2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Στα δύο στενά ο Καραμανλής


Ενα διπλό πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει ο Κώστας Καραμανλής, μετά την προχθεσινή εκλογική ήττα της Ν.Δ. Από τη μια βλέπει, το ΠΑΣΟΚ να ξεφεύγει με τέσσερις μονάδες στην κούρσα προς τις εθνικές εκλογές. Και από την άλλη, τον ΛΑ.Ο.Σ. να λεηλατεί την εκλογική της βάση, διεκδικώντας κι άλλα «διαμερίσματα» στην «πολυκατοικία» της ευρύτερης Δεξιάς.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει την πίεση που του ασκείται να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες, τόσο για την εκτόνωση της εσωκομματικής δυσαρέσκειας όσο και, κυρίως, για την αντιστροφή της τάσης που ανέδειξαν οι κάλπες: το ΠΑΣΟΚ σε άνοδο, η Ν.Δ. σε πτώση και με μεγάλη απειλή στα δεξιά της.

Ολα αυτά, μάλιστα, έρχονται σε μια στιγμή που παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιβάλει νέα οικονομικά μέτρα.

Πρώτο δείγμα γραφής, για το πώς σκέφτεται να διαχειριστεί την εκλογική ήττα και να αντιμετωπίσει το συνολικό πρόβλημα κυβέρνησης και κόμματος, αναμένεται να δώσει ο κ. Καραμανλής στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σ' αυτή τη φάση δεν αναμένονται αποφάσεις για αλλαγές προσώπων, αλλά ο πρωθυπουργός πιθανόν να δώσει πρόγευση για αποφάσεις της κυβέρνησής του τόσο στην καθημερινότητα (π.χ. εγκληματικότητα και λαθρομετανάστευση) όσο και στο πεδίο της οικονομίας.

Ο χρόνος πιέζει τον κ. Καραμανλή, καθώς η επόμενη κάλπη μπορεί να στηθεί το πολύ σε εννέα μήνες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σήμερα αναμένεται να δώσει οδηγίες προς τους υπουργούς και τα στελέχη της Ν.Δ. τόσο για την παραγωγή έργου όσο και για τη συμπεριφορά τους. Αλλωστε, μία από τις βασικές αιτίες για την ήττα της Ν.Δ. στις προχθεσινές εκλογές ήταν η απώλεια του «ηθικού πλεονεκτήματος», εξαιτίας τόσο των σκανδάλων όσο και της συμπεριφοράς συγκεκριμένων προσώπων. Αποφάσεις για αλλαγές τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στο κόμμα μάλλον μετατίθενται για το φθινόπωρο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υποχρεώνει τον κ. Καραμανλή να μην αγνοεί πλέον το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη και να προσπαθήσει να του αφαιρέσει τα επιχειρήματα εκείνα που έπεισαν ψηφοφόρους της Ν.Δ. να πάνε στη δική του κάλπη. Χωρίς «επαναπατρισμό» μεγάλου ποσοστού αυτών των ψηφοφόρων θεωρείται αδύνατο για τη Ν.Δ. να μπορέσει να βρεθεί κοντά στο προπορευόμενο ΠΑΣΟΚ, στην κούρσα αντοχής ώς τις εθνικές εκλογές. *


"Δεν μπορεί ο Καραμανλής"

"Δεν μπορεί να κάνει σοβαρές ανατροπές ο Κώστας Καραμανλής" εκτίμησε ο Γιώργος Παπανδρέου «μιας και πρέπει να ανατρέψει την ίδια του τη φύση».

Χαρακτήρισε αλαζονική τη στάση της ΝΔ απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα,
και παρατήρησε πως το μόνο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς βάθος.

Κατά τη συνεδρίαση του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας του Κινήματος, ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε,πως η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε, με την αντιπολίτευση που άσκησε, και τις προγραμματικές του προτάσεις.


Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ο Γιώργος Παπανδρέου διαπίστωσε ευρωπαϊκή αμηχανία, θεσμική και πολιτική, απέναντι στις εξελίξεις, ενώ εκτίμησε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και του σοσιαλιστικού κόμματος στην Μάλτα "επιφορτίζει" τα δύο κόμματα με το βάρος να "περάσουν" ένα διαφορετικό κλίμα στην Ευρώπη. Οι σοσιαλδημοκράτες, τόνισε, δεν πρέπει να "βράζουν" στην μιζέρια της ξενοφοβίας, που θέλουν να περάσουν οι συντηρητικοί.

Ηχηρό το μήνυμα, αλλά δεν αλλάζουμε οικονομική πολιτική, τονίζει ο Γ.Παπαθανασίου

Δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής της οικονομικής πολιτικής τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, αν και παραδέχεται ότι μέσω των ευρωεκλογών στάλθηκε στην κυβέρνηση ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομίας, κατά τις τοποθετήσεις του στις εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών όπου αναλύονται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τόνισε ότι δεν υπάρχουν σκληρά μέτρα που θα βγουν από το συρτάρι αύριο για να ανακοινωθούν στο Ecofin.

Ο απολογισμός θα γίνει τέλος Ιουνίου, γιατί μόνο τότε μπορούμε να εξάγουμε σοβαρά και ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων, μετά και τα ειδικά μέτρα που ελήφθησαν για την τόνωση της αγοράς του αυτοκινήτου και της οικοδομής, εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας.

Δεν πρόκειται να αλλαξουμε στάση και να ξεκινήσουμε την παροχολογία, επειδή τα ποσοστά δεν ήταν καλά, είπε ακόμη ο Γ.Παπαθανασίου, προσθέτοντας ότι «η ευθύνη μας απέναντι στη χώρα δεν μεταβάλλεται» αναλόγως των ποσοστών που συγκεντρώνονται στις εκλογές.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους» επανέλαβε ο Γ.Παπαθανασίου υπενθυμίζοντας και τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η πρόθεση μου δεν είναι να επιβληθούν νέοι φόροι αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω».

Ο υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων του το ΠΑΣΟΚ για ακατάσχετη παραχολογία και το κάλεσε να πάψει να λαϊκίζει και να σοβαρευτεί.