2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Στο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ο Πύρρος Δήμας

Την τυπική απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιμένει ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, για τη συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, προτάθηκε στον δημοφιλή αθλητή να κατέβει υποψήφιος στο νομό Πιερίας, αφού είναι δημότης Λιτοχώρου. Όμως αυτός αρνήθηκε λέγοντας ότι η μόνη πιθανότητα να είναι υποψήφιος είναι να συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδέλτιου Επικρατείας.

Ποια προνόμια κόβουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (αναδημοσίευση από Μακεδονία)

  • Κρας τεστ στα φορολογικά μέτρα των δύο κομμάτων.
  • Κοινός παρονομαστής των προγραμμάτων των δύο μονομάχων η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η υπαγωγή περισσότερων εισοδημάτων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
  • Εμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις δίνει η Νέα Δημοκρατία, προοδευτική, ενιαία και τιμαριθμοποιημένη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και αύξηση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ σε μορφή pdf αρχείου εδώ

«Κλείδωσε» η ημερομηνία του debate


«Κλείδωσε» και η ημερομηνία του μεγάλου debate. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους διαδρόμους της Δημόσιας Τηλεόρασης, θα πραγματοποιηθεί την 24η Σεπτεμβρίου. Σε αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Σε εξέλιξη και οι συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες στο debate των δύο μονομάχων. Μέχρις στιγμής, η «γραμμή» συνίσταται στο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία διακατέχεται από φοβίες. Σε αυτά τα πλαίσια, οι τεχνικοί της Δημόσιας Τηλεόρασης κλήθηκαν να βρουν χώρο που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και κοινό, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας Καραμανλή – Παπανδρέου.

Ταχείς ρυθμοί προετοιμασίας για τις εκλογές

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε άμεσα όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες, και έτσι υπολογίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ νωρίτερα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες».

Και πρόσθεσε: «Ήδη σήμερα, 25 περίπου ημέρες πριν από την ψηφοφορία, έχουν εκδοθεί πάνω από 65 αποφάσεις, έγγραφα και εγκύκλιοι και έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών και των διαδικασιών συντονισμού του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2007, όπως και οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 ήταν κατά κοινή ομολογία από τις καλύτερες ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των τελευταίων ετών. Πιστεύουμε ότι και τώρα θα οργανώσουμε ακόμα καλύτερες βουλευτικές, διευκολύνοντας περαιτέρω τη συμμετοχή και την πληροφόρηση των πολιτών, όπως απαιτεί η ποιότητα της Δημοκρατίας.

Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, για να δώσει την προβλεπόμενη γνώμη αναφορικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον χρόνο προβολής κατά την προεκλογική περίοδο των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή αλλά και υποψήφιων βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς και από τους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, τον καθορισμό του ανώτατου ορίου εκλογικών δαπανών και της εκλογικής χρηματοδότησης».

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε επίσης ότι:

«Ολοκληρώθηκε ο προσδιορισμός των ετεροδημοτών που θα ψηφίσουν στον τόπο βασικής τους εγγραφής. Ολοκληρώθηκε ο προσδιορισμός των ειδικών εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών (342 συνολικά εκ των οποίων 261 αμιγή και 81 μικτά) όλης της χώρας και η κατανομή των ετεροδημοτών σε αυτά. Τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει η εκτύπωση των ειδικών καταλόγων ετεροδημοτών κατά τμήμα και η αποστολή τους στις Νομαρχίες.

Ολοκληρώθηκε και αποστέλλεται σήμερα η πρόταση κατάτμησης των εκλογικών καταλόγων σε εκλογικά τμήματα από το υπουργείο Εσωτερικών προς τις Νομαρχίες για να τις διευκολύνει στην κατάρτιση της σχετικής απόφασης καθορισμού των εκλογικών τμημάτων. Η πρόταση βασίσθηκε στην κατάτμηση που έγινε για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, κρατώντας τα ίδια τμήματα αλλά προσαρμόζοντας τους ψηφίζοντες σε κάθε ένα από αυτά με βάση τους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Πιστεύουμε ότι, με τον τρόπο αυτόν, θα επιταχυνθούν σημαντικά οι αποφάσεις καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και θα εκδοθούν από τους Νομάρχες πολύ πριν από την προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία.

Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 θα εφαρμοσθεί, πέρα από την αναμετάδοση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου πιλοτικά για τη εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης, η οποία εφαρμόσθηκε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 και ήταν επιτυχημένη, και πιλοτική δειγματοληπτική αναμετάδοση αποτελεσμάτων - παράλληλα με τις παραδοσιακές διαδικασίες - σε περίπου 4.000 εκλογικά τμήματα της

Χώρας, δηλαδή σε ποσοστό πάνω από του 20% των εκλογικών τμημάτων, για να έχουμε ακόμη νωρίτερα τα αποτελέσματα».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, για τον αριθμό των εκλογέων που ψηφίζουν πρώτη φορά καθώς και για τους καταγεγραμμένους ετεροδημότες.

Στη συνεδρίαση εκλήθη και παρέστη ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης».

Σουφλιάς: «Η ΝΔ απευθύνεται στο λαό με τη γλώσσα της αλήθειας»

Για την προετοιμασία των εκλογών από το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής η οποία συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι η ΝΔ απευθύνεται στον ελληνικό λαό με τη γλώσσα της αλήθειας, με συγκεκριμένα μέτρα που, έστω και αν είναι δυσάρεστα, είναι αναγκαία και εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία, αλλά και σε άλλους τομείς ώστε η Ελλάδα να μπει σε μια καινούργια περίοδο ανάπτυξης.

Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι είναι ανάγκη αυτό το ύφος του πολιτικού λόγου να το παρακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ και να ξεφύγει από τις γενικότητες και τους λαϊκισμούς. «Να αποκτήσει προγραμματικό, σοβαρό, λόγο, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί και η πολιτική ζωή και η πολιτική αντιπαράθεση καθώς και να βελτιωθούν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σουφλιάς. Και σημείωσε ότι αυτό θα είναι υπέρ του τόπου, γιατί ο λόγος του λαϊκισμού και των γενικοτήτων δεν ωφέλησε μέχρι τώρα για πολλούς λόγους.

Ερωτηθείς για το ψηφοφέλτιο επικρατείας της ΝΔ τόνισε ότι «είναι εντελώς ανεδαφικά όσα λέγονται και γράφονται σχετικά με το ψηφοδέλτιο επικρατείας και δήθεν αντιπαλότητες μεταξύ του ενός και του άλλου».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος τεθεί επικεφαλής απάντησε: «όλα θα τα δείτε όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα».

«Οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση προαναγγέλλει για τη ΔΕΘ ο Γ.Παπανδρέου


Την παρουσίαση από το βήμα της ΔΕΘ, την προσεχή Κυριακή, ενός «ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου 'οδικού χάρτη' για την έξοδο από την κρίση» προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για την έξοδο από το τέλμα της παρακμής απαιτείται πριν από όλα μια νέα ηγεσία που θα δώσει το στίγμα μιας νέας διακυβέρνησης που θα διέπεται από ευνομία, δικαιοσύνη, όραμα, σχέδιο και σταθερότητας κανόνων για όλους.

«Απέναντι σε μια εξουσία που δεν πίστεψε στην Ελλάδα, που πορεύτηκε με μόνη πυξίδα την επιβίωσή της στη νομή της εξουσίας, δεσμευόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα» είπε. «Τα όνειρα μας είναι εφικτά, επιβεβλημένα και αυτονόητα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω την παρακμή και να βάλουμε τη χώρα σε πορεία εθνικής ανάτασης, ήρθε η ώρα να σημάνουμε εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου που διψάνε να ξαναδούν αυτή τη χώρα να προοδεύει και να πρωταγωνιστεί» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο τόπος δεν σηκώνει πλέον ηγεσίες που κρύβονται στα δύσκολα, φυγομαχούν μπροστά στα προβλήματα και οι οποίες μας οδήγησαν σε οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ηθική παρακμή και τώρα ζητάνε και τα ρέστα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Εμείς ζητάμε την ευθύνη να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα, στις 4 Οκτώβρη ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας στο ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας το κόμμα του είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί «με κάθε αντίληψη και κατεστημένο που κρατά τον τόπο πίσω».

Επίσης τόνισε τη βασική θέση του ΠΑΣΟΚ ότι στις εκλογές ««δεν συγκρούονται μονάχα δύο κόμματα και δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις» και επέκρινε την ΝΔ για το σύνολο της πολιτικής της. «Εμείς είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε τι έχουμε και ξέρουμε να το αξιοποιήσουμε» συμπλήρωσε.

«Η ηθική κατάπτωση της κυβέρνησης δεν ήταν ούτε αλαζονεία, ούτε αμέλεια. Ήταν πολιτική επιλογή και με αυτήν έδωσε το σήμα σε όλους τους πολίτες ότι την επιτυχία μπορούν να την κατακτήσουν μόνο μέσα από την διαφθορά» είπε, τονίζοντας πως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και αναπτυξιακή, πολιτική, κοινωνική και κρίση αξιών.

«Είναι γενικότερη η κατάπτωση που ζούμε. Ούτε αρκούν μεγάλες κουβέντες, αυτά που ακούσαμε ξανά σαν χαλασμένη κασέτα πριν λίγες μέρες από την Θεσσαλονίκη, τα ίδια και τα ίδια που ακούμε έξι χρόνια τώρα χωρίς ποτέ να γίνουν πράξη» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως για την έξοδο από την κρίση δεν αρκεί να «διαβάζεις ένα κατεβατό μέτρων χωρίς σχέδιο, προοπτική και διαβούλευση ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στα μεσαία και χαμηλά στρώματα».

Ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στην «πράσινη ανάπτυξη», στα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας και της Θράκης και τόνισε στη συνέχεια ότι η Θράκη μπορεί και πρέπει να είναι δύναμη λύσης, που επενδύει μεταξύ άλλων και «σε μια νέα σχέση της μειονότητας με την πλειονότητα».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εγγυάται μια δυναμική εξωτερική πολιτική που θα ξαναδώσει κύρος και δύναμη σε διεθνές πεδίο, δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία για όλους, νέα δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και για ένα νέο κοινωνικό κράτος που θα λειτουργεί υπέρ των πολιτών, δεσμευόμενος ταυτόχρονα εκ μέρους όσων «στελεχώσουν την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για μια ηγεσία αξιών που θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».

Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις των «πράσινων» ψηφοδελτίων

Την Πέμπτη συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα εγκρίνει τα ψηφοδέλτια της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνστανίνου.

Εντός της ημέρας θα υπάρξει και η επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη σχετικά με το εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ή θα είναι υποψήφιος στην Α' Πειραιά.

Πιθανοί υποψήφιοι για το Επικρατείας είναι ακόμη ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ν.Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ν.Κοτζιάς, ενώ πιθανότητες συγκεντρώνουν και ο δήμαρχος Καλλιθέας Κ.Ασκούνης, καθώς και ο δήμαρχος Τήλου Τ.Αλιφέρης.

Για την Α' Αθήνας έχουν «κλειδώσει» τα ονόματα της Αννας Φόνσου, της Αννας Βαγενά και της Πέμης Ζούνη. Επίσης, υποψήφιοι θα είναι οι κ.κ. Μποτόπουλος, Κουβέλης και Παταβούκας.

Στην Β' Αθήνας υποψήφιοι θα είναι οι Λ.Κατσέλη, Λ.Μίχος, Αννα Νταλάρα, Γ.Κουτρουμάνης, ενώ κόπηκε το όνομα της Βάνας Μπάρμπα. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Πύρρου Δήμα, καθώς ο ολυμπιονίκης δεν επιθυμεί να ριχτεί μάχη του σταυρού, αλλά επιθυμεί να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Την τελική απόφαση θα λάβει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην Α' Πειραιά υποψήφιοι θα είναι η Δάφνη Μπόκοτα, η Έλλη Ντεντιδάκη, ο Δημήτρης Καρύδης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Κ.Ρεσβάνης.

Επίσης, υποψήφιος στην Κοζάνη θα είναι ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η υποψηφιότητα του Χρίστου Βερελή στην Αιτωλοακαρνανία. Και για τον κ. Βερελή την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του στον Alpha ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε πως θα παραμείνει εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, όπως και στις εκλογές του 2007. Ο κ. Παπαντωνίου, όπως και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, άφησε εμμέσως αιχμές για τη στάση της Ιπποκράτους στο θέμα της αξιοποίησής του.

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ντιμπέιτ Καραμανλή - Παπανδρέου

Τριβές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκαλεί το ενδεχόμενο μίας πρόσωπο με πρόσωπο τηλεοπτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου. Αν και τα δύο κόμματα συμφωνούν κατ' αρχήν στη διεξαγωγή του, αλληλοκατηγορούνται ήδη ότι επιχειρείται να μπουν όροι που οδηγούν σε αδιέξοδο.

Την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, αποφασίστηκε να γίνουν δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων: η μία μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων και η άλλη με όλους τους αρχηγούς. Ανατέθηκε όμως στα κόμματα να αποφασίσουν για την όλη διαδικασία και τους όρους αυτών των αναμετρήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ -που αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες τις προτάσεις του για το τηλεοπτικό τετ-α-τετ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή- έχει κάνει ήδη λόγο για «συμφωνία όρων που επιτρέπουν τον άμεσο διάλογο, τη συμμετοχή των πολιτών και την αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης».

Η Ιπποκράτους αναμένεται να ζητήσει για την τηλεοπτική αναμέτρηση με τον πρωθυπουργό να μπορεί να απευθυνθεί ο ένας πολιτικός αρχηγός με τον άλλο και να μην γίνονται μονόλογοι. Επίσης, να υπάρχει κοινό στο στούντιο ή και να υποβάλλονται ερωτήσει μέσω Internet.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κοινοποίηση σειράς λεπτομερειών για το πώς θα γίνει το ντιμπέιτ δεν είναι πρόσχημα υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ από το διάλογο και πρόφαση εγκατάλειψης για το ντιμπέιτ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος και ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι παρών και στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ανεξάρτητα από όρους και προϋποθέσεις.

«Ακουσα με έκπληξη τον κ. Κουμουτσάκο να λέει σήμερα, ότι αυτό είναι προοίμιο της δήθεν υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική αντιπαράθεση. Εγώ θα επιστρέψω τον χαρακτηρισμό στον κ. Κουμουτσάκο, αναρωτώμενος αν αυτή η αντίδραση είναι το προοίμιο της υπαναχώρησης της ΝΔ, από τη ρητή δέσμευση που είχαν αναλάβει όλα τα πολιτικά κόμματα στη συζήτηση που έγινε στις Ευρωεκλογές και τους όρους πολιτικού διαλόγου, να αλλάξουμε αυτό το πλαίσιο, το οποίο δεν ικανοποιούσε κανέναν μας» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι τόσο στη ΝΔ «ποντάρουν» σε αυτήν την προσωπική τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο πολιτικών αρχηγών, βασιζόμενοι στην επικοινωνιακή ευχέρεια του κ. Καραμανλή, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση το ενδεχόμενο μίας τέτοιας «τηλεμαχίας».