2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Νέες δημοσκοπήσεις


Προβάδισμα 3,8% του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό τον ΑΝΤ1. Τρίτο κόμμα οι Οικολόγοι, με ποσοστό που πλησιάζει το 8%.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 23,5%, το ΠΑΣΟΚ 27,3%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,9%, ο ΛΑΟΣ 4,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 7,9%. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, στις 20 Μαΐου, η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν 4%.

Επίσης, σε δημοσκόπηση της GΡΟ, που έγινε για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του Μega, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 30% (προηγούμενη μέτρηση 30,7%) έναντι 26,3% της ΝΔ (προηγούμενη μέτρηση 27%).

Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 8,5% (προηγούμενη μέτρηση 5,8%), το ΚΚΕ με 7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ καταγράφουν το ίδιο ποσοστό με 6%.

Σχέδιο (ΝΔ 2009)

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Σε ρυθμούς ντιμπέιτ κινούνται οι πολιτικοί αρχηγοί


Εντατική προετοιμασία για την τηλεμαχία της Πέμπτης έχουν ξεκινήσει οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί. Πάντως, ο Κ.Καραμανλής και ο Γ.Παπανδρέου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν βολές και την Τετάρτη από τηλεοράσεως.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Mega και τον Γ.Πρετεντέρη, ενώ ο Γ.Παπανδρέου προγραμματίζει να δώσει λίγες ώρες νωρίτερα τη διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο.

Σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιείται η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα, ενώ χθες έδωσε την αντίστοιχη συνέντευξη η γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα.

Εκτός των τηλεοπτικών εμφανίσεών τους, οι πολιτικοί αρχηγοί προετοιμάζονται και για τις κεντρικές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις, όπως η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Όσον αφορά στο ντιμπέιτ της Πέμπτης, που θα διεξαχθεί στις 20:00, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, στο panel θα συμμετέχουν έξι δημοσιογράφοι των ιδιωτικών καναλιών και εκ μέρους της ΕΡΤ θα συντονίσει τη διαδικασία η Μ.Χούκλη.

Ερωτήσεις στον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, την γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνο και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη θα υποβάλλουν από το Mega η Ολγα Τρέμη, από τον ΑΝΤ1 ο Ν.Ευαγγελάτος, από το Alter ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από το Star ο Αιμίλιος Λιάτσος και από τον ΣΚΑΙ η Σία Κοσιώνη.

Οι θεματικές ενότητες βάσει των οποίων θα τεθούν οι ερωτήσεις είναι:

α) Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική πολιτική
β) Οικονομία και Ανάπτυξη
γ) Κοινωνική πολιτική και εργασιακά ζητήματα
δ) Παιδεία
ε) Περιβάλλον
στ) Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

Κάθε ερώτηση θα διατυπώνεται σε 30'', ενώ ο πολιτικός αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 90'' για να απαντήσει. Η διευκρινιστική ερώτηση θα γίνεται εντός 30'' και η απάντηση θα δίδεται σε 1'.

Εντατικά μαθήματα για το debate των ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Από σήμερα, ουσιαστικά, αρχίζει στο Μέγαρο Μαξίμου το... εντατικό φροντιστήριο του πρωθυπουργού, εν όψει της τηλεμαχίας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο και του γύρου των τηλεοπτικών εμφανίσεων που ξεκινά αύριο ο κ. Καραμανλής.

Στη ΝΔ, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην έκβαση της αναμέτρησης της Πέμπτης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να κερδίσει σημαντικούς «πόντους» έναντι του βασικού του αντιπάλου που είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου, εάν θέλει να μειώσει τη διαφορά που χωρίζει σήμερα το κόμμα του από το ΠΑΣΟΚ.

Θεωρούν δε, ότι ο πήχης για τον πρωθυπουργό είναι ψηλά και ελπίζουν ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία και την ιδιαίτερα αρνητική για την κυβέρνηση θεματογραφία, ο κ. Καραμανλής θα μπορέσει να βγει κερδισμένος από την τηλεοπτική «κόντρα».

Χειρισμοί
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της τηλεμαχίας αλλά και των τηλεοπτικών συνεντεύξεων που ξεκινά από αύριο (Mega) ο κ. Καραμανλής, το χειρίζονται μόλις πέντε στελέχη που ανήκουν και στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Τα πρόσωπα αυτά είναι: ο κ. Γ. Λούλης, ο επικοινωνιολόγος κ. Γ. Φλέσσας και οι κ. Αντώναρος, Ανδριανός και Δασκαλάκης.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η αναμέτρηση αυτή είναι ίσως μία από τις τελευταίες ευκαιρίες που έχει ο πρωθυπουργός για την ανατροπή του κλίματος και αναζητούν μία είδηση που θα εκπλήξει ευχάριστα τους οπαδούς της ΝΔ.

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Καραμανλής αφορούν και το θέμα των λεγόμενων Βατοπεδινών και της συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Σκεπτικό
Ο ίδιος δεν έχει ακόμη αποδεχθεί την εισήγηση να ανακοινώσει τώρα τον αποκλεισμό τους, καθώς εάν το κάνει -όπως τονίζουν ορισμένοι συνεργάτες του- είναι πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές να κινδυνεύσει η εύθραυστη πλειοψηφία των 151 εδρών που διαθέτει.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο κ. Καραμανλής να επιλέξει μία διατύπωση που να αφήνει «ορθάνοιχτο» το θέμα και να επιτρέπει να δοθούν πολλές ερμηνείες, την επόμενη ημέρα, χωρίς ο ίδιος να έχει πει κάτι συγκεκριμένο.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός στις τηλεοπτικές του παρεμβάσεις:

  • Θα προσπαθήσει να αποφύγει να εμπλακεί σε μια μακρά συζήτηση για τα σκάνδαλα που έπληξαν την εικόνα της ΝΔ και να μείνει ο ίδιος εκτός «κάδρου».
  • Θα συνεχίσει την προσπάθεια πόλωσης του κλίματος, επιμένοντας στο θέμα περί βαρβαρότητας.
  • Θα αποδώσει τη φθορά της κυβέρνησής του στη διεθνή οικονομική κρίση.
  • Θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τη φράση του περί «κόπωσης» και αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές.
  • Θα δώσει τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι πρόωρες εκλογές, αλλά δεν θα τις αποκλείσει.