2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Σε τρίτη θέση για το ΛΑΟΣ ελπίζει ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα αναδειχτεί στην τρίτη θέση των ευρωεκλογών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επικαλούμενος την «πρόγευση», όπως είπε, των αποτελεσμάτων.

Ο κ. Καρατζαφέρης, με καταμετρημένο μόλις το 10% των ψήφων στα επίσημα αποτελέσματα, σημείωσε ότι θα χρειαστεί «καλή γνώση της άλγεβρας από όλους μετά από δύο ώρες».

Εντούτοις, και με αυτό το ποσοστό αποτελεσμάτων, όπως πρόσθεσε, μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και μίλησε για Τρίτη θέση του ΛΑΟΣ σε 27 νομούς για τους οποίους είχε αποτελέσματα.

«Μεγάλα ποσοστά σημαίνουν μεγάλη ευθύνη» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης και κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματός του, να επιδείξουν «την πρέπουσα ευθύνη και σοβαρότητα».

Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, λέει ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας τη δυσαρέσκεια


To εκλογικό αποτέλεσμα ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ επέλεξε την αποχή για να στείλει το μήνυμά του.

Ο Κ.Καραμανλής τόνισε ιδιαίτερα το ποσοστό της αποχής ως τρόπο έκφρασης της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων, λέγοντας ότι οι πολίτες απαιτούν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τη ΝΔ, αλλά και όσους είναι «ψυχικά δεμένοι» με την κυβέρνηση έστω και αν επέλεξαν άλλα κόμματα ή την αποχή.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι οι πολίτες ενοχλήθηκαν από συγκεκριμένες συμπεριφορές στελεχών, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ίδιοι αναγνωρίζουν την υπευθυνότητα με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση τα προβλήματα του τόπου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, στόχοι που ισχύουν και τώρα όπως και πριν το μήνυμα της ευρωκάλπης.

Τέλος, επανέλαβε το δίλημμα «υπευθυνότητα ή λαϊκισμός», ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος επιλέγει την υπεθυνότητα, ώστε η χώρα να βγει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την οικονομική κρίση.

Οι ανίκανοι των exit polls

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...
ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΥΦΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ EXIT POLLS

Τα ευτράπελα των εκλογών

Μικρά και μεγάλα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί σε εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια. Κάποια επιλύθηκαν άμεσα, κάποια άλλα όχι... Σε εκλογικό τμήμα των Πατησίων, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έπεσε θύμα κλοπής και μεταξύ άλλων του πήραν και τα κλειδιά της κάλπης και χρειάστηκε η συνδρομή της αστυνομίας για να ξεκλειδώσει η κάλπη. Σε 3 εκλογικά τμήματα στο Νέο Κόσμο δόθηκαν λάθος κλειδιά στους δικαστικούς αντιπροσώπους, ενώ στο Χολαργό ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχασε τη σφραγίδα. Επίσης στην Ηλιούπολη σε 4 εκλογικά τμήματα, δεν εμφανίστηκε κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής και πλέον ο πρώτος ψηφοφόρος που θα κάνει την εμφάνιση του θα κληθεί να αναλάβει καθήκοντα. Στον Πύργο Υπάτης και στο Περιβόλι Φωκίδας, πήρε ο ύπνος τους δικαστικούς αντιπροσώπους και χρειάστηκαν αρκετά τηλεφωνήματα για να τους ξυπνήσουν

«Ξέχασαν» να δώσουν στον Τρεμόπουλο το ψηφοδέλτιο του κόμματός του...
Συνέβη και στον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων-Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Στο πακέτο των ψηφοδελτίων που του δόθηκε από την εφορευτική επιτροπή του τμήματος στο 8ο ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, όπου μετέβη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, δεν υπήρχε το ψηφοδέλτιο… των Οικολόγων- Πράσινων. «Ελπίζω να μην συμβεί και αλλού» είπε με αρκετή δόση χιούμορ ο κ. Τρεμόπουλος, που σημείωσε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν το νέο πράσινο στον πολιτικό χώρο εκφράζοντας την ελπίδα για καλή πορεία του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Έχασε τη σφραγίδα...
Στο 264ο εκλογικό τμήμα στον Χολαργό, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχασε την σφραγίδα.

Παρέμβαση Πρωτοδικείου μετά από καταγγελία του ΠΑΣΟΚ...
Σύσταση στους δικαστικούς αντιπροσώπους δύο εκλογικών τμημάτων στο Αιγάλεω, να δίνουν στους ψηφοφόρους τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, έκανε το Πρωτοδικείο μετά από καταγγελία του ΠΑΣΟΚ.Σύμφωνα με την καταγγελία, στα εκλογικά τμήματα 272 και 277 δεν δίνονταν ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι ενημέρωσαν τα γραφεία του κόμματος και στη συνέχεια ειδοποιήθηκε το Πρωτοδικείο. Πλέον, η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς προβλήματα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα.

Δεν ψήφισε γιατί αστυνομικοί του πήραν την ταυτότητα...
Πολίτης από τη Ρόδο ότι αστυνομικοί το μεσημέρι της Κυριακής του αφαίρεσαν την ταυτότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελέσει το εκλογικό δικαίωμά του. Ο πολίτης, ενώ πήγαινε να ψηφίσει είδε ένα αυτοκίνητο της Ασφάλειας στην παλιά πόλη της Ρόδου όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων. Τελικά, μετά από έντονες διαμαρτυρίες, του αφαίρεσαν την αστυνομική ταυτότητα και το είπαν να περάσει να την πάρει από το Αστυνομικό Τμήμα.

Από το εκλογικό κέντρο, στο Αστυνομικό Τμήμα...
Πήγε στο εκλογικό τμήμα να ψηφίσει, αλλά κατέληξε με χειροπέδες, στο Αστυνομικό Τμήμα στο Ίλιον. Ο λόγος για τον Γιώργο Κουμούτσο, ο οποίος από το ΑΤ όπου κρατείται, καταγγέλλει ότι τον συνέλαβαν χωρίς λόγο μπροστά στα μάτια της συζύγου και των παιδιών τους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ 2009

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματά των ευρωεκλογών
http://www.elections2009-results.eu/el/greece_el.html

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Η Ελλάδα στέλνει 22 βουλευτές στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Τα δυο κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα στελεχώνουν τη ευρωβουλή με οκτώ βουλευτές το καθένα. Ακολουθούν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, που θα έχουν από δύο ευρωβουλευτές, ενώ από έναν ευρωβουλευτή θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

Από το ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 36,65%) στο Ευρωκοινοβούλιο εκλέγονται οι:

1. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ
2. Συλβάνα Ράπτη, βουλευτής
3. Σταύρος Λαμπρινίδης, ευρωβουλευτής
4. Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, αρχαιολόγος
5. Γιώργος Σταυρακάκης, σεισμολόγος
6. Μαριλένα Κοππά, ευρωβουλευτής
7. Άννυ Ποδηματά, ευρωβουλευτής
8. Κρίτων Αρσένης, χωροτάκτης-οικονομολόγος

Από τη ΝΔ (ποσοστό 32,30%) στο Ευρωκοινοβούλιο εκλέγονται οι:

1. Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην υπουργός Υγείας και Παιδείας
2. Ρόδη Κράτσα, ευρωβουλευτής
3. Γιώργος Παπαστάμκος, ευρωβουλευτής
4. Κώστας Πουπάκης, γγ της ΓΣΕΕ
5. Θόδωρος Σκυλακάκης, γγ του Υπουργείου Εξωτερικών
6. Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών
7. Γιώργος Παπανικολάου, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ
8. Γιάννης Τσουκαλάς, πρώην γγ Έρευνας και Τεχνολογίας

Από το ΚΚΕ (ποσοστό 8,35%) εκλέγονται οι:

1. Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής
2. Γιώργος Τούσσας, ναυτεργάτης

Από το ΛΑΟΣ (ποσοστό 7,15%) εκλέγονται οι:

1. Νίκη Τζαβέλα, οικονομολόγος
2. Αθανάσιος Πλεύρης, βουλευτής

Από τον ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 4,70%) εκλέγεται ο Χουντής Νίκος, γραμματέας του ΣΥΝ.

Από τους Οικολόγους Πράσινους (ποσοστό 3,49%) εκλέγεται ο Τρεμόπουλος Μιχάλης, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

47,3% πρώτο κόμμα η αποχή

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν η αποχή.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από το 29,74%, που ήταν το ποσοστό της στις ευρωεκλογές του 1999, σε μία δεκαετία εκτινάχθηκε σχεδόν 18 μονάδες υψηλότερα.

Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι ευθύνεται το τριήμερο. Ίσως…

Όμως, τελικά, ο Έλληνας ψήφισε κομματικά ή πολιτικά;

Είναι η πιο σοβαρή ερώτηση -αυτή που πρέπει κυρίως να απασχολήσει τα κόμματα εξουσίας, μετά την καταμέτρηση και της τελευταίας ψήφου.

