2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Καραμανλής Πρετεντέρης συνέντευξη Βατοπέδιο Μάιος 2009

Ειλικρινά δεν μπορείς να το πιστέψεις Πρωθυπουργέ?
Ο λαός όμως το πίστεψε....

Οι Έλληνες ενώπιον της ευρωκάλπης για 7η φορά


Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που χτύπησε για τα καλά την πόρτα μας, και την ώρα που ο πολιτικός βίος της χώρας κατακλύζεται από υποθέσεις διαφθοράς, οι Έλληνες πολίτες καλούνται για έβδομη φορά να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα είναι, άραγε, οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου ένα δημοψήφισμα για την ακολουθούμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ξέσπασμα αγανάκτησης των ψηφοφόρων κατά της κυβέρνησης για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που άθελά τους βιώνουν, ή θα είναι μία τυπική διαδικασία, της οποίας το αποτέλεσμα θα κριθεί με βάση τις κομματικές μας προτιμήσεις;

Η απάθεια και η αδιαφορία που συνήθως παρατηρούνται μπροστά στην ευρωκάλπη θα κάνουν και φέτος την εμφάνισή τους ή οι ψηφοφόροι θα αδράξουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους απάντηση στα όσα το τελευταίο διάστημα διαδραματίζονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας; Ή μήπως η αποχή αποτελεί για τους Έλληνες την καλύτερη απάντηση;

Η κάλπη έχει τον τελευταίο λόγο...

Η ιστορία, πάντως, δείχνει πως από το 1981, οπότε συμμετείχαμε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές, τα ποσοστά προσέλευσης των Ελλήνων βαίνουν συνεχώς μειούμενα.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε το 1981, τη χρονιά της πολιτικής «αλλαγής», με νωπές ακόμα τις μνήμες της επτάχρονης δικτατορίας και με τους Έλληνες να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες και τα όνειρά τους στον σοσιαλισμό.

Η συμμετοχή έφτασε τότε στο 81,48%, όμως το ποσοστό αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό των τάσεων επικράτησαν μετέπειτα, αφού τη χρόνια εκείνη είχαν στηθεί διπλές κάλπες για τη διεξαγωγή και βουλευτικών εκλογών.

Τρία χρόνια μετά, το 1984, το ποσοστό συμμετοχής έπεσε στο 80,59% και το 1989 –χρονιά σημαντικών εξελίξεων στην πολιτική ζωή της χώρας- το ποσοστό έφτασε στο 80,03%.

Η μεγάλη πτώση άρχισε να καταγράφεται στη δεκαετία του ‘90. Το 1994, μόλις το 73,18% των ψηφοφόρων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και πέντε χρόνια μετά το ποσοστό ήταν ακόμη χαμηλότερο (70,25%).

Ιστορικό χαμηλό καταγράφηκε στην τελευταία εκλογική διαδικασία, στις ευρωεκλογές του 2004, οπότε η συμμετοχή ήταν μόλις 63,22%. Και να σκεφτεί κανείς πως –τυπικά- η ψήφος είναι υποχρεωτική...

Εκάστοτε κυβέρνηση διατηρεί την ανομολόγητη ελπίδα οι ψηφοφόροι να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαμαρτυρίας τους στις ευρωεκλογές, ώστε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να είναι πιο «αντικειμενικοί».

Ίσως η ελπίδα αυτή να είναι ακόμα πιο έντονη φέτος, αφού το σίριαλ της διπλής κάλπης καλά κρατεί και ουδείς γνωρίζει εάν σύντομα θα πρέπει να εκλέξουμε και τους νέους «300» τού δικού μας Κοινοβουλίου...

DEBATE - ΟΙ ΤΗΛΕΜΑΧΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ '89 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

eklogiko debate 2009 - εκλογικό ντιμπέιτ 2009
ΟΙ ΤΗΛΕΜΑΧΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ '89 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ιστορία μου αμαρτία μου. Εχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που η τηλεμαχία Κένεντι - Νίξον οδήγησε στη νίκη του Κένεντι και στην καθιέρωση των debates την προεκλογική περίοδο.

Σε αντίθεση με άλλα αμερικανικά... προϊόντα, αυτό δεν έγινε αποδεκτό με ζέση από τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 1989 και προσέκρουσε στην άρνηση του Α. Παπανδρέου να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κ. Μητσοτάκη. Τότε επιλέχθηκε ένας άλλος τρόπος τηλεοπτικής «ανάκρισης» των αρχηγών. Τρεις δημοσιογράφοι ρώτησαν τους τρεις αρχηγούς χωριστά σε ισάριθμες τηλεοπτικές βραδιές.

Εναν χρόνο αργότερα, το '90 (έχει προηγηθεί η οικουμενική κυβέρνηση που έχει φέρει τους αρχηγούς πιο κοντά), το Πάντειο Πανεπιστήμιο οργάνωσε συζήτηση κορυφής για τα Βαλκάνια, στην οποία συμμετείχαν οι Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης και Χ. Φλωράκης.

Στις εκλογές του 1996 Κ. Σημίτης και Μ. Εβερτ απαντούν σε ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων. Είναι ουσιαστικά το πρώτο debate στη χώρα μας, κι αυτό με τη συμμετοχή των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Μάρτιος του 2000. Και πάλι μόνο οι δύο αρχηγοί (Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής), με τον δεύτερο να προτείνει τη διεύρυνση του πάνελ και με τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων. Και πάλι είχαμε το φαινόμενο των παράλληλων μονολόγων.

Φεβρουάριος του 2004. Πήραν μέρος όλοι οι αρχηγοί (Παπανδρέου, Καραμανλής, Παπαρήγα, Κωνσταντόπουλος, Τσοβόλας).

Σεπτέμβριος του 2007. Ηταν το πολυπληθέστερο πάνελ, αφού πήραν μέρος έξι αρχηγοί κομμάτων (Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Αλαβάνος, Καρατζαφέρης και Παπαθεμελής).

Κάθε φορά το ίδιο σκηνικό. Ακαμψία στη διαδικασία, κουραστικοί μονόλογοι, άγχος για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

eklogiko debate 2009 - εκλογικό ντιμπέιτ 2009

Νέο δίλημμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» θέτει ο Γ.Παπανδρέου


Με τη φράση «εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν» ο Γ.Παπανδρέου διαχώρισε τη θέση του ίδιου και του κόμματός του από τα πάσης φύσεως συμφέροντα, τα οποία -όπως τόνισε- υπηρετεί η κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης διαχώρισε τους οπαδούς της ΝΔ από τη «βαρβαρότητα» της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι και εκείνοι περίμεναν πολλά από τη ΝΔ, αλλά διαψεύσθηκαν. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στην κάλπη, για «φτάνει πια» στην κυβέρνηση.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο πήχυς του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωκλογές, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως 'ο πήχυς είναι η νίκη'. 'Όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο' είπε, απέφυγε όμως να μιλήσει για ποσοστά.

«Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι με τη συμμετοχή «παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα, καθώς όπως τόνισε θα δώσουν το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα.

Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ξεκάθαρο και κρίσιμο: Ή θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο μιας πολιτικής αδικίας και ανισότητας, ή θα αλλάξουμε ρότα και θα μπούμε στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, με αναδιανομή του πλούτου.

Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα για εθνικές εκλογές και τόνισε ότι λόγω της κατάστασης ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές πολύ πριν το Μάρτιο.

Επανέλαβε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον κ. Κ.Παπούλια για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας εφόσον αυτός το επιθυμεί, ενώ για το αν το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές, σε περίπτωση που δεν έχουν διεξαχθεί μέχρι τότε, ο κ. Παπανδρέου παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Ο κ. Παπανδρέου έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης, χρεώνοντάς της ότι κρύβει αλήθειες, ότι συγκαλύπτει την ανομία και ότι προγραμματίζει νέα βάρη αμέσως μετά τις ευρωεκλογές για τα μικρά και μεσαία στρώματα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έπραξε ολισθήματα, καθώς δεν κατανοεί τα προβλήματα της χώρας, ενώ όπως τόνισε για να καλύψει τα δικά της λάθη έβαλε ασπίδα το μέσο ψηφοφόρο της ΝΔ.

«Είχε ευκαιρία ο κ.Καραμανλής να προχωρήσει σε διαφάνεια, να αλλάξει το πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι τώρα πια πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση, διότι έχει γίνει μέρος του συστήματος.

Κάλεσε το λαό με την ψήφο του να πει τέλος «στην ανομία και στο νόμο της ζούγκλας, στην σπατάλη και την ατιμωρησία».

«Η χώρα θέλει αξιόπιστη κυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την εμπιστοσύνη του πολίτη και την κερδίζει».

Στο ερώτημα γιατί Παπανδρέου και όχι Καραμανλής στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι εκφράζει πρόγραμμα στόχους, μια διαφορετική Ελλάδα, ένα κράτος δικαίου, ένα κίνημα που λέει τέλος στην ανομία, στην σπατάλη, τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την πελατειακή λογική.

«Εγώ είμαι αποφασισμένος για αυτά που υπόσχομαι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αποκλειστούν όσα στελέχη της ΝΔ εμπλέκονται σε σκάνδαλα και ιδίως στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι αυτό θα αποτελέσε μια τρανή απόδειξη συγκάλυψης και συνενοχής και έθεσε το ερώτημα εφόσον είναι αθώοι γιατί να τους βγάλουν από την κυβέρνηση;

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ με τα παπαγαλάκια, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ να κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο πολίτης.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις της κυβέρνησης για το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για διπλό ολίσθημα: Αφενός, είπε, δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού και αφετέρου η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει τα δικά της προβλήματα, βάζοντας ως ασπίδα τον απλό ψηφοφόρο της ΝΔ, τον οποίο η ηγεσία του κόμματος «αδίκησε βάρβαρα».

«Είναι πρόκληση τα πολλά πολιτικά σποτ» υποστήριξε ο Γ.Καρατζαφέρης


Την Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής-ΜΑΤ στο Γουδί επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης.

«Επισκέφθηκα τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων για να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα παιδιά για τους αγώνες που κάνουν, να παραμείνει ζωντανή η Δημοκρατία. Έχουν περάσει τεράστιες δοκιμασίες, έχουν προπηλακιστεί, αλλά είναι η τελευταία ζώνη άμυνας της κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι η αστυνομία χρειάζεται εκπαίδευση, μέσα και χρειάζεται την κάλυψη της πολιτικής βούλησης.

Αναφερόμενος στη διαμάχη των δύο μεγάλων κομμάτων μέσω των διαφημιστικών τους σποτ ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε:

«Είναι πρόκληση πλέον τα πολλά πολιτικά σποτ, με παπαγαλάκια, με φοβικά σύνδρομα και βαρβαρότητες. Ο ΛΑΟΣ αποφάσισε να μην παρακολουθήσει αυτό τον τηλεοπτικό κατήφορο. Εμείς αντί για τηλεοπτικά σποτ, θα καταθέσουμε ένα εκατ. ευρώ στο ταμείο κατά της φτώχειας. Πιστεύουμε ότι θα πιάσουν περισσότερο τόπο, από τα να βγάλουμε σποτ, τα οποία θα προσβάλλουν τον έναν ή τον άλλο».

Μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματος ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ο ΛΑΟΣ είναι το κόμμα που το χαρακτηρίζει η απόλυτη εντιμότητα και η κοινωνική ευθύνη.

«Με το σύνθημα αυτό», τόνισε, «πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, μένοντας παράλληλα πιστοί στην αρχική μας δέσμευση, όταν ξεκινήσαμε το 2000, για ρήξη και ανατροπή με το σάπιο και το κατεστημένο».

Ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τις νέες και τους νέους του κόμματος να εντατικοποιήσουν την προσπάθειά τους καθώς βαίνουμε πια στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Προτεραιότητα την υπηρέτηση των εθνικών θεμάτων στην Ευρώπη θέτει ο Στ.Παπαθεμελής


«Για μας είναι, βεβαίως, προτεραιότητα η υπηρέτηση των εθνικών θεμάτων της χώρας στην Ευρώπη, αλλά θεωρούμε εξίσου εθνικό θέμα την ύφεση, τη νέα φτώχεια, την ανεργία και όλα τα συσσωρευόμενα δεινά της διεθνούς κρίσης», επισήμανε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του «Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου», Στέλιος Παπαθεμελής.

Σε ομιλία του κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Μετώπου στη Θεσσαλονίκη απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους με το σύνθημα «μία ψήφος για τη Μακεδονία. Η ψήφος σου».

Ο κ.Παπαθεμελής υπογράμμισε ότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα και κάλεσε τους πολίτες, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στα κατεστημένα κόμματα.

Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το «Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο» θα εκλέξει ευρωβουλευτή και θα κατοχυρώσει θεσμικά υπέρ της Ελλάδας το όνομα Μακεδονία στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και το σύμβολο της Βεργίνας, που είναι και το σύμβολο του ψηφοδελτίου.

Τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας κατήγγειλε ακόμη ο επικεφαλής του Μετώπου λέγοντας ότι αρνούνται, μέχρι τώρα, να παρουσιάσουν τη δράση του Μετώπου.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο δεύτερος στο ευρωψηφοδέλτιο του «Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου», Κώστας Ζουράρις.

DEBATE - Ντιμπέιτ χωρίς διάλογοΆγνοια, φόβος, υποκρισία αποτελούν τα βασικά συστατικά της... σούπας που θα παρακολουθήσουμε αύριο το βράδυ και φέρει τον παραπλανητικό τίτλο debate!

Άγνοια της αγωνίας των πολιτών που θα ήθελαν απαντήσεις σε όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας και τα οποία έχουν αποκλειστεί από την ατζέντα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο και για άγνοια θεμάτων, αφού ο καθορισμός συγκεκριμένης θεματολογίας μάς δίνει κάθε δικαίωμα να υποστηρίξουμε ότι οι αρχηγοί προπονούνται -αποστηθίζουν για την ακρίβεια απαντήσεις- σε έξι ενότητες θεμάτων, προφανώς γιατί θα πιάνονταν αδιάβαστοι στις υπόλοιπες.

Φόβος που οδήγησε στον καθορισμό ασφυκτικών όρων -σε ερωτήσεις και χρόνο- και ο οποίος αποδεικνύει περίτρανα την άρνηση των αρχηγών να εκτεθούν σε μια απρόσμενη ερώτηση ή να τολμήσουν μία έστω και ολιγόλεπτη αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Και υποκρισία -απύθμενη- αφού κανένας στην ουσία δεν επιθυμεί αυτό το σόου (η Αλέκα Παπαρήγα το υποβάθμισε σε «αντικείμενο εκπομπών κους κους»), όλοι εμφανίζονται να μην τους καλύπτει, αλλά ουδείς έκανε οτιδήποτε για να το καταστήσει πραγματική αντιπαράθεση ιδεών και επιχειρημάτων.

Debate θα πει (όπως διαβάζουμε στα λεξικά) αντιπαράθεση θέσεων ή δημόσιος διάλογος. Στη χώρα που το εφηύρε, την Αμερική, αυτό γίνεται.

Στον τόπο μας έγιναν απανωτές συσκέψεις των κομματικών επιτελείων προκειμένου να καταλήξουν τελικά σε μια διαδικασία με την οποία διαφωνούν και οι δημοσιογράφοι που θα πάρουν μέρος σε αυτήν.

Με το ισοπεδωτικό κριτήριο «όλα τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας», λες και αν συμμετείχαν τα δύο ή τρία κανάλια με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, οι τηλεθεατές πολίτες καλούνται να παρακολουθήσουν έξι παράλληλους μονολόγους για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, το περιβάλλον και τη διακυβέρνηση - δημόσια διοίκηση.

Οι επιτελείς των κομμάτων δεν αγνοούν ότι αυτό που ετοιμάζονται να μας... σερβίρουν αύριο μέσα από όλα τα κανάλια δεν αναμένεται από τους τηλεθεατές με λαχτάρα.

