κοινωνικές ομάδες που στήριξαν και το 2004 και το 2007 τη ΝΔ, τώρα «γυρνούν την πλάτη», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για όσα τους υποσχέθηκαν και ουδέποτε εφάρμοσαν. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι αγρότες της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται για τη ΝΔ και στους συνταξιούχους, οι οποίοι ανέμεναν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και στους νέους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Η τελευταία κατηγορία πιθανόν θα επιλέξει την αποχή την 7η Ιουνίου.

Συσκέψεις
Στη Ρηγίλλης πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες διαδοχικές συσκέψεις, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος για την προσέλκυση των ψηφοφόρων που αποτελούν μέρος του «πυρήνα» των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει την προβολή ακόμη και «αρνητικής διαφήμισης», ειδικά την τελευταία προεκλογική εβδομάδα και εφόσον οι αριθμοί που αφορούν τη συσπείρωση δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά.

Επί του παρόντος, η στρατηγική που έχει αποφασιστεί για την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, στηρίζεται στα εξής:

Προβολή της εικόνας τους πρωθυπουργού, μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων. Οι... παπαγάλοι δίνουν τη θέση τους σε νέα σποτ, όπου κυριαρχεί ο κ. Καραμανλής και οι συναντήσεις του με ξένους ηγέτες, προκειμένου να τονωθεί το διεθνές του πολιτικό προφίλ.

Επιμονή στις επιθέσεις κατά του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός, τόσο με την ομιλία του στη Λάρισα το Σάββατο, όσο και χθες από την Τρίπολη έδωσε συνέχεια στην τακτική των προσωπικών επιθέσεων κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο και επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Μπαράζ συνεντεύξεων του ίδιου του κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει τις αμέσως προσεχείς ημέρες σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Το ντιμπέιτ
Εμφαση στην τηλεμαχία της Πέμπτης. Στη Ρηγίλλης έχουν υψηλές προσδοκίες από την παρουσία του πρωθυπουργού στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Αναζητούν το «χαρτί» που θα τους δώσει ώθηση στην τελική ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει αυτήν τη χρονική στιγμή για να αφήσει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τους εκλογικούς συνδυασμούς των στελεχών της ΝΔ που έπληξαν την κυβερνητική παράταξη με τη στάση και τη συμπεριφορά τους.

Εμπλοκή των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ στην προεκλογική μάχη. Από τις αρχές αυτής της εβδομάδας αναμένονται δημόσιες παρεμβάσεις των κ. Σουφλιά, Μπακογιάννη, Παυλόπουλου και Μεϊμαράκη, οι οποίοι θα επισημάνουν τη σημασία της επικείμενης αναμέτρησης και θα ζητήσουν από τους νεοδημοκράτες να προσέλθουν στην κάλπη.

Πυρά αντάλλαξαν Κ.Καραμανλής από την Τρίπολη και Γ.Παπανδρέου από τη Λαμία

Ανέβασαν το θερμόμετρο, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Κ.Καραμανλής από την Τρίπολη και ο Γ.Παπανδρέου από τη Λαμία. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι χαρακτηρίζει «βάρβαρους» όλους τους Έλληνες που δεν το ψηφίζουν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στον Κ.Καραμανλή ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι πολίτες.«Είναι ανεύθυνοι»

Ο Κ.Καραμανλής, επιλέγοντας να στοχοποιήσει τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κατηγόρησε ότι επιλέγει την παραπολιτική από την πολιτική γιατί δεν έχει συγκεκριμένο λόγο να αρθρώσει, ότι δεν τολμά να πάρει θέση στα μεγάλα ζητήματα, πως δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Κινείται τελικά στο απόλυτο κενό» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε, ακόμη, τον Γ.Παπανδρέου ότι «από τη μία ισχυρίζεται ότι καταρρέει τάχα η οικονομία μας και την άλλη μοιράζει στα λόγια πακέτα δισεκατομμυρίων», πακέτα που αν υλοποιούνταν «θα οδηγούσαν σε λίγους μόνο μήνες την Οικονομία μας σε κατάρρευση».

«Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει, ταυτόχρονα, μια απεγνωσμένη προσπάθεια μετατόπισης του δημόσιου διαλόγου πέρα από τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα του τόπου. Επιδίδεται σε μια στείρα απόπειρα μηδενισμού και διαστρέβλωσης των πραγμάτων. Επιλέγει την παραπολιτική και βάζει στο περιθώριο την πραγματική πολιτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα, σημειώνοντας ότι «προτάσσουν ένα ανεύθυνο 'ναι' σε κάθε αίτημα. [...] Αντιτάσσουν ταυτόχρονα ένα επίμονο, μηδενιστικό 'όχι' σε κάθε αναγκαία αλλαγή. Θεωρούν ότι 'ο σκοπός αγιάζει τα μέσα'. Και ο σκοπός τους, το μόνιμο άγχος τους, είναι η κατάληψη της εξουσίας.

»Έφτασαν στο σημείο να δυσφημούν, χωρίς κανένα δισταγμό, τη χώρα. [...] Καταλήγουν, στο τέλος, να χαρακτηρίζουν 'βάρβαρους' όλους τους Έλληνες που δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρξε ποτέ μια τόσο ανεύθυνη στάση» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Σε αντιδιαστολή, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί υπεύθυνη πολιτική.

«Μπροστά στο εθνικό χρέος, η κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει κανένα δίλημμα. Η επιλογή μας είναι σταθερή, είναι ξεκάθαρη, είναι αταλάντευτη. Είναι η σύγκρουση με τα προβλήματα που φέρνει η παγκόσμια κρίση. Είναι οι αλλαγές που δίνουν λύσεις στις παθογένειες του χτες. Είναι οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν την Ελλάδα σε μια καλύτερη επόμενη μέρα.

»Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αναγκαίες αποφάσεις από φόβο για το πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται να επιδιώξουμε προσωρινό κομματικό όφελος, με πράξεις που βλάπτουν την κοινωνία. Δεν πρόκειται να μοιράσουμε ψεύτικες υποσχέσεις. Σε καμιά περίπτωση. Για κανένα ζήτημα. Στο ταμπλό του λαϊκισμού, -στο ταμπλό που διάλεξε η Αξιωματική Αντιπολίτευση- εμείς δεν παίζουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Μπορούμε»

Ο Γ.Παπανδρέου απάντησε ότι την βαρβαρότητα την ζούμε όλοι και και ο πρωθυπουργός δεν κατανοεί τα όσα βιώνει ο πολίτης, γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η ψήφος που φωνάζει: 'Μπορούμε'».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το δίλημμα «σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα», υπογραμμίζοντας ότι στο δύσκολο αγώνα που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν βάζει απέναντι τον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας, διότι, όπως είπε, τη βαρβαρότητα που ζούμε όλοι, τη ζει και αυτός. «Θέλουμε μαζί μας τον ψηφοφόρο της ΝΔ, γιατί εμείς δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες, δεν πολώνουμε την κοινωνία, αλλά δημιουργούμε νέες συναινέσεις για μεγάλες αλλαγές», σημείωσε.

Επί του διλήμματος «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε το δεκάλογο της βαρβαρότητας:

- είναι κοινωνική βαρβαρότητα οι πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
- είναι θεσμική βαρβαρότητα να κλείνεις νύχτα την Βουλή με το έτσι θέλω για να οδηγηθείς στην παραγραφή
- είναι βαρβαρότητα να κρατάς χιλιάδες παιδιά στην ομηρία των κομματικών stage και να καταρρακώνεις την αξιοπρέπειά τους,
- είναι βαρβαρότητα οι πολιτικές που αφήνουν εργοστάσια να δηλητηριάζουν τα ποτάμια και αφήνουν τα δάση μας να καίγονται,
- είναι βαρβαρότητα η ταλαιπωρία του συνταξιούχου στις ουρές του ΙΚΑ, του πολίτη που δεν βρίσκει κρεβάτι στην εντατική για το παιδί ή το γονιό του που κινδυνεύει
- είναι βαρβαρότητα τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία με την απάτη των ομολόγων
- είναι βαρβαρότητα η λεηλασία της δημόσιας γης με το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου
- είναι βαρβαρότητα οι πολιτικές που αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν με καινούργιους άδικους φόρους κάθε ευρώ που πάει σε μαύρες προμήθειες
- είναι πολιτική βαρβαρότητα να αφήνει ασύδοτους τους κερδοσκόπους και να καλείς εκείνους που δεν φταίνε να πληρώσουν τα σπασμένα και
- είναι βαρβαρότητα η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, ο νόμος της ζούγκλας που επικρατεί.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει πως όλα πάνε καλά, είναι μια χαρά και όλα αυτά που βιώνουμε και βιώνετε είναι στη φαντασία μας και στη φαντασία σας». Στο σημείο αυτό, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν το σύνθημα: «Το 'πε, το 'πε ο παπαγάλος, στο Μαξίμου πάει άλλος».

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, έχασε την επαφή της με την πραγματικότητα, με τον πολίτη και τα προβλήματά του και τώρα χάνει την επαφή της και με τους δικούς της ψηφοφόρους. Αυτή η κυβέρνηση, υπογράμμισε, δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στον τόπο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «οι νεοσυντηρητικοί μας ζητούν να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια, να σκύψουμε το κεφάλι, να παραιτηθούμε. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και δεν είδα κανένα Έλληνα να θέλει να σκύψει το κεφάλι. Το 'δεν γίνεται' των συντηρητικών είναι το δικό μας 'μπορούμε'» υπογράμμισε.

Ο Γ.Παπανδρέου επανέλαβε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές έχει διττό χαρακτήρα: «Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε με την Ελλάδα». Στις 7 Ιουνίου, πρόσθεσε, θα καταδικαστούν οι νεοσυντηρητικές πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη και θα καταδικαστεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία απουσιάζει από το ευρωπαϊκό πεδίο και η οποία με την πολιτική της απομονώνει τη χώρα, μειώνει την αξιοπιστία και την σοβαρότητά της και χάνει συνεχώς τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει την Ελλάδα, έχοντας τη δύναμη και τη θέληση γι' αυτό και ζήτησε από τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να γίνει συντριπτική η πλειοψηφία που διαμορφώνεται.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις 7 Ιουνίου ο λαός δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ για να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον. Και πρόσθεσε ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας, αλλά είναι η ψήφος που φωνάζει: «Μπορούμε».

«Ασχολούνται με ωδικά πτηνά και βαρβαρότητες»

«Δεν μιλούν για τις Ευρωεκλογές, ασχολούνται με τα ωδικά πτηνά και τις βαρβαρότητες, δεν μας είπαν πως έκαναν τις επιλογές τους για το ευρωψηφοδέλτιο που κατήρτισαν, δεν μας είπαν ποιο είναι το πρόγραμμά τους για ισχυροποιηθεί η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή ένωση, δεν μας απάντησαν για το αν τελικά θέλουν ή όχι την ένταξη της Τουρκίας» υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης.

«Πραγματικά ελπίζω τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο πολιτικός λόγος να σοβαρευτεί. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας πως η επόμενη πενταετία είναι πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη» σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Καρατζαφέρης.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 ΣΠΟΤΑΚΙΑ ΠΑΣΟΚ

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