2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ

Το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ακυρώνουν τις εμφανίσεις τους στα πάνελ της Κυριακής κατά την διάρκεια ή και μετά τα exit polls. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε πριν από λίγο, τουλάχιστον πέντε υπουργοί επικαλέστηκαν διάφορες προφάσεις για να μην παραστούν στα τηλεοπτικά πάνελ. Προφανώς θα έχουν καταλάβει τι θα συμβεί το απόγευμα της Κυριακής. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γιάννης Μανώλης ετοιμάζεται να βγει στα... κάγκελα κατά της Ντόρας Μπακογιάννη. Έχει δηλώσει συμμετοχή σε τρία διαφορετικών καναλιών πάνελ. Θα γίνει της π...ας το κάγκελο την Κυριακή.

ΟΝΝΕΔ.Oλους σας γαμαει η ΔΑΠ και η ΝΔ.

Μοιρασε τη Μακεδονια η Ντοριτσα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ... ΜΕ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΟ ΤΗΛ.!!

NEA DHMOKRATIA...ASYMETRH KWMWDIA

ORGANOMENO SXEDIO

Προεκλογικό Σποτ ΠΑΣΟΚ 17 - Κουμπάροι

Είναι κάτι παιδιά που δε γίνονται άντρες...

Έλληνας πρωθυπουργός με 10 γράμματα

Προεκλογικό σποτ ΠΑΣΟΚ 15 - Πυροπροστασία

PASOK KENTRIKI PROEKLOGIKI SIGENTROSI PAPANDREOU ATHINA 4-6-09 -HQ

ΠΑΣΟΚ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ ΑΘΗΝΑ 4-6-09 ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΙΝΑΛΕ ----- ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ PAPANDREOU PASOK.

Ευρωεκλογές 2009 ΣΥΡΙΖΑ Ανατρέπουμε το σκηνικό

Τηλεοπτικό σπότ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

LAOS KENTRIKI SIGENTROSI THESSALONIKI KARATZAFERIS 4-6-09 EVROEKLOGES

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από 3,6% έως 6% στα τελευταία γκάλοπ πριν από τις κάλπες


Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προ των ευρωεκλογών. Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ σε πέντε μετρήσεις της κοινής γνώμης κυμαίνεται από 3,6% έως 6%.

Η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 36,1%, τη ΝΔ με 31,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,0%, ο ΛΑΟΣ με 6,3%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,4%.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 30,3%, ΝΔ 26,2%, ΚΚΕ 7,4%, ΛΑΟΣ 6,7%, Οικολόγοι Πράσινοι 6,7% και ΣΥΡΙΖΑ 5,8%.

Στο 3,9% ανάγει τη διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Ant1. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 27,1%, η ΝΔ 23,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 6,2%, το ΚΚΕ 6,1% ο ΛΑΟΣ 4,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1%.

Προβάδισμα 34,6% στο ΠΑΣΟΚ δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το Alter, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 29,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,1%, ο ΛΑΟΣ με 4,9% ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4,8%.

Αναφορικά με το ποσοστό των ερωτώμενων που θα προσέλθουν στις ευρωκάλπες την Κυριακή, το 75,7% απαντά θετικά, ενώ το ποσοστό της αποχής είναι στο 15,6%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε στις 3 και 4 Ιουνίου για τον «Ελεύθερο Τύπο» και συμπεριλαμβάνει τις πολιτικές εξελίξεις ως την Πέμπτη, στο σύνολο των ψηφοφόρων, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29,1% και ακολουθεί η Ν.Δ. με 26%.

Σε εκείνους όμως που δηλώνουν με βεβαιότητα ότι θα πάνε να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ φτάνει το 33,7%, η Ν.Δ. ακολουθεί με 30,1%, το ΚΚΕ με 7,7%, ο ΛΑΟΣ με 6,4%, οι Πράσινοι με 5,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.

Σε σύγκριση με την έρευνα της ίδιας εταιρίας την προηγούμενη Κυριακή, αυτό σημαίνει άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα από τις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες στις 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό συμβαίνει επειδή η συσπείρωση της Ν.Δ. υποχωρεί κατά 1% στο 66,8% ενώ εκείνη του ΠΑΣΟΚ αυξάνεται κατά 2,2% στο 77%.

Η δημοσκόπηση της VPRC για την «Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα», που έγινε κι αυτή το διήμερο 3 και 4 Ιουνίου, καταγράφει σημαντική αύξηση της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Η εικόνα που προκύπτει από τους εκλογικούς συσχετισμούς φέρνει το ΠΑΣΟΚ στο 38% και τη ΝΔ στο 32%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 5,5% και ο ΛΑΟΣ με 5%.

Να επιλέξουν «το δρόμο της υπευθυνότητας» κάλεσε τους πολίτες ο Κ.Καραμανλής


Το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» ως βασικό κριτήριο για τις ευρω-κάλπες της Κυριακής επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το Πεδίον του Αρεως, κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα. Παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από τους πολίτες να μην απέχουν από τις εκλογές.

«Όχι στο μηδενισμό. Όχι στην ισοπέδωση. Όχι στην ανευθυνότητα. […] Ναι στη σιγουριά. Ναι στην προοπτική. Ναι στην υπευθυνότητα» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Η πολιτική είχε και έχει, δύο δρόμους μπροστά της. Ο πρώτος, ο δρόμος της υπευθυνότητας, οδηγεί στο συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον [...] Ο δεύτερος, ο δρόμος της ανευθυνότητας, καταλήγει στις μικροκομματικές ιδιοτέλειες».

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την «ισχυρή Ελλάδα» με την ψήφο τους. «Εδραιώστε την ελπίδα με την ψήφο σας. Παλέψτε για την πιο πλατιά συμμετοχή. Την Κυριακή κανένας να μη λείψει. Είναι ο κρίσιμος παράγοντας στην πορεία της νίκης».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως κατά την προεκλογική περίοδο «η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατέφυγε σε μια από τις πιο μαύρες προπαγανδιστικές εκστρατείες στην ιστορία της» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση Siemens, για την οποία είπε ότι «είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ. Και μόνο του ΠΑΣΟΚ».

