2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Εκλογες 2009 - Προεκλογικά Spots ΠΑΣΟΚ Νο 6

Εκλογες 2009 - Προεκλογικά Spots ΠΑΣΟΚ

Εκλογες 2009 - Προεκλογικά Spots ΠΑΣΟΚ Νο 6

Εκλογές 2009 - Προεκλογικά spots ΝΔ Νο 5

Εκλογές 2009 - Προεκλογικά spots ΝΔ Νο 5

Εκλογές 2009 - Προεκλογικά spots ΝΔ Νο 5

Εκλογες 2009 - Προεκλογικά Spots ΠΑΣΟΚ Νο 7

Εκλογές 2009 - Προεκλογικά Spots ΠΑΣΟΚ Νο 7

Εκλογές 2009 - Προεκλογικά Spots ΠΑΣΟΚ Νο 7

Εκλογές 2009 - Προεκλογικά spots ΝΔ Νο 6

Το υπουργικό σταυρόλεξο του ΠαΣοΚ

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέουπρος τα στελέχη του να μη ράβουν κοστούμια γιατί θα τους μείνουν στην ντουλάπα και να μη μοιράζουν θέσεις επειδή όλοι θα κριθούν από το μηδέν «πάγωσε» για μερικές ημέρες τις συζητήσεις- και κυρίως τις εικασίες- για τους «υπουργήσιμους». Σε αυτή τη φάση ελάχιστοι γνωρίζουν τις μύχιες σκέψεις του προέδρου του
ΠαΣοΚ για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την κυβέρνησή του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Οσοι έχουν συνομιλήσει μαζί τουόμωςέμειναν με την εντύπωση ότι ο κ.Παπανδρέου έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, ιδίως στον χώρο της οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για τους μελλοντικούς υπουργούς έχουν τεθεί εκτός (κομματικού) νόμου, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που περιγράφουν το πλαίσιο μιας κυβέρνησης Παπανδρέου.Ο ίδιος ο πρόεδρος
του ΠαΣοΚ προανήγγειλε ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα. Το πιθανότερο είναι να προχωρήσει στη δημιουργία 23-25 υπουργείων,μαζί με τις θέσεις υφυπουργών, οι οποίες θα μειωθούν. Επίσηςθα χρησιμοποιηθούν πολλές γυναίκες. Αν υποθέσουμε ότι θα ληφθούν υπ΄ όψιν και οι γεωγραφικές ισορροπίες, οι πρωτεύσαντες σε σταυρούς στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειεςκαι ειδήμονες που ενδιαφέρονται να επαναπατριστούν, το σταυρόλεξο γίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

O κ. Παπανδρέου αντιστέκεται στις πιέσεις να παρουσιάσει τα πρόσωπα με τα οποία θα κυβερνήσει, το ενδιαφέρον όμως έχει στραφεί προς συγκεκριμένα στελέχη. Εν αρχή ην το υπουργείο Οικονομίας. Θα μείνει ενωμένο ή θα σπάσει στα δύο; Ιδού η απορία. Η κυρία Λούκα Κατσέλη, έπειτα από την άρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εμφανίζεται ως το πρόσωπο που θα χειριστεί τα θέματα της Οικονομίας. Με αυτήν συνεννοείται ο κ. Παπανδρέου και πολλά στοιχεία του οικονομικού προγράμματος του ΠαΣοΚ προέρχονται από δικές της επεξεργασίες. Η κυρία Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί την ύπαρξη χωριστών υπουργείων. Αντιθέτως, θεωρεί ότι η διοίκηση θα πρέπει να είναι ενιαία.

▅ Το τιμόνι της οικονομίας
Ωστόσο άλλοι παράγοντες από τον χώρο της οικονομίας, οι οποίοι συνομιλούν με τον κ. Παπανδρέου, του εισηγούνται τον διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομίας από το Οικονομικών. Ουδείς γνωρίζει τι θα αποφασίσει ο κ. Παπανδρέου. Αρκετοί όμως γνωρίζουν ότι η κυρία Κατσέλη, εφόσον καταλήξει με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στα χέρια, θα ήθελε δίπλα της ειδικούς, τεχνοκράτες, ακόμη και μεταγραφές από τον ιδιωτικό τομέα, άτομα δηλαδή που ξέρουν τα κόλπα και τα παραθυράκια που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη εισοδημάτων. Λέγεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση ίσως να κληθεί να βοηθήσει ο κ. Γκ. Χαρδούβελης, ενώ ακούγεται και το όνομα του κ. Ι. Στουρνάρα, αν και ο ίδιος δεν εμφανίζεται ζεστός σε μια τέτοια προοπτική.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί να κοπεί στα δύο το υπουργείο, για το κομμάτι της στρατηγικής ανάπτυξης η κυρία Κατσέλη παραμένει φαβορί. Για το υπουργείο Οικονομικών «παίζουν» δύο ονόματα, των κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Παπακωνσταντίνου .

Τα ίδια ονόματα ακούγονται και για το υπουργείο Ανάπτυξης, ένα υπουργείο που θα αναβαθμιστεί εκ των πραγμάτων, καθώς θα χειριστεί τα ενεργειακά θέματα- ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- αλλά και μεγάλα ποσά από επενδυτικά προγράμματα. Θεωρείται ότι κάποιον ρόλο θα αναλάβει η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , πιθανόν κάποιο υφυπουργείο Ανάπτυξης, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι κάποια θέση θα αναλάβουν ο κ. Φίλ.Σαχινίδης και η κυρία Ντίνα Λάζαρη.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έχει τη φήμη του απρόβλεπτου ηγέτη, όλοι αναμένουν ότι σε μελλοντική κυβέρνησή του θα παίξουν κεντρικό ρόλο οι κκ. Ι.Ραγκούσης , Ν. Αθανασάκης και Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ διατηρεί πολύ χαμηλούς τόνους στη δημόσια παρουσία του και δηλώνει πρόθυμος να παραμείνει στο κόμμα αν αυτό κρίνει ο κ. Παπανδρέου. Οι περισσότεροι στο ΠαΣοΚ όμως τον βλέπουν ήδη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, όχι μόνο εξαιτίας της εμπειρίας του από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου θα χρειαστεί να αναδιατάξει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης, να προετοιμάσει τον θεσμό του αιρετού περιφερειάρχη και την αποκέντρωση κρατικών αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια. Αν μάλιστα καταλήξουν οι συζητήσεις για την οργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στα πρότυπα του Λευκού Οίκου (ή της Ντάουνινγκ Στριτ), δηλαδή σε ένα πολυμελές γραφείο με συμβούλους που θα παρακολουθούν την πορεία εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου, τότε δεν αποκλείεται ο υπουργός Εσωτερικών να αποκτήσει έναν ειδικό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης λέγεται ότι θα αυτονομηθεί και για τη θέση αυτή συζητείται το όνομα του κ. Χ. Καστανίδη. Στο υπουργείο Υγείας λέγεται ότι θα ενταχθεί η Κοινωνική Ασφάλιση. Πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Υγείας είναι ο κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος έχει ετοιμάσει το σχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ και διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Παπανδρέου. Δεν αποκλείεται να παραμείνει σε αυτό το πόστο, αν και ακούγονται επίσης τα ονόματα των κκ. Δ. Ρέππα, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος το Ασφαλιστικό, και Χρ. Παπουτσή (για το Απασχόλησης, ο οποίος όμως συζητείται και για το υπουργείο Αμυνας). Επίσης, συζητούνται τα ονόματα της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου (η σημερινή «σκιώδης» υπουργός Απασχόλησης) και της κυρίας Φώφης Γεννηματά. Τα κοινωνικά υπουργεία δεν αφήνουν αδιάφορο και τον κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγονται διάφορα ονόματα, πολιτικών εκπροσώπων κυρίως (όπως π.χ. του κ. Α.Λοβέρδου ). Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα ένα αουτσάιντερ, ο κ. Χ. Παμπούκης , ο οποίος θα τοποθετηθεί στο Επικρατείας.

Ορισμένοι βουλευτές μάλλον θα κληθούν να εκτελέσουν... καταναγκαστικά έργα. Σε αυτή την κατηγορία πιθανώς να ενταχθεί η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία δεν έχει κρύψει ποτέ το ενδιαφέρον της για τα οικονομικά υπουργεία, ενδέχεται όμως να παραμείνει στην Παιδεία. Να σημειωθεί πάντως ότι τον συγκεκριμένο τομέα τον ανέλαβε ως πολιτική εκπρόσωπος έπειτα από δική της επιθυμία. Το υπουργείο Εξωτερικών οι περισσότεροι στο ΠαΣοΚ πιστεύουν ότι θα το κρατήσει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, με αναπληρωτή υπουργό ενδεχομένως τον κ. Π. Μπεγλίτη , με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και τον συνδέει σχέση εμπιστοσύνης.

▅ Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Πολλοί αναρωτιούνται αν θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ κ. Στ. Λαμπρινίδης. Ορισμένοι μάλιστα θα τον έβλεπαν ακόμη και σε θέση κυβερνητικού εκπροσώπου, με δεδομένο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν τον ενδιαφέρει η θέση αυτή και ο κ. Ρέππας, ο οποίος θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους εκπροσώπους, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτόν τον ρόλο.

Στον Πολιτισμό το τοπίο είναι θολό. Ισως παραμείνει η κυρία Μαρία Δαμανάκη. Σκοτάδι σκεπάζει τις προγνώσεις για τους επικεφαλής των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο θα γίνει αυτόνομο και ορισμένοι δεν αποκλείουν να το αναλάβει μεταγραφή από το εξωτερικό. Λέγεται επίσης ότι θα ενοποιηθούν τα υπουργεία Δημοσίων Εργων και Μεταφορών, και σε μια τέτοια περίπτωση προβάλλεται το όνομα του κ. Ντ. Ρόβλια, ο οποίος σήμερα καλύπτει τον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ πολιτικός εκπρόσωπος στον τομέα των Μεταφορών είναι ο κ. Ν. Σηφουνάκης .

Θολό τοπίο
Τα σενάρια και τα ερωτήματα
Μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου με στελέχη όπως η κυρία Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Θ. Πάγκαλος, καθώς επίσης με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Στελέχη που συνομίλησαν με τον τελευταίο μετέφεραν την εντύπωση ότι δεν θα τον ενδιέφερε κανένα άλλο υπουργείο εκτός από το Εξωτερικών, ο ίδιος όμως σταμάτησε εγκαίρως κάθε σχετική συζήτηση επισημαίνοντας ότι θεωρεί βαθιά προσβλητικά αυτά τα σενάρια. Τελευταία διακινείται ένα νέο σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπανδρέου τον προορίζει για Πρόεδρο της Βουλής. Στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει τι σκέφτεται ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ή πώς θα αντιδράσει ο κ. Βενιζέλος.

Ξεκάθαρο δεν είναι το τοπίο ούτε για στελέχη όπως οι κκ. Φ. Πετσάλνικος, από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, και Τηλ.Χυτήρης. Ο κ. Λοβέρδος, ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ΠαΣοΚ, διεκδικεί ξανά την πρωτιά στη Β΄ Αθηνών ώστε να έχει μια ισχυρή βάση. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια δεξαμενή στελεχών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κυβερνητικές θέσεις όπως οι κκ. Κ. Καρτάλης, Κ. Σπηλιόπουλος , Θ. Μωραΐτης, Γ. Πεταλωτής, Μιχ. Καρχιμάκης, Γ. Νικητιάδης και η κυρίες ΜιλέναΑποστολάκη, ΑικατερίνηΜπατζελή, εφόσον εκλεγεί βουλευτής, Συλβάνα Ράπτη, Αντζελα Γκερέκου κ.ά., ενώ το στελεχικό δυναμικό του κόμματος αναμένεται να εμπλουτιστεί και με νέα πρόσωπα που θα εκλεγούν από τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου.

Γιώργος Παπανδρέου στην «Κ»: «Δεν θα ανεχθώ τα φέουδα»

«To ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών» υπογραμμίζει ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Παπανδρέου.


Δύο ισχυρά μηνύματα, προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς το σώμα των ψηφοφόρων, εκπέμπει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου μέσω συνέντευξης προς την «Κ».

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος «ανοίγει τα χαρτιά του» για τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στα πεδία της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και των θεσμών, στην περίπτωση κατά την οποία επικρατήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, προειδοποιεί τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών. Οποιοι σκέπτονται έτσι, έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αν και ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αφήνει σαφώς να διαφανούν οι δυσχέρειες άσκησης έντονα φιλολαϊκής πολιτικής. Οπως σημειώνει, «εμείς δεν θα κρύψουμε τις αλήθειες για το πού βρίσκεται η χώρα, όχι για να ρίξουμε ευθύνες σε κανένα, αλλά για να αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε». Επίσης, προσδιορίζει ως βασική προτεραιότητα των επόμενων μηνών «το νοικοκύρεμα της οικονομίας και την τόνωση της αγοράς», διότι άλλως «θα μπούμε σε βαθύτερη ύφεση», και προαναγγέλλει τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ακόμα πως οι θέσεις του κατά της διαπλοκής δεν συνιστούν «σημαία ευκαιρίας» και ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακόμη και εάν υπάρξουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματός του. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει την ενίσχυση του ρόλου του Πρωθυπουργικού Γραφείου, ενώ για τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως «κατάφερε να σπαταλήσει πεντέμισι χρόνια, χωρίς να αφήσει πίσω της κανένα απολύτως έργο».

«Έκλεισε» και το debate των έξι


Οριστικοποιήθηκαν οι όροι της διεξαγωγής του debate των έξι πολιτικών αρχηγών, μετά και την αποδοχή εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας των αιτημάτων των δημοσιογράφων. Έτσι, στο debate, το οποίο θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας, ο χρόνος διατύπωσης των ερωτήσεων αυξάνεται από τα 20 δευτερόλεπτα στα 30, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα για διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Τη 12η τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ζητά ο Μιλτιάδης Έβερτ

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με την οποία του ζητά να μπει στη 12η -τιμητική και μη εκλόγιμη- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, απέστειλε το Σάββατο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.

«Η προσφορά του προέδρου Μιλτιάδη Έβερτ στην παράταξη υπήρξε διαχρονικά ανεκτίμητη. Η σημερινή του κίνηση αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη και αναδεικνύει το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το ήθος που τον διακρίνει» δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης.

Στην επιστολή του, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ήταν τιμητική για εκείνον η πρόταση που του έγινε από τον πρωθυπουργό να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αλλά -όπως σημειώνει- «νιώθω ότι πρέπει να συμβάλλω στην ανανέωση του κόμματος, την οποία εγώ πρώτος έκανα πράξη».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Η πρότασή σας να τεθώ εκ νέου επικεφαλής Επικρατείας είναι τιμητική για μένα. Από τα φοιτητικά μου χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία 35ετία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έχω προσφέρει στην πολιτική ζωή, υπηρετώντας αξίες και ιδανικά που στηρίζονται στις ιδεολογικές και καταστατικές αρχές του κόμματός μας, τις οποίες καθιέρωσε ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Χρωστώ ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στον αθηναϊκό, που επί σειρά ετών μου έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστώ για το καλό της πατρίδας.

» Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια συμμετοχής στα κοινά, νοιώθω ότι πρέπει να συμβάλλω στην ανανέωση του κόμματος, την οποία εγώ πρώτος έκανα πράξη και για το λόγο αυτό είμαι υποχρεωμένος να αρνηθώ την πρότασή σας, επιθυμώντας να καταλάβω την τελευταία θέση. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι αμείωτο το ενδιαφέρον μου για την πορεία του τόπου και της παράταξης. Η στάση μου και η συμπεριφορά μου όλα τα χρόνια που είμαι ενταγμένος στις τάξεις της ΝΔ αποτελούν εγγύηση για αυτό».

Η δήλωση αυτή του κ. Έβερτ εκλαμβάνεται ως απάντηση στα στελέχη της ΝΔ που πίεζαν τον Κ.Καραμανλή για «ανανέωση» του ψηφοδελτίου, επισημαίνοντάς του ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται εάν στις εκλόγιμες θέσεις συμπεριληφθούν μόνο ιστορικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του.

Ως προς το χρόνο που θα ανακοινωθεί επισήμως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει αύριο, Κυριακή.