2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις ο Γ. Παπανδρέου


eklogiko debate 2009 - εκλογικο ντιμπειτ 2009
EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται το Σάββατο το πρωί τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού, όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, πέντε χρόνια μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Φαλήρου.

Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε ειδική πολιτική εκδήλωση, για το Κοινωνικό Κράτος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, και το βράδυ, θα επισκεφθεί το Περιστέρι, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με νέους της πόλης. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει μουσική εκδήλωση στο Πεζόδρομο της Αγίας Παρασκευής.

Ο κ. Παπανδρέου, δεσμεύτηκε να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισκεπτόμενος εμπορικά κέντρα στο Μαρούσι ενώ παράλληλα χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Περιοδεία Παπαρήγα σε Ίλιον και Ελευσίνα


Περιοδεία σε καταστήματα και καφετέριες του Ιλίου πραγματοποιεί το Σάββατο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το βράδυ, η κα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Ελευσίνα.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δηλώσεις της τόνισε ότι αναμένει προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν μπορούμε να ματαιώσουμε την προβοκάτσια, αλλά τους λέμε «μολών λαβέ»».

Επίσης, η κα Παπαρήγα, σε συνέντευξη της, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι κατά την προεκλογική περίοδο «έχουμε περιγραφές προβλημάτων, αλλά συζήτηση επί της ουσίας δεν έχουμε»

Ανοίγει η ψαλίδα μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές


eklogiko debate 2009 - εκλογικο ντιμπειτ 2009
EVROEKLOGES 2009 - EYRVEKLOGES 2009 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Οκτώ ήμερες πριν από τις ευρωεκλογές, δημοσκόπηση της Metron Analysis για την τηλεόραση του ΑΝΤ1 δείχνει άνοιγμα της «ψαλίδας» στις 4,3 ποσοστιαίες μονάδες, από τις 3,8, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο της τηλεμαχίας των πέντε πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει, στην πρόθεση ψήφου 28,7%, έναντι 24,4 της Ν.Δ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,6% και ο ΛΑ.Ο.Σ με 4,5%.

Το 39% των ερωτηθέντων που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση κρίνει θετικά την εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στην τηλεοπτική αναμέτρηση. Ακολουθούν Γιώργος Καρατζαφέρης με 38%, ο Κώστας Καραμανλής με 35%, ο Αλέκος Αλαβάνος με 28% και η Αλέκα Παπαρήγα με 25%.

Στην ερώτηση «Παρακολουθήσατε το debate;» το 59% απάντησε Ναι (ολόκληρο ή μέρος αυτού), ενώ το 41% απάντησε αρνητικά, ενώ στην ερώτηση «Αν σας επηρέασε το debate, σχετικά με το ποιο κόμμα θα ψηφίσετε» το 90% απάντησε Όχι, ενώ μόνο το 10% απάντησε ότι επηρεάστηκε.

Σε άλλο στάδιο τα debate στο μέλλον


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως στο debate ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία για μία ακόμη φορά... να παρουσιάσει το έργο, τους στόχους της κυβέρνησης, τα οφέλη για τους πολίτες, το όραμα για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ειδικά αυτή τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης ώστε η επόμενη ημέρα να μας βρει πανέτοιμους.

Για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είπε πως ισχύει για πολλά χρόνια και εφαρμόστηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πρόσθεσε πως είναι βέβαιος ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα κάνουν σκέψεις για τη μορφή των τηλεοπτικών συζητήσεων στο μέλλον και υπενθύμισε πως ο ίδιος έχει κάνει άτυπη πρόταση να γίνει σχετική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε μερικές εβδομάδες.

Σημείωσε, τέλος, πως έτσι όπως γίνεται η τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα δεν γίνεται σε άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι αφού γίνει επεξεργασία άλλων μοντέλων θα πάμε σε άλλο στάδιο.

Η νίκη είναι νίκη, δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου


Οι ευρωεκλογές αποτελούν πρόκριμα και για τις εθνικές εκλογές, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Κόσμο του Επενδυτή.

Ο Γ. Παπανδρέου τονίζει ότι η απόφαση του λαού να πει όχι στην κυβερνητική αλαζονεία θα είναι αδύνατο να αγνοηθεί και λέει ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι νίκη, ανεξαρτήτως ποσοστού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ορίζει ως κορυφαίες κυβερνητικές προτεραιότητες του κόμματός του, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, τη διάσωση της οικονομίας, την επαναδιαπραγμάτευση του χρονοδιαγράμματος της δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει επιβάλλει η ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου επισκέπτεται το πρωί του Σαββάτου τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού, όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, πέντε χρόνια μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Φαλήρου.

