2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Ερχονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις....

Οι πληροφορίες που έρχονται για τις πρώτες δημοσκοπήσεις λένε ότι η ψαλίδα έχει ανοίξει μεν υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι σημαντικά. Κι αυτό παραπέμπει σε σκηνικό ευρωεκλογών.


Κανείς δεν έδινε σημασία αρχές Αυγούστου σε δημοσκοπικά ευρήματα, μια που είχε προηγηθεί η... μεγάλη δημοσκόπηση των ευρωεκλογών και τα συμπεράσματα ήταν παραπάνω από οφθαλμοφανή. Αλλωστε, πριν κλείσουν για θερινές διακοπές οι εταιρείες, δεν υπήρχε κάποια άξια λόγου διαφορά στα ποσοστά, τις διαφορές και τις τάσεις, ώστε να χρειαστεί αλλαγή στρατηγικής από Μαξίμου και Ιπποκράτους. Οι μεν είχαν στοχεύσει στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου -όλοι οι υπουργοί είχαν πάρει εντολή να τελειώσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο εκκρεμή νομοσχέδια- και στην προβολή μιας σειράς παρεμβάσεων με κοινωνική στόχευση, όπως η εγκληματικότητα και η μετανάστευση, η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, η τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων, η εξίσωση στην ιεραρχία των αορίστου χρόνου με τους μονίμους δημοσίους υπαλλήλους κ.ά. Οι δε, πέρα από την ασφυκτική πίεση που άσκησαν στην κυβέρνηση, θέτοντας απώτατο “όριο ζωής” τον Φεβρουάριο του 2010, εστίασαν στην οικονομία, τονίζοντας όλα τα αρνητικά στοιχεία και τους δείκτες, και στο “διαλυμένο κράτος”, τον άλλο μεγάλο πυλώνα αντιπολίτευσης, τον οποίο συνέδεε με τα σκάνδαλα.
Στην εκπνοή όμως του Αυγούστου και μετά την καταστροφή της ΒΑ Αττικής, τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που έγιναν αυτή την εβδομάδα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου. Οι πληροφορίες λένε ότι η ψαλίδα έχει ανοίξει μεν υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι σημαντικά. Κι αυτό παραπέμπει σε σκηνικό ευρωεκλογών. Με δύο όμως σημαντικές αλλαγές: Πρώτον ότι ο εμφύλιος σπαραγμός στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτυπωθεί ήδη αρνητικά και δεύτερον ότι η πλήρης απουσία από την πολιτική σκηνή των Οικολόγων-Πρασίνων, οι οποίοι ούτε στις πυρκαγιές δεν αντέδρασαν άμεσα ως κόμμα, επίσης καταγράφεται. Το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ παραμένουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σταθερά στα ποσοστά τους. Άρα για οποιαδήποτε σενάριο επί χάρτου η πρώτη μεταβλητή αφορά στο αν θα είναι τετρακομματική, πεντακομματική ή εξακομματική η Βουλή. Κρίσιμο ζήτημα και για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η δεύτερη μεταβλητή αφορά το αν η προεκλογική εκστρατεία, όποτε κι αν γίνει, θα μπορέσει να πολώσει το σκηνικό ή αν θα καταγραφεί αποχή-ρεκόρ για εθνικές εκλογές, από διαρροές όμως ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΑΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ...
Πού να το περιμέναμε ότι θα μαθαίναμε τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρου και όχι από τους κορυφαίους υπουργούς, που συνομιλούν καθημερινά μαζί του και τους οποίους υποτίθεται ότι εμπιστεύεται; Στη συνάντηση, λοιπόν, που είχαν οι παραγωγικοί φορείς με τον Κ. Καραμανλή, εν όψει της ΔΕΘ, ο κ. Παπασπύρου βρήκε την ευκαιρία και έθεσε το καυτό ζήτημα των εκλογών. “Θα μας πείτε τον χρόνο των εκλογών;” ρώτησε τον πρωθυπουργό. “Αυτό αργεί”, απάντησε ο πρωθυπουργός, χωρίς να μπει σε κουβέντα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. “Έχουμε σοβαρή δουλειά να κάνουμε για να ασχολούμαστε με αυτά”.

ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΚΟΡΟΒΕΣΗ
Πώς έληξε το θέμα Κοροβέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Με το απόλυτο κουκούλωμα! Ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μία “ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση, στην οποία από κοινού εκφράστηκε η κατηγορηματική διαφωνία και αντίθεση στο περιεχόμενο των επίμαχων δηλώσεων”, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε... πανευτυχής! “Είμαι πάρα πολύ περήφανος για το υψηλό πολιτικό επίπεδο που συνεδρίασε η Κ.Ο.”, είπε και πρόσθεσε ότι “δεν έχει να ανακαλέσει τίποτα”. Παρόλα αυτά δεν τόλμησε να επαναλάβει τα περί χρηματισμού του ΣΥΝ επί Οικουμενικής. Ξεκαθάρισε ότι δεν είχε σκοπό να βλάψει την Αριστερά και εξήγησε με τον δικό του τρόπο τη στάση του: “Υπερασπίζομαι την Αριστερά, ψάχνω το παρελθόν της και, όπου το πράγμα ξεκαθαρίζει, χαίρομαι και είμαι περήφανος”. Από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλα...

BETO ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ
Βέτο στις πρόωρες εκλογές βάζουν όλοι οι “γαλάζιοι” βουλευτές αλλά και οι περισσότεροι υφυπουργοί και υπουργοί. Στα γεύματα, τα δείπνα αλλά και στα πηγαδάκια της βουλής, στις συζητήσεις τους, εκτιμούν ότι προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο ισοδυναμεί με αυτοκτονία της ΝΔ και προσωπικά του Κ. Καραμανλή. Και πολλοί το λένε πια ανοιχτά και δημόσια. Μάλιστα ο Μιχάλης Λιάπης εξισώνει τις πρόωρες εκλογές με... ευθανασία! Πάντως η αλήθεια είναι ότι, αν χάσει η ΝΔ τις εκλογές, η παρούσα κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος θα αποδεκατιστεί, άρα δίκαια ανησυχούν οι βουλευτές, ενώ όσοι έχουν θώκο φοβούνται ότι... δεν θα τον ξαναδούν ποτέ!