2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Η ανανέωση στόχος του ΠΑΣΟΚ στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων του


Θέμα χρόνου αποτελεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, καθώς αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί πριν από την άνοδο του Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ιπποκράτους και η επιτροπή υπό τον Γιάννη Ραγκούση επεξεργάζεται ήδη προτάσεις, προκειμένου να καταρτίσει τα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», εκτιμάται ότι σε αυτές τις εκλογές η ανανέωση στη στελέχωση των ψηφοδελτίων θα ξεπεράσει το 55% που σημαίνει ότι ένας στους δύο υποψήφιους θα είναι νέος.

Αγνωστο παραμένει εάν θα είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ οι Γιάννος Παπαντωνίου, Χρήστος Πάχτας, Γιάννης Ανθόπουλος και Χρίστος Βερελής.

Δεν θα είναι υποψήφιοι ο Μιχάλης Νεονάκης και ο Κίμωνας Κουλούρης.

Υποψήφιοι με σταυρό προτίμησης θα είναι ο Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος φαίνεται να είναι υποψήφιος στην περιφέρεια Α Αθήνας. Στην ίδια περιφέρεια έλαβε διαβεβαιώση ότι θα είναι υποψήφιος και ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος.

Η Λούκα Κατσέλη θα είναι υποψήφια στη Β' Αθήνας, στην οποία τελικά δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός θα παραμένει και ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος παρά το ότι βολιδοσκοπήθηκε από το ΠΑΣΟΚ για να είναι υποψήφιος στη Β Πειραιά απάντησε αρνητικά.

Αδιευκρίνιστο προς το παρόν παραμένει και το θέμα της επανένταξης του Κώστα Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πιθανός επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δεν έχει επισήμως μέχρι τώρα την παραμικρή νύξη για το θέμα αυτό.

«Δεν παραιτούμαι σε περίπτωση ήττας. Ναι σε debate με Παπανδρέου»Δεν παραιτούμε σε περίπτωση ήττας, όλοι οι υποψήφιοι θα κριθούν με δεδομένο την προσωπική πορεία και στάση τους, η οικονομία πρέπει να περάσει από το δύσκολο δρόμο της εξυγίανσης, ναι σε debate με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το μοτίβο των απαντήσεν του πρωθυπουργού στην καθιερωμένη συνέντευξη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
«Δεν παραιτούμαι» υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ απαντώντας στα σενάρια διαδοχής στη ΝΔ σε περίπτωση εκλογικής ήττας, ενώ απέκλεισε το ενδεχομενο συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. ή το ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση πρέπει να έχει καθαρή στόχευση καθαρό πολιτικό λόγο και να αποφασίσει τον ανηφορικό δρόμο. Πιστεύω σε ισχυρές πλειοψηφίες, τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών. Δεν πιστεύω –πρόσθεσε- ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες περιστάσεις.

Ερωτηθείς εξάλλου, για το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ βουλευτών – στελεχών που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις σκανδάλων, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Τα κριτήρια είναι δεδομένα. Απεικονίζουν τη συνολική συμπεριφορά του κάθε στελέχους. Περιμένετε λίγες ημέρες». Ειδικά για το θέμα του Βατοπεδίου, επανέλαβε ότι έκανε λάθος υποτιμώντας το θέμα.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη φορτισμένη δήλωση του κ. Μιχάλη Λιάπη με την οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέλθει στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Καραμανλής αρκέστηκε να πει ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές.

Παραβίαση του Συντάγματος καταγγέλλει ο Γ. Καρατζαφέρης

Για παραβίαση του Συντάγματος κατηγόρησε χθες τον πρωθυπουργό ο Γ. Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι με το διάγγελμά του την Τετάρτη το βράδυ ο κ. Καραμανλής υπέβαλε την παραίτησή του και συνεπώς θα έπρεπε να κινηθούν οι διαδικασίες διερευνητικών εντολών προτού η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Καραμανλής παραιτήθη δημοσίως... Ο κ. πρωθυπουργός δεν ζήτησε εκλογές, δεν προσδιόρισε εκλογές και μίλησε για νωπή εντολή. Νωπή εντολή μπορεί να δώσει και η Βουλή» ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας ότι «τίθεται θέμα εφαρμογής του Συντάγματος» και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «κανείς δεν θα θελήσει, εμμέσως ή αμέσως, να μην υπακούσει στις επιταγές του».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πρέπει να γίνει εφαρμογή του άρθρου 38, σε συνδυασμό με το 37, δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε διερευνητικές εντολές. «Αυτό -τόνισε- το ζήτησα δημόσια και πιστεύω ότι τουλάχιστον αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το λάβει υπ’ όψιν του». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σχολίασε τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού ως εξής: «Μέχρι τώρα είχαμε κυβέρνηση για κλάματα. Ελπίζω να μην έχουμε κυβέρνηση για γέλια». Στο μεταξύ, όταν ερωτήθηκε αν μελετά βιογραφικά στελεχών της ΝΔ, δήλωσε πως μελετά βιογραφικά στελεχών κι άλλων κομμάτων.