Το απόγευμα, μετά τις 6, θα μιλήσει σε ειδική πολιτική εκδήλωση, για το Κοινωνικό Κράτος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Το βράδυ, θα επισκεφθεί το Περιστέρι, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με νέους της πόλης και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει μουσική εκδήλωση στο Πεζόδρομο της Αγίας Παρασκευής.

Πρώτα γκάλοπ μετά το ντημπέιτ


Σταθερό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ από 3,5 έως 4,3% δίνουν στο ΠΑΣΟΚ τρεις νέες δημοσκοπήσεις, μια μέρα μετά το ντημπέιτ. Σε μια έρευνα το ΠΑΣΟΚ φαίνεται μάλιστα να αυξάνει τη διαφορά, αντίθετα στις άλλες δύο μειώνεται, χωρίς όμως να αλλάζει η εικόνα υπεροχής.

METRON ANALYSIS

Σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα διευρύνει τη διαφορά στο 4,3%, καταγράφει έρευνα της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ, για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, μια μέρα μετά το ντημπεϊτ των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,7%, η ΝΔ 24,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,6% και ο ΛΑΟΣ 4,5%.

Στην ερώτηση «Παρακολουθήσατε το debate;» το 59% απάντησε ΝΑΙ (ολόκληρο ή μέρος αυτού), ενώ το 41% απάντησε αρνητικά. Στην ερώτηση «Αν σας επηρέασε το debate, σχετικά με το ποιο κόμμα θα ψηφίσετε» το 90% απάντησε ΟΧΙ, ενώ μόνο το 10% απάντησε ότι επηρεάστηκε.

Τέλος στην ερώτηση «Πως αξιολογείτε την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών στο debate» ο Κώστας Καραμανλής συγκέντρωσε 35% θετική αξιολόγηση και 43% αρνητική. Ο Γιώργος Παπανδρέου 39% θετική και 30% αρνητική. Η Αλέκα Παπαρήγα 25% και 42%. Ο Αλέκος Αλαβάνος 28% και 41% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης 38% και 35%.

ALCO

Προβάδισμα 3,5% δίνει στο ΠΑΣΟΚ και δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για την τηλεόραση του ΑΛΤΕΡ. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26,3% και το ΠΑΣΟΚ 29,8%, με τη διαφορά να έχει μειωθεί κατά 0,6% σε σχέση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα.Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,3%, οι Οικολόγοι επισης με 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,5%, ο ΛΑΟΣ με 3,8 .

PUBLIC ISSUE

Και η δημοσκόπηση της Public Issue, του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής δίνει 3,5% προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, που καταγράφει παντως πτώση 1% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Κάμψη σημειώνει και το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων με 8%, παραμένοντας ωστόσο στην τρίτη θέση

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32% στην πρόθεση ψήφου (-1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), η ΝΔ παραμένει σταθερή στο 28,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 8% (-0,5%), το ΚΚΕ 6,5% (1,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 6% (0,5), και ΛΑΟΣ 4,5% (χωρίς σημαντική μεταβολή).

Μετρούν κέρδη και ζημίες

Πρόβα εθνικών εκλογών χθες με τηλεοπτική μονομαχία για τις ευρωεκλογές με ελάχιστη όμως Ευρώπη στο μενού της συζήτησης. Χωρίς εκπλήξεις ήταν το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, που εξελίχθηκε σε μονόλογους, λόγω των κανόνων της συζήτησης. "Ανιαρό δίωρο, μία εικόνα και 5 μονόλογοι που δεν μας φώτισαν" είναι το σχόλιο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.Οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να κερδίσουν εντυπώσεις, με τον μεν Κ. Καραμανλή να ακολουθεί αμυντική τακτική, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε προσωπικές δεσμεύσεις για μία δίκαιη κοινωνία. Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και ο Αλ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της ΕΕ που να προστατεύει τους πολίτες. Ο Γ. Καρατζαφέρης έριξε μεγάλο βάρος στα κοινωνικά προβλήματα.

