2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Παραμένει το χάσμα στον ΣΥΝ

Την απόσταση που χωρίζει το Αριστερό Ρεύμα από την Ανανεωτική Πτέρυγα επιβεβαίωσε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Κλείνοντας τις εργασίες του σώματος, που υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία τις εισηγήσεις του προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΝ δεν χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλά αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε εμμέσως και στην άποψη που εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Λεωνίδας Κύρκος, ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο τέλος του «διότι στην πολιτική του Συνασπισμού επικάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αξίωση να καθορίζει αυτός την κατεύθυνση και την πολιτική».

«Ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα ζήσει γιατί τον έχει ανάγκη η κοινωνία», αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣΥΝ που κατηγόρησε την ανανεωτική πτέρυγα ότι θολώνει την εικόνα του κόμματος, εκτιμώντας ότι οι διαφορετικές απόψεις έκαναν τον ΣΥΝ «να θυμίζει Βαβυλωνία». Επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές στη λειτουργία, αλλά όχι την πολιτική του κόμματος και προειδοποίησε ότι «μια ήττα στις εθνικές εκλογές δεν θα βαρύνει μόνο την ηγεσία αλλά όλους μας». Επικαλέστηκε, τέλος, την επιλογή του να μην θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής, προκειμένου να παραμείνει στο Δήμο Αθηναίων, απόφαση που –όπως είπε- δείχνει ότι δεν επιθυμεί να κάνει πολιτική καριέρα.

«Δεν πήραμε το μήνυμα»

Η ανανεωτική πτέρυγα κατέθεσε κείμενο με τις εισηγήσεις ζητώντας αλλαγή πολιτικής. Μετά την καταψήφισή του, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή δεν εντόπισε στην πολιτική τα αίτια της ήττας. «Το μήνυμα της κάλπης δεν ελήφθη», καταλήγει η ανακοίνωση των Ανανεωτικών

Επανέρχεται ο Γ.Καρατζαφέρης με την πρόταση συνεργασίας προς τη ΝΔ

Πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία καταθέτει εκ νέου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης και αποδίδει το «όχι» του Κ.Καραμανλή σε «γινάτι» το οποίο «αφαιρεί το δικαίωμα έκφρασης από πολλούς βουλευτές». Πρόταση «ανασυγκρότησης της Κεντροδεξιάς» από τον Γ.Μανώλη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θέτει το δίλημμα «ή κυβέρνηση Καραμανλή-Καρατζαφέρη ή κυβέρνηση Παπανδρέου» και προσθέτει:

«Λέω λοιπόν στον κ. Καραμανλή. Πάμε να κυβερνήσουμε με 160 βουλευτές και ο κ. Καραμανλής απαντά: 'μόνος μου κι ας πάω στους 85'. Αυτό λοιπόν το 'γινάτι' του Καραμανλή αφαιρεί αυτόματα το δικαίωμα έκφρασης από πολλούς βουλευτές» προσθέτει ο κ. Καρατζαφέρης.

Απαντώντας εξάλλου στην υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη, που τον χαρακτήρισε ακραίο λαϊκιστή, ο κ. Καρατζαφέρης δηλώνει ότι «είμαι τόσο αυθεντικός λαϊκιστής που εγώ και η οικογένειά μου δεν ορμήσαμε ακάθεκτοι στις αποθήκες της Siemens». «Καλύτερα λοιπόν 'καιροσκόπος' παρά κερδοσκόπος», προσθέτει.

Εξάλλου, σε δήλωσή του στην ίδια εφημερίδα ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Μανώλης προτείνει την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς με αλλαγή συμβόλων, αλλαγή ονόματος, στην οποία θα ενταχθούν όλοι όσοι δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα, όλοι όσοι συμφωνούν με τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της ηθικής στην πολιτική.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μανώλης «αυτό πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές [...] Η πρότασή μου δεν αφορά συνεργασία δύο διαφορετικών κομμάτων, αλλά ένα νέο κόμμα, στο οποίο θα ενταχθούν όσοι από τη ΝΔ και από τον ΛΑΟΣ αποδέχονται τις αρχές που προανέφερα».

