2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Γ. Παπανδρέου: «Ζητώ συνεργασία για να πάμε τη χώρα μπροστά»

Σε αντίθεση με τη NΔ και τον K. Kαραμανλή που επιδιώκουν την πόλωση για να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους και να κλείσουν την ψαλίδα, οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου αποφάσισαν να επενδύσουν στην εικόνα της ήρεμης και υπεύθυνης δύναμης που έρχεται να λύσει τα προβλήματα. H επιλογή αυτή εξηγείται και από έναν επιπλέον λόγο: Tο ΠAΣOK θέλει να εξορκίσει πιθανά κρούσματα αλαζονείας στο άμεσο μέλλον και να διαφοροποιηθεί από το μοντέλο διαχείρισης της εξουσίας που γνώρισαν τα τελευταία χρόνια οι πολίτες.

Aυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος του κόμματος απέφυγε χθες να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο πρωθυπουργός. Aπέφυγε να πει το όνομά του και να επαναλάβει σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Tο κέντρο βάρους της δήλωσής του ήταν η φράση «έχουμε το σχέδιο, τη βούληση και τη δύναμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά καθηλωμένη τη χώρα».


Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, δεν αναμετρόνται απλώς τα κόμματα. Aναμετρόνται δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές, αντιλήψεις και επιλογές. Mια νεοσυντηρητική επιλογή, πελατειακής και αδιαφανούς διαχείρισης της χώρας -που μας έφερε στη σημερινή κρίση- και από την άλλη, η προοδευτική λύση, η πρόταση του ΠAΣOK για μια άλλη πορεία της χώρας. Bασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου. H δική μας πρόταση για το μέλλον της Eλλάδας χτίζει ένα μεγάλο όραμα που μπορούμε να το κάνουμε πράξη όλοι μαζί.

Eχουμε τη γνώση, έχουμε την πολιτική βούληση. Ξέρουμε τα προβλήματα. Eχουμε προτείνει λύσεις. Λύσεις αξιόπιστες, που σέβονται το βιος και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Λύσεις εφικτές, αλλά και δίκαιες. Λύσεις που υπηρετούν τον πολίτη και όχι μικροκομματικά ή ισχυρά συμφέροντα των λίγων. Eχουμε σχέδιο. Σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την σημερινή κρίση, που σε τόσους τομείς μαστίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Eχουμε και τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη. Πάνω από όλα όμως, έχουμε βαθιά πίστη στις δυνάμεις του κάθε Eλληνα και της κάθε Eλληνίδας. O τόπος σήμερα έχει ανάγκη εθνικής ανάτασης.

Θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων εκείνων που θέλουν να δουν αυτή τη χώρα να προοδεύει, να προστατεύεται ο πλούτος της, να αναπτύσσεται, να πρωταγωνιστεί. Mαζί μπορούμε! Kαι μαζί θα πετύχουμε»!

«Απόδραση» Λιάπη με αιχμέςΟ πρώην υπουργός που ανήκει στην ομάδα των στελεχών της κυβέρνησης που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις που «πλήγωσαν» το Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

Για το λόγο αυτό έστειλε και σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία διευκρινίζει ότι βασική αιτία είναι ότι ηθικά δεν μπορεί να τιμήσει μία επιλογή με την οποία διαφώνησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή έχει διπλή σημασία. Αφενός πρόκειται για το πρώτο πρωτοκλασάτο στέλεχος που μετατρέπει την διαφωνία του με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σε αποχή από αυτές. Αδειάζει δηλαδή με τον πιο άμεσο τρόπο τον Κ.Καραμανλή, αρνούμενος να συνταχθεί μαζί του στην προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας.

Αφετέρου ωστόσο, αποτελεί και ένα «παράδειγμα» το οποίο οι υπόλοιποι που διαφώνησαν με τον Κ.Καραμανλή καλούνται τώρα ή να ακολουθήσουν, ή να απορρίψουν, την ώρα που ο κ.Λιάπης θέτει ηθικό θέμα για να δικαιολογήσει την επιλογή του.

Ολόκληρη η δήλωση Λιάπη

«Δεν μπορώ να συμπράξω με αποφάσεις με τις οποίες διαφωνώ ριζικά. Είναι θέμα πολιτικής συνέπειας. Και ασφαλώς προσωπικής αξιοπρέπειας. Αποφάσεις που, κατά την γνώμη μου, αποτελούν ιστορικό λάθος για την χώρα και ατόπημα για την παράταξη. Η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτεια. Η Ν.Δ. σε παρατεταμένη κρίση.

Δεν μπορώ να συμμετάσχω σ’αυτό τον παραλογισμό. Με τί επιχειρήματα θα ζητήσουμε και πάλι την ψήφο του λαού, όταν χθές εμφανιστήκαμε να ομολογούμε ότι αποτύχαμε τα χρόνια που κυβερνάμε; Με τι ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε από τους δικούς μας ψηφοφόρους να δώσουν την μάχη, όταν δεν τιμήσαμε την εμπιστοσύνη τους, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια της 4ετίας;

Για λόγους λοιπόν ηθικής και πολιτικής τάξεως δεν μπορώ να συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν έγκαιρα, προ μηνός, με επιστολή μου στον Πρόεδρο του κόμματος είχα επισημάνει τους κινδύνους των πρόωρων εκλογών, για τον τόπο και το κόμμα. Αλλά κυρίως για τον ίδιο προσωπικά. Τότε είχε συμφωνήσει. Τώρα όμως κάποιοι με πολλαπλές διασυνδέσεις και προφανείς ιδιοτελείς λόγους, τον μετέπεισαν.

Παραμένω μάχιμος πολιτικός στην παράταξή μου. Και πιστός στις αυθεντικές παρακαταθήκες του ιδρυτή της! Είμαι δίπλα στους αγνούς αγωνιστές της Ν.Δ. και συμμετέχω στην σημερινή μεγάλη τους θλίψη και απογοήτευση.

Και είμαι βαθύτατα συγκινημένος για την πάνδημη στήριξή τους τις τελευταίες μέρες, στις απόψεις μου.

Χρειάζεται υπομονή και κουράγιο στα δύσκολα χρόνια, που έρχονται?».


Στο 6,4% η «ψαλίδα» Διευρύνει το προβάδισμά του, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ

Διαφορά 6,4% υπέρ του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την την εφημερίδα Το Ποντίκι, που δημοσιεύεται την επομένη της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών.

Την εικόνα που αποτυπώνει η δημοσκόπηση, η διενέργεια της οποίας ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου, συνθέτει η μεγάλη απογοήτευση των πολιτών από την κυβέρνηση, η έλλειψη αυτοδυναμίας για το ΠΑΣΟΚ, η επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη για την είσοδο των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλη και τα παραπλήσια ποσοστά για ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 31,5%, έναντι 25,1% της ΝΔ. Ακόμη και με αναγωγή στα έγκυρα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 40,2% ή 147 έδρες, δηλαδή δεν έχει αυτοδυναμία. Το ποσοστό της ΝΔ, με αναγωγή στα έγκυρα, κυμαίνεται στο 32% ή 86 έδρες.

Ακόμη, το ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει 6,7% (με την αναγωγή 8,6% ή 23 έδρες), ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 6,3% (8,1% ή 22 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9% (4,9% ή 13 έδρες) και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,8% (3,5% ή 9 έδρες).

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 84,9%, ενώ της ΝΔ 63,8%. Στην παράσταση νίκης, το 68,4% των πολιτών βλέπουν νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, «μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπανδρέου» από «μια κυβέρνηση της ΝΔ με τον κ. Καραμανλή» έχει προβάδισμα 68,4% ως προς την προτίμηση κόμματος για τη διακυβέρνηση της χώρας. Στο, δε, κρίσιμο θέμα της διαχείρισης της οικονομίας το ΠΑΣΟΚ με τον Γ.Παπανδρέου προηγείται με 32,5% έναντι 29,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κυβερνήσεις συνεργασίας προτιμά η πλειοψηφία των πολιτών (53,1%), ενώ αυτοδύναμες κυβερνήσεις το 42,2%.

Πανηγύρια από τωρα στο ΠΑΣΟΚ

Τόσο κόσμο στα πολιτικά τους γραφεία είχαν να δουν οι βουλευτές και οι πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ από το 1981.

Μια βόλτα στην Ακαδημίας, στη Μητροπόλεως, στη Βουλής και στα σημεία του κέντρου όπου έχουν τα γραφεία τους πολλοί βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι η απόδειξη της ρήσης που λέει: «O λύκος κι αν εγέρασε κι έχασε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε, ούτε την κεφαλή του».

Οι ψηφοφόροι από χθες το βράδυ έχουν σχηματίσει ουρές που φτάνουν μέχρι και έξω από την είσοδο του κάθε γραφείου, περιμένοντας στωικά να μιλήσουν με το βουλευτή τους. Άρχισαν από τώρα να ονειρεύονται… θεσούλες! Αγανάκτησαν μέχρι και οι συνεργάτες και οι συνεργάτιδες των βουλευτών, που δεν μπορούν πιστέψουν αυτό που γίνεται!


