2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Εκλογές 2009 - Το διάγγελμα Καραμανλή στις 3/9

Ο Ψινάκης , ο Ανατολάκης και ο Καρατζαφέρης - Εκλογές 2009

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - ELLHNIKES EKLOGES 2009

ΗΛΙΑΣ ΨΙΝΑΚΗΣ (ΛΑ.Ο.Σ) ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ)

Το προεκλογικό σπότ του ΛΑ.Ο.Σ. για τις βουλευτικές

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Στοίχημα στις ελληνικές εκλόγες 2009 ... σίγουρα κέρδη

ποντάρετε αμέσως εδώ πριν πέσουν οι αποδόσεις 1,04 στο ΠΑΣΟΚ
σε ευχαριστούμε Καραμανλή 4% σε μια μέρα δεν είναι και άσχημα

Δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής ο Ακης Τσοχατζόπουλος


Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Στην επιστολή του αφήνει αιχμές, κάνοντας λόγο για «συκοφάντηση και αμφισβήτηση στελεχών», τα οποία δεν υπερασπίζεται το κόμμα.

«Θεωρώ πρώτη μου ευθύνη να υπερασπιστώ τη νέα μεγάλη νίκη και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την προσωπική μου αξιοπρέπεια» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Ακης Τσοχατζόπουλος τονίζει:

«Εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλο το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης για την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής να με προτείνει ομόφωνα ως υποψήφιο βουλευτή στις ερχόμενες εκλογές.

» Αναγκάζομαι όμως, -παρόλο που τη θεώρησα αυτονόητη προσωπική μου υποχρέωση-, να μην αποδεχθώ την τιμητική αυτή πρόταση. Διαπιστώνουμε όλοι μας τις τελευταίες μέρες στην πόλη μας, ότι ενώ φουντώνει καθημερινά το κλίμα συμμετοχής, δράσης και αγώνα των μελών, των φίλων και του λαού μας, εμφανίστηκε και πάλι -ύπουλα και απρόσωπα, όπως το 2007-, το διχαστικό φαινόμενο συκοφάντησης και αμφισβήτησης στελεχών.

» Η αβεβαιότητα ή ακόμα και η καθυστέρηση τόσο της άμεσης πολιτικής καταδίκης των φαινομένων αυτών, όσο και της πολιτικής στήριξης των στελεχών μας από το κόμμα, δημιουργούν τον κίνδυνο, με απολίτικες συγκρούσεις εσωτερικά, να υπονομευθεί τελικά η ισχυρή ενότητα και πάλη του ΠΑΣΟΚ και του λαού της Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη νίκη. Για αυτό δεν μου επιτρέπεται με τη συμμετοχή μου να νομιμοποιήσω τέτοια εξέλιξη.

» Εξ άλλου στην πορεία 35 χρόνων συμμετοχής μου στους αγώνες του ΠΑΣΟΚ, -ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές,1996, 2004 και 2007, όπου κρίθηκε η ενότητα και η προοπτική του-, ουδέποτε η συμβολή μου, όπως όλοι γνωρίζουν, είχε σχέση με λογικές διαπραγμάτευσης ή εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών.

» Θεωρώ πρώτη μου ευθύνη να υπερασπιστώ τη νέα μεγάλη νίκη και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την προσωπική μου αξιοπρέπεια. Για αυτό δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη.

» Συνεχίζω βέβαια σταθερά, στην πρώτη γραμμή, -όπως προχθές με το κοινωνικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη-, σε συστράτευση, συμπόρευση και συμμετοχή στη βάση, με τις κοινωνικές, κομματικές και λαϊκές δυνάμεις, τους πολίτες και τα κινήματα, δυναμώνοντας έτσι τη φωνή και την παρέμβασή τους. Δυνατό 'όπλο' λαϊκής στήριξης στη νέα εποχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

» Συνεχίζω επίσης τον αγώνα μας για ένα δυνατό, δημοκρατικό, λαϊκό, κοινωνικό, σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ, που θα παράγει πολιτικές, θα κινητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες και θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντά. Είναι η μόνη εγγύηση για την αυριανή επιτυχή διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».

Ενιαία φορολογική κλίμακα με κατάργηση του ΕΤΑΚ προωθεί το ΠΑΣΟΚ

Οικονομική πολιτική με ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, «μαχαίρι» στην κρατική σπατάλη και ενιαία φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα έως τα 30.000 ευρώ και κατάργηση του ΕΤΑΚ, περιλαμβάνει το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε την Δευτέρα τα χαρτιά του για τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, όπως τους μισθούς και τους φόρους, εν όψει και της ομιλίας του Γ.Παπανδρέου το προσεχές Σάββατο στη ΔΕΘ. Η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Καραμνλή για την οικονομία θα στηριχθεί σε τέσσερις άξονες:

Την φορολογική πολιτική, το φορολογικό σύστημα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών και την ενίσχυση της ρευστότητας, της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν συγκροτήσει «ομάδα κρούσης», στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Γ.Στουρνάρας, Ηρακλής Πολεμαρχάκις, Β.Ράπανος, Γκίκας Χαρδούβελης και Κ.Παπαδόπουλος.

Ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, όπως προκύπτει από τις θέσεις που διατύπωσαν μετά την ομιλία Καραμανλή ο εκπρόσωπος και στελέχη του ΠαΣοΚ και παρουσιάζει αναλυτικά «Το Βήμα», φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες και ουσιώδεις διαφορές, κυρίως στη φορολογική και στην αναπτυξιακή πολιτική και μόνο επί μέρους σημεία συμφωνίας στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.

Για τη φορολογική πολιτική η υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, Λούκα Κατσέλη διευκρίνισε ότι η μεγάλη αλλαγή στη φορολογία θα είναι «η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας όπου θα μπαίνουν εισοδήματα από όλες τις πηγές: μισθωτή εργασία, μερίσματα, τόκοι κ.τλ.».

Προσέθεσε ότι θα υπάρξει φορολογική ανακούφιση για ετήσια εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, αλλά επιβάρυνση για τα υψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και κατάργηση του ΕΤΑΚ).

Σύμφωνα με την κα Κατσέλη, το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων και η πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων είναι πολιτική που θα βυθίσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, θα εντείνει τη δημοσιονομική εκτροπή και θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Επιπλέον, τονίζει ότι δεν μπορεί η ΝΔ να μιλά για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όταν τα τελευταία πέντε χρόνια «διέλυσε» και «κομματικοποίησε» τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα έσοδα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε «αμύθητα ποσά» που εισπράττουν τα golden boys του Δημοσίου, δήλωσε ότι δεν διαφωνεί κανένας με την πρόταση του κ. Καραμανλή για περικοπή των υπερωριών ή περικοπή των δαπανών για ταξίδια των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά διερωτήθηκε αν αυτό από μόνο του θα λύσει το πρόβλημα του Δημοσίου, το οποίο έχει φορτωθεί με 100 δισ. ευρώ χρέος την τελευταία πενταετία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι θα γίνουν περικοπές σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και στα νοσοκομεία, «όπου γίνεται πάρτι με τις προμήθειες».

Για φορολόγηση των κερδών των τραπεζών μίλησε και η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Όπως διευκρινίστηκε, αυτό αφορά τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) που θα γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Δηλώσεις Μίχαλου

Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις επίσημες τοποθετήσεις του Γιώργου Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ, προκειμένου να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος.

Τις προτάσεις του για το debate θα δημοσιοποιήσει εντός των ημερών το ΠΑΣΟΚ

Τις προτάσεις του για την τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή αναμένεται να παρουσιάσει δημόσια τις επόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ. Μικρή παράταση για το κλείσιμο των ψηφοδελτίων, ενδεχομένως μετά την εμφάνιση του Γ.Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Κατά πληροφορίες, η Ιπποκράτους δεν αποκλείει και δεύτερο debate του Γ.Παπανδρέου με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ για την τηλεοπτική αναμέτρηση με τον πρωθυπουργό θέτουν ως προϋπόθεση να μπορεί να απευθυνθεί ο ένας στον άλλο και να μην γίνονται μονόλογοι, όπως την τελευταία φορά.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ ζητά την ύπαρξη κοινού στο studio, ενώ δεν αποκλείουν και την υποβολή ερωτήσεων μέσω Internet.

Η Ιπποκράτους δεν θεωρεί το debate προνομιακό χώρο για τον Κ.Καραμανλή, καθώς πιστεύουν ότι σε πολλά θέματα, όπως το περιβάλλον, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κινηθεί καλύτερα από τον πρωθυπουργό.

Για τα ψηφοδέλτια, ο προγραμματισμός της Ιπποκράτους προέβλεπε την επικύρωσή τους την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό από άποψη χρόνου και το Εθνικό Συμβούλιο μάλλον μετατίθεται για την Πέμπτη, ή το αργότερο για την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την εμφάνιση του Γ.Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Πάντως, το 80 με 90% των ονομάτων έχουν «κλειδώσει», αλλά υπάρχουν και ονόματα της τελευταίας στιγμής. Κατά πληροφορίες, στα «πράσινα» ψηφοδέλτια μπαίνουν ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα (το όνομά της εξετάζεται), η επίσης ηθοποιός Πέμυ Ζούνη και ο δήμαρχος Καλλιθέας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Ασκούνης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να είναι υποψήφιος στην Αχαΐα και στην Α' Αθήνας.

Συμφωνούν επί της αρχής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ντιμπέιτ Παπανδρέου-Καραμανλή


Ένα «ουσιαστικό» τηλεοπτικό τετ-α-τετ ανάμεσα στον Κ.Καραμανλή και τον Γ.Παπανδρέου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συμφωνούν στην ιδέα. Απομένει όμως οι δύο πλευρές να κατορθώσουν να συμφωνήσουν στους όρους και τις λεπτομέρειες.

Την πρόταση διατύπωσε με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Την ιδέα του ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών επιβεβαίωσε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Κ.Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και οι υπουργοί συμφώνησαν με την απόφασή του να ζητήσει τη διεξαγωγή προσωπικού ντιμπέιτ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο να είναι όσο πιο ουσιαστικό γίνεται. Εξήγησε δε ότι αυτή η απόφαση επιβάλλεται από την κρισιμότητα της εκλογής όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον κυβερνήτη που θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Μοναδικός γνώμονας των προτάσεών μας για το ντιμπέιτ είναι η συζήτηση να ενδιαφέρει τον πολίτη». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στη Διακομματική θα βρεθεί λύση για τους κανόνες διεξαγωγής της τηλεμαχίας, τόσο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών.

Η Ιπποκράτους αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για το πώς πρέπει να γίνεται το ντιμπέιτ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί να γίνει δημόσια με κοινό. Επίσης θα ζητείται να μην πρόκειται για «παράλληλους μονολόγους», αλλά οι δύο αρχηγοί να έχουν το δικαίωμα όχι μόνο να απαντούν αλλά και να σχολιάζουν τις απαντήσεις που δίνονται. Αντίστοιχες προτάσεις αναμένεται να καταθέσει και η Ρηγίλλης.

Σε ό,τι αφορά την καθιερωμένη τηλεμαχία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ήδη «τη συμφωνία όρων που επιτρέπουν τον άμεσο διάλογο, τη συμμετοχή των πολιτών και την αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης» και προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στην απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών διαδικασία debate του παρελθόντος».

«Προτείνουμε πέραν αυτού τη συμφωνία για την αξιοποίηση του διαδικτύου και τη συμμετοχή των χρηστών του στην πολιτική αντιπαράθεση, είτε συνολικά στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών, είτε σε επιμέρους θεματικές με εκπροσώπους των κομμάτων» συμπλήρωσε το ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλο προβάδισμα ΠΑΣΟΚ σε όλα τα γκάλοπ


Mε μεγάλο προβάδισμα που ξεπερνά ακόμη και τις έξι μονάδες εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο. Παράλληλα, οι μετρήσεις δείχνουν ότι είναι εφικτός για το ΠΑΣΟΚ ο στόχος της αυτοδυναμίας, ιδίως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει τελικώς εκτός Βουλής.

Όλα τα γκάλοπ δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται κοντά στο εκλογικό όριο του 3%. Σύμφωνα με τον νόμο Σκανδαλίδη, που θα ισχύσει στις προσεχείς εκλογές, το όριο της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής. Έτσι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει το 3%, το πρώτο κόμμα θα έχει αυτοδυναμία με το 40% των ψήφων.

Η ψαλίδα πάντως υπέρ του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη και κυμαίνεται από το 5,7% (Rass για το Παρόν) έως το 6,7% (Κάπα Research για «Το Βήμα»). Ίδιους συσχετισμούς καταγράφουν και οι υπόλοιπες σφυγμομετρήσεις: Η MRB (για τη Real News) προσδιορίζει τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις 6 μονάδες, ενώ η ALCO (για το Πρώτο Θέμα) στις 6,3%.

Ο Γιώργος «κόβει» τις αφίσες


Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχτεί ενισχύσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε εταιρείες. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε για την εξυγίανση του δημόσιου βίου, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνο από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του.

«Καμία άλλη χρηματική ή άλλη ενίσχυση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και να χρησιμοποιηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απόφασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και δεσμεύεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα δημοσιοποιήσει αναλυτική και εξειδικευμένη κατάσταση κάθε εσόδου αλλά και κάθε προεκλογικής δαπάνης. Θα δημοσιοποιήσει επίσης κάθε σχετικό έγγραφο που θα παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί δημόσιος έλεγχος στις δαπάνες αυτές. Με την ίδια απόφασή του, που όπως είναι φυσικό εξαναγκάζει εκ των πραγμάτων και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν πάνω σ΄ αυτή, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύει τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος να περιοριστούν στην έκδοση ενός μόνο προεκλογικού φυλλαδίου και της αποστολής μιας μόνο ταχυδρομικής αποστολής, με το φυλλάδιό τους ή με κάποια επιστολή τους. Η δέσμευση έχει στόχο τον περιορισμό των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων, και ειδικότερα την αποτροπή του ακραίου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τους υποψήφιους βουλευτές να υποβάλουν μαζί με τις υποψηφιότητές τους δήλωση πόθεν έσχες και τους ζητάει να ενημερώσουν την Επιτροπή Διαφάνειας του Κινήματος για οιασδήποτε μορφής εκκρεμότητα δεοντολογικής φύσης τυχόν έχουν ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής, επαγγελματικής ή άλλης Αρχής.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει αφισοκόλληση για καμία προεκλογική δραστηριότητα, και ότι το κόμμα δεσμεύεται για μια πράσινη προεκλογική εκστρατεία και για την ανάληψη της δαπάνης καθαρισμού των χώρων των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης ότι με τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα φέρει στη Βουλή μετά τις εκλογές κατά προτεραιότητα, όλα τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και της αυτονομίας του καθώς και της εμπέδωσης της διαφάνειας στον δημόσιο βίο, με κορυφαίο τον νέο εκλογικό νόμο που έχει δημόσια παρουσιάσει.

Παράλληλα, σε μήνυμα που απηύθυνε με την ευκαιρία της έναρξης της προεκλογικής περιόδου τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την εντολή του ελληνικού λαού με μόνο γνώμονα την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και μόνο στόχο την υπηρέτηση των αξιών της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να βάλει οριστικό και αμετάκλητο τέλος σε ένα πελατειακό κράτος αδικίας και αναποτελεσματικότητας που ταλανίζει τους Έλληνες και εμποδίζει τη χώρα να πάει μπροστά. Γι΄ αυτό δεν είναι ανεκτή και θα αντιμετωπιστεί με τα πιο δραστικά μέτρα κάθε συμπεριφορά με λόγια ή πράξεις που θα μπορούσε να σκιάσει την απόλυτη καθαρότητα και να υπονομεύσει την αξιοπιστία της κοινής μας δέσμευσης».

ΣΥΡΙΖΑ στην... αυτοδυναμία

Εντονο προβληματισμό προκαλούν σε βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα η απόφαση του κ. Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες από την πλευρά του απερχόμενου πλέον, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν σαν «βόμβα» στη Ρηγίλλης, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής εκλογικού αγώνα.

Δεν είναι παράξενο που -σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση- οι εξελίξεις στην Αριστερά επηρεάζουν τη ΝΔ. Αυτό συμβαίνει διότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αναλύσει εδώ και καιρό τα δεδομένα που θα προκληθούν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «κατέβει» στις εκλογές υπό την ηγεσία του κ. Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν κάνει, με απόντα τον κ. Αλ. Αλαβάνο από την εκλογική «μάχη» το ενδεχόμενο ενίσχυσης του κ. Γ. Παπανδρέου και κατά συνέπεια του σεναρίου της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ χωρίς να απαιτούνται επαναληπτικές εκλογές ισχυροποιείται.

Στη ΝΔ ήθελαν -και δεν το έκρυβαν- τον κ. Αλ. Αλαβάνο στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ, διότι εκτιμούσαν βάσει των μετρήσεων ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Κεντροαριστερά και θα μπορούσε ο ίδιος -ως πρόσωπο- να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να διεμβολίσει τον Συνασπισμό.

Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που συνομιλούν τακτικά με τον πρωθυπουργό, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι, παρά τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλ. Αλαβάνος θα είχε τη δυνατότητα να συσπειρώσει τον πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματος και οι απώλειες να ήταν σαφώς μικρότερες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταία διάστημα κανένα από τα στελέχη της ΝΔ δεν ενεπλάκη στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι κορυφαίοι υπουργοί και κατά το πρόσφατο παρελθόν -όταν μιλούσαν για τον κ. Αλ. Αλαβάνο- ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τώρα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ έχει γίνει ακόμη πιο «βαρύ», καθώς θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο του «συνδετικού κρίκου» μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια ο φόβος να υπάρξουν μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ορατός.

Στελέχη της ΝΔ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν ότι η τακτική της πόλωσης του πολιτικού κλίματος προς την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΛΑΟΣ (προκειμένου να περιοριστούν οι διαρροές του κυβερνώντος κόμματος προς τον κ. Καρατζαφέρη) είναι μονόδρομος πια για τον κ. Κ. Καραμανλή.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο Γ. ΛΟΥΛΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με προμετωπίδα τον Τσίπρα, οδηγείται σε αφανισμό

Απόλυτα σαφής σε ό,τι αφορά τον ρόλο που μπορεί να παίξουν οι εξελίξεις στην Αριστερά στον καθορισμό του εκλογικού αποτελέσματος και δη της επίτευξης αυτοδυναμίας ήταν ο κ. Γ. Λούλης, σε άρθρο του που δημοσίευσε μόλις ένα 24ωρο πριν από την προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο άτυπος σύμβουλος του κ. Καραμανλή και απόλυτος γνώστης των στοιχείων όλων των μετρήσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα για λογαριασμό της κυβέρνησης σημείωνε στο κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα και το οποίο αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την Αριστερά: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Συνασπισμός δώσουν την επόμενη εκλογική μάχη -όποτε αυτή γίνει- με προμετωπίδα τον Τσίπρα, θα οδηγηθούν στον πολιτικό αφανισμό».

Η τοποθέτηση αυτή -που ηχεί και ως έκφραση... ελπίδας- από τον κ. Λούλη επιβεβαιώνει πλήρως τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει από χθες στη Ρηγίλλης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του κ. Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος.

Ο άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού, στο άρθρο του με ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου 2009, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα όποια πλεονεκτήματα του Τσίπρα έχουν χαθεί. Και το χειρότερο είναι πως έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί.

Ενα δυνατό χαρτί που απομένει στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέκος Αλαβάνος». «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Συνασπισμός» -υπογράμμιζε πριν από μία εβδομάδα ο κ. Λούλης- «δώσουν την επόμενη εκλογική μάχη -όποτε αυτή γίνει- με προμετωπίδα τον Τσίπρα, θα οδηγηθούν στον πολιτικό αφανισμό. Ούτε συνέδρια, ούτε εσωστρεφείς ισορροπίες, ούτε «νεανικές εικόνες» μπορούν να τον βοηθήσουν.

