2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Πολιτικό ανέκδοτο - μηδενική ανοχή Καραμανλή

Παπαγαλάκια; (Ευρωεκλογές 2009)eklogiko debate 2009 - εκλογικο ντιμπειτ 2009
EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Τηλεοπτικό spot του Κ.Κ.Ε. για τις ευρωεκλογές 2009Debate 2009 έτσι όπως το είδε το ... τρελό κουνέλι

eklogiko debate 2009 - εκλογικο ντιμπειτ 2009
EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2
009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΔΡΑΣΗ

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

DEBATE 2009 - Γ.Καρατζαφέρης: γνωστές θέσεις για όλα


Στο γνωστό πλαίσιο των τοποθετήσεών του κινήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που εμφανίστηκε πολύ «λογικός» σε θέματα που αφορούν το μέσο πολίτη, αλλά και εντελώς γενικός και λίγο λαϊκιστής όταν χρειάστηκε να εξειδικεύσει.

Απαντώντας στην Ολγα Τρέμη για την συνύπαρξη στην ίδια «πολυκατοικία» με την ΝΔ, την ώρα που η κυβέρνηση στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΕΕ και ο ΛΑΟΣ αντιτίθεται, ο Γ.Καρατζαφέρης είπε με νόημα ότι ακόμη και στην ίδια πολυκατοικία, είναι άλλες οι επισκέψεις και οι «βίζιτες» που γίνονται στα διαμερίσματα των ψηλότερων ορόφων.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του μάλιστα -και αναφερόμενος στην επιρροή των ΗΠΑ στα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας- σχολίασε ότι εάν αποκλείονταν οι αμερικανοτραφείς πολιτικοί θα έμεναν ακέφαλα τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στον Ανδρ.Κωνσταντάτο για τα «τζάκια» της ελληνικής πολιτικής που ενώ κατηγορεί, στήριξε όταν ο Κ.Καραμανλής ζήτησε συναίνεση, σημείωσε ότι δεν έχουμε διάδοχο πολιτικών όπως ο Τσόρτσιλ, η Θάτσερ και ο Πομπιντού.

Στην Ελλάδα, «διώξαμε το βασιλιά για το κληρονομικό δικαίωμα και το φέραμε στην πρωθυπουργία», υπογράμμισε.

Απαντώντας στον Αντ.Σρόιτερ για τους μετανάστες και τις μειονότητες, ο κ.Καρατζαφέρης αναφέρθηκε σε λύσεις όπως οι αθίγγανοι αστυνομικοί για τους αθίγγανους, ώστε να υπάρχει αντίληψη της ΕΛ.ΑΣ. για τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των ανθρώπων που αστυνομεύει, αναφορικά και με το συμβάν που προκάλεσε την ένταση με τους μουσουλμάνους στην Αθήνα.

Σε άλλο σημείο ευχήθηκε κάθε Ελληνας να κρατάει μία Βίβλο επάνω του, προσθέτοντας ότι δεν ξέρει κανέναν στην αίθουσα που να το κάνει.

Στην ερώτηση του Γ.Ευαγγελάτου για το δικαίωμα των μουσουλμάνων μεταναστών μαθητών να διδάσκονται τη θρησκεία τους και να προσεύχονται σε αυτήν, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε οι Ελληνες χριστιανοί ορθόδοξοι να διδάσκονται κανονικά και οι υπόλοιποι να έχουν το δικαίωμα αποχής.

Ο κ.Καρατζαφέρης ήταν πολύ πιο γενικός στα περιβαλλοντικά θέματα για τα οποία ερωτήθηκε από τον Αιμ.Λιάτσο. Συνέδεσε την προστασία του περιβάλλοντος με το εισόδημα των πολιτών, αφού εκτίμησε ότι είναι εκ των πραγμάτων σε δεύτερη θέση, όταν 2,2 εκατ. Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αντίστοιχα γενική ήταν και η απάντησή του στην ερώτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων. Μετά την σχετική ερώτηση της Σ.Κοσιώνη για την στήριξη στην ΝΔ ο κ.Καρατζαφέρης ότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση Καραμανλή είναι ανεπαρκής και βαρύνεται από σκάνδαλα, αλλά αυτή η παράταξη έχει δύο κόμματα. Στην συνέχεια σχολιάζοντας το γεγονός ότι η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ κ.Τζαβέλλα έχει εργαστεί για τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα του τόπου, υποστήριξε ότι απλώς εκτίμησε συστατικές επιστολές από κάθε Λάτση, Κόκκαλη, Κυριακού, πανεπιστήμια σαν το Χαρβαρντ και άτομα σαν την βασιλισσα της Ιορδανίας. Τέλος, στην καταληκτική του τοποθέτηση τόνισε ότι στο ΛΑΟΣ είναι αποφασιστικοί, μεθοδικοί, αποτελεσματικοί, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι αντί τηλεοπτικής καμπάνιας κατέθεσε 1 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Φτώχειας.

DEBATE 2009 - Αλ.Αλαβάνος: «κάποτε μας ετοίμαζαν παπά»


Τελικά η πρόβλεψη του Α.Τσίπρα οτι ο Α.Αλαβάνος θα κάνει την έκπληξη στο σημερινό debate δεν επαληθεύθηκε καθώς η εμφάνιση του ήταν το λιγότερο υποτονική και σίγουρα δεν είχε καμμία σχέση με την προηγούμενη τηλεμαχία στην οποία όντως είχε κλέψει τις εντυπώσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ελαφρώς κουρασμένος και... λιγότερος απο τον εαυτό του. Το μόνο δυνατό σημείο του ήταν όταν προσπαθούσε να μετατρέψει τις απαντήσεις του σε ρητορικές ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, αφού βεβαίως γνώριζε οτι δεν μπορούσε να του απαντήσει. Το "γιατί κύριε πρωθυπουργέ" ακούστηκε αρκετές φορές προσπαθώντας να τονίσει την έλλειψη διαλόγου.

Χαρακτηριστικότερη απάντηση του ήταν στην ερώτηση για τις πτωτικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όταν είπε "οτι κάποτε μας ετοίμαζαν και παπά" θέλοντας να πεί οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πτοείται απο τις δημοσκοπήσεις.

Απαντώντας σε ερώτημα για "την αντιευρωπαική στάση του ΣΥΝ" απάντησε οτι το σύμφωνο σταθερότητας δεν είναι και το "Πιστεύω" για να μην μπορεί να αλλάξει. Οφείλουμε, είπε, να αντιδρούμε, "είμαστε συμμαχία απλών ανθρώπων" και όχι συνηθισμένο κόμμα.

Επέμεινε οτι υπήρξε εξέγερση των νέων "και αυτό είναι το παρήγορο". Αλλωστε σε αυτό συμφώνησαν ακόμη και "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος".

Οσο για τις φήμες περί ενδεχόμενης διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ λόγω διαφορετικών τάσεων, η απάντηση ήταν κατηγορηματική. "Ε όχι βέβαια. Αλλωστε εμείς συζητάμε, δεν επιβάλλουμε".

Οσο για το περιβάλλον "αυτό χρησιμοποιείται ως μέσο συναλλαγής... Εκεί που κρίνεται κανείς είναι όταν, για να στηρίξει θέματα του περιβάλλοντος, έρχεται σε σύγκρουση ακόμη και με τους πολίτες. Εχει πολιτικό κόστος η πολιτική για το περιβάλλον».

«Εχετε λάβει 50 άδειες δακτυλίου ως κόμμα, με αυτά κυκλοφορείτε στην Αθήνα, Γιατί;», ρωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος απάντησε: «Δεσμευόμαστε να δούμε το θέμα του δακτυλίου».

DEBATE 2009 - Αλ.Παπαρήγα: στριμώχτηκε στις ερωτήσεις

Ηταν η πιο δύσκολη βραδυά τηλεοπτικού ντιμπέιτ για την Αλέκα Παπαρήγα.

Μία σειρά από θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος δέχθηκαν επιθετικές ερωτήσεις στις οποίες η γενική γραμματέας δεν κατάφερε να δώσει τις πλέον πειστικές απαντήσεις.

?Πως θα αντικαταστήσετε τα χαμένα κοινοτικά κονδύλια δεδομένου ότι αρνείσθε την ΕΕ?, ρωτήθηκε μέσες άκρες η κυρία Παπαρήγα. Η απάντησή της ήταν ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις ?πηγαίνουν κατά 80% στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ για το λαό είναι χασούρα?.

Ερωτηθείσα εάν θα δεχόταν έλεγχο στα οικονομικά του κόμματός της, η κυρία Παπαρήγα απάντησε περισσότερο σαν εκπρόσωπος κόμματος εξουσίας: «Ποιο κόμμα πληρώνει στην εφορία;», είπε προσθέτοντας ότι «τα έσοδα και τα έξοδα των κομμάτων πρέπει να ελέγχονται από τα ίδια θεσμικά τους όργανα». Επιπλέον φάνηκε να συγχέει τη διαφάνεια στα οικονομικά ενός κόμματος με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. ?Εμείς δεν μετέχουμε σε κανένα υπουργείο. Δεν έχουμε πάρει μέρος σε ιδιωτικοποιήσεις?, είπε.

Κατέληξε διατυμπανίζοντας ότι δεν θα έδινε ούτε σε εισαγγελέα κατάλογο με τα ονόματα των οικονομικών υποστηρικτών του κόμματος, επικαλούμενη πιθανά αντίποινα από τους εργοδότες των «χορηγών».

Υπενθυμίζεται ότι νόμος (30/23 του 2002) υποχρεώνει τα κόμματα σε ονομαστική καταγραφή κάθε οικονομικής συνεισφοράς άνω των 600 ευρώ και απαγορεύει οικονομική στήριξη άνω των 15.000 ευρώ από τον ίδιο χορηγό, πάνω από μία φορά το χρόνο. Το κόμμα υπεράνω όλων κατέληξε ουσιαστικά η κυρία Παπαρήγα στη σχετική τοποθέτησή της.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, ρωτήθηκε επίσης (από τον Αντώνη Σρόιτερ του Alpha) γιατί δεν εφαρμόζει προς τους εργαζόμενους επιχειρήσεων του ΚΚΕ την πρόταση του κόμματος για 1400 ευρώ μίνιμουμ βασικό μισθό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυρία Παπαρήγα ισχυρίστηκε ότι όποιος δουλεύει για το ΚΚΕ το κάνει περισσότερο με εθελοντική διάθεση "για να προσφέρει στο κόμμα", ότι σε άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν θα ήταν «ανιδιοτελείς κομμουνιστές» και ότι το ΚΚΕ δεν θα πρωτοστατούσε σε μία κίνηση που θα προκαλούσε την υπόλοιπη κοινωνία των πολιτών.

Τέλος, η κυρία Παπαρήγα χαρακτήρισε υποκριτική την «πράσινη ευαισθησία» της Ε.Ε, θεωρώντας την ως ευκαιρία για "πράσινες μπίζνες", διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ δεν συναλλάσσεται με επιχειρηματίες (απαντώντας σε ερώτηση αν η Τυποεκδοτική συνάπτει συμβάσεις με το Δημόσιο), ενώ όταν ρωτήθηκε εάν ο υπαρκτός σοσιαλισμός είναι η λύση για τα ψυχορραγούντα ασφαλιστικά ταμεία, ομολόγησε ότι δεν παραπέμπει τη λύση αυτών των ζητημάτων στον υπαρκτό σοσιαλισμό.

DEBATE 2009 - Γ.Παπανδρέου: δέσμευση για αλλαγή σελίδας


Ο Γ. Παπανδρέου πήγε στην τηλεοπτική αναμέτρηση με έναν και μόνον στόχο: να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν την μόνη εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.

Με αυτό τον τρόπο θέλει να αυξήσει τη συμμετοχή στις κάλπες τις 7ης Ιουνίου και να περιορίσει τη διασπορά των ψήφων. Να μειώσει τη δύναμη της ΝΔ και των μικρότερων κομμάτων και να αυξήσει τη δική του. Αυτές τις σκοπιμότητες εξυπηρετούσαν όλες του οι απαντήσεις. Ο πρωθυπουργός ήταν διαρκώς στο στόχαστρο, ενώ προέβαλλε και τις προτάσεις του, τον άλλο δρόμο του ΠΑΣΟΚ.

Το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο στον τελευταίο κύκλο ερωτήσεων, όταν μπήκαν τα θέματα των σκανδάλων. «Να τελειώνουμε με τη σοβαροφάνεια και την υποκρισία της κυβέρνησης» τόνισε, «η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή για την παραγραφή». Στο σημείο αυτό, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό: «Είχα προτείνει να πάμε μαζί για να ξεκαθαρίσει ο τόπος. Αυτό θέλει ο κόσμος. Και όμως δεν το τόλμησε. Έχασε ιστορική ευκαιρία και τώρα είναι όμηρος. Είναι μέρος τους προβλήματος».

Όπως το συνηθίζει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε τη διαφθορά με την οικονομία. Είπε πως οι πολίτες πληρώνουν τώρα τις αποτυχίες της κυβέρνησης και προσέθεσε ότι «τα σκληρά μέτρα δεν θα έπρεπε να είναι απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά απέναντι στη διαφθορά». Δήλωσε αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα. «Τολμώ να το κάνω γιατί δεν με κρατάει κανένας» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως θέλει καθαρές σχέσεις με επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης.

Επιθετικός προς την κυβέρνηση ήταν και στο κοινωνικό πεδίο. Επισήμανε πως υπονόμευσε το κοινωνικό κράτος μέσω της διαφθοράς που επέτρεψε να επικρατήσει σε όλους τους τομείς. «Η ανάπτυξη πρέπει να συνδυαστεί με αναδιανομή και δεσμεύομαι για αυτό» ήταν το δικό του θετικό μήνυμα. Περνώντας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή πως στις διεθνείς σχέσεις κατέθεσε τα όπλα ανακοινώνοντας στο CNN πως δεν θα βάλει βέτο στην Τουρκία το 2004.

Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τα θέματα οικολογίας, έσπευσε, όμως, να επισημάνει το εξής: «αρκεί να εκφραστεί από ένα κόμμα που θα μπορέσει να κυβερνήσει τον τόπο και να κάνει πράξη τις διακηρύξεις του»! «Αν θέλουμε πράσινη ανάπτυξη, η επιλογή είναι το ΠΑΣΟΚ» τόνισε, ορθώνοντας ένα ανάχωμα στο ρεύμα της συγκυρίας προς τους οικολόγους. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δεσμεύθηκε ακόμη για αύξηση της χρηματοδότησης στο 5% του ΑΕΠ» και έκλεισε την παρουσία του με το μήνυμα ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, γιατί το δίλημμα «ή Αλλάζουμε- ή βουλιάζουμε» είναι πραγματικό.

DEBATE 2009 - Κ.Καραμανλής: σε γυάλινο πύργο

Σε ένα εκ των προτέρων, ως προς τις συνθήκες και τα αποτελέσματα, γνωστό debate, εμφανίστηκε ένας γνωστός πρωθυπουργός. Με τη συνήθη επικοινωνιακή του άνεση, περιορίστηκε σε αυτήν επιλέγοντας να μην πεί τίποτα καινούριο και να πείσει, χωρίς κορώνες, οτι κατανοεί τι συμβαίνει γύρω του και είναι έτοιμος να προχωρήσει, υλοποιώντας αυτά που... έχει παραλείψει.

Επέμεινε, προκλητικά για πολλούς, οτι στα σκάνδαλα και ειδικά στην υπόθεση Βατοπεδίου, δεν υπήρχε ευθύνη πολιτικού προσώπου, προκαλώντας την ερώτηση "δηλαδή όλα έγιναν απο καλόγερους;". Ουσιαστικά απάντησε οτι, "ναι μεν δεν είναι τόσο απλό " αλλά τελικά εγώ το κατάλαβα πρώτος και ανέλαβα θαρραλέα την πολιτική ευθύνη...

Στην πολύ καλή ερώτηση "πόσα λάθη χωρούν στην εξωτερική πολιτική", απάντησε οτι... αυτή είναι σοβαρή υπόθεση και θύμισε ως επιτυχία την ...μη υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν που δεν ήθελε ο κυπριακός λαός!

Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει τον ... χρησμό οτι δεν είναι στην πρόθεση του να επιβάλει νέους φόρους παρά την οικονομική κρίση αλλά μπορεί και να αναγκαστεί...

Στην ερώτηση για τις μεταρρυθμίσεις που δεν περπατούν, η απάντηση του περιελάμβανε πιο πολλά "πρέπει" για αυτές που πρέπει να γίνουν.
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής θέλησε να πείσει οτι "δεν είναι βάρβαρος", όπως είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας οτι υπολείπονται να γίνουν πολλά.

Στην παιδεία "κάνουμε ότι μπορούμε, δεν είμαστε μακρυά απο τους στόχους μας"... Οσο για το περιβάλλον θύμησε οτι... είμαστε στη συνθήκη του Κιότο και "δεν χάνονται κονδύλια".

Στη τελική του τοποθέτηση φυσικά δεν παρέλειψε να επαναλάβει το γνωστό δίλημα, "όχι στην ανευθυνότητα και το λαικισμό, ναι στην υπευθυνότητα με δύσκολες αποφάσεις".

Debate: πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους πολιτικούς αρχηγούς;

Αμέσως μετά το τέλος του debate η Κάπα Research πραγματοποίησε δημοσκόπηση με στόχο την αξιολόγηση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών από την κοινή γνώμη.


Σύνοψη των αποτελεσμάτων

Oι τηλεθεατές, σύμφωνα με την έρευνα της Κapa Reserch, διέκριναν την πολιτική παρουσία του πρωθυπουργού κ.Κ. Καραμανλή ως την καλύτερη στη χθεσινή τηλεμαχία. Ο πρωθυπουργική παρουσία αναγνωρίσθηκε ως η καλύτερη από το 36,4%. Κατά τους τηλεθεατές ακολούθησε ο κ. Παπανδρέου με 27,7% και ακολούθησαν ο κ. Καρατζαφέρης με 7,7%, η κ. Παπαρήγα με 7,1% και ο κ. Αλαβάνος με 6,6%.

Τα παραπάνω ποσοστά προέκυψαν από ξεχωριστή ερώτηση, η οποία ζητούσε από τηλεθεατές που παρακολούθησαν την τηλεμαχία να επιλέξουν συγκριτικά ποιός πρόεδρος κόμματος είχε την καλύτερη πολιτική παρουσία.

Σε άλλη ερώτηση για το "πόσο ικανοποιημένος είστε από τις απαντήσεις" που έδωσε ο κάθε πολιτικός αρχηγός οι απαντήσεις διαφοροποιούνται. Πολύ ικανοποιημένοι ή αρκετά ικανοποιημένοι με τον κ. Καραμανλή δήλωσε το 38,6%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Παπανδρέου είναι 36.6%, για τον κ. Καρατζαφέρη 34,4%, για τον κ. Αλαβάνο 31% και για την κυρία Παπαρήγα 26,7%.

Η υπεροχή του κ. Καραμανλή είναι εμφανής σε εκείνους που δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ικανοποίησε πολύ το 18,1% του συνόλου των τηλεθεατών και το 37,1% των τηλεθεατών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Αντιστοίχως πολύ ικανοποιημένοι από τον κ. Παπανδρέου δήλωσε μόνο το 8% του συνόλου των τηλεθεατών και μόλις πάλι το 20,5% των τηλέθεατών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ. Η κυρία Παπαρήγα ικανοποίησε το 7% του συνόλου του συνολικού τηλεοπτικού κοινού, ο κ. Καρατζαφέρης το 6,5% και ο κ. Αλαβάνος το 5,3%.