Γιατί, αν ο Έλληνας ψηφοφόρος –ειδικά αυτός που απείχε επιδεικτικά- σκέπτεται πολιτικά, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για τα μεγάλα τζάκια…

Γ. Παπανδρέου: Λαϊκή απαίτηση οι εκλογές, για μια νέα πολιτική στη χώρα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε τα exit polls στο σπίτι του στο Καστρί και κατέβηκε στην Ιπποκράτους λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ. Κατευθύνθηκε στο γραφείο του όπου έγραψε την επινίκια δήλωσή του μαζί του με τον Γ. Ραγκούση, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Ν. Αθανασάκη...

«Σήμερα ακούστηκε η φωνή του Ελληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή και καθαρή. Φωνή αποφασιστική. Ο λαός μίλησε. Η διαμαρτυρία του, η οργή του, η αγανάκτησή του, έγινε δίψα για μια νέα αρχή. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε. Και την ελπίδα αυτή την εναποθέτει σήμερα στο Κίνημά μας.

Το Κίνημά μας που ανέτρεψε δεδομένα. Νίκησε το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα για να αλλάξει σελίδα ο τόπος. Για να βγει η χώρα από την κρίση. Μια κρίση πολιτική, οικονομική, θεσμική και ηθική. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες με την ψήφο τους απαιτούν ριζική πολιτική αλλαγή στον τόπο.

Προσμένουν σήμερα από το ΠΑΣΟΚ να συγκρουστούμε αποφασιστικά -και αυτό κάνουμε- με τα χρόνια προβλήματα που θέριεψαν με την κυβέρνηση της ΝΔ. Την αδιαφάνεια και διαφθορά, την αναξιοκρατία, την αυθαιρεσία της εξουσίας, το δίκιο του ισχυρού, την πελατειακή διαχείριση του πλούτου του ελληνικού λαού, την ανισότητα και την κοινωνική αναλγησία.

Στο ΠΑΣΟΚ σήμερα αναγνωρίζουν οι πολίτες και πάλι τις διαχρονικές μας αξίες. Διότι με αυτές κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους στις ευρωεκλογές.

Τις αξίες μας: Την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ισότητα, τον σεβασμό προς τον πολίτη, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την κοινωνική λογοδοσία, τη δημοκρατική διαβούλευση, την ισχυρή μας παρουσία στην ΕΕ, τη βούλησή μας να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα κάποιων λίγων και ισχυρών, με την αδικία, ατιμωρησία, την ανομία για να εγγυηθούμε μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα κράτος δικαίου.

Είναι αυτές οι αξίες που κέρδισαν σήμερα. Και υπηρετώντας αυτές τις αξίες θα μας δώσει ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του να κυβερνήσουμε αύριο τον τόπο και να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Μια Ελλάδα με παρουσία και φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μια Ελλάδα που νοιάζεται για τον αδύναμο και διασφαλίζει τα δικαιώματά του. Μια Ελλάδα που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προστατεύει το περιβάλλον. Μια Ελλάδα που επενδύει στην Παιδεία και στον άνθρωπο χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Μια Ελλάδα με ένα ευνομούμενο κράτος που υπηρετεί τον πολίτη, που τον σέβεται, τον προστατεύει και τον στηρίζει. Με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή. Θέλω αυτή τη στιγμή, τη στιγμή της νίκης, να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Ολα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους που δούλεψαν εθελοντικά για να πετύχουμε τον στόχο μας - σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Είναι ανατροπή με τη συστηματική και υπεύθυνη πολιτική παρουσία μας μηνών και όχι ημερών.

Και κάναμε μια νέα αρχή για την πατρίδα μας. Ολα αρχίζουν σήμερα. Μέχρι σήμερα παλέψαμε για την ψήφο του Ελληνα και μας την εμπιστεύτηκε. Από σήμερα παλεύουμε για την καρδιά και την ψυχή του. Για την εμπιστοσύνη του. Συνεχίζουμε ακούραστα. Ξέρω τη χαρά σας και τη μοιράζομαι μαζί σας. Δεν είναι όμως ώρα για θριαμβολογίες.

Μακριά από μας κάθε ίχνος αλαζονείας. Είναι ώρα να μοιραστείτε τη χαρά σας με τους γείτονές σας, με τους συναδέλφους σας, με τους συμφοιτητές σας, με τους συμπολίτες σας που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή που απείχαν από τις εκλογές. Να μοιραστούμε μαζί τους τη χαρά μας και να τους πούμε ότι και αυτούς τους χρειαζόμαστε. Τους χρειαζόμαστε και χρειαζόμαστε και να τους ακούσουμε. Σήμερα δεν υπάρχουν πολίτες νικητές και πολίτες ηττημένοι. Υπάρχουν πολιτικές που ηττήθηκαν. Πολιτικές που πρέπει και θα ανατραπούν.

Και υπάρχουν πολιτικές και αξίες που κέρδισαν. Αξίες που πρέπει να γίνουν πολιτική πράξη για ένα ευνομούμενο κράτος. Για μια Ελλάδα που μας κάνει όλους περήφανους. Ψηφίζοντας σήμερα για την Ευρώπη αποφασίσαμε για την Ελλάδα.

Η νίκη μας, η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, ανοίγει τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. Η καταδίκη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής είναι σήμερα γεγονός. Εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές για να λυτρωθεί ο τόπος από πολιτικές που μας βουλιάζουν και μας προσβάλλουν όλους. Σήμερα αυτό το αίτημα γίνεται λαϊκή απαίτηση. Είναι μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους Ελληνες πολίτες από το να αλλάξουν πορεία. Οι εκλογές αποτελούν πάντα το μεγαλύτερο δημοκρατικό μας δικαίωμα. Και σήμερα έχουμε τη χαρά μιας νέας αρχής και ελπίδας. Εχουμε πρώτιστα όμως τεράστιο χρέος και ευθύνη απέναντι στον τόπο.

Στόχος μου, στόχος μας, δεν είναι απλά να αλλάξουμε κόμμα στην κυβέρνηση αλλά πολιτική στον τόπο. Σε αυτή την ευθύνη θα ανταποκριθούμε.

Αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα όπου όλοι είμαστε ίδιοι. Αποδείξαμε ότι σήμερα εκφράζουμε το νέο, το προοδευτικό και την ελπίδα. Οτι όλοι μαζί μπορούμε. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Με πυξίδα τις αρχές και τις αξίες μας. Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το γενικό καλό.

Με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, τις πολιτικές που εξαγγείλαμε. Θα πορευτούμε στον λαό με σημαία μας την αλήθεια, την επίγνωση των δυσκολιών και το σχέδιο ανασύνταξης και σωτηρίας της χώρας. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί για να φέρουμε στην πατρίδα μας μια πραγματική άνοιξη και στον λαό μας ευημερία και ασφαλές μέλλον.

Η νίκη μας σήμερα φέρνει πολύ πιο κοντά την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Φέρνει πολύ πιο κοντά την κοινοβουλευτική μας αυτοδυναμία. Από αύριο το πρωί σηκώνουμε τα μανίκια - συνεχίζουμε τη δουλειά. Με τον λαό, για τον λαό και την πατρίδα».

Αυτοκριτική και προβληματισμός από τον Αλέξη Τσίπρα για το αποτέλεσμα

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δόθηκαν μάχες ακόμα και ενάντια σε προσωπικές αδυναμίες «που δεν τις υπερβήκαμε».

Στις προηγούμενες εκλογές,είπε ο κ. Α. Τσίπρας, είπαμε ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δοκιμή.

Όσα ακολούθησαν, πρόσθεσε, ήταν μια δοκιμασία. Διότι σε πολλές περιπτώσεις στρογγυλέψαμε τα λόγια μας και απομακρύνθηκαν πολλοί. Επίσης, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δοκιμαστήκαμε σε μέτωπα που ήθελαν τόλμη, βρεθήκαμε πολλές φορές κόντρα στον καιρό, αλλά δεν μετανοίωσαμε. Δώσαμε σκληρές μάχες, αλλά τις αδυναμίες μας δεν τις υπερβήκαμε, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικο τρόπο θα δεί πως θα υπερβεί τις αδυναμίες του και θα πάρει τις αποφάσεις του για να συνεχίσει και σημείωσε ότι η ήττα της ΝΔ και γενικότερα τα χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού δημιουργούν ακόμη τις προϋποθέσεις για ανατροπή του σκηνικού, και με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πόλου, που θα βρίσκεται στα αριστερά του συστήματος, για έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι τώρα είναι η στιγμή να γίνει ανοικτή συζήτηση για όλους και για όλα σχετικά με την πορεία του κόμματος.

Ο κ.Τσίπρας, τέλος, χαρακτηρισε ως εκρηκτικά τα ποσοστά της αποχής που αποτέλεσαν αρνητική εξέλιξη, ωστόσο, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει και θα προσεγγίσει αυτούς που γύρισαν την πλάτη στο σύστημα, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι με όλον αυτόν τον κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανασυναντηθεί.