2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

KKEm-l ekloges + thesi

ΣΥΝxismenoi ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ

Ο κρυφός... οπαδός του Καραμανλή!!!

Πολύ γέλιο ... ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ DEBATE

7.30 μ.μ., ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου

Στις 7.30 μ.μ. σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη και θα επιχειρήσει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της νίκης για το κόμμα του. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυρίως λόγω της συσπείρωσης των οπαδών της ΝΔ, γεγονός που αναγκάζει το ΠΑΣΟΚ να αναπροσαρμόσει την τακτική του. Στις τελευταίες ομιλίες του ο Γ. Παπανδρέου επικεντρώνει πλέον μεγάλο μέρος των αναφορών του στις χαμένες ψήφους, ζητώντας από τους οπαδούς και τους φίλους του κινήματος να αυξήσουν την προσοχή τους και να μην προσεγγίζουν τις εκλογές με χαλαρή διάθεση.
Το νέο μότο του ΠΑΣΟΚ μέχρι και τις εκλογές είναι “καθαρή λύση” και όχι απλά νίκη του κόμματος. “Η χώρα έχει ανάγκη από καθαρή λύση και η καθαρή λύση σε αυτή τη φάση, σε αυτή την περίοδο, σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι τίποτε άλλο, τίποτε διαφορετικό από μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ”, τόνισε χθες ο Χ. Παπουτσής.

ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Καθαρές εντυπώσεις για... καθαρή λύση προσδοκούν οι επιτελείς του κόμματος και από τη σημερινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλοι προσβλέπουν σε μια μεγάλη συγκέντρωση, που θα σταθεί επάξια ως προς το μέγεθός της απέναντι στη συγκέντρωση της ΝΔ με ομιλητή τον πρωθυπουργό, που είναι προγραμματισμένη την επομένη στον ίδιο χώρο.
Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά της σημερινής συγκέντρωσης, το ΠΑΣΟΚ τήρησε την υπόσχεσή του να μη χρησιμοποιήσει τα γνωστά προεκλογικά προπαγανδιστικά υλικά και να περιοριστεί σε μερικά αεροπανό στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Για τη μεταφορά των οπαδών του κόμματος από τους άλλους νομούς της Β. Ελλάδας το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι έχει μισθώσει αρκετά λεωφορεία, ενώ θα προσπαθήσει να κυκλώσει το χώρο της πλατείας Αριστοτέλους με προσυγκεντρώσεις στο Βαρδάρι, στη Σαλαμίνος και στη ΧΑΝΘ. “Ο στόχος μας είναι να μιλήσει ο λαός της πόλης και να στείλει μηνύματα αλλαγής και νίκης”, δήλωσε στη “Μ” ο Χρόνης Μακρίδης, από τους επικεφαλής της επιτροπής εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.

ΝΕΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
Χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συμβολικά επισκέφθηκε βιοτεχνία στο Περιστέρι της Αθήνας, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ συμπαραστέκεται ενεργά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί συναντήθηκε και συνομίλησε με εργαζόμενους, βιοτέχνες και εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας σχετικά με τις προοπτικές και τα προβλήματα των ΜΜΕ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι “χρειάζεται ένας νέος άνεμος αλλαγής για τον επιχειρηματία στη χώρα μας. Να αισθανθεί ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του, ότι δεν χάνει αυτό το οποίο επένδυσε και ότι έχει ένα κράτος αξιόπιστο δίπλα του, για να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια, με αναθέρμανση και όχι με πάγωμα, που λέει η Νέα Δημοκρατία”.

Αλέκα Παπαρήγα: Πυρά κατά πάντων από την Αριστοτέλους

Η Αλέκα Παπαρήγα δεν ήταν καθόλου φειδωλή στην κριτική της έναντι των άλλων κομμάτων. Εστίασε τα πυρά κυρίως προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά εξίσου αιχμηρή ήταν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους.
“Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που συμβιβάζονται με την οικονομία που καθορίζεται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν θέλουν και δεν μπορούν να προγραμματίσουν την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών”, τόνισε και εξήγησε ότι το ΚΚΕ, στο πλαίσιο της κριτικής που ασκεί, δεν ταυτίζει τους πολίτες με τις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων που ψηφίζουν.
“Δεν έχετε δίκιο να θυμώνετε, γιατί εσείς δεν είσθε καθόλου ίδιοι με τα κόμματα που ως τώρα ψηφίζατε. Πιστεύατε και ελπίζατε στα προγράμματά τους. Εσείς τους πιστέψατε, αυτό είναι το ζήτημα”, σημείωσε, αφού είχε επισημάνει ότι πολλοί “εργαζόμενοι αισθάνονται πληγωμένοι, ίσως και προσβεβλημένοι, όταν λέμε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ίδια κόμματα, ίδιας κατεύθυνσης, υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα”.
Απευθυνόμενη στο κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, στους άνεργους νέους και σε όλους όσοι σήμερα βιώνουν με ένταση τις συνέπειες της κρίσης, τόνισε ότι “δεν είναι δυνατό σήμερα, ύστερα από τόσα που έχετε υποφέρει, να ψηφίσετε το ίδιο κόμμα που ψηφίζουν βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι, αλλά και τρωκτικά που νέμονται ένα κομμάτι της πίτας των κερδών και των κοινοτικών κονδυλίων”.

“ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΗΜΕΡΑ”
Ανάλογα στρεφόμενη προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτεμβρίου. Όπως είπε, “τίποτε δεν έμεινε από την υπόσχεσή του να βάλει τη δεξιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και που τώρα αγωνιά για το πόσους βουλευτές θα έχει πάνω από το 150”.
Σημείωσε ότι, αν πριν 20 και 25 χρόνια είχε νόημα να ψάχνει κάποιος πού είναι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σήμερα δεν έχει καμιά αξία. “Η μόνη τους διαφορά είναι η διαπάλη για την κυβερνητική καρέκλα, το τιμόνι στην αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα η ΝΔ έχασε την εύνοια των επιχειρηματιών, τώρα την έχει το ΠΑΣΟΚ. Ξέρουν ένα χάρισμα που έχει το ΠΑΣΟΚ, ότι μπορεί να παραπλανά το λαό πιο εύκολα, πιο επιδέξια από τη ΝΔ. Και να ενσωματώνει εργατικές και λαϊκές δυνάμεις μέσω της ΓΣΕΕ, των εργατικών κέντρων, της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ”, υπογράμμισε.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε υποκριτικό και ρατσιστικό τον ΛΑΟΣ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι “αδίστακτα χρησιμοποιεί αριστερή φρασεολογία, καιροσκοπικά, με τα μάτια στην κάλπη”. “Στόλισε” τέλος τους Οικολόγους Πράσινους ως “συνεπείς φορείς της πράσινης μπίζνας”.
Καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα σταθεί εμπόδιο στη σκληρή λιτότητα και θα βάλει φρένο στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που είναι έτοιμα να δρομολογηθούν την επομένη των εκλογών.
“Σας ζητάμε ενότητα και πάλη απέναντι στους κοινούς αντιπάλους, που είναι τα μονοπώλια, τα μεγάλα συμφέροντα. Εδώ βρίσκεται η δύναμη του λαού και όχι στις ισχυρές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”, τόνισε.


Στιγμιότυπα

Στο χώρο της πλατείας Αριστοτέλους και λίγο πάνω από το χώρο της οδού Μητροπόλεως ξεδιπλώθηκε η χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Η Αλέκα Παπαρήγα ανέβηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο βήμα μιας εξέδρας που ήταν ντυμένη στα κόκκινα με φόντο το σύνθημα “Δυνατό ΚΚΕ, δυνατός λαός”. Έντονη ήταν η παρουσία των μελών της ΚΝΕ που κρατούσαν σημαίες με σφυροδρέπανα και το λογότυπο του ΚΚΕ, αλλά και αρκετές ελληνικές σημαίες.
Η χθεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη ήταν ζωντανή, είχε παλμό, αλλά ίσως όχι με τη συμμετοχή που περίμεναν τα στελέχη του κόμματος. Άνετη ομιλήτρια η Αλέκα Παπαρήγα, ανέπτυξε τα επιχειρήματά της με το γνωστό μαχητικό ύφος, διακοπτόμενη συνεχώς από συνθήματα όπως “Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι. Με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλι”.

....γιατί θα μαυρίσουμε τους οικολόγους ντροπή τους

μαυρίστε τους οικολόγους

μαυρίστε τους οικολόγους

EKLOGES 2009

πολύ γέλιο ....Nea Dimokratia - Erxomaste sto xoro sas!

Προεκλογικού αγώνα συνέχεια με ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις

Συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα οι πολιτικοί αρχηγοί με περιοδείες, συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις τύπου, λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Λάμπρου Κατσώνη στη Λειβαδιά στις 7:30 το απόγευμα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Το πρωί ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου συναντήθηκε με εργαζομένους, αλλά και πολίτες που βρίσκονταν εκεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στις 7 στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρωί ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με το Σωματείο των εργαζομένων της Ασφαλιστικής «Ασπίς Πρόνοια».

Στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού θα μιλήσει στις 7:00 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Το μεσημέρι ο κ. Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Σπύρο Φλογαΐτη.


Εν κρυπτώ δάνεια 4-5 δισ. ευρώ στις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης

Με «κρυφά» δάνεια τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, προσπαθεί η κυβέρνηση να «μπαλώσει» τις τρύπες και τα άδεια κρατικά ταμεία. Τους τελευταίους μήνες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό ύψους 4-5 δισ. ευρώ, πέρα από τα δάνεια 55 δισ. που συνήψε από τις αρχές του 2009, επιτείνοντας την ανησυχία για τα πραγματικά μεγέθη του κρατικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr, στα συρτάρια του δημοσίου βρίσκονται μόλις 8 δισ. ευρώ -και αυτά από …. δανεικά. Καθώς από τα χρήματα αυτά θα πρέπει μέχρι τέλος Οκτωβρίου να πληρωθούν τρέχουσες υποχρεώσεις και άλλα δάνεια, η κυβέρνηση αναζήτησε «ταμειακές διευκολύνσεις» ύψους 4-5 δισ. μέσω των Eurocommercial Papers (ECP's). Τα ECP's είναι ένας τρόπος βραχυχρόνιου δανεισμού (από 3 μέρες μέχρι 9 μήνες) και χρησιμοποιείται από τα κράτη για να καλύψουν άμεσες ταμειακές ανάγκες μέχρις ότου πραγματοποιήσουν κανονικές εκδόσεις ομολόγων ή εντόκων γραμματίων.

Όπως όλα δείχνουν, το «μαξιλαράκι» των 8 δισ. ευρώ δεν κρίθηκε επαρκές για να βγει ο μήνας και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι εμφανίζεται, ενώ επιχειρείται να αντιμετωπιστεί χωρίς την δημοσιότητα που λαμβάνουν οι επίσημες εκδόσεις γραμματίων και ομολόγων, εν όψει εκλογών.

Από την άλλη, τα ECP’s θεωρούνται φθηνός δανεισμός, που καταγράφεται στα επίσημα απολογιστικά στοιχεία στο τέλος του κάθε έτους. Στελέχη της αγοράς το χαρακτηρίζουν «χρήσιμο εργαλείο», που επιτρέπει στα κράτη (αλλά και σε επιχειρήσεις) να βρουν «ζεστό χρήμα» και δεν θα πρέπει να «δαιμονοποιείται».

Ελληνοφρένεια έναρξη 3ης σεζόν (Γαμάει!)

Προεκλογικός πυρετός


Περιοδείες, προεκλογικές ομιλίες και επισκέψεις σε θεσμικούς φορείς περιλαμβάνει το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών, τέσσερις ημέρες πριν από την λήξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα βρεθεί στο απόγευμα στη Λιβαδειά, όπου αναμένεται να μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα επισκεφθεί αρχικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ακολούθως θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς σήμερα είναι η μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα.

Στις 19.00 είναι προγραμματισμένη η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κοτζιά, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Σπύρο Φλογαΐτη, θα έχει αρχικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο πνευματικό κέντρο Κορυδαλλού.

Ελληνοφρένεια Γιώργος Παπανδρέου Η δύναμη της θέλησης

Ελληνοφρένεια Γιώργος Παπανδρέου Η δύναμη της θέλησης

Ελληνοφρένεια Γιώργος Παπανδρέου Η δύναμη της θέλησηςΠαράθυρο συνεργασίας από Καραμανλή


Δύο κατηγορηματικά όχι είπε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής: στο σενάριο για ενδεχόμενη πολιτική μετεγκατάστασή του, τώρα ή στο μέλλον, στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στην προοπτική εκλογικής συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Αντιθέτως, αντιμετώπισε πολύ πιο «ελαστικά» το σενάριο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Θεωρητικά θα μπορούσε να πει κανένας «γιατί όχι, αν αυτή είναι η λαϊκή βούληση;» Το ζήτημα όμως που τίθεται εδώ δεν είναι προσωπικοί εγωισμοί. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά προσέγγισης. Τεράστια», είπε.

Στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να φύγει από την ηγεσία της Ν.Δ. ακόμη κι αν ηττηθεί στις εκλογές. Οταν ωστόσο ρωτήθηκε υπό ποίες προϋποθέσεις θα μείνει, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από το περίγραμμα που μέχρι σήμερα έχει σχεδιάσει, λέγοντας ότι θα πρέπει να έχει και ο ίδιος την αντίληψη, την πεποίθηση ότι τον θέλουν να παραμείνει. «Αυτό μην ψάχνετε τώρα να το βρείτε με ποσοστά. Δεν είναι μόνο ποσοστά. Είναι η συνολική αίσθηση και αυτό νομίζω είναι μια παλικαρίσια απάντηση», τόνισε.

Ενα βήμα παρακάτω, ωστόσο, προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός και στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της πλήρους κατάργησής του. «Να σκεφτούμε ακόμη και την πλήρη κατάργησή του από την ώρα που είμαστε μια ελεύθερη κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος κατά προτεραιότητα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που φλερτάρουν με τον ΛΑΟΣ, ενώ με εμφανή στόχο την αύξηση της κομματικής συσπείρωσης, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν δυσαρέσκειες και πικρίες, σε κάποιες περιπτώσεις πιθανότατα και δικαιολογημένα». Ζήτησε, ωστόσο, από τους νεοδημοκράτες, να σταθούν αυτή την ώρα δίπλα στην παράταξη, όχι από κομματικό πατριωτισμό ή κομματικό καθήκον, αλλά γιατί είναι εθνικά συμφέρον.

Nωρίτερα, χθες, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε διαδοχικά τη Μυτιλήνη και τη Ρόδο από όπου σήκωσε τους τόνους για τα εθνικά θέματα, ενώ επανέφερε τα διλήμματα της επικείμενης αναμέτρησης. Από το ακροατήριο απουσίαζε ο πρώην υπουργός Αρ. Παυλίδης.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την επόμενη περίοδο για τα εθνικά μας ζητήματα και συγκεκριμένα για την εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, αλλά και «εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη της οικονομίας μας»: «Κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Κρίνεται η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αγκυλώσεις. Κρίνεται η ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και επιτέθηκε εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν αναζητεί πραγματικές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου, αλλά νοιάζεται μόνο για την εξουσία.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να πάψει, επιτέλους, να καλύπτει σύγχρονους δουλέμπορους και να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες. Τέλος, ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στον Αη Στράτη, που γίνεται το πρώτο «πράσινο» νησί της χώρας, πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη. Σύντομα, όπως είπε, θα χρησιμοποιεί ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές και εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στον σχεδιασμό στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

Εκλογές 2009-Πολιτικός μαραθώνιος τελευταία εκπομπή part 1

Εκλογές 2009-Πολιτικός μαραθώνιος τελευταία εκπομπή part 1

Εκλογές 2009-Πολιτικός μαραθώνιος τελευταία εκπομπή part 1Πολύ δύσκολη ή και αδύνατη η συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ


Με την προεκλογική περίοδο να ολοκληρώνεται σε λίγα εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου τοποθετήθηκαν χθες κατά διαφορετικό τρόπο στο ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας, που δεν μπορεί να αποκλειστεί λόγω του υφιστάμενου εκλογικού νόμου.

Ο κ. Καραμανλής άφησε ένα μικρό παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται ουσιαστικά να αποκλείει την προοπτική ενός «μεγάλου συνασπισμού». Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Θεωρητικά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανένας. Στην πράξη όμως, πέραν του ότι δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών, υπάρχει τεράστια διαφορά προγραμμάτων και νοοτροπίας. Το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο». Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε εκ νέου χθες να υποστηρίξει ότι η χώρα χρειάζεται «μια σταθερή κυβέρνηση που θα σηκώσει τα μανίκια για να αλλάξει πορεία η χώρα», αναφέροντας ότι θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, αλλά αφού έχει διασφαλίσει κοινοβουλετική αυτοδυναμία.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Ρηγίλλης και Ιπποκράτους για την οικονομία, ενώ ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματος να αποδοκιμάσουν πρόσωπα και όχι την παράταξη.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων - Εκπαίδευση

πολύ γέλιο ......ακολουθούν πολιτικές διαφημίσεις

ΕΚΛΟΓΕΣ/EKLOGES 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ/EKLOGES 2009

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΟΥΒΛΑΤΖΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, VIDEOS

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, VIDEOS

ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ellinofreneia karamanlis kouneli

ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LAZOPOULOS AL TSANTIRI GIA EKLOGES 2009

Τo μεγάλο κόλπο Καραμανλή με τα Stage


Βιομηχανία χιλιάδων προσλήψεων μέσω Stage είχε στήσει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας χρήματα αποκλειστικά των φορέων και χωρίς καμία συγχρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια.

Περισσότερα από 530 εκατομμύρια ευρώ κόστισε σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, στα οποία, όπως έχει καταγγελθεί, η επιλογή των ανέργων γίνεται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και με αδιαφανείς διαδικασίες.

Αυτό προκύπτει από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, καταρρίπτοντας το επιχείρημα Καραμανλή πως οι προσλήψεις γίνονταν και με χρήση χρημάτων από την Ε.Ε. «Είναι νόμιμο, είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας και προσφέρει μια ανάσα και απασχόλησης και εκπαίδευσης σε χιλιάδες ανθρώπους. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να μην αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, να πετάξουμε αυτά τα κοινοτικά λεφτά;» είχε απαντήσει ο κ. Καραμανλής στο ερώτημα που του είχε απευθύνει ο Α. Τσίπρας στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Αλλά και κατά τη συζήτηση μεταξύ Καραμανλή- Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία με κοινοτικούς πόρους που δίνει ευκαιρία σε ανθρώπους».

Ωστόσο, «από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη ύψους 20.154.420 ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων» αναγράφεται σε απόφαση για πρόγραμμα 2.867 θέσεων σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ των οποίων και το ΙΚΑ.

Ανάλογη είναι η αναφορά σε απόφαση για 3.000 θέσεις στον τομέα της υγείας. «Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη ύψους 31.680.000 ευρώ για τη διετία 2007- 2008 η οποία θα καλυφθεί από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό».

Για τις παρατάσεις
Χρήματα των ασφαλισμένων- όπως για παράδειγμα από τον ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση)χρησιμοποιούνταν και για παρατάσεις των προγραμμάτων Stage πέραν του 18μήνου, πρακτική που έχει πυροδοτήσει κατ΄ επανάληψη τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι ενστάσεις τους αφορούν πως, αντί για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, οι προσλαμβανόμενοι με Stage καλύπτουν στην πραγματικότητα πάγιες ανάγκες, την ώρα που δεν προχωρούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα κενά των υπηρεσιών- κάτι που θα γινόταν όμως με αντικειμενικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει επικρίνει την πρακτική όχι μόνον της πρόσληψης μέσω τέτοιων προγραμμάτων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, αλλά και την αυξημένη μοριοδότηση κατά 50% όσων αποκτούν προϋπηρεσία από Stage, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων υποψηφίων.

Συνεχίζουν ακόμη
Στο μεταξύ, το όργιο προσλήψεων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνεχίζεται παρά τις απαγορεύσεις. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις διορισμού με συμβάσεις έργου σε υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, στις 18 Σεπτεμβρίου στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων προσελήφθησαν με τέτοιες συμβάσεις 42 άτομα, που θα λάβουν μάλιστα πάνω από 19.100 ευρώ τον χρόνο!

Παράλληλα, τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, η Υπηρεσία Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου αποκτούσε με απόφαση του υπουργού Οικονομίας 12 νέους συμβασιούχους έργου για διάστημα ενός έτους.

Με εξώδικο προς τη διοίκηση έχει απαντήσει εξάλλου το σωματείο εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα, που κατήγγειλε μεταχρονολογημένες υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλωνδηλαδή μεταθέσεις, αποσπάσεις και προαγωγές που έγιναν μετά την προκήρυξη των εκλογών αλλά στις σχετικές αποφάσεις τοποθετήθηκε προγενέστερη ημερομηνία. Ανάλογες καταγγελίες έχουν υπάρξει και σε άλλους φορείς όπως η Εθνική Ασφαλιστική, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ.

Πόλεμος φημών με κρυφά γκάλοπ

Κορυφώνεται ο πόλεμος των φημών σχετικά με την εκλογική απήχηση των κομμάτων. Πολλές διαρροές από τα εκλογικά επιτελεία της Ρηγίλλης και της Ιπποκράτους, δημιούργησαν- ειδικά το Σαββατοκύριακο- μεγάλη σύγχυση αναφορικά με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει το εκλογικό σώμα την προσεχή Κυριακή.

Η σύγχυση αυτή, που είναι αποτέλεσμα της απαγόρευσης δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων η οποία έχει επιβληθεί από 10ημέρου, επιτάθηκε από τις αλλεπάλληλες, «ενθουσιώδεις» δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης, που κινήθηκαν σταθερά στη γραμμή τού «κλείνει η ψαλίδα» και «το αποτέλεσμα μπορεί να ανατραπεί». Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί στις ομιλίες που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο, διαβεβαίωναν τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας ότι «πάμε καλά» και πως «η δυναμική που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες, οδηγεί το κόμμα στη νίκη».Μάλιστα η γενική κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον πολιτικό σχεδιασμό της Ρηγίλλης και που τα υπουργικά στελέχη περιέφεραν στις συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου, αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με οπαδούς του κόμματος, είναι ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει περιοριστεί στο... 3,7% και πως «ακόμη κι αν χάσουμε, δεν υπάρχει αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ». Επικαλούνταν μάλιστα τις λεγόμενες «κυλιόμενες» δημοσκοπήσεις, οι οποίες γίνονται για λογαριασμό του κόμματος, αλλά και «μυστικά» γκάλοπ. Σε μια περίπτωση μάλιστα, επισημάνθηκε διαρροή από το... ράδιο αρβύλα των ημερών, σύμφωνα με την οποία «μυστικό γκάλοπ ξένης πρεσβείας (αφηνόταν να εννοηθεί ότι επρόκειτο για την αμερικανική) μας φέρνει να διεκδικούμε στα ίσα τη νίκη με το ΠΑΣΟΚ».

Με αφετηρία τα ντιμπέιτ
Οι ενέσεις αισιοδοξίας που έκαναν στους οπαδούς του κόμματος, είχαν ως αφετηρία τα δύο ντιμπέιτ, στα οποία- όπως υποστήριζαν - ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής «συνέτριψε» τον Γιώργο Παπανδρέου και πως οι εμφανίσεις αυτές «ανέτρεψαν την εικόνα». Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι υπάρχουν στοιχεία σχετικά από γκάλοπ που έγιναν μετά τα ντιμπέιτ, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Καραμανλής νίκησε κατά κράτος τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η γαλάζια συσπείρωση
Η Ρηγίλλης έβαλε στο παιχνίδι και την κρατική τηλεόραση, η οποία σε δελτία ειδήσεων μετέδωσε «έγκυρες πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες στο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία διότι δήθεν από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις σημειώνεται σημαντική επανασυσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας!

