2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Στρατηγική εν όψει ΔΕΘ χαράσσουν Κ.Καραμανλής και Γ.Παπανδρέου


Το βάρος των προβλημάτων, ιδιαίτερα η οικονομική κατάσταση, οδηγούν τον πρωθυπουργό σε χάραξη νέας πορείας προς την πρόωρη κάλπη.

Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης έχει ζητήσει από τις κομματικές οργανώσεις να καταθέσουν προτάσεις για εκλογικές λίστες.

Πάντως, ο κ. Ζαγορίτης σπεύδει να διευκρινίσει ότι η προεκλογική ετοιμασία ξεκινά τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο του 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου.

Εφόσον τελικώς οριστικοποιηθεί το πλάνο για πρόωρες εκλογές, πιθανότερες ημερομηνίες θεωρούνται η 11η ή η 18η Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί σύντομη προεκλογική περίοδο, ελπίζοντας ότι με την επικοινωνιακή αντεπίθεση που θα εξαπολύσει κατά ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ θα συσπειρώσει τους οπαδούς του και θα στερήσει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση (που προηγείται στις δημοσκοπήσεις) την αυτοδυναμία.

Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει διπλή παρέμβαση με την ελπίδα ότι θα επισκιάσει επικοινωνιακά και πολιτικά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στην κεντρική εκδήλωση για την 35η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του θα περιγράψει ένα γενικό πολιτικό πλαίσιο επιχειρώντας να παραπέμψει στις ιδρυτικές αρχές του Κινήματος και τις διαφορές με τη ΝΔ.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ, από το βήμα της οποίας θα ζητήσει και πάλι πρόωρες εκλογές. Παράλληλα στόχος του είναι να πείσει το εκλογικό σώμα ότι έχει σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης και ρεαλιστικές λύσεις για την επίλυσή τους.

Επιμένει εκλογικά το Μαξίμου

Το κραχ στην οικονομία με την εκτίναξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η αβεβαιότητα για τη συνοχή της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας λόγω της στάσης που θα ακολουθήσουν οι αντάρτες βουλευτές αναγκάζει τον Κώστα Καραμανλή να ρίξει τη ζαριά των εκλογών τον Οκτώβριο, όπως τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Τον εκλογικό συναγερμό που επικρατεί πλέον σε υπουργικά και κομματικά γραφεία κήρυξε ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εγκαινίασε μια άτυπη προεκλογική εκστρατεία σύμφωνα με την ερμηνεία των ίδιων στελεχών. Ο κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) όχι μόνον δεν έκανε προσπάθεια να διαλύσει την προεκλογική ατμόσφαιρα, απεναντίας αποκάλυψε, κατά τις ίδιες πηγές, τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί προεκλογικά η κυβέρνηση.

«Εμείς έχουμε το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε με έμφαση: «Λέμε αλήθειες και παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις για την οικονομία, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος».

Το σκηνικό της προεκλογικής σύγκρουσης συνέχισε να διαμορφώνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος κλιμάκωσε την επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του Γιώργου Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι με αφορμή την προεδρική εκλογή «παίζει με τους θεσμούς» και «παρερμηνεύει και παραβιάζει συνειδητά το Σύνταγμα». Ακόμη εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και για την υπόθεση Χριστοφοράκου, αναφέροντας ότι «η πρωτοβουλία του να μιλάει με έναν υπόδικο είναι πολιτικά απερίσκεπτη και νομικά πρωτόγνωρη». Κομματικοί παράγοντες σχολίαζαν με νόημα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε, απέφυγε σχολαστικά να αναφέρει ότι δεν υπάρχει σχέδιο επίσπευσης των εκλογών.

Η αναδίπλωση δεν ήρθε. Υπουργοί και βουλευτές θεωρούσαν κρίσιμη τη χθεσινή αντίδραση του Μαξίμου, μετά τις προχθεσινές διαβεβαιώσεις των κ.κ. Ζαγορίτη και Αντώναρου ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εγκλωβιστεί η χώρα σε μια «εξάμηνη προεκλογική περιπέτεια». Μια αναδίπλωση θα ήταν απόδειξη, όπως έλεγαν, ότι το κυβερνητικό επιτελείο πυροδότησε το προεκλογικό κλίμα για να μετρήσει αντιδράσεις, εντός κι εκτός Ν.Δ. Η αναδίπλωση δεν ήρθε και πλέον οι περισσότεροι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών βρίσκεται προ των πυλών.

Οι πιέσεις των κ.κ. Σουφλιά και Παπαθανασίου για επίσπευση των εκλογών, λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας, θεωρείται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση του Πρωθυπουργού. Ακόμη και τα στελέχη που διατυπώνουν επιφυλάξεις για τον ακριβή χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής έχει καταλήξει πως η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα όφελος εάν αφήσει τον εκλογικό χρόνο να τρέξει έως την άνοιξη του 2010.

Είναι προφανές ότι βασικό επιχείρημα που επιστρατεύουν και κορυφαίοι υπουργοί για κάλπες τον Οκτώβριο είναι πως με αυτή την κίνηση ο Πρωθυπουργός ελέγχει τον εκλογικό χρόνο και δεν παραχωρεί την πρωτοβουλία στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Τον Μάρτιο το τοπίο θα είναι ακόμη πιο αρνητικό για τη Ν.Δ. και κινδυνεύει με εκλογική συντριβή, ενώ η πολύμηνη προεκλογική περίοδος θα καθηλώσει την κυβέρνηση», επισημαίνει προβεβλημένος υπουργός, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι κινήσεις του Μαξίμου δείχνουν ξεκάθαρα ότι το ενδεχόμενο του Μαρτίου έχει όντως αποκλειστεί.

Δύσκολο χρονοδιάγραμμα. Σε σχέση με την οικονομία, καταλυτικό ρόλο για την επίσπευση των εκλογών παίζει και το «χρονοδιάγραμμα» του οικονομικού επιτελείου. Μια απόφαση για παράταση του εκλογικού χρόνου πέραν του Οκτωβρίου θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να καταφύγει σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών, ενώ την ίδια στιγμή θα έπρεπε να κλείσει και τον δυσκολότερο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, που προοιωνίζεται κοινωνικές εκρήξεις, όπως λένε ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή.

Οι γαλάζιοι αντάρτες. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία του Μαξίμου για τις κινήσεις των γαλάζιων ανταρτών μέσα σε έναν δύσκολο χειμώνα. Με την προκήρυξη των εκλογών για τις τις 4 ή τις 11 Οκτωβρίου, η Ολομέλεια της παρούσας Βουλής δεν θα συγκληθεί ποτέ, ενώ δεν πρόκειται να συνεδριάσει ούτε το Γ΄ Θερινό Τμήμα, στο οποίο συμμετέχουν όσοι γαλάζιοι βουλευτές κινούνται σε «διακεκαυμένη ζώνη» (Γ. Μανώλης, Αρ. Παυλίδης, Γ. Βουλγαράκης, Θ. Ρουσόπουλος, Π. Δούκας κ.ά.), αφού το πιθανότερο είναι ότι η Βουλή θα έχει διαλυθεί πριν από τις 8 Σεπτεμβρίου.