Γ. Παπανδρέου: Στις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας


«Στις εκλογές αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας και όχι η μοίρα του Καραμανλή ή του Παπανδρέου», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και καλεί τον Κ. Καραμανλή «σε μια αναβαθμισμένη διαδικασία τηλεοπτικού προεκλογικού διαλόγου».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου υπόσχεται ότι σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ θα σχηματίσει ολιγομελή κυβέρνηση, στην οποία θα υπάρχει χώρος και για εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

«Το υπουργικό συμβούλιο που θα σχηματίσω θα έχει σημαντικά μειωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών. Η κυβέρνηση πρέπει η ίδια να δώσει το παράδειγμα της εγκράτειας, της καταπολέμησης της σπατάλης, του νοικοκυρέματος. Να είστε, επίσης, βέβαιος πως μοναδικό μου κριτήριο για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι η αξιοκρατία, το ήθος, η γνώση, το κύρος και η αποτελεσματικότητα των προσώπων που θα τη στελεχώσουν. Το ΠΑΣΟΚ έχει πληθώρα στελεχών με τα χαρακτηριστικά αυτά. Αλλά υπάρχουν και πολλοί άξιοι Ελληνες εκτός ΠΑΣΟΚ και κομμάτων τους οποίους θα καλέσω να συμβάλουν από θέσεις ευθύνης σε μια εθνική προσπάθεια υπεράνω κομματικών διαχωρισμών», σημειώνει.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου αφού κατηγορεί τον κ. Καραμανλή για συγκάλυψη των φαινομένων διαφθοράς στην κυβέρνηση και το στενό του περιβάλλον, υπογραμμίζει ότι ο ίδιος θα είναι άτεγκτος απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διαψεύσει τις ελπίδες των πολιτών, να αμαυρώσει τη δημοκρατική παράταξη. Και θα το αποδείξω από την πρώτη στιγμή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθούν όλες οι δυσώδεις υποθέσεις που πλήγωσαν τους Ελληνες, όποιους και να αφορούν», τονίζει και προσθέτει: «Τα εξωθεσμικά κέντρα έχουν όση εξουσία είναι διατεθειμένος κανείς να τους παραχωρήσει. Δεν χρωστάω σε κανέναν, εγώ λογοδοτώ μόνον στους πολίτες».

Ερωτηθείς για το κλίμα που αναμένει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα καλέσει τον Κ. Καραμανλή σε μια αναβαθμισμένη και πιο ουσιαστική διαδικασία προεκλογικού τηλεοπτικού διαλόγου, «έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να σχηματίσουν πληρέστερη αντίληψη για το τι πρεσβεύει ο καθένας μας πριν λάβουν την κρίσιμη απόφαση για την ψήφο τους». «Οι πολίτες συγκρίνουν και θα μας κρίνουν. Θα κρίνουν τη διαδρομή του καθενός μας, το όραμα που πρεσβεύουμε, την αξιοπιστία μας, τη συνέπεια λόγων και πράξεων», επισημαίνει χαρακτηριστικά

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την πεποίθηση ότι τελικά οι πολίτες θα προτιμήσουν και θα αποφασίσουν μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει συναινέσεις και συνεργασίες με ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, «γιατί το απαιτεί το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας, γιατί το απαιτούν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτουμε».

Τέλος, στην ερώτηση αν θα είναι ξανά υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά:

«Ο Κώστας Σημίτης τίμησε τη χώρα ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - και φυσικά προσφέρει και σήμερα ως πολιτική προσωπικότητα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι όποιες αποφάσεις πάρει και πάρουμε συλλογικά θα τιμούν αυτήν την προσφορά».

Πηγή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Με ποια ποσοστά το ΠΑΣΟΚ κερδίζει αυτοδυναμία

Mε ποσοστό ακόμη και της τάξεως του 39,2% μπορεί το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει πλειοψηφία των 151 εδρών και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με το πλέον οριακό σενάριο ανάλυσης του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ενώ όλα δείχνουν πως το 41,5% θα είναι αυτό που θα εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Συγκεκριμένα το 39,2% θεωρείται το «κατώφλι» της αυτοδυναμίας καθώς προαπαιτείται όχι μόνο να μπουν μόνο τέσσερα κόμματα στην επόμενη Bουλή (ΠAΣOK, N.Δ., KKE και ΛA.O.Σ.), αλλά και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα εξασφαλίσουν το όριο του 3% να μην είναι μικρότερο από 7,8%.

Mε σενάριο πεντακομματικής Bουλής (στην περίπτωση δηλαδή που ξεπεράσει το όριο του 3% και ο ΣY.PIZ.A.), το κατώτατο όριο -για αυτοδυναμία 151 εδρών- αυξάνεται στο 40,4% και υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Bουλή να κινείται στα επίπεδα του 5%.

Σε περίπτωση, τέλος που στην επόμενη Bουλή μπουν έξι κόμματα, δηλαδή ξεπεράσουν το όριο του 3% και οι Oικολόγοι Πράσινοι το όριο της αυτοδυναμίας πηγαίνει στο 41,5% και με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσοστό των υπολοίπων πολύ μικρών κομμάτων θα είναι της τάξεως του 2,5%, όπως παραδοσιακά συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα σενάρια
Tι γίνεται όμως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας; Aν αποκλείσουμε το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, που το έχουν άλλωστε απορρίψει τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο K. Kαραμανλής, μόνο το πρώτο κόμμα που παίρνει το μπόνους των 40 εδρών μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συμμετοχή ενός άλλου μικρότερου.

Στο ΠAΣOK, δηλαδή, αν είναι (όπως αναμένεται) πρώτο κόμμα αρκεί να τα «βρει» με τον ΣY.PIZ.A. ή και μόνο με τους Oικολόγους Πράσινους, αν φυσικά εκπροσωπηθούν αυτοί στην επόμενη Bουλή. Aντίθετα το δεύτερο κόμμα -πιθανότατα η N.Δ.- για να σχηματίσει κυβέρνηση δεν αρκεί να συμφωνήσει μόνο με το ΛA.O.Σ., αλλά και με όλα τα κόμματα που θα μπουν στη Bουλή, δηλαδή και με το KKE και με τον ΛA.O.Σ. και με τον ΣY.PIZ.A. και με τους Oικολόγους.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Tυπικά, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δηλαδή τουλάχιστον 151.

Aν, όμως, κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία την πρώτη διερευνητική εντολή προκειμένου να διακριβώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Aυτός απευθύνεται σε έναν, περισσότερους ή όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που πέτυχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και διερευνά τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Eχει, όμως, το δικαίωμα να «καταθέσει» ακόμη και αμέσως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή και να μην διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασιών.

Aν «κρατήσει» τη διερευνητική εντολή οι σχετικές διαβουλεύσεις μπορεί να διαρκέσουν μόνο τρεις ημέρες και σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οφείλει εντός του τριημέρου (ή στη λήξη του) να «καταθέσει» την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Eάν και αυτή δεν τελεσφορήσει δίνει διερευνητική εντολή και στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Σε όλες τις διερευνητικές εντολές δίνεται το περιθώριο των τριών ημερών να διακριβώσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Ξανά στις κάλπες
Ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, σύμφωνα με το Σύνταγμα

Eάν αποτύχουν και οι τρεις διερευνητικές ο κ. K. Παπούλιας, σύμφωνα πάντα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, θα πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και αν επιβεβαιώσει την αδυναμία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές.

Kατά πρώτο λόγο ο Πρόεδρος πρέπει να επιδιώξει τον σχηματισμό εκλογικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της Bουλής. Aν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής εκλογικής κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου, για να διενεργήσει εκλογές μέσα σε τριάντα ημέρες και διαλύει με Διάταγμά του τη Bουλή.

ΠΑΣΟΚ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 4Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΠΑΣΟΚ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 4Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009ΠΑΣΟΚ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 4Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

ΠΑΣΟΚ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ

ΠΑΣΟΚ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 4Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΠΑΣΟΚ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 4Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μπροστά το ΠαΣοΚ με 6,7 μονάδες


ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ του ΠαΣοΚ κατά 6,7 μονάδες έναντι της ΝΔ καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», η οποία διενεργήθηκε μετά την προκήρυξη των εκλογών. Συγκεκριμένα το ΠαΣοΚ συγκεντρώνει ποσοστό 30,8% των ψηφοφόρων, ενώ η ΝΔ 24,1%. Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», το ΠαΣοΚ διατηρεί εντυπωσιακή διαφοράκαθώς προηγείται με 69,5% και η ΝΔ έπεται με μόλις 10,9%. Στο ερώτημα απέφυγενα απαντήσει το 19,6%. Η έρευνα φανερώνει ένα ρεύμα αλλαγής το οποίο διαπερνάτο εκλογικό σώμα και εμπεριέχει τα στοιχεία που μπορούν να φέρουν την αυτοδυναμία στο ΠαΣοΚ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το μέγεθος της αδιευκρίνιστης ψήφου, η οποία φθάνει το ασυνήθιστο ποσοστό του 26,1%- μια δεξαμενή ψηφοφόρων οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να διευκρινίσουν την κομματική τους ταυτότητα. Τα υπόλοιπα κόμματα κατατάσσονται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ως εξής: Το ΚΚΕ λαμβάνει 7,1%, ο ΛΑΟΣ 4,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3% εισέρχεται οριακά στη Βουλή, ενώ οι Οικολόγοι- Πράσινοι με 2,4% μένουν εκτός του Κοινοβουλίου.

Παρά την απόσταση που χωρίζει το δημοσκοπικό 30,8% από την επιθυμητή αυτοδυναμία, το ΠαΣοΚ φαίνεται ότι εισέρχεται αυτή τη φορά στον προεκλογικό στίβο με πλεονεκτήματα τα οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να το οδηγήσουν στον στόχο του. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα εμπιστεύεστε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση» το 32,6% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται το ΠαΣοΚ και το 23% τη ΝΔ. Κανένα κόμμα, απαντά το 27,6%. Το ΠαΣοΚ φαίνεται να έχει θέσει τις βάσεις μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες καθώς προηγείται στις τρεις μεγάλες προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός (νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους, πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής, βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές) με ποσοστά που κατά μέσον όρο προσεγγίζουν τη γενική διαφορά του με τη ΝΔ.

Η πλειοψηφία των πολιτών πάντως γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει από την επόμενη κυβέρνηση: Να υιοθετήσει μια πιο φιλολαϊκή οικονομική πολιτική (55,1%), μολονότι το 41,1% δηλώνει έτοιμο να συμβιβαστεί με την εφαρμογή ενός σχεδίου ανασυγκρό τησης σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ. Το 32,9% θεωρεί περισσότερο υπεύθυνη τη ΝΔ για την κακή κατάσταση της οικονομίας έναντι του 21,3% που ρίχνει την ευθύνη στο ΠαΣοΚ. Για τους περισσότερους πολίτες, όμως, (ποσοστό 42,4%) ευθύνονται εξίσου και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Παράλληλα, το 72,6% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να συμφωνεί με τη διαπίστωση του κ. Κ. Καραμανλή ότι απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις και όχι εύκολες λύσεις και υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Με την άποψη αυτή διαφωνεί το 24,8%.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα που θα προέλθει από την κάλπη της 4ης Οκτωβρίου, το 54,2% δηλώνει σαφώς την προτίμησή του σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Καταγράφεται ωστόσο ένα ποσοστό 43% το οποίο δεν απορρίπτει και μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ενδεικτική των διεργασιών που συντελούνται στην κοινωνία είναι η απάντηση των πολιτών στο ερώτημα «τι είδους κυβέρνηση επιθυμούν σε περίπτωση κατά την οποία δεν προκύψει αυτοδυναμία από την εκλογική αναμέτρηση».

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από 5,7 έως 6,7 μονάδες δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις


Από 5,7 έως 6,7 μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ σε πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα Το Βήμα, η «αδιευκρίνιστη ψήφος» φτάνει το ποσοστό του 26,1%.

To Βήμα της Κυριακής δίνει με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται 6,7 μονάδες έναντι της ΝΔ.

Η δημοσκόπηση του Βήματος, δίνει ποσοστό 30,8% στο ΠΑΣΟΚ, έναντι 24,1% στη ΝΔ. Μεγάλο είναι το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» που φτάνει το 26,1% και φαίνεται πως τελικά αυτή είναι που θα κρίνει εάν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή όχι.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 7,1%, 4,3% συγκεντρώνει ο ΛΑ.ΟΣ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο όριο για είσοδο στη Βουλή με ποσοστό 3%. Οικολόγους-Πράσινους εκτός Κοινοβουλίου δείχνει η δημοσκόπηση, με ποσοστό 2,4%.

Η παράσταση νίκης για το ΠΑΣΟΚ φτάνει το 69,5%. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54,2%) τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ το 43% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Θετικά κρίνεται η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες (64,7%).

Το 32,6% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ζητήματα της οικονομίας, το 23% θεωρούν πιο κατάλληλη τη ΝΔ, ενώ ένα 27,6% θεωρούν ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (72,6%) θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για την οικονομία.

Προβάδισμα 5,7 μονάδων στο ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύεται στο Παρόν, 6 μονάδες δείχνει η MRB για λογαριασμό της Real News. Στις 6,3 μονάδες το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, στις 6,5 μονάδες η διαφορά σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος.

«Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Εσωτερικής κατανάλωσης η συνέντευξη Καραμανλή, σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ


«Αμετανόητο» για την πολιτική του, η οποία έφερε την χώρα σε κρίση, και «αναξιόπιστο» για το μέλλον της χώρας, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Κ.Καραμανλή στη ΔΕΘ.

«Οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο για να δώσουν τρίτη ευκαιρία στον κ. Καραμανλή» πρόσθεσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου και σημείωσε ότι για τον κ. Καραμανλή «πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι, οι πολίτες που δεν καταλαβαίνουν όσα ο ίδιος, ή οι κοινωνικοί εταίροι ή τα κόμματα, που δεν τον αφήνουν να κυβερνήσει και ποτέ ο ίδιος».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον είπε ότι ο κ. Καραμανλής έδειξε έλλειψη κοινής λογικής και «απευθυνόταν στο εσωτερικό του κόμματός του, προσπαθώντας να διασφαλίσει τη θέση του μετά τις εκλογές». «Αυτό, όμως, δεν ενδιαφέρει τους Έλληνες πολίτες» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Οι πολίτες, ζητούν μια κυβέρνηση με όραμα και σχέδιο, μια κυβέρνηση που θα στηρίζει το κοινωνικό κράτος και τους πολίτες, θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα δώσει στην Ελλάδα ισχυρή φωνή στο εξωτερικό» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι «αυτή θα είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».

«Ο κ. Καραμανλής, ήταν κατώτερος των προσδοκιών των απελπισμένων βουλευτών του και της απογοητευμένης συρρικνωμένης βάσης του κόμματος του. Με αναμασήματα ετών, στις ψευδαισθήσεις και ύβρεις, προσπάθησε να πείσει ότι διατηρεί την υπεροχή. Η, εν γένει, παρουσία του ήταν πολιτικά οικτρή« σχολίασε από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ, προσθέτοντας: «Σε προσωπικό τόνο θα του έλεγα: 'Κώστα σήκω από το Καναβάτσο'».

ΟΙ ΝΕΕΣ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

αναδημισίευση από http://iannislekkas.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

Τύψεις φαίνεται ότι διακατείχαν μέχρι πρότινος πολλούς βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου επειδή τα ακριβά δίλιτρα αυτοκίνητά τους ρύπαιναν την ατμόσφαιρα. Μαζεύτηκαν λοιπόν μια νύχτα στην βουλή και ψήφισαν ένα νόμο που τους επιτρέπει να αντικαθιστούν τα αυτοκίνητά τους και με υβριδικά οχήματα ανεξαρτήτως κυβικών και μάρκας. Και φυσικά άδραξαν την ευκαιρία…

Όχι, δεν τα αντικατέστησαν με τα σεμνά και ταπεινά Toyota Prius και Honda Civic Hybrid. Κάτι παραπάνω από τους μισούς βουλευτές μας, όσοι δηλαδή χρειάζονται για να περάσουν ένα νομοσχέδιο, επέλεξαν τις νέες υβριδικές Lexus GS450h, λιανικής αξίας 72.000€ η μία, για να αντικαταστήσουν τα πολυτελή αυτοκίνητα που η προηγούμενη φουρνιά βουλευτών τους είχε κληροδοτήσει. Προχώρησαν σε αυτή την επιλογή με την δικαιολογία ότι η συγκεκριμένη Lexus είναι πιο οικολογικό και φιλικό όχημα προς το περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα που είχαν στην κατοχή τους για τις μετακινήσεις τους. Όμως αυτή η δικαιολογία δεν υφίσταται καθώς το εν λόγω υβριδικό μοντέλο εξοπλίζεται με βενζινοκινητήρα V6 3,5 λίτρων που ελάχιστα προστατεύει το περιβάλλον σε σχέση με τα παλιότερα αυτοκίνητα των βουλευτών που απαγορευόταν να είναι πάνω από 2 λίτρα.

Αν οι βουλευτές είχαν αληθινή οικολογική συνείδηση θα μπορούσαν να διαλέξουν άλλα υβριδικά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Από τότε που ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας πριμοδότησε την αγορά μοντέλων υβριδικής τεχνολογίας, αίροντας το πλαφόν στον κυβισμό από 1.600 έως 2.000 κυβικά που ισχύει για τα συμβατικά βουλευτικά αυτοκίνητα, το γκαράζ της βουλής γέμισε από τα Lexus GS450h, παρά το γεγονός ότι οι 300 είχαν άλλες, πραγματικά οικολογικές, επιλογές: Το Toyota Prius, αυτοκίνητο που έχει επιλέξει και ο έλληνας επίτροπος περιβάλλοντος στην Ευρωπαική Ένωση κ. Σταύρος Δήμας και το Honda Civic Hybrid αποτελούν ουσιαστικές οικολογικές λύσεις για πολλούς λόγους. Είναι άνετα, παρέχουν υψηλό επίπεδο εξοπλισμού και ασφάλειας, καταναλώνουν ελάχιστη βενζίνη, εκπέμπουν πολύ λιγότερους ρύπους από το υβριδικό της Lexus και κοστίζουν στο 1/3 της λιανικής τιμής της υπερπολυτελούς υβριδικής λιμουζίνας που κοστίζει όσο μια γκαρσονιέρα.


Στον πειρασμό της υβριδικής πολυτέλειας της Lexus ενέδωσαν βουλευτές και πολιτικοί αρχηγοί από όλες τις παρατάξεις εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ τους οι: ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Γιάννης Τραγάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής ΝΔ κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο πρώην υφυπουργός Tουριστικής Aνάπτυξης και βουλευτής κ. Aναστάσιος Λιάσκος, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής ΝΔ κ. Πέτρος Δούκας, η βουλευτής της ΝΔ κα Φωτεινή Πιπιλή, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Βρεττός, ο βουλευτης ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Σκουλάκης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Σε αυτούς να προσθέσουμε και την γενική γραμματέα του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα.


Ο, κατά δήλωσή του λογικός, γραμματέας της ΝΔ κ. Ζαγορίτης, γνωστός και για την ικανοτητά του να κάνει το άσπρο μαύρο, δήλωσε για το αμάξι του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι το προτίμησε γιατί είναι πιο γρήγορο και ασφαλές.

Από τα αλώνια της Νίκαιας στα δερμάτινα σαλόνια της Lexus ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Ιωάννης Τραγάκης
Χαμογελώντας εξέρχεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου από την υβριδική λιμουζίνα των 72.000 ευρώ που το κράτος του παρέχει. Γιατί να μη χαμογελά άλλωστε;


Το χρώμα του αυτοκινήτου της Paris Hilton επέλεξε η κα Φωτεινή Πιπιλή για την υπερπολυτελή Lexus της.Χρωματική διαφοροποίηση σε σχέση με τις κλασικές μαύρες λιμουζίνες πραγματοποίησε και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.


Παραθέτοντας αυτή την μάλλον συλλεκτική φωτογραφία, δεν θα προβούμε σε σχόλια για να αποτρέψουμε ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. τύπου: «Το Κ.Κ.Ε, το κόμμα που σταθερά υπερασπίζεται τα συμφέροντα των φτωχών και αδυνάμων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, καταδικάζει την αήθη επίθεση συμφερόντων του κεφαλαίου ενάντια στην σεμνή και ταπεινή Αλέκα Παπαρήγα…»


Εκτός από τους 160 περίπου βουλευτές που επέλεξαν την υβριδική λιμουζίνα Lexus GS450h, 135 επέλεξαν ένα εκ των επίσης πλήρως εξοπλισμένων λιμουζινών συμβατικού τύπου Μercedes 280Ε, Bmw 520i, Audi Α6 και Saab Αero 93-95. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περισσότεροι από εβδομήντα βουλευτές που πριν εκλεγούν διέθεταν αυτοκίνητα των οποίων η αξία δεν ξεπερνούσε τα 10.000 με 15.000 ευρώ.

Πραγματική οικολογική συνείδηση είχαν μόνο 5 βουλευτές οι οποίοι και επέλεξαν τα «φθηνά» αλλά πραγματικά υβριδικά των 25.000€ για την μετακίνησή τους. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ και η κα. Μαρία Δαμανάκη του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν αμφότεροι το Toyota Prius ενώ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε το Honda Civic Hybrid.

Τέλος, όσον αφορά στα αυτοκίνητα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας αντικατέστησε τρία αυτοκίνητα με ισάριθμα υβριδικά. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, προτίμησε ένα από κάθε εταιρία που εμπορεύεται υβριδικής τεχνολογίας αυτοκίνητα στην χώρα μας. Η αντικατάσταση όλων των βουλευτικών αυτοκινήτων αποφασίστηκε να γίνει με τη μέθοδο leasing και η μηνιαία δόση δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ για κάθε όχημα που θα πληρωθεί με τα λεφτά των φορολογουμένων. «Ευαισθησία» για το περιβάλλον με τα λεφτά άλλων σε περίοδο οικονομικής κρίσης…

Υ.Γ Οι περισσότεροι βουλευτές αντέδρασαν στην απόκτηση ενός απλού υβριδικού αυτοκινήτου εκφράζοντας στα αλήθεια μερικά από τις παρακάτω δικαιολογίες:
· Ο ανασφαλής βουλευτής: «Σε μεγάλες διαδρομές, όπου αναπτύσσονται ταχύτητες, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια»,
· Ο σνομπ βουλευτής: «Μα, θα κυκλοφορώ με… γιαπωνέζικο;»
· Ο κάνγκουρας βουλευτής: «Αυτά τα αυτοκίνητα δεν εντυπωσιάζουν. Αν λοιπόν πάμε στην επαρχία με ένα μικρό υβριδικό, δεν πρόκειται να μας δώσει σημασία κανένας!».
· Ο αθώος βουλευτής: «Μα, δεν επέλεξα εγώ το μοντέλο. Ρώτησα τον οδηγό μου και τους αστυνομικούς μου που το οδηγούν και αυτοί το διάλεξαν»
· Ο βουλευτής – Σουμάχερ: «Πώς θα προλαβαίνω να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου όταν αυτό δεν αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες;»,
· Ο γκρινιάρης βουλευτής: «Πώς θα βγάλω την προεκλογική περίοδο με υβριδικό Ι.Χ.;»,

Με τόση ευαισθησία και τέτοια επιχειρήματα που έχουν οι εθνοπατέρες μας, ίσως το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά να αντικαταστήσει τις νέες τους λιμουζίνες με όμορφα, οικολογικά και ελληνικά γαϊδουράκια!

Καραμανλής: "Δεν παραιτούμαι ακόμα κι αν χάσω"


"Τίποτε δεν είναι προεξοφλημένο για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Ξέρω ότι η μάχη αυτή κερδίζεται και θα τα δώσω όλα όσο ποτέ μέχρι τώρα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής,στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην 74η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Σε ερώτηση αν σκοπεύει να παραιτηθεί απο τη θέση του προέδρου του κόμματος, στην περίπτωση που η ΝΔ χάσει τις εκλογές,απάντησε: "όχι δεν παραιτούμαι. Οσο αισθάνομαι χρήσιμος θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών".

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΛΑΟΣ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, λέγοντας ότι πιστεύει στις ισχυρές πλειοψηφίες, γιατί αυτές μπορούν να δώσουν λύσεις στα σημερινά προβλήματα. Ειδικότερα για τον ΛΑΟΣ είπε ότι είναι ένα κόμμα με ακραία ιδεολογία και με τα άκρα δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεργασία.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι αποκλειστικό κριτήριο για την απόφασή του να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή ήταν το εθνικό συμφέρον και μόνο και απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε "αυτός είμαι, σας παρουσίασα την πολιτική μου, μπορεί να υπήρξαν επιμέρους λάθη και αδυναμίες, αυτά που λέω έχω τη βούληση να τα κάνω και θα τα κάνω".
Σε ερώτηση αν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια υποψήφιοι των οποίων τα ονόματα εμπλέχτηκαν σε σκάνδαλα, απάντησε ότι "όλοι κρίνονται απο τη συνολική τους συμπεριφορά και κάλεσε τους δημοσιογράφους να κάνουν υπομονή μερικές μέρες".

Aγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ελληνοτουρκικά

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι "πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, περισσότερα απ' ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα", έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξής του στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
"Εάν με ρωτήσετε, αν θεωρώ ενθαρρυντική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, θα πω όχι", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι ξεκάθαρη.
"Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική. Η στόχευση είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι θα καλύψει και θα υιοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα",υπογράμμισε. Και πρόσθεσε:

"Εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή πολιτική που οδηγεί σε καθαρά μηνύματα. Την έχουμε πει σε όλους. Την έχουμε πει στους εταίρους μας. Την ξέρουν και οι γείτονές μας". Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Έχω καταγράψει καλές επιδόσεις στα εθνικά θέματα".

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τους διαφαινόμενους ενδοιασμούς της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης για την υλοποίησή του και τη στάση της Ρωσίας απέναντι σ' αυτή την εξέλιξη, ο Κώστας Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι ένα κεντρικό κομμάτι της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης "ήταν να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο", εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο θα προχωρήσει.

"Θεωρώ ότι η σημασία, η στρατηγική σημασία και η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο υπάρχει απ' όλες τις πλευρές", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ρουσφετολογική η τελευταία πράξη της κυβέρνησης

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία αναμενόταν να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια ως αργά χθες βράδυ, η κυβέρνηση κλείνει τις σημαντικές εκκρεμότητες σε θέματα παροχών που έμειναν μετέωρες μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομία υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη αποφασίστηκε να προχωρήσει στη λύση αυτή για να μην παγώσει η αγορά, αλλά και για να ικανοποιηθούν αιτήματα φορέων και παραγωγικών τάξεων που είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Μεταξύ των ρυθμίσεων που θα περιληφθούν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι η απόσυρση των οχημάτων (ΙΧ και μικρών φορτηγών), η αποσύνδεση της πληρωμής του ΦΠΑ από την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων και το πάγωμα των πλειστηριασμών ως το τέλος του τρέχοντος έτους για χρέη προς τις τράπεζες ιδιωτών και επιχειρήσεων ύψους ως 200.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την απόσυρση, περισσότεροι από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες - κάτοχοι οχημάτων ηλικίας άνω των 15 ετών θα μπορέσουν τελικά ίσως και εντός του τρέχοντος μηνός να αποσύρουν, αν το επιθυμούν, τα παλαιά οχήματά τους και να εισπράξουν ως 2.200 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα του αυτοκινήτου, ενώ αν συνδυάσουν την απόσυρση με αγορά ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένου οχήματος σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα κερδίσουν επιπλέον 1.000 ευρώ. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όμως, δεν θα ρυθμιστεί μόνο το θέμα της απόσυρσης αλλά και των αυξημένων τελών κυκλοφορίας για όσους έχουν στην κατοχή τους οχήματα με άδεια κυκλοφορίας που έχει εκδοθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2004. Η πρόσθετη επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας θα είναι από 50 ευρώ ως 150 ευρώ ανάλογα με τη χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας, ενώ τυχεροί είναι όσοι διαθέτουν οχήματα με άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η.1.2005 καθώς θα διαπιστώσουν μείωση στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας κατά 18 ευρώ.

Για το θέμα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση έχει έλθει σε συμφωνία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών προκειμένου να παγώσουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 για χρέη πελατών τους ύψους ως 200.000 ευρώ. Ηδη η Αlpha Βank ανακοίνωσε χθες ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία αυτή ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι νομοθετική ρύθμιση.

Εξάλλου με την ίδια ρύθμιση αναμένεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων της παλαιάς Ολυμπιακής που αφορά την εξίσωση των αμοιβών τους στους οργανισμούς που θα μεταταχθούν μετά την εκκαθάριση των παλαιών εταιρειών της ΟΑ. Με τον ίδιο τρόπο θα ρυθμιστεί το θέμα και για τους εργαζομένους της Οlympic Catering και του Γαλιλαίου, καθώς και για τους εποχικούς της ΟΑ, ώστε να πριμοδοτούνται σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Με καθαρά πολιτικούς προσανατολισμούς η ομιλία Κ.Καραμανλή στη ΔΕΘ


Ένα υπεύθυνο, ρεαλιστικό και αποφασιστικό πρόσωπο θα προτάξει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προσπαθώντας να αξιοποιήσει την τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ για να πείσει τους πολίτες να τον εμπιστευτούν για τρίτη φορά.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», ο κ.Καραμανλής έχει προετοιμάσει μια ομιλία με καθαρά πολιτικούς προσανατολισμούς, αλλά και με εκτεταμένες αναφορές στην κατάσταση της οικονομίας, επιδιώκοντας να εκπέμψει το μήνυμα ότι γνωρίζει τη συνταγή για την οικονομική εξυγίανση και το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι χρόνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο κ. Καραμανλής αποφάσισε την Παρασκευή μαζί με τα μέλη της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής να συμπεριλάβει ορισμένα νέα μέτρα στην αποψινή ομιλία του. Αναμένεται να εξαγγείλει περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές αλλαγές για τον περιορισμό της σπατάλης, κυρίως στα έξοδα της κρατικής μηχανής.

Οι αναφορές του στην πορεία της οικονομίας συμφωνήθηκαν με τους συναρμόδιους υπουργούς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, ενώ οριστικοποιήθηκαν οι νέες εξαγγελίες που θα κάνει ο κ. Καραμανλής, οι οποίες κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Ιδιαίτερες αναφορές πάντως θα υπάρξουν στην ανάγκη νέων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό για την εξοικονόμηση πρόσθετων πόρων στην προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος.

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές που είχε επαφές με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ή πραγματοποιούσε επισκέψεις σε έργα, εφέτος ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί μόνο τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και η παρουσία του θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του απόψε το βράδυ και τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο το μεσημέρι.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» ο κ. Καραμανλής δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προαναγγείλει από τη Θεσσαλονίκη καρατομήσεις σε ψηφοδέλτια, ενώ είναι βέβαιο πως θα δηλώσει και πάλι πως θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

O κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να δεχθεί αυτή τη φορά τηλεοπτική μονομαχία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (την είχε αρνηθεί στις ευρωεκλογές) για να τον αναγκάσει να τοποθετηθεί στο πώς θα επιλύσει συγκεκριμένα προβλήματα, για τα οποία ο αρχηγός του ΠαΣοΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, το κλίμα μεταξύ των στελεχών της ΝΔ που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη δεν μοιάζει σε τίποτα φέτος με το κλίμα άλλων εποχών.

Η παρουσία κυβερνητικών και κρατικών στελεχών είναι εμφανώς μειωμένη σε σχέση με το 2008.

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη

Για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη, η Αστυνομία έχει θέσει επί ποδός 3.000 άνδρες, ενώ σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές θα κλειστούν όλες οι δίοδοι στον πανεπιστημιακό χώρο, προκειμένου να μην προσφέρει άσυλο σε ταραξίες. Σε ισχύ θα τεθούν επίσης ευρύτατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΕΔΟΘ και το Εργατικό Κέντρο έχουν δώσει ραντεβου στις 18:30 στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ μισή ώρα αργότερα δίνουν «ραντεβού» το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντριβανίου, σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα.