2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Άμεση απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου


«Έλληνιδες, Έλληνες, ήλθε η ώρα του λαού, ήλθε η ώρα να αποφασίσουμε για το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας. Ήλθε η ώρα για μια νέα αρχή, για μια νέα πορεία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες.

«Η κυβέρνηση κατέρρευσε υπό το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε» είπε ο κ. Παπανδρέου περισσότερες πληροφορίες, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός έδωσε δύο φορές εντολή εμπιστοσύνης στην σημερινή κυβέρνηση η οποία αυτή την εντολή όχι μόνο δεν την τίμησε, αλλά ακόμα και αυτονόητες αρχές και αξίες δεν τήρησε. Έχει η ίδια αποκλειστικά την ευθύνη για την βαριά κρίση που περνά σήμερα η χώρα».

«Σήμερα δεν αναμετρώνται απλώς τα κόμματα, αναμετρώνται δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και επιλογές: Από τη μια, μία νεοσυντηρητική επιλογή πελατειακής και αδιαφανούς διαχείρισης διακυβέρνησης της χώρας που μας έφερε στην σημερινή τραγική για τη χώρα κρίση και από την άλλη η προοδευτική λύση, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μια άλλη πορεία της χώρας βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η δική μας πρόταση για το μέλλον της Ελλάδας χτίζει ένα μεγάλο όραμα που μπορούμε να κάνουμε πράξη όλοι μαζί» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη γνώση, την πολιτική βούληση, ξέρουμε τα προβλήματα και έχουμε προτείνει λύσεις εφικτές και δίκαιες που σέβονται το βιός και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και υπηρετούν τον πολίτη και όχι μικροκομματικά ή ισχυρά συμφέροντα των λίγων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα έχει σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την σημερινή κρίση καθώς και την «δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη».

«Πάνω απ' όλα όμως έχουμε βαθιά πίστη στις δυνάμεις του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας» είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας πως «θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων εκείνων που θέλουν να δουν την χώρα να προοδεύει, να προστατεύεται ο πλούτος της και να πρωταγωνιστεί».

Απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι «είναι η ώρα να πάμε μπροστά, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει» και κατέληξε λέγοντας «σας καλώ να συμβάλουμε όλοι στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, και σε μια νέα ενότητα των Ελλήνων για το μέλλον» και εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε».

Δηλώσεις Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή περισσότερες πληροφορίες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας περισσότερες πληροφορίες, προέβη σε δηλώσεις τονίζοντας «η κοινωνία ζητά πραγματική αλλαγή».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η μόνη απάντηση στην κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας» και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή, κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τη πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων. Η κοινωνική συναίνεση, όμως, σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει».

Επισκεπτόμενος το πρωί της Τετάρτης τον ΟΑΕΔ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε να έχουμε μια κοινωνία με χιλιάδες νέους ανθρώπους άνεργους, όμηρους ενός πελατειακού συστήματος ή αν θα υπάρξει μία ασπίδα αλληλεγγύης με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασία».

Συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας Συνασπισμού

Οι πολιτικές εξελίξεις, η παρουσία του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, η οργάνωση του Διαρκούς Συνεδρίου και η εκλογική ετοιμότητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού υπό την προεδρία του Α. Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία εκτίμησε ότι «στις παρούσες συνθήκες ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναπτύξουν έντονη πολιτική δράση με προτεραιότητες την οικονομία, το εισόδημα των εργαζομένων, αγροτών, μικρομεσαίων και τα δικαιώματα της νέας γενιάς».

Σε αυτή την προσπάθεια, καταλήγει η ΠΓ, «μέσα σε ένα κλίμα συντροφικής και ανιδιοτελούς συστράτευσης, όλα τα μέλη του κόμματος, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την αντιστροφή της σημερινής κατάστασης».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 4ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η εβδομαδιαία πολιτική, σατιρική και αποκαλυπτική εφημερίδα «Το Ποντίκι» κυκλοφορεί αύριο, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009, με μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis.

* Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει διευρύνει το προβάδισμα του έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου. Κινείται στο 31,5%, ενώ η Ν.Δ. μόλις ξεπερνά το 25% (25,1%), δηλαδή το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορά 6,4...

ποσοστιαίων μονάδων, η οποία ωστόσο δεν του εξασφαλίζει ακόμη την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Η εκτίμηση ψήφου φέρνει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ λίγο πάνω από το 40% και την εκτίμηση των εδρών που θα ελάμβανε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στις 147.

Στο αυριανό φύλλο θα μπορέσετε να διαβάσετε ακόμη τι απαντούν οι πολίτες στα ερωτήματα για:

* την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία του Κ. Καραμανλή και του του Γ. Παπανδρέου
* την παράσταση νίκης είναι συντριπτική υπέρ του ΠΑΣΟΚ με 68,4% έναντι 16% της Ν.Δ.
* αν οι πολίτες επιθυμούν πρόωρες εκλογές
* την διαδοχή στην ΝΔ και ποιόν προτιμούν
* το είδος των κυβερνήσεων που προτιμούν
* το ενδεχόμενο διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και ποιόν προτιμούν
* τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών
* την ανανέωση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας
* τις ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα των πυρκαγιών

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο πρωθυπουργός


Πρόωρες κάλπες ανακοίνωσε την Τετάρτη με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επικαλούμενος τις ανάγκες της οικονομίας και τη δεδηλωμένη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει ούτως ή άλλως τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή, στις αρχές του 2010.

Ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όμως όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι στις 4 Οκτωβρίου. Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του και πρόκειται να επισκεφθεί την Πέμπτη στις 12:00 μ.μ. τον κ. Κάρολο Παπούλια για να του ζητήσει διάλυση της Βουλής.

Στο διάγγελμά του ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση, τις προκλήσεις που υπάρχουν για την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες. Περιέγραψε μάλιστα το 2010 ως χρόνο «πολύ δύσκολο και καθοριστικό για το μέλλον», προσθέτοντας ότι «εάν δεν δράσουμε άμεσα οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι». Παράλληλα, έκανε την αυτοκριτική για όσες αλλαγές δεν προχώρησαν, λόγω των αντιδράσεων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τρεις προτεραιότητες: νοικοκύρεμα του κράτους, πόλεμος κατά τις φοροδιαφυγής, διαρθρωτικές αλλαγές. Στόχος μου, είπε ο πρωθυπουργός, ήταν να προωθήσω αυτές τις αλλαγές ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, αλλά, όπως πρόσθεσε, η εκπεφρασμένη πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Μάρτιο του 2010, με αφορμή την επανεκλογή του Κ.Παπούλια, θα οδηγούσε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για «απαράδεκτη στάση», «πρωτοφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα» και πολιτικό «εκβιασμό» σε ό,τι αφορά την πρόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή. Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν «συμπεριφορά ανευθυνότητας» να αφήσει την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει το 2010 τις πολιτικές συνέπειες αυτής της επιλογής. «Το συμφέρον του τόπου επιβάλει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου. Είναι πράξη ευθύνης» πρόσθεσε ο Κ.Καραμανλής και ζήτησε «νωπή λαϊκή εντολή».

Εν όψει των ανακοινώσεων Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετέβη νωρίτερα στα γραφεία του Κινήματος στην οδό Ιπποκράτους, από όπου και αναμένεται να «απαντήσει» σε όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αδύναμος ο κ. Καραμανλής. Στα δύσκολα διάλεξε την απόδραση. Ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες» ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

Έπεσε μόνος του ο Κ. Καραμανλής


Την διενέργεια πρόωρων εκλογών ανήγγειλε με «διάγγελμά» του στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

«Ζητώ νωπή λαική εντολή για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είπε ο κ. Καραμανλής. Έχω ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο θα επισκεφθώ αύριο για να του ζητήσω διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε την δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ως συνέπεια όπως ανέφερε της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των βαρών που κληροδότησε το παρελθόν. «Η οικονομία αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για την άρνησή του να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για την συνολική αντιπολιτευτική του στάση. Ο τόπος δεν αντέχει μία μακρά προεκλογική περίοδο είπε ο κ. Καραμανλής και κατηγόρησε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για ανευθυνότητα. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση που απαιτούν νομιμοποίηση στην λαική ετυμηγορία. «Οι πολίτες θα διαλέξουν τον πρωθυπουργό που θα διαχειρισθεί τις οικονομικές προκλήσεις, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής πήρε την απόφαση των εκλογών παρά τις έντονες αντιθέσεις των κομματικών στελεχών, της πλειονότητας των βουλευτών του και των περισσότερων υπουργών. Οι αντιδράσεις μάλιστα πήραν την μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες ημέρες με τις κομματικές οργανώσεις να στέλνουν μηνύματα στην Ρηγίλλης και τους βουλευτές να κάνουν δημόσιες δηλώσεις εναντίον των εκλογών και του υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά που ήταν ο βασικός εισηγητής και υποστηρικτής των πρόωρων εκλογών.

Στο μήνυμά του ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχουν τρεις προκλήσεις:

-Τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να υπάρξει ο μεγαλύτερος έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες

-Να υπάρξει πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής

-να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη

Αυτές οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν πρόσθεσε θα θίξουν προνόμια και θα προκαλέσουν αντιδράσεις συμφερόντων αλλά είναι ανάγκη σε αυτές να δώσουμε προτεραιότητα.

«Στόχος μου ήταν αυτά να προχωρήσουν και τα μέτρα να εφαρμοστούν αταλάντευτα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ο στόχος αυτός προυποθέτει το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Αυτό δεν υπάρχει διότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι η συμπεριφορά του δείχνει «πρωτοφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα, η πρόκληση εκλογών το Μάρτιο του 2010 συνιστά ακραία ανευθυνότητα απέναντι στους θεσμούς στην οικονομία στον τόπο. Η χώρα δεν αντέχει μακρά προεκλογική περίοδο». Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι σε τέτοιο τοπίο οι αναγκαίες αλλαγές δεν θα προχωρήσουν αφού τα απαραίτητα μέτρα απαιτούν σταθερότητα και ήπιο πολιτικό κλίμα. «Το συμφέρον του τόπου προυποθέτει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου ώστε μία κυβέρνηση με νωπή εντολή να δράσει άμεσα και αποφασιστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Μου είναι αδιανόητο να αφήσω την χώρα να σέρνεται. Στους πολίτες εναπόκειται να αποφασίσουν ποιος διαθέτει το σχέδιο και την βούληση. Δεν θα μοιράσουμε υποσχέσεις ούτε θα είμαστε ευχάριστοι στην προεκλογική περίοδο, θα αναλύσουμε την οικονομική μας πολιτική. Οι πολίτες έχουν να αποφασίσουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο της ευθύνης και στον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου


Με ένα απόλυτα προσωποποιημένο διάγγελμα και χρησιμοποιώνταςσυχνά τον πρώτο ενικό, ο Κώστας Καραμανλής δημοσιοποίησε την απόφασή του ναπροσφύγει στις κάλπες. Το κυρίαρχο επιχείρημά του ήταν η κατάσταση τηςοικονομίας και τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα που για τηνεφαρμογή τους, χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή.

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση γιαμικροπολιτική τακτική και τη χρέωσε, προσωπικά μάλιστα, στον κ. Γ. Παπανδρέου,αναφερόμενος στην άρνηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να δεχθεί συναινετική εκλογή τουπροέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τονπρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξηεκλογών, δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Κατά τη διάρκειατου διαγγέλματός του, δεν αναφέρθηκε στα όσα αρνητικά σημάδεψαν τη διακυβέρνησήτου από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ούτε, όπως αναμενόταν, αναφέρθηκεεπικριτικά σε συμπεριφορές και προσωπικές στρατηγικές στελεχών του. Αντιθέτως,ήταν εξαιρετικά επικριτικός με την αξιωματική αντιπολίτευση και τις επιλογέςτης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα και με δεδομένο ότιαύριο Πέμπτη θα προκηρυχθούν οι εκλογές, η ημερομηνία διεξαγωγής τους λογικάπροσδιορίζεται για τις 4 Οκτωβρίου αν και ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σεσυγκεκριμένη ημερομηνία.

Προεκλογικό πάγωμα πλειστηριασμών

Προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση, η οποία δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν εμπρόθεσμα στις τράπεζες τις δόσεις των δανείων τους, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, «παγώνουν» μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009 οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων κλπ.) για οφειλές προς τις τράπεζες μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ, οι οποίες προέρχονται από καταναλωτικά, προσωπικά και επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και από πιστωτικές κάρτες.
Η απόφαση να προωθηθεί η ρύθμιση αυτή ελήφθη στο υπουργείο Οικονομίας κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ι. Παπαθανασίου με τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, της Εθνικής Τ. Αράπογλου, της Eurobank Ν. Νανόπουλο, της Πειραιώς Θ. Πανταλάκη και της Alpha Βank Δ. Μαντζούνη, και με την παρουσία του γ.γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρ. Γκόρτσου. Όπως διευκρίνισαν αρμόδιες πηγές, η ρύθμιση θα αφορά μόνο τις υποθέσεις όπου τον πρώτο λόγο μεταξύ των πιστωτών τον έχουν οι τράπεζες. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν ο επισπεύδων είναι ιδιώτης, το δημόσιο δεν μπορεί να τον εμποδίσει να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ
Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους τραπεζίτες συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην αγορά με την έκρηξη των ακάλυπτων και των μεταχρονολογημένων επιταγών, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση του περιορισμού των «φαινομένων» αυτών. Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις ελληνικές τράπεζες είναι ο τριπλασιασμός της αξίας των ακάλυπτων επιταγών κατά το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την εταιρεία «Τειρεσίας», το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009 οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν το ύψος-ρεκόρ του 1,95 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 217% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΑΜΟΥΘ
Αλλά και το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών ανησυχεί έντονα τις τράπεζες, καθώς τείνει να εξελιχθεί σε «ωρολογιακή βόμβα» για την αγορά και τα χαρτοφυλάκιά τους. Η αξία των μεταχρονολογημένων επιταγών υπολογίζεται ότι έχει υπερβεί τα 100 δισ. ευρώ εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που έχει προκαλέσει στις επιχειρήσεις η παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο κίνδυνος μεγάλο μέρος του ποσού αυτού να μην κατορθώσουν να το καλύψουν οι εκδότες των επιταγών είναι μεγάλος και απειλεί σοβαρά πλέον την οικονομία της χώρας.
Πολλοί επιχειρηματίες που λαμβάνουν μεταχρονολογημένες επιταγές σπεύδουν στις τράπεζες και τις «σπάνε», αφήνοντας «προμήθεια» έως και 20% επί του αναγραφόμενου ποσού, προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα την αναγκαία ρευστότητα. Έτσι μεγάλο μέρος της αξίας των μεταχρονολογημένων επιταγών βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις τράπεζες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας είχε προτείνει την υποχρεωτική χρήση δίγραμμης επιταγής στις συναλλαγές του εμπορικού κόσμου, προκειμένου, αφενός, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και, αφετέρου, να καταργηθεί σταδιακά το καθεστώς της μεταχρονολογημένης επιταγής.

Και στο δημόσιο;
Αρμόδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να «παγώσει» και το δημόσιο τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών κατά οφειλετών του. Αν αποφασιστεί όμως μια τέτοια ρύθμιση για τα χρέη προς το δημόσιο, δεν θα αφορά τις παλαιές βεβαιωμένες οφειλές αλλά μόνο αυτές που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης.

Ανακούφιση για τους δανειολήπτες
Πολύτιμη ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους για καθυστερημένες οφειλές προς τις τράπεζες δίνει η απόφαση για “πάγωμα” των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους για χρέη έως 200.000 ευρώ, όπως εκτιμούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και οι ίδιοι οι δανειολήπτες. Ενώσεις δανειοληπτών, συμβολαιογράφοι και τραπεζικοί κύκλοι υποδέχτηκαν θετικά τη συμφωνία, καθώς η κρίση προκαλεί σε χιλιάδες δανειολήπτες μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. “Το μέτρο είναι ασφαλώς θετικό. Θα ανακουφίσει πολύ κόσμο. Από τις αρχές του χρόνου καταγράφεται έκρηξη στις εντολές κατάσχεσης που φτάνει το 40% σε σχέση με πέρυσι”, σχολίασε στη “Μ” η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Μπιλίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη βγαίνουν στο «σφυρί» περίπου 50-60 ακίνητα, αν και οι περισσότεροι πλειστηριασμοί (περίπου οι τέσσερις στους πέντε) καταλήγουν… άγονοι, καθώς η κρίση έχει πλήξει, καθώς φαίνεται, και τους υπερθεματιστές, δηλαδή τα “κοράκια” που, κατά περίσταση ή εκ συστήματος, αγοράζουν “κοψοχρονιά” ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία.

