2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Τα γκάλοπ τρομοκρατούν τη Ν.Δ.

Προεκλογικό σκηνικό έστησε η κυβέρνηση χθες ώστε ο μηχανισμός να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. Παρ΄ ότι ο Πρωθυπουργός και οι περισσότεροι κορυφαίοι υπουργοί επιθυμούν οι εκλογές να γίνουν τον Μάρτιο και με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζονται ωστόσο μήπως ένα απρόοπτο γεγονός αλλάξει τα σχέδιά τους.

Oι δύο κινήσεις του υπουργού Εσωτερικών είναι ενδεικτικές αυτής της στρατηγικής. Ο Πρ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε χθες τον Πρωθυπουργό και πήρε την έγκριση να προχωρήσει αμέσως δύο θέματα που έχουν άρωμα εκλογών. Το πρώτο είναι να επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους 15 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Πράγματι η εμπειρία της κυβέρνησης στις εκλογές με τις δημοσκοπήσεις είναι τραυματική. Αρκετά κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι την τελευταία εβδομάδα ένας από τους λόγους που διευρύνθηκε η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ ήταν επειδή οι δημοσκοπήσεις έδιναν ρεύμα μεγάλης νίκης στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πάντως κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η εμπειρία των ευρωεκλογών έδειξε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς».

Παράλληλα ο Προκόπης Παυλόπουλος πήρε το πράσινο φως να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα Θησέας 2 για την οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα πρόγραμμαμαμούθ κοντά στα 4 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθούν σε όλους τους δήμους της χώρας. Το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα ήταν 3,5 δισ. και ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα φροντίσει να είναι στα ίδια επίπεδα με τις αναγκαίες προσαρμογές.
ΠΑΣΟΚ: Ομολογία ήττας η τροπολογία

ΓΙΑ... ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ εγκαλεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Και στα όρια της ειρωνείας ανακοίνωσε ότι αν η κυβέρνηση μπορούσε να νομοθετήσει και την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων, όσο το άνοιγμα της ψαλίδας δείχνει τη Νέα Δημοκρατία 3 μονάδες κάτω από το ΠΑΣΟΚ, θα το έκανε!.. Για το ΠΑΣΟΚ η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων που δεν ήταν αναμενόμενη έχει να κάνει με τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, και ειδικότερα με τα exit polls. Πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι «η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει στοιχεία εκδικητικότητας εις βάρος των εταιρειών δημοσκοπήσεων». Υποστηρίζουν δε πως η απαγόρευση που σκοπεύει να φέρει με τροπολογία στη Βουλή η κυβέρνηση «αποτελεί κορυφαία ομολογία της επερχόμενης ήττας» και παράλληλα «σοβαρότατη ένδειξη ότι προετοιμάζεται για εκλογές, και απλώς αναζητάει την κατάλληλη ευκαιρία για να προχωρήσει σ΄ αυτές».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «θεωρεί αδιανόητο, επειδή οι δημοσκοπήσεις δεν βολεύουν αυτή τη στιγμή τη Νέα Δημοκρατία, να ξαναλλάζει το πλαίσιο, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, μόνο και μόνο διότι φαίνεται ότι αυτό βολεύει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή».


Παραμένει η διαφορά των ευρωεκλογών

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ του ΠΑΣΟΚ κατά 4,1% κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis που έγινε για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Στη δημοσκόπηση που έγινε με κάλπη, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,6%, ενώ η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με 29,5%. Στα ενδιαφέροντα της δημοσκόπησης, η παράσταση νίκης συντριπτικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ με 59,9% έναντι μόλις 23,4% της Ν.Δ. αλλά και η δυναμική άνοδος των Οικολόγων Πράσινων οι οποίοι όχι μόνο μπαίνουν στη Βουλή ως έκτο κόμμα, αλλά είναι πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοσημείωτη άνοδο όμως καταγράφει και ο ΛΑΟΣ. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του με 7,5%, ο ΛΑΟΣ εκτοξεύεται στο 6,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι λαμβάνουν 3,9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 3,6%.

Το «καλό χαρτί» της Ν.Δ. παραμένει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα με 34,6% έναντι 29,1%. Αντιστοίχως όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται από τους πολίτες ως καλύτερος στη διαχείριση της οικονομίας με ποσοστό 32,4% έναντι 29% του Πρωθυπουργού.

«Ναι στη συγκυβέρνηση»
Πρόταση για συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων για μία διετία ώστε να βγει η χώρα από την κρίση έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης. «Τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να βγουν και να πουν: Συμφωνούμε ότι για δύο χρόνια συγκυβερνούμε και επιλέγουμε έναν, δύο, τρεις, πέντε τομείς που πρέπει να αλλάξουν. Τόσο για το μελλοντικό καλό όσο και για να βγούμε από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά στη «FΑQ» ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Πρέπει να βγεις φανερά και να πεις: “Παίρνουμε αυτήν τη μεγάλη απόφαση για 4- 5 πράγματα και καλούμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να στηρίξουν αυτή την απόφαση. Δεν είναι ντροπή. Δηλαδή δεν κατάλαβα, η Μέρκελ και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία είναι ηλίθιοι;» κατέληξε. Συνεργάτες του δημάρχου τόνιζαν ότι δεν μιλάει για συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές αλλά για τώρα, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σχολιάζοντας την πρόταση του δημάρχου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο.