2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Νέα πρόσωπα, επιστροφές και αποκλεισμοί

Κάποιοι εν πολλοίς αναμενόμενοι αποκλεισμοί, η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα με την υποψηφιότητα του κ. Κ. Σημίτη και η απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να μη συμπεριληφθεί ο κ. Χρ.Βερελής στο ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ στην Αιτωλοακαρνανία, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.

Εκτός ψηφοδελτίων έμειναν οι κκ. Απ. Φωτιάδης (Εβρος), Μ. Νεονάκης (Ρέθυμνο), Χρ. Πάχτας (Χαλκιδική), ενώ επανήλθαν ο κ. Σ. Βαλυράκης στα Χανιά και ο κ. Δ. Κρεμαστινός στα Δωδεκάνησα. Νέες παρουσίες είναι η κυρία Αννα Νταλάρα (Β΄ Αθηνών), οι κκ. Σπ. Κουβέλης και Κ. Μποτόπουλος (Α΄ Αθηνών), οι κυρίες Πέμη Ζούνη (Α΄ Αθηνών), Δάφνη Μπόκοτα (Α΄ Πειραιά), Αικατερίνη Μπατζελή (Φθιώτιδα), ο κ. Π. Κουκουλόπουλος (Κοζάνη) κ.ά.

Οι αποκλεισμοί των κκ. Νεονάκη, Πάχτα και Φωτιάδη σχετίζονται με υποθέσεις του παρελθόντος, έστω και αν όλες από νομικής απόψεως έχουν ολοκληρωθεί με δικαίωση των πρώην βουλευτών του ΠαΣοΚ. Στις περιπτώσεις των κκ. Πάχτα και Νεονάκη επαναλήφθηκε το σκηνικό του 2007, ενώ στην περίπτωση του κ. Φωτιάδη ειδική βαρύτητα απέκτησε το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και οι αρχικές (μετέπειτα ανακληθείσες) αποφάσεις που σχετίζονταν με την υπόθεση, όταν ο πρώην βουλευτής Εβρου ήταν στη θέση του υφυπουργού Οικονομίας.

O κ. Χρ. Βερελής ως χθες το πρωί δεν γνώριζε αν θα είναι υποψήφιος και λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δέχθηκε τηλεφώνημα από την Ιπποκράτους και ενημερώθηκε ότι μένει εκτός ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάστηκε στον κ. Βερελή, το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου είναι ενοχλημένο από τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην βουλευτής παραιτήθηκε προ μηνών χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν, με αφορμή φημολογία και πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο ΜΑΝ. Λ ίγες ώρες αργότερα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνέδεσε τον αποκλεισμό του με τη στάση (υπέρ του κ. Ευ. Βενιζέλου ) που είχε τηρήσει στις εσωκομματικές εκλογές. Οπως ανέφερε στην επιστολή του, «γνωρίζουμε όλοι ότι πολλές φορές αποφάσεις, σαν τη σημερινή που με αφορά, έχουν προσωπικό τόνο μεταξύ αυτού που τις λαμβάνει και αυτού που τις υφίσταται. Αυτά όμως ας τα λύσουμε μετά τις 5 Οκτωβρίου».

Αποσύρει την υποψηφιότητά του από την Πέλλα ο Γιώργος Πασχαλίδης

Δεν κατεβαίνει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στο νομό Πέλλας ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, παρ' όλο που το όνομά του είχε συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ιπποκράτους.

Την απόφασή του αυτή κοινοποίησε με γραπτή δήλωση, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αφού ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την απόφαση τους, μετά την πρόταση της Ν.Ε. Πέλλας, να με εντάξουν εκ νέου στους συνδυασμούς του κινήματος, θα ήθελα να κάνω γνωστό ότι δεν επιθυμώ εν τέλει να είμαι υποψήφιος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

» Στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στο Νομό Πέλλας παραχωρώ, στο όνομα της χρήσιμης ανανέωσης, τη θέση που μου προτάθηκε στο ψηφοδέλτιο στη νεότερη γενιά των στελεχών που εκδήλωσαν αληθινό ενδιαφέρον συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες».

Ο κ. Πασχαλίδης προσθέτει: «Συνεχίζω τον πολιτικό μου αγώνα υπέρ των θέσεων του ΠΑΣΟΚ και των πολιτών της Πέλλας χωρίς ιδιότητες τίτλων και αξιωμάτων, όπως έπραξα άλλωστε και στα πέτρινα χρόνια (2005-2009), μετά την βάρβαρη αφαίρεση της βουλευτικής μου ιδιότητας με το πραξικόπημα των λευκών ψηφοδελτίων, αλλά και στο σύνολο της πολιτικής μου διαδρομής στα 35 χρόνια ενεργούς παρουσίας στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες πάντα μέσα από τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ.

» Θυμίζω σε όσους έχουν λόγους να ξεχνούν αυτή τη θλιβερή ιστορία των λευκών ψηφοδελτίων, πως στις 9 Μαΐου 2005, με την απόφαση 12/2005 του εκλογοδικείου, οδηγήθηκα παρανόμως εκτός κοινοβουλίου με την επιλεκτική, μόνο στην Πέλλα και για μια φορά μόνο κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων στο εκλογικό μέτρο.

» Αυτό που σήμερα έχει σημασία είναι η επιστροφή της κλεμμένης έδρας στο ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και καλώ τους πολιτικούς μου φίλους να συμβάλλουν στη μεγάλη νίκη του κινήματος στις 4 Οκτωβρίου 2009. Όπως έχω υποστηρίξει, με την προκήρυξη των εκλογών, καινούριες μέρες ξημερώνουν στην Ελλάδα και την Πέλλα. Η κατάρρευση της κυβέρνησης της ΝΔ ανοίγει το δρόμο για τη νέα αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος».

Εκλογές 2009-ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΌ SPOT ΈΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΏΩΝ


ekloges 2009 - ΕΚΛΟΓΕΣ 4Ης ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ!

O κουρασμένος

«Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε για τη Μακεδονία»


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για χρονίζοντα προβλήματα της Β. Ελλάδας και για έργα που παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου, πελατειακές διευθετήσεις και σπατάλη χρημάτων, τα οποία, όπως είπε, δεν επιτρέπουν στη χώρα μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε, επίσης, λόγο για μια μια εικόνα που δημιουργεί συνεχώς κρίση, κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά θεσμών, αξιών, πολιτικής και στην κοινωνία μας, ανασφάλεια. "Ανασφάλεια για τον επιχειρηματία, ανασφάλεια για τον εργαζόμενο, ανασφάλεια για τον πολίτη και μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ανασφάλειας, έλλειψης κανόνων σιγουριάς και σχεδίου, ούτε επενδύσεις μπορούμε να προσελκύσουμε, ούτε βεβαίως, να αναδείξουμε την πόλη της Θεσσαλονίκης, σε στρατηγικό σημείο για τη χώρα μας, για τα Βαλκάνια για την ευρύτερη περιοχή, που είναι βεβαίως στόχος όλων" σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη για ένα συνεκτικό σχέδιο που έχει και το όραμα, αλλά και το πρακτικό σκέλος και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου "πρέπει να δούμε τις συνεργασίες μας, το συντονισμό όλων των δυνάμεων, από το κράτος μέχρι τους παραγωγικούς και τους τοπικούς φορείς, όπου όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε έχοντας και δικαιώματα, αλλά έχοντας και υποχρεώσεις".


Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ με διαφορά 5,5% δίνει νέα δημοσκόπηση


Σε 5,5 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Με την προβολή των αποτελεσμάτων, θα είχε οριακή αυτοδυναμία 151 εδρών στο Κοινοβούλιο.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,5%, το ΠΑΣΟΚ 41%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, ο ΛΑΟΣ 7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2%. Το 2% των ερωτηθέντων απαντά άλλο κόμμα, άκυρο, λευκό ή αποχή.

Στην παράσταση νίκης, το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κάλπη θα αναδείξει νικητή το ΠΑΣΟΚ -από τα υψηλότερα ποσοστά εδώ και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις για την Ιπποκράτους- και το 14% τη ΝΔ. Το υπόλοιπο 14% δεν εκφράσει εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, αυτά τα ποσοστά θα έδιναν 151 έδρες στο ΠΑΣΟΚ, 96 στη ΝΔ, 23 στο ΚΚΕ, 19 στο ΛΑΟΣ και 11 στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 7 και 8 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.001 ατόμων.

Εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης


Εκτός των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ, εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, μένει ο Κώστας Σημίτης, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιπποκράτους, ο κ. Σημίτης απέρριψε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας ή στην Α' Πειραιά και ζήτησε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Στις συνομιλίες μας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε για τη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι στο ΠΑΣΟΚ τη νίκη και κάθε επιτυχία» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής:

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις, την πορεία προς τις εκλογές και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.

»Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον πρώην πρωθυπουργό είτε να εξακολουθήσει να ηγείται του ψηφοδελτίου της Α' Πειραιά, είτε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Α' Αθήνας.

»Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι, εάν δεν ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δεν επιθυμεί οποιαδήποτε άλλη θέση».

O ίδιος ο κ. Σημίτης σε μια λακωνική ανακοίνωση ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός City, η επικοινωνία του πρώην πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε σήμερα, Παρασκευή, αλλά είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρεις ημέρες. Από την επικοινωνία αυτή κατέστη σαφές πως δεν θα υπάρξει σύγκληση απόψεων για την υποψηφιότητα του Κ.Σημίτη.

Ωστόσο -σύμφωνα με εντολή του Γ.Παπανδρέου- το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του χθες, Πέμπτη, αφήνοντας κενά στην Α' Αθήνας και στην Α' Πειραιώς, σε μια ύστατη προσπάθεια για συμφωνία. Όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε νεότερη επικοινωνία που είχαν συνεργάτες των δύο ανδρών το βράδυ της Πέμπτης οριστικοποιήθηκε το «ναυάγιο».

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, όπως όλα δείχνουν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, με τον οποίο, οι πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί αναφέρουν ότι υπήρξαν επαφές τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιδιώκει την τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου στη θέση αυτή προκειμένου να σηματοδοτήσει έτσι ότι η οικονομία θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν μάλιστα ότι ο κ. Παπαδήμος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Οι αντιδράσεις

«Βεβαίως, όπως ξέρετε, η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί κυρίως με την Οικονομία. Σε μία κρίσιμη περίοδο, η παρουσία του κ. Σημίτη, με την εμπειρία που έχει, θα ήταν χρήσιμη» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Καυστικός ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης: «Ο κ. Σημίτης, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Βερελής, ο κ. Αλαβάνος, η κα Μπενάκη και ποιος ακόμα ξέρει ποιοι άλλοι φεύγουν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

» Είναι μια σημαντική απώλεια για τη Βουλή των Ελλήνων. Φεύγουν όχι γιατί τους αρνήθηκε τη ψήφο ο Ελληνικός λαός αλλά από το καπρίτσιο των ηγεσιών των κομμάτων τους. Πιστεύω πως χρειάζεται περισσότερο θάρρος και κατανόηση για τις ανάγκες που έχει η εποχή. Η εποχή χρειάζεται την πείρα και όχι τους πειραματισμούς.»