Ποια λύση υπάρχει; Μία και μοναδική: Η επανεπένδυση στον Αλέκο Αλαβάνο ως προμετωπίδα στις εκλογές. Βεβαίως, ο Αλαβάνος είναι πλέον τραυματισμένος. Ομως, παραμένει στη φάση αυτή το μόνο ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού σε μια μάχη που κρίνεται στο όριο. Και που άρα το όποιο λάθος θα έχει τεράστιο κόστος».


Κώδικας δεοντολογίας των υποψηφίων

Αυστηρή προειδοποίηση με εσωκομματικούς αποδέκτες απηύθυνε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, προς αποτροπήν τυχόν παραφωνιών ή υπονομευτικών κινήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου του ΠαΣοΚ εκδηλώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου (καθώς μόλις χθες θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα για τη λήξη των εργασιών της Βουλής) και λίγες μόλις ημέρες προτού ολοκληρωθεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Η καταληκτική παράγραφος της χθεσινής απόφασης του κ. Παπανδρέου είναι χαρακτηριστική για την αυστηρότητά της και τις κυρώσεις που απειλεί να επιβάλει: «Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου θέλω να απευθύνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ΠαΣοΚ διεκδικεί την εντολή του ελληνικού λαού με μόνο γνώμονα την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και μόνο στόχο την υπηρέτηση των αξιών της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να βάλει οριστικό και αμετάκλητο τέλος σε ένα πελατειακό κράτος αδικίας και αναποτελεσματικότητας που ταλανίζει τους Ελληνες και εμποδίζει τη χώρα να πάει μπροστά» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου και υπογραμμίζει: «Για αυτό δεν είναι ανεκτή και θα αντιμετωπιστεί με τα πιο δραστικά μέτρα κάθε συμπεριφορά με λόγια ή πράξεις που θα μπορούσε να σκιάσει την απόλυτη καθαρότητα και να υπονομεύσει την αξιοπιστία της κοινής μας δέσμευσης».

Στην ίδια επιστολή, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προαγγέλλει ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή θα είναι αυτό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θέτει το πλαίσιο της λειτουργίας του κόμματος και των στελεχών του εν όψει εκλογών και τονίζει ότι: α) το ΠαΣοΚ θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνο από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του και καμία άλλη χρηματική ή άλλη ενίσχυση και β) θα δημοσιοποιήσει αναλυτική κατάσταση κάθε εσόδου και δαπάνης.

Ως προς τη δεοντολογία και τα οικονομικά των υποψηφίων, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύει κάθε στέλεχος, πέραν των όσων προβλέπει ο εκλογικός νόμος, να περιοριστεί στην έκδοση ενός μόνο προεκλογικού φυλλαδίου και μιας μόνον ταχυδρομικής αποστολής, σε συνδυασμό με την υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» και την ενημέρωση της Επιτροπής Διαφάνειας του κόμματος «για οιασδήποτε μορφής εκκρεμότητα δεοντολογικής φύσης τυχόν έχει ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής, επαγγελματικής ή άλλης αρχής».

Ε πίσης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπογραμμίζει ότι το κόμμα και οι οργανώσεις του δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της αφισοκόλλησης για καμία προεκλογική δραστηριότητα. Δεσμεύεται δε για την ανάληψη της δαπάνης καθαρισμού των χώρων των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.

Η απόφαση αυτή και οι προειδοποιήσεις του κ. Παπανδρέου δημοσιοποιήθηκαν καθώς εισέρχεται στην τελική ευθεία η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Χθες, ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος προστέθηκε στους πρώην υπουργούς που δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές. Λίγες μόλις ημέρες έπειτα από την αντίστοιχη πρωτοβουλία του κ. Ν. Χριστοδουλάκη, ο κ. Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή στον κ. Παπανδρέου με την οποία του γνωστοποιεί την απόφασή του και εύχεται καλή επιτυχία στο κόμμα του. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Είναι μια προσωπική απόφαση, η οποία μας λυπεί» και προσέθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει προσφέρει πολλά σε παρελθούσες κυβερνήσεις του Κινήματος και έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Εντός των ημερών αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της Ιπποκράτους για τις υποψηφιότητες του κ. Χρ. Βερελή και του κ. Α. Τσοχατζόπουλου .