Το χρονικό της προσφυγής στις κάλπες

Ηδη από τις 8 Ιανουαρίου, την επομένη δηλαδή του κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής διατηρούσε σε όλους τους σχεδιασμούς του ανοικτό το ενδεχόμενο μιας αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες. Το σενάριο των «δίδυμων εκλογών» -εθνικών και ευρωεκλογών- συζητήθηκε στον στενό πυρήνα του Μαξίμου, όπως και η εκδοχή να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές τον Μάιο και να υπάρξουν επαναληπτικές, εφόσον απαιτείτο, μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, τα ανοικτά μέτωπα της σκανδαλολογίας αλλά και οι δυσμενείς δημοσκοπήσεις «πάγωσαν» τα πρωθυπουργικά σχέδια, τα οποία αναβίωσαν, για λίγες ώρες, το βράδυ των ευρωεκλογών όταν ο Κ. Καραμανλής σκέφτηκε να προχωρήσει άμεσα σε εθνικές εκλογές.

Οι λόγοι που οδηγούσαν τον πρωθυπουργό στην «εκλογική λογική» ήταν η οικονομία, ο αριθμός και κυρίως η «δραστηριότητα» των 150 βουλευτών του, η βεβαιότητα ότι η «κρατική μηχανή» θα αποδεικνύονταν κατώτερη των περιστάσεων, όπως φάνηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και οι εκτιμήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εμπεδώσει δυναμική αυτοδυναμίας. Με δεδομένη την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να εκβιάσει εκλογές, με αφορμή την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός εκλήθη να επιλέξει μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2010, όταν θα ολοκληρώνονταν οι άκαρπες ψηφοφορίες στη Βουλή, και μιας ημερομηνίας που θα ήταν επιλογής του. Το «πάγωμα» του ανασχηματισμού που ζητούσε μετ’ επιτάσεως η κομματική βάση μετά τις ευρωεκλογές αποτέλεσε το πρώτο δείγμα για τις εκλογικές προθέσεις του πρωθυπουργού. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τους Γιώργο Σουφλιά και Γιάννη Λούλη, οι οποίοι και του μετέφεραν την εκτίμηση ότι τίποτε καλό δεν είχε να περιμένει από την παράταση του βίου της κυβέρνησης. Ο κ. Σουφλιάς είχε, μαζί με τον Γιάννη Παπαθανασίου, ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών αδιεξόδων ενώ ο Γιάννης Λούλης ανέλυε τα εκλογικά δεδομένα, εκτιμώντας ότι το σενάριο των «άμεσων εκλογών» δεν θα οδηγούσε σε αυτοδυναμία.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε καταλήξει στην απόφασή του εδώ και αρκετές εβδομάδες, έχοντας πραγματοποιήσει κύκλο επαφών και με τους Προκόπη Παυλόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Δημήτρη Σιούφα. Διόλου τυχαίο είναι που αυτά τα στελέχη απέφυγαν οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο το τελευταίο διάστημα. Μόνον σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους είτε υπερασπίζονταν την επιλογή των εκλογών είτε την αποδέχονταν ως «αναγκαίο κακό», όπως για παράδειγμα οι κ. Παυλόπουλος και Σιούφας, που εμφανίζονταν αρχικώς επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο εκλογών. Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δεν διέψευδε τα εκλογικά σενάρια. Ο εκπρόσωπος διέψευδε, κατ’ ιδίαν μόνον, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού χωρίς να είναι εξίσου απόλυτος στο ερώτημα περί εκλογών.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική καθυστέρησε, προσωρινά μόνον, τους σχεδιασμούς για πρόωρες κάλπες και δημιούργησε το «κενό πρωτοβουλιών» εντός του οποίου αναπτύχθηκε το κίνημα αντίδρασης των γαλάζιων στελεχών. Οι Δημ. Αβραμόπουλος, Αντ. Σαμαράς, Κ. Μαρκόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης και πλήθος βουλευτών άρχισαν να τοποθετούνται δημοσίως, ελπίζοντας ότι μπορεί να μεταβληθεί η απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ εναντίον των εκλογών τοποθετούνταν, κατ’ ιδίαν, και οι Κ. Χατζηδάκης, Α. Σπηλιωτόπουλος.

Διάγγελμα - απολογία Καραμανλή


Προσωπική απόφαση του Κώστα Καραμανλή την οποία είχε αρχίσει να σχεδιάζει από την επομένη των ευρωεκλογών είναι η προκήρυξη των εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει μέσω του περιβάλλοντός του ότι «το χθεσινό διάγγελμα ήταν η αρχή μιας σειράς εκπλήξεων που επιφυλάσσει κυρίως για το κόμμα του αλλά και για το πολιτικό σύστημα τις προσεχείς ημέρες». Η απόφαση έχει προκαλέσει πάντως παγωμάρα στη Ν.Δ. μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ πάνω από 6% ποσοστιαίες μονάδες. Πολλά γαλάζια στελέχη αλλά και υπουργοί συνέχισαν- και μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού- να μιλούν για «πολιτική αυτοκτονία». Κορυφαία στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάποια από τα σχέδια Καραμανλή προεξοφλούν ότι η πρώτη κίνηση είναι να βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων «όσοι ενεπλάκησαν με το έναν ή τον άλλον τρόπο σε σκάνδαλα και αμαύρωσαν την εικόνα της κυβέρνησης και του κόμματος με τα γνωστά αποτέλεσμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι δεν θα διστάσει μέσα στην προεκλογική περίοδο να καταγγείλει και να συγκρουστεί με πρόσωπα και συμφέροντα από την παράταξή του, τα οποία τραυμάτισαν και εμπόδισαν την κυβέρνησή του να έχει μια καλή πορεία. Ο Πρωθυπουργός μόλις είδε τα δραματικά για το κόμμα του αποτελέσματα της ευρωκάλπης κατάλαβεόπως βεβαιώνουν οι συνομιλητές του- ότι αυτό το κλίμα δεν αντιστρέφεται με πολιτικές πρωτοβουλίες και εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου, όπως τον συμβούλευαν οι υπουργοί του. Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης- ένας από τους λίγους που ήθελαν εκλογές τώρα - είχε πει στα «ΝΕΑ» στις αρχές Μάιου (όταν αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη Βουλή) ότι «αυτή η Βουλή δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά. Να το θυμηθείτε, όταν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ο Καραμανλής θα προκηρύξει εκλογές». Ο κορυφαίος υπουργός όπως απεδείχθη, είχε από τότε διαβάσει ακριβώς τις προθέσεις του. Στην πορεία, με την άποψη του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές συντάχθηκε πλήρως ο Γιώργος Σουφλιάς και του προσέθεσε επιχειρήματα. Δεν είναι όμως εκείνος- όπως λένε με έμφαση οι συνεργάτες του- ο οποίος υπαγόρευσε τις κινήσεις Καραμανλή. Ο Κ. Καραμανλής σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είχε καταλήξει από τον Ιούνιο και στην ακριβή ημερομηνία που θα γίνουν εκλογές για τρεις βασικούς λόγους: Ο ΠΡΩΤΟΣ ήταν ότι η κυβέρνηση ήταν αδύνατο να αντέξει τους μεγάλους κλυδωνισμούς που επρόκειτο να υποστεί η Οικονομία του Φθινόπωρο. Και γνώριζε καλά ότι δεν είχε πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει σκληρά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων. Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ λόγος ήταν η κοινοβουλευτική του ομάδα, η οποία είχε εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα. Τουλάχιστον 15 βουλευτές ήταν οργισμένοι με την ηγετική ομάδα και ο Καραμανλής ήταν βέβαιος πως εάν άνοιγε ξανά η Βουλή θα ήταν αντιμέτωπος με μικρούς και μεγάλους εκβιασμούς δυσαρεστημένων βουλευτών. Ο ΤΡΙΤΟΣ λόγος ήταν ο φόβος για τα απρόοπτα γεγονότα και κυρίως τα σκάνδαλα που σημάδεψαν την κυβέρνηση και δρομολόγησαν κυρίως τη δεύτερη τετραετία την πολύ κακή της πορεία. «Η ηττοπάθεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» ΣΤΗ Ν.Δ. επικρατεί μεγάλη αναταραχή. Οι περισσότεροι υπουργοί, το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομαδας και όλα τα κομματικά στελέχη που βρίσκονται σε θέσεις- κλειδιά του κρατικού μηχανισμού συνεχίζουν στο παρασκήνιο να επικρίνουν με δριμύτητα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή του να προκηρύξει εκλογές. Τα όσα είπε στο διάγγελμα του περί εθνικού συμφέροντος που επιτάσσει πρόωρες εκλογές δεν έπεισαν τα στελέχη ενώ στην κομματική βάση «η ηττοπάθεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», όπως διαμηνύουν στη Ρηγίλλης οι βουλευτές που βρίσκονται ήδη στις περιφέρειές τους. Ήδη στη Ρηγίλλης και στο Μαξίμου μελετούν τα σενάρια για την επόμενη μέρα της ήττας την οποία όλοι θεωρούν αναπόφευκτη. Το καλό σενάριο για τη Ν.Δ. είναι το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με τον δύσκολο νόμο Σκανδαλίδη να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. «Αυτό θα δώσει δύναμη σε όλους μας και θα κινητοποιήσει τους οπαδούς μας να συσπειρωθούν για τη δεύτερη και καθοριστική εκλογή που θα γίνει με τον νόμο Παυλόπουλου», λέει ένας από τους λίγους αισιόδοξους υπουργούς και τονίζει: «Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μέσα στους προσεχείς δυο μήνες. Μπορεί να αλλάξουν πολλά εάν κινηθούμε με στρατηγική και είμαστε τυχεροί». Αυτήν την αισιοδοξία πάντως δεν τη συμμερίζονται τα περισσότερα γαλάζια στελέχη τα οποία θεωρούν ότι με τη δυναμική που έχει το ΠΑΣΟΚ και την κακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να κερδίσει την αυτοδυναμία ακόμη και με τον νόμο Σκανδαλίδη. «Η κοινωνία συνήθως προσπερνάει τους σχεδιασμούς των κομμάτων. Είναι πιθανό οι πολίτες θα δώσουν τη λύση από τις πρώτες εκλογές προκειμένου να μην ταλαιπωρείται η χώρα με συνεχείς κάλπες», λέει κομματικό στέλεχος που θεωρεί ότι το παιχνίδι για τη Ν.Δ. έτσι και αλλιώς είναι χαμένο. ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑΤΙ... ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑΤΙ... ● ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ «ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου» και «νωπή λαϊκή εντολή», καθώς έρχονται «δύο δύσκολα χρόνια» στην οικονομία. ● Η ΧΩΡΑ «δεν αντέχει, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μια προεκλογική περίοδο μέχρι τον Φεβρουάριο», δεν μπορεί «να σύρεται επί έξι μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής για την οικονομία προεκλογικής ατμόσφαιρας». ● ΜΠΡΟΣΤΑ στη «συμπεριφορά ακραίας ανευθυνότητας» του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εκλογές είναι «πράξη πολιτικής ευθύνης».