«Εμείς δεν προτρέχουμε. Περιμένουμε την έρευνα της Δικαιοσύνης. Είναι, όμως, αδιανόητο να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ σαν τιμητής σ’ ένα σκάνδαλο που έγινε στη διάρκεια των κυβερνήσεών του. Οι κραυγές του δεν θα τρομάξουν κανέναν. Και, βέβαια, δεν θα τρομάξουν το 'νοικοκύρη': Που είναι η Δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

«Δεν μπορούν να δίνουν μαθήματα διαφάνειας. Δεν μπορούν να παραπληροφορούν. Προπάντων, δεν μπορούν να παραπληροφορούν σε θέματα που, όπως λέει ο λαός, 'έχουν λερωμένη τη φωλιά τους'» πρόσθεσε και απέδωσε την «εκστρατεία» αυτή του ΠΑΣΟΚ σε έλλειψη σχεδίου από μέρους του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, συχνά σε προσωπικό τόνο, στο έργο που έγινε από την κυβέρνησή του «παρά τις αντιδράσεις βολεμένων συμφερόντων» και σε όσα σχεδιάζει να γίνουν στο μέλλον, ενώ παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν, ακόμα, μεγάλα προβλήματα. Δεν τα αρνούμαστε. Δεν τα υποτιμούμε. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αναγνωρίζουμε λάθη ή παραλείψεις».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στην «έξαρση της εγκληματικότητας και τα φαινόμενα της εξτρεμιστικής βίας». Με αφορμή τον αστυνομικό που έχασε τελικώς τη μάχη για τη ζωή, ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο της αστυνομίας, τόνισε ότι θα ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο. «Καμία ανοχή στα όποια κίνητρα της βίας. Καμία ανοχή στις πράξεις βίας», είπε.

Ο Κ.Καραμανλής προανήγγειλε αυστηρότερους νόμους απέναντι στους «κουκουλοφόρους» και, σε ό,τι αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο, τόνισε ότι «δεν θα γίνεται ασυλία στο έγκλημα» και υπογράμμισε ότι «εάν ο νόμος δεν εφαρμόζεται, ο νόμος θα αλλάξει και πάλι».

Εξίσου κατηγορηματικός εμφανίστηκε και για το θέμα των μεταναστών, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής και φιλόξενη. Χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει κατοχυρωμένη τη θρησκευτική ελευθερία. Η Ελλάδα απαντά 'όχι' στο ρατσισμό. Η Ελλάδα όμως επιμένει αταλάντευτα στον απόλυτο σεβασμό της νομιμότητας. Εξαντλούμε και θα εξαντλήσουμε για το σκοπό αυτό κάθε προσπάθεια. Είμαστε αποφασισμένοι».

Τηλεοπτική συνέντευξη

Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής έδωσε συνέντευξη στο Star Channel από όπου είπε ότι τις καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές είναι η νίκη. Παράλληλα σημείωσε όμως ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα «θα το δούμε, θα το σταθμίσουμε, θα το κρίνουμε».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι δεν θα αισθανθεί ευχάριστα σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, αλλά επεσήμανε ότι χρέος του είναι να κάνει ό,τι πρέπει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα είναι παρών στις επόμενες εκλογές, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού μέχρι τότε, ενώ για την πιθανότητα διακυβέρνησης σε συνεργασία με άλλα κόμματα είπε «θεωρητικά ναι» αλλά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτή η δυνατότητα.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να μην σκέφτεται ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Γ.Παπανδρέου γιατί εμπλέκει «το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις όποιες μικροκομματικές, μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας «είναι ιδιαίτερα συμπαθής, αγαπητός στους Έλληνες πολίτες. Δεν βλέπω λοιπόν γιατί δεν πρέπει να είναι Πρόεδρος και για μία νέα θητεία», επεσήμανε.

«Υπερδύναμη» η Ελλάδα στη διαφθορά

Η χώρα μας παραμένει λίαν αποδοτικό θερμοκήπιο διαφθοράς, σύμφωνα με την έρευνα Βαρόμετρο της Διαφθοράς του 2009, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η παγκόσμια οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι πολίτες ανά τον κόσμο θεωρούν τους επιχειρηματίες πιο διεφθαρμένους ακόμη και από τους πολιτικούς! Η έρευνα της παγκόσμιας οργάνωσης, η οποία διεξήχθη μεταξύ 73.000 πολιτών από 69 χώρες, καταγράφει την αύξηση της δυσπιστίας των πολιτών έναντι των επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα εν γένει. Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν διεφθαρμένο τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έφθασε στο 53% από 45% που ήταν το 2004. Ενας στους δέκα παραδέχθηκε ότι πέρυσι αναγκάστηκε να λαδώσει (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για δημόσιο λειτουργό ή ιδιώτη) για να εξυπηρετηθεί. Ως διεθνή κέντρα διαφθοράς αναφέρονται φορολογικοί παράδεισοι όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, οι οποίοι ανταγωνίζονται πλέον το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε και την Ουγκάντα!

Οι έλληνες πολίτες θεωρούν ότι οι χειρότερες εστίες διαφθοράς στη χώρα είναι τα πολιτικά κόμματα με βαθμολογία 4,4 (στην κλίμακα 1 ως 5, που 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος»), ενώ ψηλά βρίσκονται το Κοινοβούλιο (3,7) και η δημόσια διοίκηση (3,7). Ακολουθούν η Δικαιοσύνη και ο ιδιωτικός τομέας με βαθμολογία 3,4. Οι «επιδόσεις» της Ελλάδας τής χαρίζουν θέση πρωταγωνιστή στο «σπορ» της διαφθοράς ανάμεσα στις 20 χώρες της Ευρώπης, τις οποίες συμπεριλαμβάνει η έρευνα. Η Διεθνής Διαφάνεια εξετάζει τη γνώμη των πολιτών σχετικά με το πόσο διαφθαρμένοι εκτιμούν ότι είναι διάφοροι τομείς της δημόσιας ζωής. Ο «δείκτης διαφθοράς» για τη χώρα μας (3,7) είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των 20 χωρών που φτάνει το 3,4. Στην κορυφή βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία με βαθμολογία 4, ακολουθεί η Ουγγαρία με 3,8, ενώ η Ελλάδα ισοβαθμεί με την Ιταλία και το Ισραήλ (3,7), το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες της Ευρώπης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας ισοβαθμεί με την Ινδονησία και τη Μογγολία. Μ ε βάση τον γενικό μέσο όρο, η χώρα μας «παλεύει» για μια θέση στην πρώτη τετράδα με την Ιταλία και το Ισραήλ, ωστόσο βάσει των επιδόσεων στο λάδωμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης των 19 ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη μέτρηση. Το 18% των Ελλήνων απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν οι ίδιοι ή μέλος του νοικοκυριού τους χρειάστηκε να δωροδοκήσουν κάποιον (δημόσιο λειτουργό ή ιδιώτη) για να εξυπηρετηθούν. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο λάδωμα αναδείχτηκε η Λιθουανία με ποσοστό 30% και ακολουθούν, πίσω από τη δεύτερη Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία με 14%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας ισοβαθμεί βάσει του σχετικού δείκτη με το Πακιστάν, ενώ λίγο καλύτερα από την Ελλάδα είναι τα πράγματα στη Νιγηρία (17%).

«Το πρόβλημα της διαφθοράς εξακολουθεί να αποτελεί παγκοσμίως το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της δημοκρατίας. Η διαφθορά εξακολουθεί να διαταράσσει την καθημερινότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο, θέτοντας σε αμφισβήτηση βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες» σημείωσε ο κ. Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης Διεθνής ΔιαφάνειαΕλλάς. Ανέφερε ότι έχει κατατεθεί πρόταση «στα πολιτικά κόμματα όσο και στη Βουλή» για τη δημιουργία μιας «ανοικτής κοινωνικής συμμαχίας ακεραιότητας και διαφάνειας» και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας αποδέχθηκε την πρόταση να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας.

..... ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ

Μαυρίζει τις ψυχές μας!

«Έγκλημα» χαρακτηρίζει ο Αλ.Τσίπρας την κατάσταση στον Ασωπό


Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που έχουν συμβεί ποτέ στη χώρα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στον Ασωπό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η δημιουργία ενός τρίτου πόλου. «Η ανάδειξη ενός τρίτου ισχυρού πόλου της Αριστεράς και της Οικολογίας.

» Είναι οι δράσεις των πολιτών, των ενεργών πολιτών που διεκδικούν ποιότητα ζωής, που διεκδικούν χώρους ανάσας, που διεκδικούν να μην πίνουν νερό με εξασθενές χρώμιο, που διεκδικούν να μην μολύνονται τα ποτάμια και ο υδροφόρος ορίζοντας και οι θάλασσες από τις ανεξέλεγκτες αποθέσεις και από τα απόβλητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που μόνο στόχο έχουν το κέρδος και δεν λογαριάζουν κανέναν» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όμηρος ο Καραμανλής

Τα λόγια - Αξιοπιστία

Την Κυριακή 7 Ιουνίου λέμε Τέρμα τα Ψέματα, απαντάμε με την αλήθεια της ψήφου μας. ---

Τα λόγια "κανένας νέος φόρος..."

«Δεσμεύομαι να αναστρέψω το σημερινό ήθος και ύφος εξουσίας της ΝΔ»

Προτροπές για μαζική συμμετοχή στις εκλογές, σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και ανοιχτή πρόσκληση για κομματική πανστρατιά αποτέλεσαν τα κύρια στοιχεία της χθεσινής, κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του κ. Γ. Παπανδρέου στο Πεδίον του Αρεως.

Απευθυνόμενος σε ένα πλήθος το οποίο, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, πλησίαζε σε όγκο το αντίστοιχο των εθνικών εκλογών του 2007, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπογράμμισε από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του ότι «όσο καλές και αν είναι οι δημοσκοπήσεις, αυτό που μετράει είναι η ψήφος την Κυριακή».

Ειδική ήταν η αναφορά του στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το σκάνδαλο της Siemens, τις οποίες περιέλαβε στα διλήμματα εν όψει των εκλογών. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά «η ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση που άνοιξε τα αεροδρόμια για να κλείσει στόματα, και ύστερα άρχισε πανικόβλητη να συλλαμβάνει γυναικόπαιδα. Ψήφος σε μια κυβέρνηση που σκανδαλολογεί για να κρύψει πραγματικάσκάνδαλα. Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε ομηρεία».

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τη διολίσθηση στις πρακτικές πόλωσης και σημείωσε σχετικώς ότι «εμείς ενώνουμε και δεν πολώνουμε», ενώ λίγο αργότερα είπε: «Δεσμεύομαι να αναστρέψω το σημερινό ήθος και ύφος εξουσίας της κυβέρνησης της ΝΔ».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση, λέγοντας ότι την Κυριακή «είναι η ώρα της πανστρατιάς» και αναφέρθηκε ειδικώς «σε αυτούς που πίστεψαν στο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, σε αυτούς που στήριξαν το έργο του Κώστα Σημίτη, στα εκατομμύρια των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν το 2004, που μας ψήφισαν το 2007». Χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου «προσκλητήριο της Δημοκρατίας» και ζήτησε να μην απουσιάσει κανείς.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠαΣοΚ, στις πολιτικές που μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον» και ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι το πρώτο βήμα προς τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Παραπέμποντας εκ νέου στον Ανδρέα Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέφερε ότι «οι νίκες δεν χαρίζονται. Κατακτώνται με αγώνες».

Μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου δήλωσε εμφατικά ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί «με τα μεγάλα συμφέροντα και τη διαφθορά που διαλύει την Ελλάδα» και επιτέθηκε κατά όσων «προπαγανδίζουν», όπως τόνισε, την αποχή.

«Οι λίγοι, οι ισχυροί, οι “ημέτεροι”πολύ θα ήθελαν να τους αφήσουμε στην ησυχία τους. Εμείς λέμε ότι με τη συμμετοχή παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με την αποχή, αφήνουμε άλλους να αποφασίσουν για εμάς. Η αποχή είναι ψήφος ανοχής στον κατήφορο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ν ωρίτερα, χθες, ο κ. Παπανδρέου παραχώρησε συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση ΤVΧS.gr, όπου μεταξύ όλων των άλλων εθίγησαν ζητήματα τα οποία δεν είχαν ως τώρα συζητηθεί κατά η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δέχθηκε ερωτήσεις για την αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών και απάντησε σχετικώς ότι ιδιαίτερα οι χρήστες σκληρών ναρκωτικών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται περισσότερο ως ασθενείς παρά ως εγκληματίες, ενώ σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά σημείωσε: «Δεν λέω για αποποινικοποίηση, αλλά μπορεί να υπάρξει ένα πρόστιμο, ή κάτι σχετικό, το οποίο θα επιβάλλεται, δηλαδή να πάμε σε μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα, όχι να τους πηγαίνουμε στις φυλακές». Σε ερώτηση σχετικά με τους γάμους ομοφυλοφίλων ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης. Αξιοσημείωτη ήταν η απάντησή του για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, όπου σπεύδοντας να ακυρώσει ενδεχόμενες νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή, παρά τις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ-θα ξανακούσουμε πιθανώς περί μείωσης της θητείας-, δεν είμαστε στη φάση που θα μπορούσε να μειωθεί και άλλο. Θα μπορέσει, όμως, να γίνει περαιτέρω μείωση με κάποιες προϋποθέσεις». Σε αυτές συμπεριέλαβε την αναδιάρθρωση της δομής του στρατού, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την αύξηση των ΕΠΟΠ.

"κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσετε τα χαμόγελα"

Ο καραμανλής λέει ΨΕΜΑΤΑ από το βήμα της βουλής.

ZAXOPOULOS - NATASSA

Karamanlis Telos Paideia

TV SPOT - NEA DHMOKRATIA (PSEMATA GIA ANERGIA) OFFICIAL SPOT

Ellinofreneia - Papagalakia - Diafimisi ND - No 1

Το πε, το πε, ο παπαγάλος...

Δεν έχετε χτυπήσει ποτέ αγρότη κ.Καραμανλή;

Οι ηθικές αρχές Καραμανλή...

Ν. ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ «Στηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ»

Τη στήριξή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ο οποίος στις εθνικές εκλογές του 2007 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αριστερά!» (εφημερίδα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας που είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) που κυκλοφορεί σήμερα σημειώνει ότι, με βάση τους αγώνες που έχει δώσει για το περιβάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει πεισθεί να τον στηρίξει, «όπως θα στήριζα και άλλους αν με έπειθαν ότι δίνουν πραγματικά μια μάχη...». Επίσης κάλεσμα για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε με δήλωσή του ο Μανώλης Γλέζος προς τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αλλά και προς όλους όσοι «είναι εναντίον της διάσπασης και του κατακερματισμού της Αριστεράς και θέλουν την πολιτική συνεργασία και την ενότητα δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς».

Η ενότητα της Αριστεράς με την οικολογία αποτελεί επείγουσα απάντηση στην κρίση, με επίκεντρο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, τα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα, τόνισε κατά την ομιλία του στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρας. Πρόκειται για μια προσπάθεια για τον τρίτο πόλο απέναντι στον δικομματισμό που έχει ξεκινήσει ήδη στην Ευρώπη, σημείωσε, και «θα προχωρήσει σύντομα με ακόμη πιο γρήγορα βήματασε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία».

Δεν ψηφίζει ΝΔ ούτε η σύζυγος του Γ. Ράλλη!

Φαίνεται ότι η ΝΔ δεν μπορεί να πείσει ούτε τους κατα κυριολεξίαν δικούς της ανθρώπους. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και χήρα του πρώην πρωθυπουργού Γ. Ράλλη, η κυρία Λένα Ράλλη, έλεγε προχθες, σε συζήτησή της με γνωστό δημοσιογράφο της τηλεόρασης, ότι δεν θα ψηφίσει τη ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής αλλά ότι σκέπτεται να ψηφίσει άλλο κόμμα. Ο συνομιλητής της προσπάθησε να την πείσει ότι αν δεν ψηφίσει ΝΔ τουλάχιστον ας επιλέξει την αποχή και εκείνη απάντησε ότι θα το σκεφτεί

ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ

O LOGOS TOY KATMAN

ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΤΜΑΝ

Ευρωεκλογές 2009 - Τα spots του ΠΑΣΟΚ No 1

Spot Ευρωεκλογές 2009 - Επαγγελματίας

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 ΒΓΕΣ ΑΠ'ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ!

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Χαλαρή ψήφος, σκληρά μηνύματα


Πέντε μονάδες η διαφορά

Την τελική μάχη εντυπώσεων δίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και το Ηράκλειο αντιστοίχως, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της κομματικής τους βάσης. Το στοίχημα είναι μεγαλύτερο για τον κ. Κώστα Καραμανλή, καθώς το τελευταίο κύμα του κυλιόμενου Βαρόμετρου της Public Isssue για την «Κ» και τον ΣΚΑΪ δείχνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Siemens έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 5 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 37% έναντι 32% της Νέας Δημοκρατίας και ακολουθούν το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6% και ο ΛΑΟΣ με 5%.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Καραμανλής απέκλεισε την προκήρυξη εθνικών εκλογών με δική του πρωτοβουλία και επέμεινε ότι δεν μπορεί να εγκλωβίζεται η πολιτική ζωή σε ατέρμονη σκανδαλολογία. Προσέφερε επίσης κάλυψη στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Καραβέλα, ωστόσο το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά βαρύ για την υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη και υποστήριξε ότι «η ψήφος στη Ν.Δ. είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση που άνοιξε τα αεροδρόμια για να κλείσει στόματα και ύστερα άρχισε να συλλαμβάνει γυναικόπαιδα».

tremopoulos video sok

Οι αποκαλυπτικές "φιλελληνικές" δηλώσεις του Τρεμόπουλου για Μακεδονία- Θεσ/νίκη Πελλ/νήσιους-Κρητικούς,Οθωμανο ύς-Σλαυομακεδόνες-Εβραίους live!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009)ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009)

Δημοσθένης Βεργής - Ευρωεκλογές 2009

Ευφορία για μεγάλο προβάδισμα στο ΠαΣοΚ


Δύο ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές του 2009, το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε μια θέση πρωτόγνωρη- τουλάχιστον για το διάστημα των τελευταίων εννέα ετών.

Από το 2000 και έπειτα, το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδέποτε θεωρήθηκε φαβορί εν όψει μιας εκλογικής αναμέτρησης και ποτέ δεν διέθετε σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα, όπως αυτό που έχει παγιωθεί από το φθινόπωρο του 2008- μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Εν αναμονή της σημερινής δημοσιοποίησης των τελευταίων ερευνών κοινής γνώμης πριν από τις ευρωεκλογές, στην Ιπποκράτους είναι φανερό ότι επικρατεί ευφορία και αισιοδοξία.

Αισθητή είναι όμως και η προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αποφευχθούν τα λάθη της τελευταίας στιγμής με (εκ)δηλώσεις αυτής της αισιοδοξίας ή απρόσεκτες αλαζονικές διατυπώσεις για το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας. Πολλοί θυμούνται άλλωστε τα αλλεπάλληλα σοκ που υπέστη το ΠαΣοΚ σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, κατόπιν λανθασμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων.

