2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Η οικονομία σταθερά στο επίκεντρο της προεκλογικής κόντρας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να ασκεί δριμύτατη κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου για τις προτάσεις του που αφορούν στην προστασία των δανειοληπτών.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για τα «6+1 ψέμματα» που αναφέρονται στο σχετικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μάλιστα λόγο για γκάφα από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφού αρκετά από όσα αναφέρονται στο φυλλάδιο ισχύουν ήδη.

«Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει το ακατάσχετο της μοναδικής κατοικίας για χρέη μέχρι 10.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, καθώς επίσης έχει αυξήσει το όριο του ακατάσχετου της μοναδικής κατοικίας από 10.000 σε 20.000 ευρώ» είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νόμο του 2009 που αφορά στις εισπρακτικές εταιρείες, στο νόμο του 2007 για τα «ψιλά γράμματα» στους τραπεζικούς όρους, αλλά και στο «πάγωμα» όλων των πλειστηριασμών για χρέη έως 200.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2009.

«Είναι σκοτεινή προπαγάνδα ή μεγάλο ψέμα,ρώτησε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη και να αποσύρουν το φυλλάδιο» κατέληξε.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε με «5 ερωτήματα» προς την κυβέρνηση που αφορούν στα εισοδήματα των πολιτών, των συνταξιούχων, καθώς και στα επιδόματα.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως και συγκεκριμένα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να φοβίσει τους πολίτες, δίνοντας μάχη οπισθοφυλακής. Τόνισε μάλιστα ότι ο τόπος χρειάζεται υπεύθυνους ηγέτες και όχι πολιτικούς που ασκούν αντιπολίτευση.

Δηλώσεις που ξεχώρισαν από την τηλεοπτική αντιπαράθεση Καραμανλή και Παπανδρέου

● Ένα μεγάλο δημόσιο χρέος που χτίστηκε μέσα από τις δεκαετίες είναι η κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε ως κοινωνία αργότερα να πάρουμε πιο δύσκολα, πιο δυσβάσταχτα, πιο οδυνηρά μέτρα.

● Πείτε μου τι έχετε πει για φορολογικά;

Σήμερα άκουσα πάλι να λέτε «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα». Αυτό το ακούω από τότε που ήμουν μωρό! Η πραγματικότητα είναι, έχετε πει θα κάνετε ενιαία φορολόγηση για όλα τα εισοδήματα, ενιαία κλίμακα και ποια είναι αυτή η κλίμακα;

Ποιοι θα είναι οι συντελεστές; Τι ορίζετε μικρά ή μεσαία εισοδήματα; Θα φορολογήσετε, για παράδειγμα, λέγοντας ότι θα φορολογήσετε όλα τα εισοδήματα, και τους αγρότες και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων; Θα επαναφέρετε τη φορολογία κληρονομιάς ή τη φορολογία στις γονικές παροχές;

● Όταν ακούω για προϋπολογισμούς που τάχα έπεσαν έξω... αυτό πάντως δεν μπορεί να λέγεται από το ΠΑΣΟΚ. Σας θυμίζω ότι στον τελευταίο προϋπολογισμό προβλέπατε στην ουσία λίγο πάνω από 1% έλλειμμα και βρέθηκε να είναι τέσσερις φορές περισσότερο. Λοιπόν, είναι αποδεδειγμένο ότι επί των κυβερνήσεών σας έγινε πρωτάθλημα η δημιουργική λογιστική και η παραποίηση στοιχείων.

Αυτή είναι η αλήθεια.

ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
● Αν δεν εξυγιάνουμε την οικονομία και δεν προσελκύσουμε επενδύσεις δεν θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία.

● Είναι ανάγκη να αλλάξει το πανεπιστημιακό άσυλο ώστε να μην υποθάλπει την ανεξέλεγκτη βία και την καταστροφική μανία ακραίων ομάδων. ● Τα stage είναι μία απόλυτα νόμιμη διαδικασία, που χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους, που μπορεί να μην είναι μόνιμη δουλειά, αλλά προσφέρει εμπειρία και προοπτικές.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
● Οποιαδήποτε υπόθεση εμφανίστηκε την πήγαμε στη Δικαιοσύνη. Πριν από τις ευρωεκλογές, η Βουλή έκλεισε όπως κλείνει πάντα.

● Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει αυτοκριτική, ούτε καν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών που ήταν το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Τότε η κυβέρνηση πίεζε τους πολίτες να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

● Υπάρχουν υποθέσεις που ανέλαβα την ευθύνη και αναγνώρισα το λάθος μου και αναρωτιέμαι: στο ΠΑΣΟΚ έχετε τόσο μεγάλο βαθμό έπαρσης και οίησης που δεν αναγνωρίζετε τα λάθη σας;

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
● Δεν έχετε ξεκαθαρίσει τη θέση σας για το μεγαλόπνοο έργο της εκτροπής του Αχελώου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
● Είναι επικίνδυνα και ανεύθυνα τα όσα λέτε, ότι θα επανεξετάσετε τη συμφωνία για τον ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολη. Η χώρα δεσμεύεται από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. ● Διέκρινα έμμεση προσπάθεια να μου καταλογίσετε υποχωρητικότητα. Αυτό δεν επιτρέπετε να το κάνετε. Έχω αποδείξει ότι μπορώ να παίρνω αποφάσεις που στενοχωρούν. Μιλώ για τη σθεναρή στάση στο σχέδιο Ανάν που βοήθησε τους Κυπρίους αδελφούς να ψηφίσουν όπως ήθελαν.

Αντίθετα εσείς δημοσίως τους πιέζατε.

● Δεν ήμουν στην κυβέρνηση με τα Ίμια και την υπόθεση Οτζαλάν.

● Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή στη βάση μίας υπεύθυνης πολιτικής που οδηγεί τη χώρα μπροστά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
● Ο ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: να επιλέξει ή μία κυβέρνηση με πελατειακές εξυπηρετήσεις ή μία κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο.

● Η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρέωσε τη χώρα με επιπλέον 160 δισεκατομμύρια ευρώ. Πού τα πήγατε αυτά τα λεφτά; Σε ημετέρους, διαφθορά, σε συμβάσεις κάτω από το τραπέζι.

● Τα λεφτά για να ξεκινήσει η οικονομία είναι περίπου 2,5-3 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα τα βρούμε στους ανείσπρακτους φόρους ύψους 31 δισ. ευρώ, στη φοροδιαφυγή, στην αξιοποίηση της ανάπτυξης του ΕΣΠΑ.

ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
● Θα δώσουμε στην Παιδεία το 5% μέσα σε διάστημα τετραετίας και 1 δισ. στον πρώτο προϋπολογισμό.

● Στην υγεία χρειάζεται προσωπικό. Νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν λειτουργούν επειδή δεν προσλαμβάνονται νοσηλευτές. Αλλά προσλαμβάνονται αγροφύλακες.

● Προεκλογικά ο ΟΑΕΔ προωθεί 10.000 stage μέσα από βουλευτικά γραφεία. Αυτό είναι ένα αίσχος.

● Σήμερα, για να βρεις δουλειά, πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, τα λεγόμενα κονέ. Αυτή είναι η υποβάθμιση στον χώρο της Παιδείας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
● Η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε το χειρότερο παράδειγμα διαχείρισης δημόσιου χρήματος και δημόσιας εξουσίας. Cosmote, υποκλοπές, Βατοπέδι, υπουργείο Πολιτισμού, ασφαλιστικό, ομόλογα, άγονες γραμμές. Και πόσα ακόμη δεν έχουμε εξιχνιάσει. Τα οποία παρέγραψε ο κ. Καραμανλής εν μια νυκτί και μετά ζητά από τον ελληνικό λαό να πληρώνει τους φόρους...

● Στις 10 Σεπτεμβρίου, με απόφαση 3 υπουργών σας, αυξήσατε τους μισθούς υπαλλήλων στο υπουργείο Γεωργίας. Αυτή είναι η αξιοκρατία;

●Δύο φορές δεν αφήσατε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν για το θέμα του Βατοπεδίου. Τους αποσύρατε...

● Δεν αρκεί η γενικόλογη αυτοκριτική.

Έπρεπε να προχωρήσουμε μπροστά. Εγώ θα είχα βοηθήσει να ματώσουμε. Ακόμη και για το θέμα του Χρηματιστηρίου σάς είπα να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή. Δεν το θελήσατε εσείς και συγκαλύψατε τις ευθύνες όσων είχαν από οποιαδήποτε παράταξη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
● Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μόνο για να προστατέψουμε αρκούδες και φώκιες. Είναι να πάμε σε διαφορετική παραγωγική βάση με διαφορετική τεχνολογία, μέσω της οποίας όμως μπορούμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να δημιουργήσουμε νέες δουλειές.

● Το Χωροταξικό που πέρασε η κυβέρνηση για τα νησιά σχεδόν όλοι οι φορείς έχουν καταγγείλει πως θα δημιουργήσει περισσότερο τσιμέντο, ξεπούλημα των παραλιών και των δασών μας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
● Στήριξα τον Πρωθυπουργό σε μια δύσκολη στιγμή για τα Σκόπια. Και πρότεινα σύνθετη ονομασία για πάσα χρήση.

● Λέει ψέματα ο κ. Καραμανλής. Η δική μας κυβέρνηση κατάφερε οι Ελληνοκύπριοι να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Εγώ πήρα μία δύσκολη απόφαση, κ. Καραμανλή. Εσείς στο Συμβούλιο Αρχηγών είπατε «ναι». Εγώ πήρα το πολιτικό κόστος. Το Σχέδιο Ανάν έχει πεθάνει, αλλά εγώ πήρα θέση.

● Για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Εμείς το ξεκινήσαμε, εμείς θα το τελειώσουμε.

ΠΑΣΟΚ: «Πέντε ψέματα από τον κ. Καραμανλή»

Γενική ευφορία προκάλεσε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στο ντιμπέιτ με τον Κώστα Καραμανλή. Η Ιπποκράτους θεωρεί πως ο κ. Παπανδρέου πέτυχε καθαρή νίκη στο τετ α τετ με τον κ. Καραμανλή διατηρώντας έτσι ανοιχτή την ψαλίδα ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.

Παράλληλα κατηγορεί τον κ. Καραμανλή για πέντε ψευδείς ισχυρισμούς που επιστράτευσε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ για να κερδίσει εντυπώσεις. Πάντως, από τα ηγετικά κλιμάκια δόθηκε εντολή και πάλι στα στελέχη να κρατούν χαμηλούς τόνους για να αποφευχθούν φαινόμενα αλαζονείας στο κρίσιμο τελευταίο δεκαήμερο πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, φαινόμενα που θα μπορούσαν- όπως λέει η Ιπποκράτους- να ανακόψουν την αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ. Τα πέντε ψέματα του Καραμανλή για τα οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παπακωνσταντίνου, «περιμένουμε επανόρθωση» είναι τα εξής:

1Η υπόθεση της Ανθούσας. Ο κ. Καραμανλής ισχυρίσθηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνηγόρησε στον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης, ενώ η περίφημη έκταση που αποχαρακτηρίστηκε είναι η Κοινότητα της Ανθούσας.

2Το δημόσιο χρέος. Υποστήριξε ο Πρωθυπουργός: «Το δημόσιο χρέος το πήρε το ΠΑΣΟΚ στο 30% του ΑΕΠ και το πήγε στο 100%». Η αλήθεια είναι ότι την τριετία Μητσοτάκη το δημόσιο χρέος αυξήθηκε 50 δισ. ευρώ και 40 μονάδες του ΑΕΠ. Από τα περίπου 260 δισ. δημόσιο χρέος σήμερα στη χώρα μας, τα 150 δισ. αφορούν περιόδους της Ν.Δ., τη σημερινή με τα 100 δισ. και την τριετία Μητσοτάκη.

3Η ανεργία. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «η ανεργία μειώθηκε από το 11,5% πήγε στο 7% και τώρα αυξήθηκε λίγο παραπάνω». Η αλήθεια είναι ότι το 2004 μαζί με το έγκλημα της απογραφής υπήρξε και μια αντίστοιχη παραποίηση των στοιχείων για την ανεργία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η πραγματική ανεργία είναι στο 15%.

4Πόσο κοστίζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Κατά τον Πρωθυπουργό κοστίζει πάνω από 10 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα, τον πρώτο χρόνο, κοστίζει 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

5Οι φόροι. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «η μέση οικογένεια σήμερα πληρώνει 50% λιγότερο φόρο απ΄ ό,τι πλήρωνε». Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ: «Από το 2004 μέχρι σήμερα, για έναν χαμηλόμισθο, η φορολογική επιβάρυνση έχει τετραπλασιαστεί. Για έναν άγαμο με μέσο μισθό έχει αυξηθεί κατά 45% και για μία οικογένεια με μέσο μισθό και δύο παιδιά έχει αυξηθεί κατά 42%».

Κόντρα για την καμπάνια
Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την επικοινωνιακή του αντεπίθεση απέναντι στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να μονοπωλήσει την προεκλογική καμπάνια, καταλαμβάνοντας όλες τις θέσεις στις γιγαντοαφίσες με τη φωτογραφία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Για το θέμα αυτό διαμαρτυρήθηκε έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Σπ. Φλογαΐτη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει από τις επόμενες μέρες, καλύπτοντας όλη την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, σποτ στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, που θα έχουν ως κεντρικό πρόσωπο τον Γιώργο Παπανδρέου.

ανοιχτά μικρόφωνα ... αυτοί μας κυβερνούσαν

SPOT EKLOGES // ΣΠΟΤ ΕΚΛΟΓΕΣ 07 - Η ΝΔ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Εκλογές 2009

Γ. Παπανδρέου: 'Αλλάξτε τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη'

Την ανάγκη ριζικής αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης του πλανήτη μας, των οικονομιών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπογράμμισε στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς που έλαβε χώρα σε αίθουσα του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών ο,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.

«Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και την άλλη να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι κύριο μέλημα όλων των κοινωνιών θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας οικονομικής δομής που θα αναδιανέμει τον πλούτο και τα βάρη να πέφτουν στις πλάτες εκείνων που τα σηκώνουν, «ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που έχει στη βάση της την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα και άρα τη βιωσιμότητα».

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης με ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρο των άνθρωπο, τον πολίτη, την οικογένεια και θα συμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη με τη φύση και το περιβάλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως σχολιάζει το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι απούσα από τη φετινή Γενική Συνέλευση», ο κ. Παπανδρέου περισσότερες πληροφορίες είπε: «Δυστυχώς η Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι εν μέσω της προεκλογικής περιόδου είμαστε εδώ, δείχνει κάτι».

Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση παρέστη σε δεξίωση του Μπλι Κλίντον, με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού του στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ περισσότερες πληροφορίες ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Παπανδρέου για τις επικείμενες εκλογές και εξέφρασε την επιθυμία του να λάβει ξανά μέρος στο Συμπόσιο της Σύμης.

Το σκάνδαλο της κρατικής διαφήμισης - Mediasoup TV

ΕΛΛΑΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

χιούμορ και πολιτική - εκλογές 2009 - 4 Οκτωβρίου 2009

Σποτ για το debate των πολιτικών αρχηγών

Α. Τσίπρας : Προτάσεις για τους αγρότες

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική και ανασυγκρότηση της υπαίθρου, θα παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, στην Καρδίτσα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λάρισα.

Τη βεβαιότητα ότι «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι συσπειρωμένος, αποφασισμένος και αισιόδοξος» και την ελπίδα ότι «θα πάμε καλά», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας περισσότερες πληροφορίες μιλώντας σε συγκέντρωση στην Χαλκίδα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η επόμενη ημέρα των εκλογών θα μας βρει πιο δυνατούς, πιο αποτελεσματικούς και βέβαια και πιο ώριμους» για νέους αγώνες ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της ανεργίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι δεν ζούμε απλώς την αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ. Ζούμε, είπε, την αποτυχία ενός οικονομικού μοντέλου, μιας ολόκληρης οικονομικής πολιτικής και φιλοσοφίας. Η Νέα Δημοκρατία, επεσήμανε, δεν έχει πραγματικά τίποτα να πει γιατί διέψευσε τις προσδοκίες του κόσμου από την επόμενη ημέρα της εκλογής της το 2004 με την περίφημη απογραφή και πήρε άλλη μια εντολή το 2007 για να τις διαψεύσει ολοκληρωτικά και να βυθιστεί μέσα στην πλήρη ανυποληψία.

Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρόγραμμά του έχει τίτλο «Θα τα δούμε μετά». Θα τα δούμε μετά, που ο ψηφοφόρος θα έχει απομακρυνθεί από το ταμείο και κανένα λάθος δεν θα αναγνωρίζεται, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ήδη ο κ. Παπανδρέου περισσότερες πληροφορίες προετοιμάζει το έδαφος. Θα κάνει λέει καταγραφή, αντί της παλιάς απογραφής, θα δηλώσει ότι παρέλαβε καμένη γη. Και αυτό που θα δούμε μετά, θα είναι αυτό που είδαμε στην προηγούμενη εναλλαγή το 2004. Δηλαδή τίποτα. Η ίδια πολιτική από άλλα πρόσωπα. Αυτό έχουν να υποσχεθούν μόνο, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο ΚΚΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι η Αριστερά χρειάζεται την ενότητα και πρόσθεσε ότι «και η συντρόφισσα Παπαρήγα περισσότερες πληροφορίες που εχθές θυμήθηκε να καλέσει τους αγωνιστές της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς να ψηφίσουν το κόμμα της, ξέχασε να πει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ βάδιζε τον μοναχικό αδιέξοδο δρόμο του χωριστά από κάθε κοινωνικό κίνημα που δεν ελέγχει. Και θεωρούσε οποιονδήποτε δεν είναι δικός του, ως πράκτορα της αντίδρασης και δούρειο ίππο του νεοφιλελευθερισμού. Όχι σύντροφοι του ΚΚΕ. Η ενότητα είναι εδώ. Και είναι εδώ, ίσως κάποτε με δυσκολίες, αλλά προχωράει».

«Δεν υποχωρούμε - δεν παραχωρούμε»

Μήνυμα προς την Τουρκία περισσότερες πληροφορίες ότι «έχει υποχρέωση να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001 για τους παράνομους μετανάστες, να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και να πάψει να καλύπτει τους σύγχρονους δουλέμπορους», απεύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής περισσότερες πληροφορίες, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στην Αλεξανδρούπολη.

Υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό καλώντας την «να συμβάλει έμπρακτα σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, τόνισε ότι «η πολιτική μας συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη.

«Αυτές οι λίγες λέξεις ορίζουν με ευθύτητα τη στάση μας. Και κάτι ακόμη. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με παραβάσεις και παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιανόητες. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα».

Παράλληλα, μιλώντας για την «πολιτική των αγωγών», σημείωσε πως προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικής υπόθεσης και έκανε λόγο για πολιτική που «θεμελιώσαμε με τόλμη και συστηματική προσπάθεια. Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες με τεράστια (στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά) οφέλη για τη χώρα μας».

«Οι συμφωνίες αυτές εντάσσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, συμβάλλουν στην αναβάθμιση των σχέσεών μας με τη Ρωσία περισσότερες πληροφορίες και τις γειτονικές χώρες και φέρνουν επενδύσεις, μόνιμα έσοδα, νέες θέσεις δουλειάς», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «δύο από τις συμφωνίες αυτές είναι σημαντικές κατακτήσεις για τον Έβρο, ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες του Έβρου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Για τον αγωγό αυτό, αναλάβαμε ενώπιών σας ρητές και ξεκάθαρες δεσμεύσεις: Πρώτον, ότι το έργο θα γίνει με τη συμμετοχή των Τοπικών Αρχών, των παραγωγικών και των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής. Δεύτερον, ότι θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Τρίτον, ότι τα ετήσια έσοδα διέλευσης -περίπου 35 εκ. δολ. το χρόνο- θα μένουν, στο σύνολό τους, εδώ, στη Θράκη. Ένα μέρος τους θα πηγαίνει στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Τα περισσότερα όμως θα διατίθενται στο δικό σας νομό».

Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στους ισχυρισμούς, όπως είπε, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία, «ότι, τάχα, κατοχυρώνει μόνο τα συμφέροντα της ρωσικής πλευράς», τους χαρακτήρισε «παντελώς αυθαίρετους» και πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση βλάπτει την πολιτική, που βάζει πάνω απ'Α όλα το συμφέρον της Ελλάδας. Όποιοι και να ενοχλούνται. Γι'Α αυτό η στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη και χρωστάει σε όλους τους πολίτες καθαρές απαντήσεις».

Χαρακτήρισε την Οικονομία το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών, είναι «η πιο πιεστική, η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το 90% της αύξησης του χρέους οφείλεται στους τόκους και στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά, που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ματαιοπονούν, λοιπόν, αν ψάχνουν για συνένοχους. Δεν είναι καταγγέλλοντες. Είναι καταγγελλόμενοι».

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη σχεδίου και καθαρών θέσεων και πως μιλάει με υπονοούμενα. «Και ένα από τα υπονοούμενα αυτά, είναι σαφές: Αύξηση των φόρων. Ο αρχηγός του εξαγγέλλει "ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα". Είναι μια ξεκάθαρη φορολογική απειλή: Σημαίνει αύξηση των φόρων στα νοικοκυριά. Αυξημένη επιβάρυνση σε ιδιοκτήτες και μετόχους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον φορολόγηση για τους αγρότες. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Και ανάμεσα στις φοροαπαλλαγές είναι επιδόματα σε ανέργους, σε πολύτεκνες μητέρες, σε νοικοκυριά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Συνεχίζοντας την κριτική του κατά του κ. Παπανδρέου περισσότερες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται αυξήσεις μισθών για την κάλυψη του πληθωρισμού, οι οποίες με τον πληθωρισμό κάτω από το 1%, «σημαίνουν για τους χαμηλόμισθους 8 ευρώ το μήνα. Σημαίνει 100-150 ευρώ το χρόνο. Σημαίνει ότι ευνοημένοι θα είναι οι υψηλόμισθοι». Και συμπλήρωσε, «εμείς λέμε να μη δώσουμε, για ένα χρόνο, αύξηση στους υψηλόμισθους του Δημοσίου. Να δώσουμε όμως τριπλάσια απ'Α όσα λέει το ΠΑΣΟΚ στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό δηλαδή που κάναμε και φέτος. Δώσαμε 500 ευρώ, αντί των 150, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

Μιλώντας ειδικότερα για τη Θράκη είπε ότι «οραματιστήκαμε τη Θράκη ως πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας. Εμπεδώσαμε σύγχρονη πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας. Πολιτική, που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Στη μόρφωση. Στη δουλειά. Στη δημιουργία. Δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους. Ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε με βάση τη γλώσσα τους. Αποδεικνύουμε στην πράξη την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ολοκλήρωση του βασικού άξονα της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα το ταξίδι από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη, «που χρειαζόταν πριν λίγα χρόνια 4,5 ώρες, γίνεται σήμερα σε μόλις 2,5 ώρες», τους άξονες, που έγιναν και γίνονται προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τη βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου, την αναβάθμιση του λιμανιού και του σιδηροδρομικού δικτύου και τη λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου.

Για την Παιδεία ανέφερε πως δημιουργήθηκε σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στις Σάππες, δρομολογήθηκε η δημιουργία ερευνητικών κέντρων, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έγινε το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, με αυξημένη χρηματοδότηση και νέες κτιριακές υποδομές.

Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, σημείωσε ότι χρηματοδοτήθηκαν εκατοντάδες υποδομές και επιχειρήσεις με 160 εκ. ευρώ, δόθηκαν έκτακτες ενισχύσεις στους ανέργους και ολοκληρώθηκε το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.

Εξάλλου, σε ότι αφορά στην προστασία του φυσικού πλούτου της Θράκης και την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, επισήμανε τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, το φράγμα του Ιασίου, τις διαδικασίες για την κατασκευή του φράγματος στον Ίασμο, τη μελέτη για την υπόγεια άρδευση της Ξάνθης από το Νέστο και το κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών.

Ακόμη, σημείωσε την αυξημένη ενίσχυση των δήμων και των κοινοτήτων της Θράκης, από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και τόνισε «αποδεικνύουμε, στην πράξη, ότι είμαστε κοντά στην περιφέρεια. Είμαστε δυναμικά παρόντες στη Θράκη».

Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στη μεμψιμοιρία, να αποκρούσουν τη μοιρολατρία. «Πάρτε το μέλλον στα χέρια σας. Πάρτε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια σας. Με κινητοποίηση. Με συστράτευση. Με αγώνα. Με περηφάνεια για όσα μας ενώνουν. Σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε.

Τέλος, απευθυνόμενος στους κατοίκους του ακριτικού νομού έκανε λόγο για ισχυρό μήνυμα: «Από τον Έβρο, από εδώ που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, στέλνετε σ'Α ολόκληρη τη χώρα μήνυμα νίκης. Σας ευχαριστώ για τους αγώνες σας. Η εμπιστοσύνη σας είναι η μεγάλη μου δύναμη. Η μόνη μου δύναμη. Μπορούμε να κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε. Είναι στο χέρι μας. Αρκεί να δώσουμε τον αγώνα όπως εμείς ξέρουμε να τον δίνουμε».

Την ίδια ώρα, καλά κρατεί και η αντιπαράθεση μεταξύ Ρηγίλλης και Ιπποκράτους. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος δημοσιοποίησε συνεντεύξεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι «θα σύρει το κάρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ότι «εφ'Α όσον δεν επηρεάζονται τα σύνορά μας, δεν τον ενδιαφέρει εάν κάποιοι θα λέγονται Τούρκοι, Πομάκοι ή Βούλγαροι». Επιπλέον, υπενθύμισε τη θετική στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο σχέδιο Ανάν.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «τακτική του απελπισμένου», καθώς όλοι γνωρίζουν τη συνεισφορά του Γιώργου Παπανδρέου στα εθνικά θέματα. Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία προεκλογικά έγιναν αυξήσεις σε επιδόματα ορισμένων υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

EKLOGES ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

EKLOGES ΕΚΛΟΓΕΣ 2ΟΟ9 - ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ - ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


EKLOGES ΕΚΛΟΓΕΣ 2ΟΟ9 - ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ - ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Καρατζαφέρης : Διμέτωπη επίθεση

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, θα επισκεφθεί σήμερα το ίδρυμα "Φάρος Τυφλών" στην Καλλιθέα. Την «τακτική» των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών «να αποφύγουν συζήτηση σε σοβαρά θέματα, που απασχολούν τη χώρα», κατήγγειλε από την 'Αρτα, όπου μίλησε σε εκδήλωση του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία κυρίως για τις υποθέσεις Siemens και Βατοπαιδίου, καθώς και για εθνικά θέματα, υπογραμμίζοντας πως οι «δύο σιαμαίοι έχουν μεθοδεύσει να μη μπουν βαθιά σε αυτά τα θέματα».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Siemens, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ανακριτικές αρχές της Γερμανίας, οι οποίες «αποκαλύπτουν ότι εκατό εκατομμύρια δόθηκαν σε πολιτικούς στην Ελλάδα». Για τα εθνικά θέματα, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «το Κυπριακό αφέθηκε στην τύχη του και οδήγησε σε λύση χειρότερη από εκείνη του σχεδίου Ανάν», ενώ -όπως είπε- η Τουρκία περισσότερες πληροφορίες αφέθηκε να «αλωνίζει» στο Αιγαίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πολεμικό της πλοίο έφθασε μέχρι τη Ραφήνα».

Για την οικονομία, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή περισσότερες πληροφορίες για την πολιτική του, που «οδήγησε στο "στέγνωμα" της αγοράς» και τον κ. Παπανδρέου περισσότερες πληροφορίες για «τις υποσχέσεις και τα πολλά "θα" την προεκλογική περίοδο», στα οποία «πέρασε και το ρέκορ του παππού του».

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι «ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι δεξιός», όσο κι αν ο ίδιος -όπως είπε- εύχεται να συνεχίσει ο κ. Παπούλιας περισσότερες πληροφορίες.

Για την εκκλησιαστική περιουσία πρότεινε και πάλι εκτάσεις της να δοθούν σε άκληρους αγρότες.

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για την πολιτική του σε όλους τους τομείς και του καταλόγισε ευθύνες για την «εκλογή Παπανδρέου, σύμφωνα με τα μέχρι ως τώρα στοιχεία».

"Ενίσχυση του ΚΚΕ"

Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Νίκαια, στην πλατεία Κουμπάκη, θα μιλήσει το βράδυ η κ. Αλέκα Παπαρήγα περισσότερες πληροφορίες. Την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ ζήτησε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της στο Περιστέρι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «την Κυριακή το βράδυ οι κεφαλαιοκράτες θα πρέπει να νιώθουν από ανατριχίλα μέχρι πανικό για την άνοδο του εκλογικού ποσοστού του ΚΚΕ».«Αυτό», είπε η κ. Παπαρήγα, «θα δώσει δύναμη και ελπίδα για την απόκρουση της βαρβαρότητας που έρχεται μετά τις εκλογές. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα κίνημα που θα τρομοκρατήσει την κεφαλαιοκρατία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «αναπτέρωση της ελπίδας όταν διαμορφώθηκε ρεύμα αλλαγής το ‘63 -‘64, καθώς και μετά την πτώση της χούντας και ιδιαίτερα το 1981 και επισήμανε ότι τελικά αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν διότι τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα το ’81, δεν έγινε. Σήμερα δεν υπάρχει ίχνος πια ελπίδας. Υπάρχει η απογοήτευση, ο θυμός και η αγανάκτηση. Εργατικά στρώματα με μισή καρδιά πάνε να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ όταν γνωρίζουν ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι η κούρσα στον ανταγωνισμό για την διακυβέρνηση, το ποιος θα προσφέρει καλύτερα σωσίβιο στο αστικό καπιταλιστικό σύστημα».

Ζήτησε από τα λαϊκά στρώματα με το χέρι στην καρδιά και την πείρα τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας, να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γιατί «είναι το μόνο κόμμα που λέει στο λαό την αλήθεια ότι δηλαδή ή θα είναι με τα μονοπώλια ή με το λαό, ότι τα εργατικά στρώματα πρέπει να αποφασίσουν είτε για καλύτερες μέρες είτε για να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών και υπογράμμισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα». «Που ακούστηκε να πας στο δικαστήριο της Χάγης, που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ περισσότερες πληροφορίες για τα σύνορά σου;» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η αστική τάξη στην Τουρκία περισσότερες πληροφορίες ζητά το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου σαν ζωτικό χώρο για τα συμφέροντά της, διεκδικεί μεγαλύτερη ένταση λόγω των πετρελαίων και παλιές εστίες πολέμου μπορεί να αναζωπυρωθούν».

Αναφέρθηκε επίσης, και στα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης «ιδιαίτερα σε αυτά που δηλώνουν ότι παλεύουν το δικομματισμό για να επισημάνει ότι το θέμα είναι ή με τα μονοπώλια ή με το λαό, το θέμα είναι η αντίθεση με την αντιδραστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και επέκρινε ειδικά τον Συνασπισμό ότι «ήταν καταλυτική η ψήφος για το Μάαστριχτ το οποίο υποστήριξαν ανανεωτές σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι οποίοι όταν έπρεπε να χτυπήσουν τα διάφορα κεντροαριστερά σενάρια στην Ευρώπη αντίθετα καλλιέργησαν ελπίδες στο λαό».

Εκλογές 2009 - Προεκλογικά spots ΝΔ Νο 4

Εκλογές 2009 - Προεκλογικά spots ΝΔ

Εκλογές 2009 - Προεκλογικά spots ΝΔ

Το debate σε 15 δεύτερα

boyleytikes ekloges 2009 - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΣΕ 15''

boyleytikes ekloges 2009 - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΣΕ 15''

Οι άδειες για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Τις συνθήκες χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας μετ'Α αποδοχών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη από την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου.

Όπως αναφέρεται, σε όλους τους εργαζόμενους που υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα χορηγείται υποχρεωτικά ειδική άδεια, προκειμένου αυτοί να διευκολυνθούν στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Οι ημέρες άδειας καθορίζονται ως εξής :

1. μισθωτοί με εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία:

- μία εργάσιμη ημέρα για απόσταση 100-200 χιλιόμετρα. - δύο εργάσιμες ημέρες για απόσταση 201-400 χιλιόμετρα - τρεις εργάσιμες ημέρες για απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω, εφ'Α όσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους

- κατά περίπτωση εξετάζεται η περίπτωση εκλογέων που μεταβαίνουν σε νησιωτικές περιοχές, για τις οποίες δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ωστόσο η ειδική άδεια αυτών των περιπτώσεων δε μπορεί να υπερβεί τις τρεις εργάσιμες ημέρες

2. Μισθωτοί με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία:

- μία εργάσιμη ημέρα για απόσταση 200-400 χιλιόμετρα - δύο εργάσιμες ημέρες για απόσταση 401 χιλιόμετρα και πάνω, εφ'Α όσον η μετακίνησή τους γίνει εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους

- κατά περίπτωση εξετάζεται η περίπτωση εκλογέων που μεταβαίνουν σε νησιωτικές περιοχές, για τις οποίες δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ωστόσο η ειδική άδεια αυτών των περιπτώσεων δε μπορεί να υπερβεί τις τρεις εργάσιμες ημέρες

Για όσους μισθωτούς που μετακινούνται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, και η 4η Οκτωβρίου είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θα θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας μετ'Α αποδοχών. Σημειώνεται ότι η χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ'Α αποδοχών.

Κεφαλαιοποίηση κερδών από το ντιμπέιτ επιχειρούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Κέρδη από τα γκρίζα σημεία του ντιμπέιτ μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου επιχειρούν να εισπράξουν τα κομματικά επιτελεία. Η μεν ΝΔ κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου για συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή για «πέντε μεγάλα ψέματα».

«Όλοι διαπίστωσαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπόρεσε, δεν ήθελε, ή δεν ήξερε να δώσει απαντήσεις για μια σειρά θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, και ανέφερε ως παραδείγματα ερωτημάτων χωρίς σαφείς απαντήσεις το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον Αχελώο.

Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε απάντηση στην καταγγελία του κ. Παπανδρέου για αύξηση μισθών προεκλογικά σε υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας ότι «είναι μια συνηθισμένη διαδικασία αναπροσαρμογής τους επιδόματος παραγωγικότητας.

Είπε, ακόμη, ότι η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ είναι μηδενική, καθώς ενώ αρχικά μιλούσε για 31,5 δισ. ανείσπρακτους φόρους, στη συνέχεια μίλησε για 5 δισ. ή για 3 δισ.

Αναφέρθηκε ακόμη σε ερώτηση του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Καραμανλή για το εάν οι αριθμοί που παρουσιάζει στην οικονομία είναι οι πραγματικοί. Είπε ο κ. Κουμουτσάκος ότι ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανιστεί αβέβαιος και να αφήσει υπονοούμενα. «Όταν ο κ. Αλμούνια δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι όλοι οι Έλληνες πολιτικοί γνωρίζουν τι επικρατεί στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε. Ξέρει ή δεν ξέρει τελικά ο κ. Παπανδρέου; Γιατί αφήνει υπονοούμενα;» ρώτησε.

Αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι στο Ελσίνκι το 1999 δεν μπήκε κανένας δεσμευτικός όρος για την Τουρκία. Είπε ακόμη ότι σε συνέντευξή του το Δεκέμβριο του 1999 ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι «θα σύρουμε το κάρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ οι τουρκικές εφημερίδες μετέδιδαν δηλώσεις του ότι «εγώ δεν θα βάλω κανέναν όρο».

Για το σχέδιο Ανάν ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι επιχείρησε μάταια και ανεπιτυχώς να επηρεάσει την κυπριακή κοινή γνώμη.

Αναφέρθηκε ακόμη σε δηλώσεις που είχε κάνει το 1999 ο κ. Παπανδρέου, όπου είχε πει: «Αν δεν αμφισβητούνται τα σύνορα, ποσώς με ενδιαφέρει εάν κάποιοι λέγονται μουσουλμάνοι ή Τούρκοι, Πομάκοι ή Βούλγαροι».

«Πέντε ψέματα»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «διέπραξε ολίσθημα», όταν επέκρινε τον Γ.Παπανδρέου ότι συνηγόρησε σε αποχαρακτηρισμό δασών, καθώς «παρέλειψε να πει ότι σε ένα νόμο που, πέραν όλων των άλλων, αφορά και την εξωτερική πολιτική, προφανώς υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δεν έχει αρμοδιότητα για τα υπόλοιπα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ως «δεύτερο ολίσθημα» του κ. Καραμανλή «την παράλειψή του να αναφέρει ότι η (αποχαρακτηρισθείσα) περιοχή ήταν η κοινότητα Ανθούσας, με το σχολείο, την εκκλησία της και τα σπίτια, που είχαν κτισθεί απολύτως νόμιμα».

«Δεν ήξερε ή επιχειρεί να παραπλανήσει ο κ. Καραμανλής;» διερωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και την αναφορά του κ. Καραμανλή ότι «το ΠΑΣΟΚ πήρε το δημόσιο χρέος από το 30% και το πήγε στο 100%», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Αντιλαμβάνομαι πως η ΝΔ θέλει να ξεχάσει την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς σε εκείνη την τριετία το δημόσιο χρέος αυξήθηκε 50 δισ. ευρώ και 40 μονάδες του ΑΕΠ».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως «τρίτο μεγάλο ψέμα του πρωθυπουργού» τις αναφορές του για μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι το 2004 «δίπλα στο έγκλημα της απογραφής υπήρξε και παραποίηση των στοιχείων για την ανεργία, καθώς το ίδιο τρίμηνο που η Ελλάδα ήταν ένα εργοτάξιο προετοιμαζόμενη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ανεργία αυξήθηκε κατά δύο μονάδες, ενώ σήμερα μάς λένε ότι η Ελλάδα, που είναι σε ύφεση, έχει χαμηλότερη ανεργία από το 2004 που ‘έτρεχε’ με 5% ανάπτυξη».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η ανεργία στη χώρα μας είναι γύρω στο 15%», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος σε όσα είπε ο κ. Καραμανλής για το κόστος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ακόμη και ο υπουργός Οικονομιας παραδέχτηκε πως από τα 10,7 δισ. ευρώ, τα 8 αφορούν σε δαπάνες στην Παιδεία και την Έρευνα, αλλά σε βάθος τετραετίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ως «τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Καραμανλή» τη «μαγική φράση ότι η μέση οικογένεια πληρώνει σήμερα 50% λιγότερο φόρο». Επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία «από το 2004 μέχρι σήμερα έχει τετραπλασιαστεί η φορολογική επιβάρυνση για ένα χαμηλόμισθο, για έναν άγαμο με μέσο μισθό έχει αυξηθεί 45% και για μια οικογένεια με μέσο μισθό και 2 παιδιά έχει αυξηθεί 42%».

* Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς γιατί το Κίνημα δεν αποδέχεται και δεύτερη τηλεμαχία Καραμανλή -Παπανδρέου, αφού παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του κ. Ραγκούση, είπε ότι «η συζήτηση δεν τίθεται με τέτοιους όρους, η πρόταση ρεβάνς της ΝΔ αδικεί και τους δύο, αλλά και τη διαδικασία», απαντώντας λίγο αργότερα σε συναφή ερώτηση ότι «ο κ. Καραμανλής ζητά συνέχεια τρίτη ευκαιρία».

Ο Νάσος Αλευράς στον ΑΝΤ1 στις 18/09/2009

Γιώργος Παπανδρέου:«Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για νέα πορεία»

Αναφερόμενος στα ζητήματα περιβάλλοντος, ο κ. Παπανδρέου περισσότερες πληροφορίες προέταξε την πράσινη ανάπτυξη, ώστε να πάει η χώρα σε μια διαφορετική παραγωγική βάση με διαφορετική τεχνολογία και να μπορέσει να δημιουργήσει νέες δουλειές. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που χαρακτήρισε «κοινωνικό απαρτχάιντ», τη μεταφορά δηλαδή ρύπων στους πιο φτωχούς και αδύνατους, όπως γίνεται σήμερα στη δυτική Αττική.

Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος, οι δασικές εκτάσεις και να μην ξεπουληθούν οι παραλίες, υποσχόμενος κατάργηση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ για τη δασική προστασία τόνισε ότι θα επιστρατευθούν δορυφορικά συστήματα και θα υπάρξει σχεδιασμός με χρήση νέων μέσων και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει άλλη αντίληψη που βάζει τέρμα στην ανάπτυξη του τσιμέντου και των δανείων και για τα νησιά είπε ότι θα καταργήσει το σχετικό νομοσχέδιο, διότι με αυτό δημιουργείται περισσότερο τσιμέντο και ξεπουλιούνται οι ακτές.

Σχετικά, εξάλλου, με το θέμα των απορριμμάτων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, σε δύο χρόνια τα σκουπίδια θα πνίξουν την Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρωθυπουργού για το θέμα του Αχελώου, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Καραμανλή περισσότερες πληροφορίες να μην του βάζει στο στόμα λόγια που δεν είπε και, επανερχόμενος, τόνισε πως η θέση του είναι για επαναξιολόγηση του θέματος του συνόλου των υδάτινων πόρων της χώρας και όχι η κατάργηση του έργου του Αχελώου, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου σε υδροδότηση πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν.

Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, τόνισε ότι ο ίδιος στήριξε τον κ. Καραμανλή, θέτοντας την εθνική κόκκινη γραμμή και σε αυτή θα κινηθεί και ως πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής έχασε στην πράξη ιστορικές ευκαιρίες, προκειμένου να αξιολογηθεί και η στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα και αυτό, όπως είπε, το έκανε δύο φορές.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση διπλή στάση αναφορικά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι, ενώ θα μπορούσε να βάλει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν το έκανε. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, θα ζητήσει, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, να υπάρξει τον Δεκέμβριο σοβαρή αξιολόγηση της Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα καταθέσω τα όπλα».

Δήλωσε επίσης με έμφαση ότι θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας με τις συνεχείς παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τονίζοντας ότι ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή τη στάση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπανδρέου σε όσα του καταλόγισε ο κ. Καραμανλής αναφορικά με τη στάση του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ στο Κυπριακό. «Λέτε ψέματα», είπε στον κ. Καραμανλή και πρόσθεσε ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διασφαλίζοντας στους Κυπρίους το δικαίωμα να αποφασίσουν το μέλλον τους. Καταλόγισε στον κ. Καραμανλή διπλή στάση αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, όταν ο ίδιος ψήφισε «ναι» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στελέχη της κυβέρνησής του τάσσονταν κατά του σχεδίου.

«Το σχέδιο Ανάν έχει πεθάνει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα παλέψει με τον κ. Χριστόφια για μια λύση, η οποία θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Στόχος μας στην εξωτερική πολιτική, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να αποκτήσει η Ελλάδα κύρος και ισχύ διαπραγμάτευσης, όπως είχε παλαιότερα, ώστε να έχει φωνή και να μπορέσει να προωθήσει τα συμφέροντά της και να επιλύσει τα μεγάλα της εθνικά θέματα». Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα είναι μπροστάρης στον αγώνα της Ελλάδας για να επανέλθει η χώρα στο διεθνές προσκήνιο.

Πριν την τηλεοπτική αναμέτρηση, εισερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «το δίλημμα είναι ξεκάθαρο σήμερα. Είναι, κατά πόσο θέλουμε να συνεχίσουμε μια ακόμα τετραετία ενός τέλματος αδιαφάνειας, πελατειακής σπατάλης, αδιεξόδου και αποτυχίας. Ή αν επιτέλους, θέλουμε να έχουμε μια κυβέρνηση, που είναι έτοιμη να νοικοκυρέψει αυτόν τον τόπο, να βάλει τάξη, να μπορέσει να δώσει το αίσθημα της δικαιοσύνης και να δώσει ένεση στην οικονομία για μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική. Να αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό, που σήμερα αισθάνεσαι ότι βρίσκεται πράγματι σε τέλμα. Αυτό είναι το δίλημμα και είμαι σίγουρος, ότι ο Ελληνικός λαός, στις 4 του Οκτώβρη, θα επιλέξει μια νέα πορεία για τη χώρα».

Εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου, δήλωσε πως «το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Ή συνεχίζουμε σε αυτόν τον κατήφορο της παρακμής, ή ξεκινάμε μια νέα πορεία, στις 4 του Οκτώβρη, που θα κάνει τον Ελληνικό λαό περήφανο για τη χώρα μας. Είναι στα χέρια του Ελληνικού λαού τώρα η απόφαση».

Ταξίδι-αστραπή στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να φθάσει στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του ΟΗΕ και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί αμέσως μετά την άφιξή του στην έδρα του Οργανισμού, όπου θα βρίσκονται πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών αντιπρόσωποι 192 κρατών-μελών. Θα μιλήσει και θα προεδρεύσει συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ πρόκειται να έχει συνομιλίες με ξένους ηγέτες και επικεφαλής αντιπροσωπειών.

Η αναχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της ίδιας ημέρας.