«Γνωρίζω πολύ καλά τι λέει ο Γ.Μανώλης και γιατί τα λέει. Δεν τον παρακολουθώ όμως γιατί όσα λέει πιθανόν αφορούν μελλοντικά σενάρια. Αυτή τη στιγμή προέχει η ανασύνταξη του κόμματος. Η ΝΔ πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο την αγκαλιά της και να μπουν όλοι στο μαντρί. Το απαιτεί η πολιτική συγκυρία και η κοινωνία» σχολίασε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π.Ψωμιάδης.

Εκνευρισμός στη ΝΔ για την τοποθέτηση Μανώλη περί νέου κόμματος της Κεντροδεξιάς


Σε αποδοκιμασία των δηλώσεων του Γ.Μανώλη, ο οποίος ουσιαστικά μίλησε για κατάργηση της ΝΔ και δημιουργία νέου κόμματος της Κεντροδεξιάς σε συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, προχώρησε η Ρηγίλλης, που φοβάται μήπως το «φλερτ» με τον Γ.Καρατζαφέρη αποδειχθεί κολλητικό...

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γ.Μανώλης πρότεινε την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς, με αλλαγή συμβόλων, αλλαγή ονόματος, στην οποία θα ενταχθούν όλοι όσοι δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα, όλοι όσοι συμφωνούν με τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της ηθικής στην πολιτική.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μανώλης «αυτό πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές [...] Η πρότασή μου δεν αφορά συνεργασία δύο διαφορετικών κομμάτων, αλλά ένα νέο κόμμα, στο οποίο θα ενταχθούν όσοι από τη ΝΔ και από τον ΛΑΟΣ αποδέχονται τις αρχές που προανέφερα».

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, που αποδοκίμασε τις δηλώσεις Μανώλη μέσω κύκλων της Ρηγίλλης. Όπως διαμηνύθηκε στον βουλευτή Αργολίδας: «Η ΝΔ είναι το κόμμα μας. Πολλοί ήρθαν, πολλοί έφυγαν, όμως η ΝΔ αντέχει διότι γνωρίζει να λύνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται».

Από την πλευρά του, ο Γ.Μανώλης δήλωσε έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες για τις δηλώσεις του, δηλαδή να μείνει εκτός των ψηφοδελτίων της ΝΔ για τις βουλευτικές εκλογές.

Αλλωστε κάποια άλλη κίνηση από πλευράς ΝΔ, όπως το ενδεχόμενο διαγραφής, ακόμη και αν κρινόταν απαραίτητο, είναι αδύνατο, λόγω της οριακής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών.

Πάντως, είναι έκδηλος ο εκνευρισμός σε Ρηγίλλης και Μαξίμου, καθώς ο Γ.Μανώλης δίνει συνέχεια στο «φλερτ» με τον Γ.Καρατζαφέρη, ο οποίος έχει αφήσει διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες του κόμματός του για όποιον ενδιαφέρεται, και μάλιστα την ώρα που ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν νοείται συνεργασία της ΝΔ με άλλο κόμμα.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι οι δηλώσεις Μανώλη υπονομεύουν τη «γραμμή» που χάραξε ο πρωθυπουργός προ ολίγων 24ώρων και μετά τα δεδομένα που προέκυψαν από το εκλογικό αποτέλεσμα και φοβούνται μήπως το «φλερτ» με τον ΛΑΟΣ αποδειχθεί κολλητικό.

Ήδη, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π.Ψωμιάδης επανήλθε, λέγοντας: «Γνωρίζω πολύ καλά τι λέει ο Γ.Μανώλης και γιατί τα λέει. Δεν τον παρακολουθώ όμως γιατί όσα λέει πιθανόν αφορούν μελλοντικά σενάρια. Αυτή τη στιγμή προέχει η ανασύνταξη του κόμματος. Η ΝΔ πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο την αγκαλιά της και να μπουν όλοι στο μαντρί. Το απαιτεί η πολιτική συγκυρία και η κοινωνία».