Σύμφωνα με τα μηνύματα που φτάνουν στην Ιπποκράτους από τις μετρήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό του κόμματος και από τις αντίστοιχες των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ζητούμενο δεν φαίνεται να είναι το αν θα αναδειχθεί πρώτο το ΠαΣοΚ, αλλά πρωτίστως με ποια διαφορά. Αναλόγως αυτής της παραμέτρου θα αξιολογηθεί από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου και το αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα νομιμοποιήσει την εκτίμηση ότι επίκειται ανατροπή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Με βάση αυτό θα κριθεί και το πόσο πιεστικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητεί εκλογές από την προσεχή Δευτέρα κι έπειτα.

O ταν πάντως ρωτήθηκε σχετικώς ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ως προς το τι μέλλει γενέσθαι από τη Δευτέρα κι έπειτα, απάντησε: «Τη Δευτέρα, δυστυχώς, θα έχουμε την ίδια κυβέρνηση και όσο αυτή η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσίατόσο η χώρα θα υποχωρεί. Το αίτημα αλλαγής θα γίνει πολύ πιο έντονο την επόμενη ημέρα των εκλογών».

Παράλληλα με αυτά θα καταβάλλονται προσπάθειες για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού ως και την τελευταία στιγμή. Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις δυσλειτουργίας τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και αυτή είναι μια από τις περιοχές όπου συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον του κεντρικού μηχανισμού, ενώ παράλληλα ικανοποιητικά φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει το σκέλος της κινητοποίησης των ετεροδημοτών.

Οι ενδείξεις των ερευνών που διενεργήθηκαν ως χθες το βράδυ, εξακολουθούσαν βάσει πληροφοριών να είναι ενθαρρυντικές για το ΠαΣοΚ και σύμφωνα με στελέχη της Ιπποκράτους φάνηκε πως τις τελευταίες ημέρες επέδρασαν σε σημαντικό βαθμό οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Siemens και οι ατυχείς κυβερνητικοί χειρισμοί σε όλα τα επίπεδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠαΣοΚ επέλεξε ως την τελευταία στιγμή να αποφύγει την οξεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα των σκανδάλων και ειδικότερα του συγκεκριμένου, καθώς θεωρήθηκε ότι οι κυβερνητικές απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ για τη Ρηγίλλης.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του Γραμματέα του κόμματος κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος θέλησε να επισημάνει ότι: «παρά τις συνεχείς προκλήσεις της κυβέρνησης, εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στον δρόμο, στον κατήφορο της λασπολογίας, της τεχνητής πόλωσης, της σκανδαλολογίας, που εγκαινίασε ο εκπρόσωπος του κ. Καραμανλή. Μέχρι τέλους θα πορευθούμε με σύνεση και νηφαλιότητα, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού, με μοναδικό μας όπλο την αλήθεια».

Γκάφα από... εξαιρετική ευαισθησία

Στην υπερβολική... ευαισθησία της απέδωσε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη την καθυστέρηση προώθησης στο υπουργείο Δικαιοσύνης του τηλεγραφήματος από το Μοντεβιδέο, που προειδοποιούσε για την «απόδραση» του Χρ. Καραβέλα.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στη Ν.Δ. εξαιτίας των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι στο παρά πέντε της κάλπης, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος γυρίζει την πλάτη στο κυβερνών κόμμα λόγω των χειρισμών στην υπόθεση της Ζίμενς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter, η υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το πρωί της Τρίτης 26 Μαΐου, οπότε και- σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή- έλαβε γνώση του τηλεγραφήματος, δεν τηλεφώνησε στον Νίκο Δένδια αλλά προτίμησε να τον ειδοποιήσει μέσω του διπλωματικού γραφείου της «από εξαιρετική ευαισθησία, επειδή ο Καραβέλας είχε ασχοληθεί με όλες τις συμβάσεις του ΟΤΕ επί ΠΑΣΟΚ δεν ήθελα δύο Νεοδημοκράτες υπουργοί να συνομιλούν για μια δικαστική διαδικασία που έδινε εικόνα για το τι έγινε επί ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ακόμη ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ενώ απέδωσε την καθυστέρηση και στις αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης.

Κάλυψη από Καραμανλή

Με τη σκιά της «απόδρασης» Καραβέλα να σκεπάζει την κυβέρνηση και να βάζει στο εσωκομματικό στόχαστρο την κ. Μπακογιάννη, ο κ. Καραμανλής προχώρησε χθες στην κάλυψη της υπουργού Εξωτερικών. «Υπήρξε κάποια χρονική ολιγωρία. Είναι προφανές ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσιακοί παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν μια τέτοια ατέλεια...», ανέφερε κι εκείνος για τη σκανδαλώδη διαφυγή, μιλώντας στον ΑΝΤ1 (στους Γ. Παπαδάκη και Στρ. Λιαρέλλη). Παράλληλα, αντέκρουσε όσους θεωρούν ότι η πολιτική ευθύνη αναλαμβάνεται διά της παραιτήσεως, λέγοντας ότι «αν οι πρωθυπουργοί έκαναν αλλαγές για τέτοιου είδους ζητήματα- μια ή δύο ημέρες καθυστέρηση στη διαβίβαση ενός εγγράφου- δεν θα έπρεπε να μείνει κανένας όρθιος...».


Υπενθυμίζεται ότι το τηλεγράφημα που προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο ο κ. Καραβέλας να εγκαταλείψει την Ελλάδα έφτασε στην Αθήνα το Σάββατο 23 Μαΐου και επιδόθηκε ηλεκτρονικά σε 22 αποδέκτες- ανάμεσά τους το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών, τα γραφεία των υφυπουργών Εξωτερικών Βαληνάκη, Βαρβιτσιώτη και Κασσίμη. Η κ. Μπακογιάννη, ωστόσο, υποστηρίζει ότι έγινε κοινωνός του σημαντικού αυτού εγγράφου τρεις ημέρες αργότερα, το πρωί της Τρίτης. Και αντί να τηλεφωνήσει αμέσως στον κ. Δένδια, έδωσε εντολή να αποσταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης διά της υπηρεσιακής οδού. Αποτέλεσμα, το έγγραφο να φτάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης έπειτα από 27 ώρες το μεσημέρι της Τετάρτης- και να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον κ. Καραβέλα το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαΐου, περίπου την ίδια ώρα που ο κατηγορούμενος για τις μίζες της Ζίμενς κ. Καραβέλας εγκατέλειπε την Ελλάδα.


Αλλαγή κλίματος
Πάντως Μαξίμου και Ρηγίλλης είχαν επενδύσει πολλά κατά την τελευταία εβδομάδα στην αλλαγή κλίματος και τα περισσότερα κορυφαία στελέχη εκτιμούσαν ότι η Ν.Δ. ήλεγχε εκ νέου την προεκλογική ατζέντα. Υπουργοί και βουλευτές στοιχημάτιζαν αμέσως μετά τις πρώτες τηλεοπτικές εμφανίσεις του Κ. Καραμανλή ότι θα κατάφερναν να κλείσουν την ψα λίδα στις 2,5 μονάδες, ενώ διέρρεαν ότι το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν και πάλι σε υποχώρηση. Η «απόδραση» του Χρ. Καραβέλα στη Γερμανία- λόγω της γκάφας του υπουργείου Εξωτερικών και του Μαξίμου- ήταν το πρώτο ηχηρό χαστούκι των τελευταίων ημερών που δημιούργησε πολύ βαρύ κλίμα στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Και ακολούθησε ένα ντόμινο άστοχων χειρισμών, με τη σύλληψη της συζύγου και των τριών κοριτσιών του πρώην οικονομικού διευθυντή της Ζίμενς που προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στην κοινή γνώμη- που είδε τα παιδιά ενός κατηγορουμένου που δεν είχαν καμία συμμετοχή στα όσα διέπραξε ο πατέρας τους να διασύρονται. Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, «η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου για τη Ν.Δ.».

Στην αποσυσπείρωση που άρχισε να καταγράφεται εκ νέου στη βάση του κυβερνώντος κόμματος από την περασμένη Κυριακή, είναι προφανές ότι συνετέλεσε τόσο η δημόσια αντιπαράθεση των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης όσο και η ρήξη των διπλωματικών υπαλλήλων με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέλαβε μεν την πολιτική ευθύνη για όσα έγιναν, αλλά επέμεινε να στοχοποιεί τους υφισταμένους της για την περίεργη ολιγωρία με την οποία αντιμετωπίστηκε το τηλεγράφημα από την Ουρουγουάη σχετικά με τις κινήσεις του κ. Καραβέλα.

Η ήττα έχει προεξοφληθεί
Στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Καραμανλή, αλλά και στους επιτελείς της Ρηγίλλης, επικρατούσε χθες κατήφεια από τα δημοσκοπικά μηνύματα, ενώ το κλίμα πανικού και ηττοπάθειας διαπερνούσε το σύνολο της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ήττα έχει προεξοφληθεί σχεδόν από όλους, ενώ οι περισσότεροι δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία ότι μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, βάζοντας σε περιπέτειες την κυβέρνηση και δρομολογώντας εσωκομματικές εξελίξεις. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν χθες ότι αν η διαφορά είναι μεγάλη, πολύ περισσότερο εάν υπερβεί τις τέσσερις μονάδες, «σωσίβιο» για την κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι η σημαντική αύξηση της αποχής και η συγκράτηση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά που θα καθιστούν δύσκολη την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές. Ο νέος στόχος της Ν.Δ. ουσιαστικά είναι να μην ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ το 35%, έστω κι αν η ίδια κινδυνεύει να καταγράψει ιστορικό χαμηλό στις κάλπες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το επιχείρημα του Μαξίμου θα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μην έχει «ρεύμα αυτοδυναμίας» και πως από τις ευρωκάλπες απείχαν κυρίως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., οι οποίοι στις εθνικές εκλογές θα πειστούν να στηρίξουν το κόμμα.

Στην πραγματικότητα, όμως, ακόμη και αυτά τα στελέχη φοβούνται ότι από τις κάλπες της Κυριακής θα προκύψει ένα νέο πολιτικό τοπίο, στο οποίο η Ν.Δ. δεν θα έχει ρόλο πρωταγωνιστή και δεν θα μπορεί να το διαχειριστεί. Θα πρόκειται, ουσιαστικά, για «το τέλος της κυριαρχίας της Ν.Δ. που θα συμπιέσει και με τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Θα τιμωρηθούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Aπό οργισμένους ψηφοφόρους κλονίζεται το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, γράφουν οι FT, που βουλιάζει στη διαφθορά και στις πελατειακές σχέσεις χωρίς να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών

Δυνατό χαστούκι τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα δώσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές της 7ης Ιούνιου, καθώς έχουν αγανακτήσει από την οικογενειοκρατία που δεσπόζει στην ελληνική πολιτική σκηνή και έχουν αηδιάσει από τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα στα οποία έχουν αναμειχθεί και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που σε σημερινό τους αφιέρωμα για την Ελλάδα, το κύριο άρθρο του οποίου έχει τον τίτλο «Το λίκνο της Δημοκρατίας σείεται από οργισμένους ψηφοφόρους», σκιαγραφούν το εκλογικό κλίμα δύο μόλις ημέρες πριν την προσέλευση των πολιτών στην κάλπη.


Η συντάκτρια του συγκεκριμένου άρθρου Κέριν Χόουπ, επικαλούμενη φαινόμενα πελατειακών σχέσεων, κατηγορίες για διαφθορά και αίσθημα των πολιτών ότι τα προβλήματά τους δεν αντιμετωπίζονται διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ.
Υποστηρίζει ακόμα ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν φτάσει ψηφοφόροι είναι «στα όριά τους» με τις πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας, δηλαδή «ένα σύστημα, που έχει οδηγήσει σε έναν πολιτικό με το όνομα Καραμανλής ή Παπανδρέου να ηγείται του ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων τα τελευταία 50 χρόνια». Αποδίδει, μάλιστα, σε αυτό το λόγο την πιθανότητα αποχής ως έκφραση δυσαρέσκειας.

Αναφορικά με την κυβέρνηση, η βρετανική εφημερίδα λέει ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει δικαιώσει τη δέσμευσή του -όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2004- να σταματήσει τη διαφθορά και να επανιδρύσει το κράτος, ως ηγέτης μιας οικονομικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης.
«Αν και η αρχηγία του Κώστα Καραμανλή δεν απειλείται, η αξιοπιστία του κόμματός του βρίσκεται σε πτώση», αναφέρουν επίσης χαρακτηριστικά, παραθέτοντας στη συνέχεια «μια σειρά οικονομικών σκανδάλων, που έχουν αναδείξει μια ενοχλητική έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, καταγράφει ως δεδομένα το ότι προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και ότι υπάρχουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης το 2010, για να καταλήξει ότι «ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί υπό πίεση από το κόμμα του για να ρίξει την κυβέρνηση», αναφερόμενη στα της προεδρικής εκλογής.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» παραθέτουν, τέλος, μια μικρή λίστα με τους ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας. Κατ’ αλφαβητική σειρά περιλαμβάνονται:

Ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.


Γ. Παπανδρέου: «Καμία ψήφος χαμένη την Κυριακή»


Πανστρατιά για τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή κήρυξε από το Πεδίο του Άρεως, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές, ενώ απευθύνθηκε κυρίως στους αναποφάσιστους και τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε και πάλι τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα και επανέλαβε το δίλημμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «την Κυριακή ούτε μια ψήφος μην πάει χαμένη. Δίνουμε όλοι το παρών στις κάλπες. Η νέα πορεία μας χρειάζεται όλους» και επέκρινε την επιλογή της αποχής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν εκείνοι που προπαγανδίζουν την αποχή. Οι λίγοι, οι ισχυροί, οι «ημέτεροι», που πολύ θα ήθελαν να τους αφήσουμε στην ησυχία τους. Εμείς λέμε ότι με τη συμμετοχή παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η αποχή είναι ψήφος ανοχής στον κατήφορο!»

Μιλώντας μάλλον με μετριοπάθεια, ο κ. Παπανδρέου ήταν σαφής και αυστηρός μεν στην κριτική του προς την κυβέρνησης, αλλά και προσεκτικός στις διατυπώσεις. Περιέγραψε δε τη σημασία της ψήφους στο ΠΑΣΟΚ ως εξής: «Την Κυριακή, η οργή και η αγανάκτηση για την κυβέρνηση των μεγάλων συμφερόντων, για την κυβέρνηση της απογραφής και της παραγραφής, γίνεται ψήφος ελπίδας, γίνεται ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Όσο καλές και αν είναι οι δημοσκοπήσεις αυτό που μετράει είναι η ψήφος την Κυριακή. Γιατί μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ πονάει. Πονάει τις δυνάμεις της ανομίας, της ατιμωρησίας και της πελατειακής σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Γιατί μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, δίνει κυβερνητική προοπτική. Προοπτική ρεαλιστική στα όνειρα του λαού μας. Την Κυριακή, ψηφίζουμε Αλλαγή για τη ζωή μας».

Χωρίς να οξύνει περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση, απέφυγε να απαντήσει στις γαλάζιες προκλήσεις των τελευταίων ημερών και απλώς επανέλαβε τις ήδη γνωστές κατηγορίες του για την κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «αντί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, υπηρέτησε τους λίγους, τους εκλεκτούς, τους αρεστούς και όχι τους άξιους. Αντί να υπηρετήσει τη διαφάνεια, τη σιγουριά και την ευνομία, μας βούλιαξε στην ανισότητα, την ανομία, την αποσύνθεση του κράτους δικαίου. Αντί να προστατεύσει το κύρος της Ελλάδας, τη διέσυρε με την απογραφή. Υπονόμευσε προοπτικές για την ανάπτυξη, τις δουλειές, το περιβάλλον».

Μόνο σε μία αποστροφή της ομιλίας του ασχολήθηκε ειδικά με τον κ. Καραμανλή, θέτοντας το εξής ερώτημα για την Κυριακή: «Θα επιβραβεύσουμε έναν πρωθυπουργό σε πολιτική ομηρεία, που έκλεισε τη Βουλή, για να συγκαλύψει και να παραγράψει αδικήματα των Υπουργών του;

Θα επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση που μας επιβάρυνε με 80 δις παραπάνω, χρήματα που δεν πήγαν ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία, ούτε στην ανάπτυξη;».

Και συμπλήρωσε: «Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση.

Κρίση οικονομική, θεσμική και πολιτική. Κρίση αξιών. Κρίση που πλήττει το κύρος μας στην Ευρώπη και αλλού. Είναι ψήφος σ’ αυτούς που επενδύουν στο ψέμα, στην πόλωση και στη συκοφαντία. Είναι ψήφος σε μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που μας εμπαίζουν όταν λένε ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη ενώ στην πραγματικότητα οργανώνουν την συγκάλυψη. Είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση που άνοιξε τα αεροδρόμια για να κλείσει στόματα, κι ύστερα άρχισε πανικόβλητη να συλλαμβάνει γυναικόπαιδα. Ψήφος σε μια κυβέρνηση που σκανδαλολογεί για να κρύψει πραγματικά σκάνδαλα. Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε ομηρεία».

Απευθυνόμενος στους αναποφάσιστους ο κ. Παπανδρέου είπε: «Απευθύνομαι σε εκείνους που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Σε εκείνους που ζητάνε μετριοπάθεια και νοικοκύρεμα. Σε εκείνους που θέλουν σοβαρότητα και βλέπουν το ψέμα και την ανευθυνότητα να θριαμβεύει. Απευθύνομαι σ’ αυτούς και τους λέω: Οι αξίες και οι αρχές δεν χάθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο. Πάμε μαζί, να κάνουμε μια νέα αρχή!» Επιχείρησε όμως ανοίγματα και προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ: «Απευθύνομαι και στους συμπολίτες μας που ψήφισαν, στις προηγούμενες εκλογές, τη ΝΔ. Που την εμπιστεύτηκαν κι ένιωσαν προδομένοι, που είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται βάναυσα. Σε όσους ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια και είδαν τη διαφθορά να διογκώνεται. Σε όσους πίστεψαν τις υποσχέσεις και εξαπατήθηκαν. Εμείς δεν τους βάζουμε απέναντί μας. Τους θέλουμε κοντά μας. Τους θέλουμε μαζί μας, Ο αγώνας μας είναι και δικός τους».

Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του στην ογκώδη συγκέντρωση με μία προτροπή προς τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματός του: «Φεύγοντας από το Πεδίο του Άρεως, φεύγοντας από την Αλεξάνδρας και την 3η Σεπτεμβρίου, πάρτε μαζί σας, μια αφίσα, μια σημαία, μια μπροσούρα.

Να αφήσουμε καθαρούς τους δρόμους. Να δείξουμε ότι είμαστε πράσινοι και στην φιλοσοφία μας και στην στάση ζωής μας».

Μεγαλώνει η διαφορά ΠΑΣΟΚ -ΝΔ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας Καθημερινή και του Ρ/Σ Σκάι, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έχει αυξηθεί κάτα 5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση φτάνοντας το 37%. Παράλληλα, η Νέα Δημοκράτια αυξάνει το ποσοστό κατά 3,5% αγγίζοντας το 32%. Έτσι η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα φτάνει το 5%.