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο Κώστας Καραμανλής

Την πολιτική πλατφόρμα της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου αναμένεται να δώσει στα κυβερνητικά στελέχη του ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Πέμπτης. Εν συνεχεία, ο Κ.Καραμανλής θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ζητήσει διάλυση της Βουλής.

Κατά το τηλεοπτικό «διάγγελμά» του το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και περιέγραψε το διακύβευμα των εκλογών αυτών, θέτοντας στο επίκεντρο την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός δεν όρισε ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όμως όπως όλα δείχνουν οι κάλπες θα στηθούν στις 4 Οκτωβρίου.

Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις αποφάσεις του και θα μεταβεί στις 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο για να του ζητήσει διάλυση της Βουλής.

Η Βουλή θα κλείσει αύριο, Παρασκευή και τη Δευτέρα θα θυροκολληθει στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε η εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου να είναι απολύτως σύννομη, αφού το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές εντός 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής.

Στις 11:00 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και θα επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και στο «διάγγελμα», με στόχο τη συσπείρωση της βάσης και τη συστράτευση όλων των στελεχών, πολλά από τα οποία τις προηγούμενες ημέρες προσπαθούσαν με πάθος να αποσοβήσουν τις εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, το κλίμα στις τάξεις της ΝΔ είναι ηττοπαθές, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για «αυτοχειριασμό», ενώ ο συμβολισμός της 4ης Οκτωβρίου -ημερομηνία ίδρυσης της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή- προκάλεσε ποικίλους συνειρμούς στις τάξεις του κόμματος.

Έτσι, από σήμερα ξεκινά -ουσιαστικά- η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και ο Κώστας Καραμανλής θα έχει την πρώτη ευκαιρία να εξηγήσει περαιτέρω τις αποφάσεις του, καθώς και να ξεδιπλώσει τα επιχειρήματα της ΝΔ, κατά την ομιλία του στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων το Σάββατο στη ΔΕΘ.

Την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη ο Κ.Καραμανλής θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ζητήματα όπως η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ -εάν σε αυτά θα περιλαμβάνονται πρόσωπα που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη-, το ενδεχόμενο συνεργασιών, ενώ αναμένεται να ερωτηθεί για την επομένη των εκλογών στη ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι ο Κώστας Καραμανλής θα ηγείται του κόμματος, ακόμη κι αν η ΝΔ χάσει τις εκλογές του Οκτωβρίου.