Πως το είδαν οι εφημερίδες

ΤΑ ΝΕΑ: "Μία απολογία και τέσσερις μονόλογοι. Σε άμυνα ο Καραμανλής για σκάνδαλα , φόρους".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "με μισόλογα απολογήθηκε ο Πρωθυπουργός για τα σκάνδαλα στο ντιμπέιτ των παράλληλων μονολόγων, που αποδείχθηκε το χειρότερο ίσως από όσα έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συμβατικοί μονόλογοι στην τηλεμαχία. Οι πολιτικοί αρχηγοί αναγνώρισαν τα αδιέξοδα της χώρας, αλλά απέφυγαν να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τους πολιτικούς αρχηγούς να περιορίζονται σε συμβατικούς μονολόγους, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις τους και προσέχοντας ιδιαιτέρως να μην υποπέσουν σε σφάλματα με εκλογικό κόστος, εξελίχθηκε η χθεσινή τηλεμαχία εν όψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Καληνύχτα σας αλλά όχι και του χρόνου. Ντιμπέιτ: ένα ανιαρό δίωρο, μία εικόνα και 5 μονόλογοι που δεν μας φώτισαν".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε ανούσια διαδικασία εξελίχθηκε το ντιμπέιτ των αρχηγών, χωρίς διάλογο και πολιτικές θέσεις, όπως εξάλλου αναμενόταν. Κυριάρχησαν η γενικολογία, η αοριστία και αναμασήθηκαν κοινοτοπίες με μόνο στόχο την άντληση ψήφων".

ΕΘΝΟΣ: "Δέσμευση για αλλαγή σελίδας. Σε γυάλινο πύργο ο Καραμανλής. Χωρίς εκπλήξεις οι τηλε-μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χωρίς εκπλήξεις το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε αποφασισμένος για αλλαγή σελίδας, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μόνη εναλλακτική κυβερνητική επιλογή. Ο Κ. Καραμανλής, για μια ακόμη φορά αθώωσε τους "Βατοπεδινούς" ενώ απέφυγε να πει κάτι συγκεκριμένο για τη μετεκλογική κυβερνητική πολιτική".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παράσταση για 5 ρόλους. Παράλληλοι μονόλογοι στο "τέλος εποχής" των ντιμπέιτ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πολιτικό θάρρος ή ανευθυνότητα", το διακύβευμα της 7ης Ιουνίου κατά τον Κ. Καραμανλή. Πρωθυπουργικό προφίλ με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τα επώδυνα μέτρα που απαιτεί η κρίση. Έμμεση "απολογία" από Γ. Παπαδρέου για τα λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δεσμεύτηκε για ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος, εμφανίστηκε υπέρ του αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της Θράκης. Χαλαρότητα και αστεϊσμοί μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από την τηλεμαχία"

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κυρίαρχος ο Καραμανλής. Είναι αναντικατάστατος".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, μια ατζέντα που γίνεται πιο επιτακτική λόγω της οικονομικής κρίσης, επανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο debate των πολιτικών αρχηγών από το οποίο βγήκε κερδισμένος, καθώς έδωσε το στίγμα του υπεύθυνου ηγέτη, αλλά και του ευρωπαϊστή πολιτικού των εθνικών επιτυχιών".

Η ΑΥΓΗ: "Τι κρύβει η κυβέρνηση, τι αποφεύγει το ΠΑΣΟΚ. Μυστικά και ψέματα μπροστά στην κάλπη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα αδιέξοδα του δικομματικού πολιτικού συστήματος προκύπτουν ανάγλυφα από τη χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, με πρόσχημα την "υπευθυνότητα" μπροστά στην κρίση, προανήγγειλε "δύσκολες αποφάσεις μετά τις εκλογές", που θα έχουν "πολιτικό κόστος", προϊδεάζοντας για τη σκληρότητα των νέων μέτρων και συγκεκριμένα για την προώθηση νέου ασφαλιστικού, με ψαλίδισμα ακόμη και των υπηρεσιών υγείας, καθώς επίσης και την επιβολή νέων φόρων".

Από 3,5% έως 4,3% προηγείται το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις


Σταθερό προβάδισμα διατηρεί το ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, στον απόηχο της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις η «ψαλίδα» κυμαίνεται από 3,5% έως 4,3%. Ισχυρή παραμένει η δυναμική των Οικολόγων.

Σύμφωνα με έρευνα της Μetron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η διαφορά ανέρχεται στις 4,3 μονάδες. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,7%, η ΝΔ 24,4%, το ΚΚΕ 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,6% και ο ΛΑΟΣ 4,5%.

Σε γκάλοπ της Alco για το Alter η διαφορά είναι 3,5 μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26,3% το ΠΑΣΟΚ 29,8%, το ΚΚΕ 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, ο ΛΑΟΣ 3,8% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 6,3%.

Στο 3,5% διαμορφώνεται επίσης η «ψαλίδα» σύμφωνα με το νέο κύμα της έρευνας της Public Issue για τον Σκάι. Η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% το ΠΑΣΟΚ 32%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, ο ΛΑΟΣ 4,5% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 8%.