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
Θετικά, αλλά διατηρώντας παράλληλα ορισμένες επιφυλάξεις, υποδέχτηκαν τη νέα ρύθμιση οι ενώσεις δανειοληπτών, καθώς, όπως δηλώνουν, κατά το παρελθόν ελήφθησαν ανάλογα μέτρα, τα οποία όμως στην πορεία καταστρατηγήθηκαν. “Σαν πρωτοβουλία, δεν μπορώ να μην τη χαρακτηρίσω θετική. Είμαι όμως συγκρατημένος, αφού μονάχα ο χρόνος θα δείξει αν εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ τραπεζών και πολιτείας”, σχολίασε στη “Μ” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών Βαγγέλης Κρητικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο αφορά χιλιάδες δανειολήπτες. “Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι πάρα πολλοί. Ενδεικτικά, αναφέρω πως το πρώτο εξάμηνο του έτους και μονάχα σε τέσσερα μεγάλα δικαστήρια της χώρας κατετέθησαν 47.000 περίπου αιτήσεις διαταγών πληρωμής”, τόνισε.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κύκλοι της τραπεζικής αγοράς τόνισαν στη “Μ” ότι το πάγωμα αποδεικνύει ότι οι τράπεζες βλέπουν με κατανόηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά, προσθέτοντας πάντως ότι ήδη ακολουθούν πιο ήπια τακτική απέναντι στους κακοπληρωτές, φροντίζοντας να εξαντλούν κάθε περιθώριο πριν τους… στριμώξουν στον τοίχο.
Εξάλλου οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να λύνουν το θέμα φιλικά και να διευκολύνουν τον δανειολήπτη, καθώς τα επισφαλή δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο “βραχνά” κάθε ιδρύματος. Το πρόβλημα των δανείων που δεν εξυπηρετούνται έχει διογκωθεί ελέω κρίσης. Τα δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, βάσει των εκτιμήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, φτάνουν ή και ξεπερνούν το 6%. Μάλιστα στελέχη τραπεζών, αλλά και η ίδια η ΤτΕ, δεν διστάζουν να ανεβάσουν τον πήχη των προβληματικών δανείων ακόμα και στο 9% -10% του συνόλου των χορηγήσεων το επόμενο διάστημα, ποσοστό που μεταφράζεται σε ποσό άνω των 20 δισ. ευρώ!
Οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά μέσα σε έξι μήνες έφτασαν στο 6,3%, από 5,3% τον Δεκέμβρη, τα δε καταναλωτικά που δεν έχουν πληρωθεί για πάνω από 3 μήνες έχουν εκτοξευτεί στο 9%, από 6,9% στα τέλη του προηγουμένου χρόνου.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τράπεζες κίνησαν διαδικασίες κατάσχεσης εις βάρος 22.000 δανειοληπτών για οφειλές σε καταναλωτικά και πιστωτικές, από 8.500 ανάλογες αιτήσεις, το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Το παρήγορο τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες είναι ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα χάρη στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του ευρώ παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 1%, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο δανεισμός και να επιταχυνθεί η έξοδος από την κρίση, επιτρέποντας στις τράπεζες να προσφέρουν φτηνά, συγκριτικά, δάνεια.
Παρόλα αυτά, η κρίση εξακολουθεί να κρατά το δανεισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό πιστοποιήθηκε από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο καταγράφηκε νέα επιβράδυνση του ρυθμού χορηγήσεων. Συγκεκριμένα, η συνολική χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων εμφάνισε αύξηση μόλις 6,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 (από 7,4% τον Ιούνιο του 2009 και 15,9% τον Δεκέμβριο του 2008). Για τα πρόσφατα ελληνικά δεδομένα, ο ρυθμός αυτός είναι υποτυπώδης, δεδομένου ότι η αύξηση των δανείων “έτρεξε” στην Ελλάδα με ρυθμό της τάξης του 20%, προτού η κρίση “χτυπήσει” την εγχώρια οικονομία.
Κάθε Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη βγαίνουν στο «σφυρί» περίπου 50-60 ακίνητα, αν και οι περισσότεροι πλειστηριασμοί καταλήγουν… άγονοι, καθώς η κρίση έχει πλήξει, καθώς φαίνεται, και τους υπερθεματιστές, δηλαδή τα “κοράκια” που, κατά περίσταση ή εκ συστήματος, αγοράζουν “κοψοχρονιά” ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία

Τι λέει ο νόμος
- Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής
- Υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε ειρηνοδικεία, με σφραγισμένες προσφορές
- Καθιέρωση περιόδου χάριτος που θα φτάνει τον ένα χρόνο
- Διαμόρφωση κλίμακας με βάση τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια
- Απαγόρευση πλειστηριασμού μοναδικής κατοικίας για χρέη έως 20.000 ευρώ

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ...