2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Απίστευτη κοσμοσυρροή στην ομιλία Τσιτουρίδη (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ

Ξεκίνησε πριν από λίγο η ομιλία του Σάββα Τσιτουρίδη, στο γραφείο του της Τσιμισκή 96, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Τσιτουρίδης, χρειάστηκε πάνω από μισή ώρα, για να μπορέσει να μπει στο γραφείο του, πραγματοποιώντας μια πρωτοφανή σε πάθος και όγκο συγκέντρωση χωρίς καν να είναι υποψήφιος βουλευτής ! Συγκέντρωση που δίνει πολλαπλά μηνύματα στον κ.Καραμανλή. Η ομιλία του έχει ως εξής:


Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες.
Σας ευχαριστώ για την σημερινή παρουσία σας εδώ.
Μου δίνει δύναμη.
Δύναμη που την χρειάζομαι περισσότερο από ποτέ.
Γι΄ αυτό που συμβαίνει σήμερα.
Για όσα σας οφείλω.
Για όσα έχουμε μπροστά μας για την παράταξη και τον τόπο.
Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα συναντιόμασταν σ΄ αυτές τις συνθήκες.
Δεν περίμενα ότι μετά από 35 χρόνια σ΄ αυτήν την παράταξη, μετά από 20 χρόνια στην πρώτη γραμμή της μάχης, δεν θα είχα θέση στα «καθαρά» ψηφοδέλτια του κ. Καραμανλή.
Με ξέρετε καλά.
Ξέρετε ποιος είμαι. Από πού ξεκίνησα. Πώς πορεύτηκα. Ξέρετε τους αγώνες μου στη ζωή και στην παράταξη μου. Έτσι δεν χρειάζεται να σας πω κάτι γι΄ αυτά. Στην πορεία μου τήρησα πάντοτε σταθερές αρχές και αξίες. Και από αυτές πάντοτε με κρίνατε. Μπορεί στην πορεία αυτή να έκανα και λάθη. Μπορεί να μην ανταποκρίθηκα πάντοτε σε ότι περιμένατε από μένα.
Την εμπιστοσύνη σας όμως δεν την πρόδωσα ποτέ. Και αυτό δεν επιτρέπω σε κανέναν να το αμφισβητήσει.
Με πιστέψατε και με στηρίξατε όλα αυτά τα χρόνια. Και αισθάνομαι ακόμη πιο έντονη τη στήριξή σας τις τελευταίες μέρες.
Σ΄ εσάς που ήρθατε απόψε εδώ, αλλά και σε όλους αυτούς, σε όλη την Ελλάδα, που με πιστεύουν και είναι περήφανοι για μένα, έχω χρέος και ευθύνη να μιλήσω καθαρά. Να σας μιλήσω για τον αποκλεισμό μου. Και να σας μιλήσω για την παράταξή μας.
Θα αρχίσω από το πρώτο θέμα.
Οι αντιφάσεις και η συνολική μεθόδευση δεν τιμούν κανέναν και αφήνουν πολλά ερωτηματικά. Όπως ερωτηματικά αφήνουν η ηθική δυο ή τριών ταχυτήτων και οι ετεροχρονισμένες επιλεκτικές ευαισθησίες.
Στις εκλογές του 2007, μετά από μια πολιτική δίνη στην οποία κλήθηκα να παίξω το ρόλο της Ιφιγένειας, συμμετείχα στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και κρίθηκα από εσάς. Με την δική σας εντολή στήριξα στην Βουλή και όπου αλλού χρειάστηκε την Ν.Δ. και τις κυβερνήσεις του Καραμανλή. Τότε δεν υπήρχε πολιτικό ή ηθικό θέμα. Στις ευρωεκλογές του τελευταίου Ιουνίου μου ανατέθηκε ο συντονισμός της μάχης των ευρωεκλογών εδώ στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς, ούτε υπήρχε θέμα.
Μέχρι την ώρα που έμαθα τα μαντάτα από τις ειδήσεις των 8, είχα ξεκινήσει, ως Βουλευτής την προεκλογική μάχη στο Κιλκίς και ήμουν σε συνεργασία με το κόμμα και την κεντρική διοίκησή του για την καλύτερη δυνατή παρουσία μας στο Κιλκίς. Ως τότε πάλι δεν υπήρχε θέμα.
Και έπρεπε να μάθω τον αποκλεισμό μου από τις ειδήσεις. Όταν μιλούσα σε συμπατριώτες μας στην Αθήνα. Εδώ λοιπόν λοιπόν υπάρχει θέμα. Και πρέπει να ξεκαθαρίσει.
Πρέπει ο Κώστας Καραμανλής να εξηγήσει και σ΄ εμένα και σ΄ εσάς τους λόγους για τους οποίους χωρούσα στα καθαρά ψηφοδέλτια του το 2007 και δεν χωρούσα το 2009. Την οφείλει αυτή την εξήγηση. Και σ΄ εμένα και σ΄ εσάς.
Το θέμα αυτό, πέρα από βαθειά πολιτικό, αφορά την τιμή μου και την υπόληψή μου. Και σ΄αυτές τις περιπτώσεις εγώ δεν κάνω εκπτώσεις. Δηλώσεις του είδους «κρίθηκε γενικά η πορεία του» αφήνουν ανεπίτρεπτα υπονοούμενα. Και σε κάθε περίπτωση κανενός η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να θίγεται βάναυσα μέσα σε παιχνίδια προεκλογικών επικοινωνιακών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Ούτε μπορεί κάποιος να επηρεάζεται από δημοσκοπικές ενδείξεις επαγγελματικών μυστικοσυμβούλων, που είναι ανεξέλεγκτοι και ως προς τα κίνητρά τους και ως προς την επαγγελματική δεοντολογία τους. Συμβούλων αγνώστου διαμονής που ζημίωσαν πολλές φορές μέχρι σήμερα την παράταξη. Καμμία δημοσκόπηση - γιατί ακούστηκαν και γράφτηκαν αυτά και δεν διαψεύσθηκαν - καμμία δημοσκόπηση, αν υπάρχει και για όποιον λόγο και αν στήνεται, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δική σας κρίση. Ούτε η δική σας κρίση μπορεί να υποκατασταθεί από την όποια ιδιοτέλεια μπορεί να έχουν κρυφοί ή φανεροί παράγοντες, που δεν έχουν καμμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτά τα νοσηρά φαινόμενα δεν έχουν σχέση με την δημοκρατία.
Θα περιμένω λοιπόν μια απάντηση.
Ούτε αφηρημένα του Μαξίμου, ούτε αφηρημένα της Ρηγίλλης.
Ούτε δια κύκλων, ούτε δια «διαρροών» σε επιλεγμένους επαγγελματίες του παραπολιτικού συστήματος.
Μια απάντηση του Κώστα Καραμανλή στον Σάββα Τσιτουρίδη.
Κλείνω εδώ αυτό το θέμα για τώρα.
Και φυσικά δεν πάω σπίτι μου.
Δεν προσχώρησα σε άλλο κόμμα για να διατηρήσω την έδρα μου στη Βουλή. Είμαι Νέα Δημοκρατία. Είμαστε Νέα Δημοκρατία.
Και δεν αποστασιοποιούμαι από τη μάχη που έχουμε μπροστά μας.
Θα τη δώσω τη μάχη και σας καλώ να την δώσουμε μαζί.
Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι κρίσιμες.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα στα χέρια αυτών που ανεύθυνα υπόσχονται θαύματα, υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, χρεώνοντας και υποθηκεύοντας και τα εγγόνια μας, αφού τα παιδιά μας τα χρέωσαν στην προηγούμενη διακυβέρνησή τους.
Δεν μπορούμε να αφήνουμε την πατρίδα σ΄αυτούς που δεν ξεκαθαρίζουν την θέση τους για τα εθνικά μας θέματα.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε την πατρίδα σ΄ αυτούς που δεν ξεκαθαρίζουν την θέση τους για τα εθνικά μας θέματα.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη του τόπου μας σ΄ αυτούς που δεν μπορούν να αποδείξουν πως επί δεκαετίες βιώνουν και πορεύονται αυτοί και οι οικογένειές τους.
Σας καλώ όλους να δώσουμε έναν αγώνα.
Στα χρόνια που κυβερνήσαμε, κάναμε έργο. Πολύ και σημαντικό. Προχωρήσαμε σε σοβαρές αλλαγές που είχε ανάγκη ο τόπος. Αγγίξαμε θέματα που ήταν μόνιμες πληγές. Προωθήσαμε τα εθνικά μας θέματα. Πήραμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Από εδώ και περά πρέπει να πάμε ακόμη πιο γρήγορα, αξιοποιώντας και τις εμπειρίες και χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη μας. Πρέπει να ξαναβρούμε τον ριζοσπαστισμό που αποτέλεσε την βάση της αντιπολίτευσης μας πριν από το 2004, καθώς και τον πυρήνα των προγραμματικών δεσμεύσεων μας για τομές και ρήξεις με αυτούς που θέλουν να διαφεντεύουν τον τόπο μέσα από εξωθεσμικούς ρόλους.
Ξεπεράστε τα πρόσωπα, τα ενδεχόμενα λάθη ή τις παραλείψεις μας. Τις πίκρες και τις αδικίες.
Στις 4 Οκτωβρίου πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για την φανέλα μας.
Σας καλώ να μην συμπράξετε με οποιονδήποτε άλλον, όπου και αν ίσταται, όποια και να είναι τα κίνητρά του, σε πράξεις συρρίκνωσης της παράταξης. Η δική σας και η δική μου ευθύνη στοχεύουν στη νίκη.
Πρέπει στις 4 Οκτωβρίου το βράδυ, αυτοί που έχουμε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες και την ίδια φλόγα για τον τόπο, να είμαστε όσο γίνεται περισσότεροι.
Φίλες και φίλοι μου.
Είμαι βέβαιος. Όσοι έχουμε τα ίδια όνειρα για τον τόπο μας, θα είμαστε μαζί.
Θα είμαστε μαζί στις 4 Οκτωβρίου.
Θα είμαστε μαζί και μετά. Για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας από την πρώτη γραμμή.

Αντιδρούν οι δημοσιογράφοι για τους όρους του debate


Αντιδρούν οι δημοσιογράφοι για τους όρους διεξαγωγής του debate. Σε ανακοίνωση που ανέγνωσε η κ. Μαρία Χούκλη -συντονίστρια στην τηλεμαχία- σημειώνεται ότι οι όροι του debate της 21ης Σεπτεμβρίου είναι σαφώς χειρότεροι από αυτούς της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης τον περασμένο Μάιο.

«Διαπιστώνουμε ότι διαδικασία, έτσι όπως έχει οριστεί, καθιστά περιττή την παρουσία των δημοσιογράφων. Οι όροι διεξαγωγής είναι χειρότεροι από εκείνους που ίσχυσαν στην τηλεμαχία του περασμένου Μαΐου και είχαμε καταγγείλει όλοι. Άλλωστε, και τα κόμματα έχουν καταγγείλει τη διαδικασία με βαρείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Ο δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να ρωτάει ελεύθερα, να έχει επαρκή χρόνο για να διατυπώσει τις ερωτήσεις και να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει διευκρινίσεις από τον πολιτικό αρχηγό», ανέφερε η κ. Χούκλη.

Τέλος, η κ. Χούκλη απηύθυνε έκκληση για διάλογο με τους εκπροσώπους των κομμάτων στη διακομματική, ακόμα και εντός της ημέρας, προκειμένου να καθοριστεί εγκαίρως το πλαίσιο διεξαγωγής του debate και να είναι χρήσιμη η παρουσία των επτά δημοσιογράφων από τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας.


χιούμορ και πολιτική ... εκλογικό αντι σπότ

χιούμορ και πολιτική - XAOS EKLOGES 2009 EGKAINIA EKLOGIKOY STEFANOY

χιούμορ και πολιτική - Ο Παπανδρίκας κι ο Καραμανλίκας

Διαφορά ως 7% δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Αυτοδύναμη κυβέρνηση και διαφορά ως επτά μονάδων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές.

Με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για «Το Βήμα».

Σε άλλη έρευνα της Marc για λογαριασμό του «Έθνους» η διαφορά είναι στις επτά μονάδες και το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία 153 εδρών.

Ανάλογη εικόνα έδειξε και η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή».

Πρόκειται για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, αφού από τα μεσάνυχτα ισχύει, σύμφωνα με τον νόμο, η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα, βάσει της δημοσκόπησης της Κάπα Research που διενεργήθηκε για «Το Βήμα», στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 34,4% έναντι 27,6% της ΝΔ.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%.

Στη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εισέρχονται πέντε κόμματα, αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 2,5%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε ποσοστό 17,6%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί να προκύψει από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στην ερώτηση συγκεκριμένα «τι θα θεωρούσατε προτιμότερο να προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;» το 65,6% επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 28,6% κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 3,6% επιθυμεί επανάληψη των εκλογών.

Όσον αφορά στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 40,4%, ο κ. Καραμανλής 38,6% και ένα ποσοστό 18,9% απαντά «Κανένας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Marc για την εφημερίδα «'Εθνος» στη μέτρηση στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 36,7%, η Νέα Δημοκρατία το 29,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ 7,4%, ο ΛΑΟΣ 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται στο 1,6%.

Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9,4%.

Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά εκτιμάται στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 41,6% (153 έδρες), η ΝΔ στο 34,9% (95 έδρες και το χαμηλότερο ιστορικά εκλογικό ποσοστό, το ΚΚΕ 8,4% (23 έδρες), ο ΛΑΟΣ 6,3% (17 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,2% (12 έδρες) και οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτός Βουλής με 2,2%.

Στο σχετικό ερώτημα εάν σε περίπτωση ήττας της ΝΔ και με διαφορά μεγαλύτερη των ευρωεκλογών θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας, ένας στους δύο ψηφοφόρους (51,3%) απαντά «όχι» και το 33% απαντά «ναι».

Ωστόσο, ανεξάρτητα εάν στην παρούσα πολιτική συγκυρία δεν αποτυπώνεται, το 20,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ λένε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue, για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με 153 έδρες και ποσοστό 41,5%. Στο 35,5% το ποσοστό της ΝΔ, που φαίνεται να εκλέγει 97 βουλευτές.

Τρίτο κόμμα στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος εμφανίζεται το ΚΚΕ με ποσοστό 8,5% και 23 βουλευτές.

Ακολουθεί ο ΛΑΟΣ με 6% που φαίνεται να εκλέγει 16 βουλευτές, ενώ πέμπτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4% και 11 βουλευτές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2% δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή

Στο «Ερρίκος Ντυνάν» με πνευμονία απλής μορφής η Ντόρα Μπακογιάννη

Στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» εισήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εμφάνισε υψηλό πυρετό και έντονες ενοχλήσεις στο λαιμό.

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι νοσεί από πνευμονία απλής μορφής. Ο ίδιος ο πρόεδρος του νοσοκομείου Ανδρέας Μαρτίνης δήλωσε ότι από την υπουργό ελήφθη και ειδικό δείγμα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη.

Το πρώτο τεστ ήταν αρνητικό, ωστόσο, οι γιατροί περιμένουν τα αποτελέσματα και του δεύτερου τεστ, το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Ευχές στην Ντόρα Μπακογιάννη για ταχεία ανάρρωση απηύθυνε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στην κα Μπακογιάννη και σύντομη επιστροφή στον προεκλογικό αγώνα που δίνει με δυναμισμό και πίστη στη νίκη της ΝΔ» τόνισε.

Στο νοσοκομείο μετέβη και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας της υπουργού και να της ευχηθεί ταχεία ανάρρωση.

Διευρύνεται η διαφορά, σε διψήφιο νούμερο οι μετατοπίσεις προς ΠΑΣΟΚ

Το ρεύμα του Γιώργου Παπανδρέου προκαλεί ηλεκτροσόκ στη Ν.Δ. Για πρώτη φορά στην ιστορία κόμματος το οποίο εμφανίζεται να χάνει την εξουσία, αντί να περιορίσει τη διαφορά με το πρώτο κόμμα καθ' οδόν για τις κάλπες, την αυξάνει συνεχώς.
Σύμφωνα με μυστικές δημοσκοπήσεις, είναι πλέον διψήφιος ο αριθμός των μετακινήσεων των ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα εκείνες από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. περιορίζονται στο 0,5. «Ακόμη και το 1993, που ο Κ. Μητσοτάκης έχασε με οχτώ μονάδες από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε με ένα προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ που έφτανε τις 13,5 μονάδες. Η διαφορά μειώθηκε τελικά κατά 5,5 μονάδες», τόνισαν στην «Ε» έμπειροι πολιτικοί αναλυτές - εκλογολόγοι που έχουν στα χέρια τους τα συγκριτικά στοιχεία.

Δυσαρέσκεια

Η μεγάλη ήττα αναμένεται να προκαλέσει ένα τσουνάμι εσωκομματικής δυσαρέσκειας και κριτικής το οποίο θα συμπαρασύρει και τον Κώστα Καραμανλή. Πολλοί ήταν αυτοί που χτυπούσαν καμπανάκια αλλά ο πρωθυπουργός δεν τα άκουγε ή δεν ήθελε να τα ακούσει. «Δεν είναι η ώρα να υπενθυμίσω ούτε τις προτάσεις ούτε την κριτική μου», είπε ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Απλώς σας λέω ότι κατ' επανάληψη είχα προτείνει τη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, είχα εισηγηθεί προτάσεις οι οποίες θα βοηθούσαν ακόμη περισσότερο να πάμε πιο γρήγορα, πιο κοντά στον πολίτη και να έχουμε καλύτερες κινήσεις».

Η διεύρυνση της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. άρχισε να παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις την τελευταία εβδομάδα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν έπαιξαν ρόλο αυτά καθαυτά τα γεγονότα (ο αποκλεισμός του Τσιτουρίδη, τα δύο μέτρα και σταθμά στους Βατοπεδινούς στα ψηφοδέλτια κ.λπ.) αλλά η γενική πεποίθηση που διαμορφώνεται ότι πέφτουν οι τίτλοι του τέλους. «Ο,τι κι αν κάνει ο Καραμανλής βρίσκει τοίχο», είπε στην «Ε» έγκυρος αναλυτής-εκλογολόγος. «Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη γι' αυτόν», συνέχισε. «Αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Θα πρέπει μάλλον να αποκλείσει το ενδεχόμενο της παραμονής του στην αρχηγία της Ν.Δ. μετά το ισχυρό πλήγμα που θα δεχθεί».

Οι τελευταίες ελπίδες των «γαλάζιων» είναι μήπως αυτή η αυξητική τάση που υπάρχει στο ποσοστό της διαφοράς και που «θεωρείται πιθανό να αγγίξει ακόμη και διψήφιο αριθμό τα επόμενα 24ωρα», όπως είπε ο εκλογολόγος, αρχίσει να υποχωρεί την τελευταία εβδομάδα. Δηλαδή «να τρομάξει η βάση της Ν.Δ. από την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και να συσπειρωθεί φτάνοντας έστω το 35-36% που πήρε η Ν.Δ. το 1981 και το οποίο θεωρείται ότι είναι το ποσοστό του σκληρού πυρήνα της παραδοσιακής Δεξιάς». Ο πολιτικός χρόνος όμως μετράει πλέον αντίστροφα και οι διαλυτικές τάσεις είναι εμφανείς σε όλες τις εκφάνσεις του κομματικού μηχανισμού και του προεκλογικού αγώνα.

«Πράσινη παρένθεση»


Χθες ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε εμμέσως το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Ε» ότι υπάρχει στη σκέψη της Ρηγίλλης το σενάριο της πράσινης παρένθεσης. «Ολα θα αξιολογηθούν τη στιγμή που θα προκύψουν», δήλωσε απαντώντας σε ερωτήματα για το τι θα γίνει αν ο Κάρολος Παπούλιας αρνηθεί δεύτερη προεδρική εκλογή. Το σενάριο της πράσινης παρένθεσης προϋποθέτει το ΠΑΣΟΚ γρήγορα να φανεί αναξιόπιστο και η Ν.Δ. να έχει θετικά δημοσκοπικά ευρήματα που θα της ανοίξουν τον δρόμο για επιστροφή στην εξουσία. Βεβαίως πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός. Δεν αποκλείεται όμως οι «γαλάζιοι» να επιμένουν επιδιώκοντας να δώσουν ένα κίνητρο στα στελέχη και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ώστε να την ξαναψηφίσουν και να μην υποστεί πανωλεθρία.

Ο Γιώργος Σουφλιάς συνεχίζει να δίνει τη μάχη της οικονομίας επιχειρώντας να πείσει τους πολίτες ότι υπεύθυνη είναι η πολιτική της Ν.Δ. και ανεύθυνη του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής άρχισε να βγάζει από τις ομιλίες τους τις αναφορές στο «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων που πάγωσε τον κόσμο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για το δημόσιο χρέος και έλλειμμα και τόνισε ότι «αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρά, ειλικρινή μέτρα, τα οποία δυστυχώς είναι δυσάρεστα και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτό το θάρρος».


Παγιώνεται το υψηλό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ και «κλειδώνει» η αυτοδυναμία

Με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για Το Βήμα. Σε άλλη έρευνα της Marc για λογαριασμό του Έθνους η διαφορά είναι στις 7 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία 153 εδρών. Ανάλογη εικόνα έδειξε και η δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή.

Πρόκειται για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, αφού από τα μεσάνυχτα ισχύει, σύμφωνα με τον νόμο, η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα, βάσει της δημοσκόπησης της Κάπα Research που διενεργήθηκε για Το Βήμα, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 34,4% έναντι 27,6% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%. Στη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εισέρχονται πέντε κόμματα, αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε ποσοστό 17,6%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί να προκύψει από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην ερώτηση συγκεκριμένα «τι θα θεωρούσατε προτιμότερο να προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;» το 65,6% επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 28,6% κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 3,6% επιθυμεί επανάληψη των εκλογών.

Όσον αφορά στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 40,4%, ο κ. Καραμανλής 38,6% και ένα ποσοστό 18,9% απαντά «Κανένας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Marc για την εφημερίδα Έθνος, στη μέτρηση στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 36,7%, η Νέα Δημοκρατία το 29,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ 7,4%, ο ΛΑΟΣ 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται στο 1,6%. Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9,4%.

Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά εκτιμάται στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες. Η εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 41,6% (153 έδρες), η ΝΔ στο 34,9% (95 έδρες και το χαμηλότερο ιστορικά εκλογικό ποσοστό, το ΚΚΕ 8,4% (23 έδρες), ο ΛΑΟΣ 6,3% (17 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,2% (12 έδρες) και οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτός Βουλής με 2,2%.

Στο σχετικό ερώτημα εάν σε περίπτωση ήττας της ΝΔ και με διαφορά μεγαλύτερη των ευρωεκλογών θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας, ένας στους δύο ψηφοφόρους (51,3%) απαντά «όχι» και το 33% απαντά «ναι». Ωστόσο, ανεξάρτητα εάν στην παρούσα πολιτική συγκυρία δεν αποτυπώνεται, το 20,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ λένε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των λεγόμενων «μικρών» κομμάτων καταγράφουν αρνητικές γνώμες στην κοινή γνώμη. Το 56,2% των ψηφοφόρων έχει αρνητική γνώμη για τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και το 37,3% θετική. Για το Αλέξη Τσίπρα αρνητική γνώμη εκφράζει το 63,4% και θετική το 29, 6%, ενώ για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη αρνητική άποψη έχει το 58,7% και θετική το 37,4%. Τέλος σε ό,τι αφορά τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλο αρνητική γνώμη έχει το 49,8% και θετική το 20,3%.

Από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue, για λογαριασμό του Σκάϊ και της εφημερίδας Καθημερινή, προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με 153 έδρες και ποσοστό 41,5%. Στο 35,5% το ποσοστό της ΝΔ, που φαίνεται να εκλέγει 97 βουλευτές.

Τρίτο κόμμα στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος εμφανίζεται το ΚΚΕ με ποσοστό 8,5% και 23 βουλευτές. Ακολουθεί ο ΛΑΟΣ με 6% που φαίνεται να εκλέγει 16 βουλευτές, ενώ πέμπτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4% και 11 βουλευτές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2% δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή.

χιούμορ και πολιτική

Νέα Δημοκρατία -Επίσημον Τηλεοπτικόν Σπότ 2009

Εκλογές 2009 - Σποτ 1

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ SPOT 2009 -

2,995,321 συγχαρητήρια στη Νέα Δημοκρατία

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - NEA DIMOKRATIA SCANDALS