Μετά ο αγώνας
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φρόντισαν να προηγηθεί του αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, η έναρξη του οποίου μετατέθηκε για τις 10.30 το βράδυ. Θα αρχίσει την ώρα των δελτίων των 8, ελπίζοντας σε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και με τη σιγουριά ότι κανένα από τα υφιστάμενα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας δεν θα μεταδώσει κάτι άλλο.

Από την πλευρά τους τα κανάλια -με κριτήρια που εκείνα γνωρίζουν- στέλνουν από έναν δημοσιογράφο, συνθέτοντας ένα πάνελ τόσο σχετικό όσο είναι οι απόψεις της Αλέκας Παπαρήγα με του Γ. Καρατζαφέρη.

Το πόσο άβολα αισθάνονται οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι φάνηκε και από την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν και με την οποία ουσιαστικά ακυρώνουν αυτό που καλούνται αύριο να κάνουν, επισημαίνοντας την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που διεξάγεται το κατ' επίφαση λεγόμενο debate.

Ανάλογο προβληματισμό είχαν εκφράσει κόμματα και δημοσιογράφοι και στο προηγούμενο debate, παραμονές των εθνικών εκλογών. Δεν έγινε τίποτα. Μακάρι αυτό να αλλάξει, αν και κάτι τέτοιο προϋποθέτει τόλμη από την πλευρά των κομμάτων την οποία και δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα...

eklogiko debate 2009 - εκλογικό ντιμπειτ 2009

Οικολόγοι και... κλέφτες!


Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το τελευταίο τριήμερο η «έκπληξη» των ευρωεκλογών ενισχύεται, αφαιρόντας δυνάμεις από την αντιπολίτευση, που πήρε μικρή ανάσα.

Συγκεκριμένα το «τέταρτο κύμα» της δημοσκόπησης της Public Issue για Καθημερινή και ΣΚΑΪ εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ σταθερά πρώτο με 33%, τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί 4,5% χαμηλότερα, με 28,5%, τους Οικολόγους σταθερά τρίτους με 8,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ τέταρτο με 5,5%, το ΚΚΕ πέμπτο με 5% και τον ΛΑΟΣ στο 4,5%.

Η ίδια δημοσκόπηση στο «τρίτο κύμα» της που είχε δημοσιευτεί το σαββατοκύριακο που πέρασε, έδινε ψηλότερα κατά 1% το ΠΑΣΟΚ και 0,5% την υπόλοιπη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Αυτές οι απώλειες πήγαν κατά κύριο λόγο στους Οικολόγους που ενισχύθηκαν κατά 1,5%, ενώ 0,5% «τσίμπησε» και η κυβερνητική παράταξη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των νέων αυτών στοιχείων, αν και έρχεται μετά τις κεντρικές συνεντεύξεις της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα, προέρχεται από συλλογή στοιχείων μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή και άρα δεν ενσωματώνει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε αυτές.

Ελλάδα και Ιρλανδία φαίνεται πως θα έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές


Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές (66%) φαίνεται πως θα έχουν οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απογοητευτικές προβλέψεις για τη συνολική προσέλευση· μόνο ένας στους δύο Ευρωπαίους δηλώνει ότι θα πάει στην κάλπη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της TNS Opinion, η μέση συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα φτάσει το 49%.

Ειδικότερα, το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν οπωσδήποτε στις ευρωεκλογές φτάνει το 43%, ενώ 10% δήλωσαν ότι οπωσδήποτε δεν θα ψηφίσουν.

Στην Ελλάδα, το 66% των πολιτών δήλωσαν ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσουν, ενώ το βέβαιο «όχι» φθάνει το 8%.

Το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές με την Ελλάδα έχει η Ιρλανδία και ακολουθούν το Βέλγιο (το 64% των πολιτών θα ψηφίσει οπωσδήποτε), η Μάλτα (60%) και η Δανία (52%).

Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές δηλώνουν πως θα έχουν οι Σλοβάκοι (16%), οι Τσέχοι (24%), οι Ρουμάνοι, οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί (30%).

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 62% των πολιτών δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν γιατί δεν διαθέτουν αρκετή ενημέρωση.

Επίσης, σε ποσοστό 61% οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτα και σε ποσοστό 60% πιστεύουν ότι δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών.

Στην ερώτηση «γνωρίζετε ποια ημερομηνία θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές;», σωστή απάντηση έδωσε το 49% των Ευρωπαίων πολιτών.

Τις περισσότερες σωστές απαντήσεις έδωσαν οι Μαλτέζοι (80%), οι Έλληνες (78%), οι Ούγγροι (74%) και οι Κύπριοι (71%). Από την άλλη πλευρά, τις περισσότερες απαντήσεις «δεν γνωρίζω» έδωσαν οι Φινλανδοί (75%), οι Πορτογάλοι (60%) και οι Ολλανδοί (53%).

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, το 53% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται και το 46% ότι δεν ενδιαφέρεται.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές τούς αφορούν καταγράφηκε στην Ιρλανδία και στη Μάλτα (72%), στη Ρουμανία (64%), στη Σλοβενία (63%), στην Κύπρο (61%), στην Ουγγαρία (59%) και στην Ελλάδα (58%).

Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν τους αφορούν οι ευρωεκλογές καταγράφηκε στη Λετονία (75%), στην Τσεχία (63%), στη Σουηδία (58%), στη Σλοβακία (57%) και στο Βέλγιο (54%).

Στην Ελλάδα, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές δεν τους αφορούν.

Τέλος, η ανεργία (57%), η οικονομική ανάπτυξη (45%), το έγκλημα (32%), οι συντάξεις (31%) και η αγοραστική δύναμη των πολιτών και ο πληθωρισμός (29%), είναι κατά τους Ευρωπαίους τα πέντε σημαντικότερα θέματα στα οποία θα έπρεπε να επικεντρωθούν οι προεκλογικές εκστρατείες στις χώρες της ΕΕ.

Η δημοσκόπηση της TNS Opinion, διεξήχθη το διάστημα από 4 έως 15 Μαΐου σε πολίτες άνω των 18 ετών στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φόρων αφήνει ο Κώστας Καραμανλής


Ο σχεδιασμός δεν είναι να μπουν νέοι φόροι, αλλά αυτό ισχύει με τα σημερινά δεδομένα, δηλώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εισπρακτικών μέτρων μετά τις κάλπες της 7ης Ιουνίου. Παράλληλα, κατεβάζει τον πήχη των ευρωεκλογών, υιοθετώντας το επιχείρημα της χαλαρής ψήφου.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Mega, και απαντώντας για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του, ούτε στους σχεδιασμούς του, τόνισε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πάταξη τη φοροδιαφυγής και περιστολή της σπατάλης, αλλά, όπως πρόσθεσε, «αυτά ισχύουν με τα δεδομένα τα σημερινά δεδομένα» και «μπορεί αυτή η ανάγκη να προκύψει». «Εάν σε δύο-τρεις-πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν θα συζητήσουμε και για φορολογικά έσοδα», σημείωσε.

Για την αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «πυροτεχνήματα και συνθηματολογίες άνευ περιεχομένου» όσα λέγονται για κάλπες-δημοψήφισμα και παρατήρησε ότι ναι μεν οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, αλλά επειδή δεν εκλέγεται πρωθυπουργός και κυβέρνηση είναι φυσικό, όπως είπε, να παρατηρείται χαλαρότερη ψήφος.

Ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το ενδεχόμενο ήττας της ΝΔ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «πηγαίνω για τη νίκη» και πρόσθεσε ότι το οποίο αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί. Τόνισε πάντως ότι «την επόμενη μέρα υπάρχει κυβέρνηση» και, σε κάθε περίπτωση, «τα μηνύματα των πολιτών θα ληφθούν υπόψη».

Ο Κ.Καραμανλής διέψευσε τις εκτιμήσεις περί αντικειμενικής αδυναμίας διακυβέρνησης λόγω των 151 βουλευτών, που ενδεχομένως να επιδεινωθεί από τυχόν ήτα, λέγοντας ότι «δεν το πιστεύω γιατί δεν πιστεύω στην ήττα» και γιατί «ήττα δεν σημαίνει ζήτημα λαϊκής νομιμοποίησης».

Ως προς τη φράση που του αποδόθηκε, ότι αισθάνεται κουρασμένος, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι. Και νομίζω ότι φαίνεται, άλλωστε, αυτό. Δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Εγώ είμαι μαχητής και νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί. Είναι η πολλοστή εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχω και την απολαμβάνω, πέραν από το βάρος της ευθύνης που αισθάνομαι για τις πολιτικές που χρειάζεται να κάνουμε».

Παράλληλα, ο Κ.Καραμανλής επιχείρησε να κλείσει τη διαδοχολογία λέγοντας ότι «δεν έχω κλείσει ακόμα τα 53 μου και αξίζει να επαναλάβω ότι είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ». Πρόσθεσε δε ότι δεν τον απασχολεί ούτε υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησής του. «Από εκεί και πέρα αισθάνομαι και ακμαίος και δυνατός να συνεχίσω να παλεύω».

Ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αυτήν την ώρα δεν έχει καμία πρόθεση ούτε στόχο να πάει σε εθνικές εκλογές. Εξάλλου, για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου, σημείωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο να μην ανακατεύουμε τον Πρόεδρο σε αυτά τα ζητήματα.

Ερωτηθείς για την πορεία της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Καραμανλής την απέδωσε στην αρκετά μακρά παραμονή στην εξουσία, τα δύσκολα θέματα που χειρίστηκε και σε κάποια κόπωση του εκλογικού σώματος, πρόσθεσε όμως ότι τα δημοσκοπικά μεγέθη αυτό δεν προδικάζουν σε τίποτα τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος παραδέχτηκε, παρ’ όλα αυτά, ότι «δεν είπα ποτέ ότι είμαι αλάνθαστος» και ότι «είμαστε σε μία δύσκολη φάση της διακυβέρνησης» και «έχουν γίνει κάποια λάθη, για τα οποία πρώτος εγώ τουλάχιστον απολογήθηκα στους πολίτες δημόσια».

Σε ερωτήσεις για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Καραμανλής είπε πως ήταν μία «σοβαρή υπόθεση» για την οποία «στην πορεία βλέπουμε ότι υπήρχαν υστερόβουλες και σκανδαλώδεις επιδιώξεις και βέβαια λάθη από πλευράς δημοσίου. Γι αυτό έκανα και την αυτοκριτική μου».

Εξέφρασε όμως την άποψη ότι δεν υπήρχε ιθύνων πολιτικός νους: «Τι κατά τη γνώμη μου υπήρχε εδώ: ναι υπήρχαν επιδιώξεις υστερόβουλες, σκανδαλώδεις. Ναι, μπορεί να υπήρξε και συνεργασία κάποιων τμημάτων της δημόσιας διοίκησης και αυτό θα το αποκαλύψει η δικαστική έρευνα. Εκείνο που είναι βέβαιο και εκεί είναι το πολιτικό ζήτημα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο παρατηρητικοί και πιο επιμελείς στην εποπτεία των όποιων δημόσιων υπηρεσιών βρίσκονται σε επαφή με τέτοιου είδους αντικείμενα».

Για την υπόθεση Siemens, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει χρήματα από την εταιρία, ενώ είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αναδεικνύει θέματα σκανδάλων εάν υπάρχουν, αναγνωρίζοντας και ένα ποσοστό σε αντιπολιτευτικό οίστρο. Για τη φράση «αρχιερέας της διαπλοκής», που είχε πει για τον κ. Σημίτη, ο κ. Καραμανλής είπε «όταν κάνει συζήτηση και μάλιστα εκτός κειμένου σε ανταλλαγή πυρών μπορεί να φύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Ποτέ δεν θα τον έλεγα εν ηρεμία, ότι δηλαδή ο άνθρωπος αυτός είναι σε εισαγωγικά μη έντιμος».

Για το κλείσιμο της Βουλής και την κριτική που ασκήθηκε ότι έγινε για να παραγραφούν ενδεχόμενες ευθύνες, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι έγινε ως συνήθως εν όψει και των ευρωεκλογών. Όλες οι υποθέσεις που ήρθαν στη Βουλή συζητήθηκαν, τόνισε προσθέτοντας ότι εδώ και 20 ημέρες δεβν έχει έρθει καμία υπόθεση. «Δεν υπήρχε περίπτωση να κλείσω τη Βουλή αν υπήρχε ανοιχτό θέμα. Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου για αυτά τα θέματα», πρόσθεσε.

Για την υπόθεση Παυλίδη σημείωσε ότι διερευνήθηκε σε βάθος, υπενθυμίζοντας την απόφαση της Βουλής και για το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός επέλεξε να μην παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πώς κανένας κρίνει τα πράγματα και το τι επιλέγει ο καθένας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, προσθέτοντας όμως πως «αξιολογώ όλες τις συμπεριφορές και την κατάλληλη ώρα κρίνω».

Σε ερώτηση για το εάν θα μπουν στο ψηφοδέλτιο όσοι εκ των «γαλάζιων στελεχών» έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλοι μας, βουλευτές και επίδοξοι υποψήφιοι, κρινόμαστε και αξιολογούμαστε» και «έρχεται η ώρα που όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη από τα όργανα και σε τελική ανάλυση από τον πρόεδρο του κόμματος».

Για τη «βαρβαρότητα» και τα «παπαγαλάκια» ο κ. Καραμανλής είπε ότι στο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ ο όρος ήταν τουλάχιστον αδόκιμος και η αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου δεν είχε προσωπικό τόνο. Για το σποτ της ΝΔ δήλωσε ότι «η καμπάνια μας είναι ευρηματική αλλά δεν προσβάλλει οιονδήποτε».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, τόνισε ότι «δεν τελειώνει αυτός ο δρόμος» και ότι «η κρίση έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη να γίνουν κάποια πράγματα ακόμα πιο γρήγορα». Για τα δημοσιονομικά εξάλλου, σημείωσε ότι επέλεξε το 2004 τον ήπιο δρόμο και όχι τη θεραπεία-σοκ αλλά τώρα η κρίση κάνει τα πράγματα επιτακτικά.

Απόψε το ντιμπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών


Στις 20:00, σε διακαναλική μετάδοση, θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών εν όψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για έξι θεματικές ενότητες, ωστόσο -όπως και στις προηγούμενες τηλεμαχίες- δεν έχουν το δικαίωμα να ανταλλάξουν σχόλια.

Το «σφικτό» πλαίσιο των κανόνων του ντιμπέιτ καθιστά τη διαδικασία αρκετά «αποστειρωμένη», σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα.

Στο ντιμπέιτ ερωτήσεις θα θέσουν έξι δημοσιογράφοι των ιδιωτικών καναλιών και εκ μέρους της ΕΡΤ θα συντονίσει τη διαδικασία η Μ.Χούκλη.

Ερωτήσεις στον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, την γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνο και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη θα υποβάλλουν από το Mega η Ολγα Τρέμη, από τον ΑΝΤ1 ο Ν.Ευαγγελάτος, από το Alter ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από το Star ο Αιμίλιος Λιάτσος και από τον ΣΚΑΙ η Σία Κοσιώνη.

Οι θεματικές ενότητες βάσει των οποίων θα τεθούν οι ερωτήσεις είναι:

α) Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική πολιτική
β) Οικονομία και Ανάπτυξη
γ) Κοινωνική πολιτική και εργασιακά ζητήματα
δ) Παιδεία
ε) Περιβάλλον
στ) Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

Κάθε ερώτηση θα διατυπώνεται σε 30'', ενώ ο πολιτικός αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 90'' για να απαντήσει. Η διευκρινιστική ερώτηση θα γίνεται εντός 30'' και η απάντηση θα δίδεται σε 1'.

* Η τηλεόραση του ΣΚΑΙ δεν θα μεταδώσει ζωντανά το ντιμπέιτ, αλλά σε μαγνητοσκόπηση στη 01:00.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΔΡΑΣΗ

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009