Την ίδια ώρα, η Οικολόγοι Πράσινοι και το ΚΚΕ «παλεύουν» για την τρίτη θέση αφού λαμβάνουν 7% έκαστο. Το ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το ποσοστό του στο 6%, ενώ το ΛΑΟΣ φτάνει στο 5%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης που αφορούν στις ηλικιακές ομάδες των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με αυτά, το ΠΑΣΟΚ υπερέχει στην πρόθεση ψήφου στις ηλικίες 18 έως 64, ενώ η ΝΔ βγαίνει πρώτη στις ηλικίες από 65 και πάνω.

Η έρευνα της VPRC για το tvxs.gr φέρνει πρώτο το ΠΑΣΟΚ με 38%, δεύτερη τη ΝΔ με 32% ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά στις 6 μονάδες. Παράλληλα, η ανατροπή σε αυτή τη δημοσκόπηση έρχεται με τους Οικολόγους Πράσινους οι οποίοι περιορίζονται στο 5,5%, με το ΚΚΕ να λαμβάνει 8% και το ΣΥΡΙΖΑ 7%. Τέλος το ΛΑΟΣ καταφέρνει να συγκεντρώσει το 5%.

Στην έρευνα της MRB για τον Ελ. Τύπο, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φτάνει στο 3,6% από 2,7% που έδινε στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Πιο αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 33,7%, η ΝΔ το 30,1%, το ΚΚΕ 7.7%, το ΛΑΟΣ 6,4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι το 5,2% και το ΣΥΡΙΖΑ 5%.

Βουλιάζει η ΝΔ στα νέα γκάλοπ

Εκνευρισμό, αλλά και αγωνία για την τελική έκβαση της αναμέτρησης προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της ΝΔ μετά την αποκάλυψη των σημαντικών παραλείψεων που οδήγησαν στην απόδραση και του δεύτερου υπόπτου για το σκάνδαλο της Siemens.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τελευταίες -πριν από τις κάλπες- δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, τα ποσοστά της ΝΔ έχουν υποστεί καθίζηση, εξαιτίας της τροπής που έχει πάρει η υπόθεση Siemens συνολικά (αποδράσεις βασικών υπόπτων, προφυλακίσεις συγγενών τους μέσα στη νύχτα, προαναγγελίες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για προφυλακίσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ), αλλά και λόγω των χειρισμών που έγιναν από την υπουργό Εξωτερικών στο θέμα με το τηλεγράφημα από την πρεσβεία μας στην Ουρουγουάη.

Κριτική
Στην κυρία Ντ. Μπακογιάννη ασκείται και υπόγεια κριτική από βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν αποκλείεται την επομένη των εκλογών να επιχειρήσουν να «χρεώσουν» στην υπουργό Εξωτερικών την εκλογική ήττα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς.

Η ίδια η υπουργός Εξωτερικών πάντως, σε δηλώσεις της χθες, απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται λέγοντας το εξής: «Εάν είχα διαπράξει εγώ το λάθος δεν θα είχα μπει καν στον κόπο να αναλάβω την πολιτική ευθύνη. Θα είχα ήδη παραιτηθεί».

Την υπουργό Εξωτερικών στήριξε ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του χθες (ΑΝΤ1), ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Β. Αντώναρος έκανε λόγο για υπηρεσιακές ευθύνες, οι οποίες θα αναδειχθούν από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έχει ήδη διαταχθεί.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα από τα κορυφαία στελέχη της δεν μιλά πια για εκλογική πρωτιά, αλλά μόνο για διαχειρίσιμη ήττα, γεγονός που αποτελεί και στόχο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος γνωρίζει τα δεδομένα καθώς πολύ πρόσφατα ενημερώθηκε για τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, επαναλαμβάνει συνειδητά τις τελευταίες ημέρες ότι οι ευρωεκλογές δεν εκλέγουν κυβερνήσεις και πως την επομένη των εκλογών ο ίδιος θα συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που έχει χαράξει.

Να σημειωθεί ότι οι συσκέψεις στο Μαξίμου έχουν πυκνώσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που τα γκάλοπ δείχνουν ότι η ψαλίδα ανοίγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσοστά συσπείρωσης των «γαλάζιων» ψηφοφόρων παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οι εκτιμήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν ότι η συσπείρωση δεν θα ξεπεράσει τελικά το 75%, με δεδομένο ότι αυτή την ώρα βρίσκεται μόλις στο 70%. Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά ποσοστά, τα πιο μετριοπαθή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υπογραμμίζουν ότι ο στόχος είναι η ΝΔ να ξεπεράσει το 30%, ενώ οι πιο αισιόδοξοι τοποθετούν τον πήχη στο 32%.

Για τον ίδιο τον κ. Καραμανλή το άγχος είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς κινδυνεύει να συνδέσει το όνομά του με τα χαμηλότερα ποσοστά που έλαβε σε εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Μέχρι τώρα το χαμηλότερο ποσοστό ήταν το 32,66% που είχε πάρει η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 1994, όταν πρόεδρος του κόμματος ήταν ο κ. Μ. Εβερτ. Βέβαια, τότε ο κ. Εβερτ είχε να αντιμετωπίσει και το νεοϊδρυθέν -εκείνη την εποχή- κόμμα του κ. Σαμαρά, που στην ίδια αναμέτρηση είχε συγκεντρώσει πάνω από 8,5%.

Κινητοποίηση
Σήμερα τα στελέχη της ΝΔ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αποψινή συγκέντρωση της Αθήνας. Η κινητοποίηση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας είναι γιγαντιαία και σε αυτή μετέχουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος στο λεκανοπέδιο, καθώς και οι επικεφαλής των νομαρχιακών οργανώσεων της ΝΔ.

Η συγκέντρωση της Αθήνας αποτελεί ουσιαστικά την τελική κίνηση Καραμανλή που θα έχει ως στόχο την τόνωση του ηθικού των ψηφοφόρων της ΝΔ και -φυσικά- τη συσπείρωση. Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους κατά του κ. Παπανδρέου προσωπικά και θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο μοναδικός εγγυητής της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

Θα δώσει συνέχεια στην καταγγελία για εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο με τη Siemens και θα προσπαθήσει -με αναφορές που θα κάνει σε πρώτο ενικό πρόσωπο- να προσελκύσει ψηφοφόρους που έχουν επιλέξει να απέχουν την Κυριακή.