Οι τηλεθεατές ρωτήθηκαν και για τους ερωτώντες:

Από τους δημοσιογράφους διακρίθηκε η κυρία Ολγα Τρέμη για την οποία το 21,5% του κοινού θεωρεί ότι έθεσε τις καλύτερες ερωτήσεις και ακολουθούν ο κ. Ν. Ευαγγελάτος με 19,1%, ο κ.Α. Σρόιτερ με 13, 5%, η κυρία Σία Κοσιώνη με 12,7%, ο κ. Αιμ. Λιάτσος με 10,1% και ο κ. Ανδρέας Κωνσταντάτος με 8,2%.

Τα στοιχεία της έρευνας έχουν ως εξής:

Το δείγμα θα είναι αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω. Θα επιλεγεί με πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα θα σταθμιστούν με βάση την ψήφο του 2007. H συλλογή των στοιχείων θα γίνει με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βασει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Η Κάπα Research είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Πενήντα νέοι ανέκριναν πέντε πολιτικούς στο Debate 2009

Ένα μόλις 24ωρο πριν το debate των πολιτικών αρχηγών, 50 νέοι και νέες, 18-22 ετών, «ανέκριναν» 5 υποψήφιους Ευρωβουλευτές και εκπροσώπων κομμάτων στα πλαίσια του debate νέων που διοργάνωσε η σχολή δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ για τις Ευρωεκλογές 2009.

Τα κόμματα εκπροσωπήθηκαν στο debate από τους κ.κ. Βάσω Κόλλια - υποψήφια Ευρωβουλευτή Ν.Δ., Σταυρούλα Σαλουφάκου, υποψήφια Ευρωβουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ., Παπαγεωργόπουλο Παναγιώτη, υποψήφιο Ευρωβουλευτή Κ.Κ.Ε., Ηλία Χρονόπουλο εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Θάνο Πλεύρη, Βουλευτή και υποψήφιο Ευρωβουλευτή ΛΑ.Ο.Σ.

Το debate έλαβε χώρα σήμερα Τετάρτη 27/5/2009, 12:00 – 14:00 και συντονίστηκε από τον έμπειρο δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κουτζουράδη, τ. διευθυντή Ε.ΡΑ.

Το debate ήταν διάρκειας δύο ωρών, Οι εκπρόσωποι έκαναν αρχικά από μία τετράλεπτη τοποθέτηση στην Α΄ ενότητα του debate. Στην Β΄ ενότητα απάντησαν σε ερωτήσεις του συντονιστή και στη Γ΄ ενότητα απάντησαν σε ερωτήσεις των νέων συμμετεχόντων. Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι είχαν τέσσερα λεπτά στη διάθεσή τους.

Οι ερωτήσεις των νέων ήταν ιδιαίτερα εύστοχες και «στρίμωξαν» σε πολλές περιπτώσεις τους εκπροσώπους των κομμάτων. Στο επίκεντρο των ερωτήσεων των παιδιών βρέθηκε η αξία του μηνύματος της αποχής, ο ρατσισμός και η μετανάστευση, ο ρόλος της Ευρώπης καθώς και τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα στην Ευρώπη σήμερα.

Η κυρία Βάσω Κόλλια, υποψήφια Ευρωβουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τέως Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς, τόνισε κυρίως τα θετικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια ιστορία, μαζί με την ανάγκη προόδου στη συνέχιση της πολιτικής ενοποίησης. Ανέφερε την 60ετή εφημερία της Ευρώπης μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους. Υποστήριξε ότι η αποχή είναι στάση που δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα των πολιτών και ανέφερε ότι στη δημοκρατία υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Ως προς τα ποσοστά σημείωσε με νόημα ότι στις Ευρωεκλογές του 1999 η Ν.Δ. νίκησε με 3 μονάδες διαφορά, αλλά τις εθνικές εκλογές στην πορεία τις κέρδισε τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η κυρία Σταυρούλα Σαλουφάκου, Πρόεδρος του ΕΚΑ και υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόνισε στις απαντήσεις της ότι υπάρχουν ζητήματα στην Ευρώπη, όπως η πράσινη οικονομία, που έχουν χώρο στην Ελλάδα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ζητά ψήφο διαμαρτυρίας αλλά θετική ψήφο. Υπενθύμισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνήσεων αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη προέρχονται από το συντηρητικό χώρο και αυτό κάτι πρέπει να μας πει για την πορεία της Ευρώπης στις ημέρες μας. Για το λόγο αυτό, ανέφερε η κυρία Σαλουφάκου, χρειάζεται η ψήφος των πολιτών για να επιφέρει αλλαγή και να αναδείξει πολιτικές που στο επίκεντρό τους θα έχουν τις ανάγκες των πολιτών.

Ο κ. Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Κ.Κ.Ε. ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις πρώτες μέχρι και τις πιο πρόσφατες συνθήκες της έχει σαν προτεραιότητα την κίνηση των κεφαλαίων και όχι την επίλυση των προβλημάτων του λαού. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης του Κομμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι αντιλαϊκές πολιτικές της Ένωσης, όπως οι ανασφάλιστοι των προγραμμάτων stage, και να δοθεί ένα χαστούκι στο δικοματισμό.

Ανέφερε ότι γίνεται πλήρης έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος που αφορούν κρατικές επιχορηγήσεις και γενικά χρήματα από το κράτος. Το μόνο που δεν δέχεται το Κ.Κ.Ε. είναι ο έλεγχος των ιδιωτικών δωρητών, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ανέφερε μάλιστα ότι μέλος του συνδικαλιστικού κινήματος του Κ.Κ.Ε. απολύθηκε από τη δουλειά του σε ιδιωτική εταιρεία επειδή απέργησε και ενώ ξαναπροσλήφθηκε από την εταιρεία μετά από πιέσεις, δέχεται απειλές να παραιτηθεί από την εργασία του.

Ο κ. Ηλίας Χρονόπουλος από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στάθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης των κοινωνικών κινημάτων που έχουν κοινά συμφέροντα σε όλη την Ευρώπη, ειδικά σε θέματα παιδείας. Αναφέρθηκε στο κοινωνικό κίνημα που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με επίκεντρο την αγανάκτηση, τη διαμαρτυρία και την αντίσταση. Στο επίκεντρο της προσπάθειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται η αλληλεγγύη με τους μισθωτούς, τους φοιτητές, τους ανασφάλιστους νέους και τους μετανάστες και τις μετανάστριες με ή χωρίς χαρτιά. Αυτοί είναι που δίνουν τη δύναμή τους στα μεγάλα κοινωνικά κινήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συμμετοχή στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος μετανάστριας δεύτερης γενιάς. Οι άνθρωποι αυτοί, παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν αποκτούν συνήθως καμία ιθαγένεια αφού τους την αρνείται πάντα η Ελλάδα, όσο και συνήθως η χώρα καταγωγής τους.

Ο κ. Θάνος Πλεύρης, βουλευτής και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΛΑ.Ο.Σ. αναγνώρισε την συνεισφορά των μεταναστών σε πολλά επίπεδα στην Ελληνική κοινωνία, υποστηρίζοντας όμως ότι ο έλεγχος του αριθμού των μεταναστών που μπορεί να υποστηρίξει η Ελλάδα είναι συγκεκριμένος και ότι υπάρχει ανάγκη το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην δέχονται την πίεση των μεταναστών μόνο οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στη θέση του κόμματός του ενάντια στη σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, λόγω του ότι υποκρύπτει θέμα Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας.

Επίσης, εκφράστηκε η άποψη ότι αρκετοί από την Ευρώπη επιθυμούν την Τουρκία μέλος της Ένωσης για να διασφαλίσουν φτηνά εργατικά χέρια. Όμως έτσι, κατά τον ομιλητή, υπάρχει ο κίνδυνος σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας (νησιά Αιγαίου κλπ) να υπάρξουν πληθυσμιακές αλλοιώσεις.