Ωστόσο, από καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν προκύπτει ότι υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που γίνονται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, που να επιβεβαιώνουν αυτή την εικόνα. Αντιθέτως, ανέφεραν ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτε ουσιαστικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζαν για τη δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων, οι τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις (της Παρασκευής 18/9). Σημειώθηκε μια επαναπροσέγγιση απογοητευμένων οπαδών της Ν.Δ. με τη βάση του κόμματος, αλλά αυτό κράτησε λίγο και επαναλήφθηκαν τα φαινόμενα αποσυσπείρωσης και διαρροών προς άλλα κόμματα, που είχαν παρατηρηθεί στις έρευνες προ της απαγόρευσης».

«Διατηρείται η διαφορά»
Στον αντίποδα, η Ιπποκράτους, αν και δημόσια εξακολουθεί για ευνόητους λόγους να κρατάει χαμηλούς τόνους, προφανώς γιατί εκτιμάει ότι την ωφελεί να εμφανίζεται ως μη δεδομένη η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, διατείνεται ότι «διατηρείται η διαφορά». Και μάλιστα ότι αυτή κινείται σταθερά γύρω στο 6%, όπως άλλωστε είχε καταγραφεί στις προ 10ημέρου δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις. Πηγές μάλιστα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι «αν υπάρχει ένα ερώτημα, αυτό αφορά το εύρος της αυτοδυναμίας και όχι αυτή καθ΄ αυτή την αυτοδυναμία, και βεβαίως και τη νίκη».

Η σιγουριά για τη νίκη, παρ΄ ότι όπως επισημαίνεται ως φαινόμενο δημιουργεί κινδύνους εφησυχασμού την τελευταία εβδομάδα προς τις εκλογές, συνοδεύεται και από διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η παράσταση νίκης υπέρ του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια και πως η συσπείρωση του κόμματος «έχει αγγίξει το ταβάνι». Από εκεί και πέρα, δίνονται διάφορες «πληροφορίες», οι οποίες αφορούν τόσο την εικόνα του ΠΑΣΟΚ όσο και εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά προφανώς δεν είναι ανακοινώσιμες.

Στο μεταξύ η Εισαγγελία Πρωτοδικών προχώρησε σε μια ενέργεια που στόχο έχει να κλείσει και τι τελευταίες χαραμάδες αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει το εκλογικό σώμα: διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τα exit polls που προτίθενται να δημοσιοποιήσουν την Κυριακή των εκλογών διάφορα blogs.

Προσκλητήριο Ζαγορίτη για... μαύρισμα

Κατάσταση διάλυσης και «μαχαιρώματα» κορυφής καταγράφονται στη Ν.Δ. πέντε 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Με μια πρωτοφανή παρέμβαση, ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης κάλεσε ανοιχτά τους γαλάζιους ψηφοφόρους να «μαυρίσουν» όσα στελέχη «πλήγωσαν την παράταξη» και παραμένουν στα ψηφοδέλτια, ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος προεξοφλεί την ήττα της Ν.Δ.


Η τορπίλη Ζαγορίτη έκανε άνω- κάτω τη Ν.Δ. και προκάλεσε αλυσιδωτές εκρήξεις γαλάζιων στελεχών, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, καθώς οι περισσότεροι την αντιμετώπισαν και ως κίνηση που «υπονομεύει τις επιλογές του ίδιου του Πρωθυπουργού». «Ο γραμματέας στέλνει το μήνυμα ότι τα ψηφοδέλτια έχουν ακόμη “βαρίδια”», σχολίαζε στα «ΝΕΑ» κορυφαίος υπουργός, ενώ υποψήφιοι της Β΄ Αθήνας μετέφεραν τη δυσφορία τους και στο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι ο κ. Ζαγορίτης «ανοίγει πληγές» και «προσπαθεί με ανεπίτρεπτο τρόπο να περάσει “γραμμή” κατά υποψηφίων ακόμη και στη δική του εκλογική περιφέρεια».

«Δεν φταίει το κόμμα»
«Πάρα το γεγονός ότι υπήρξαν παραλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις, παρά το ότι υπήρξαν προσωπικές συμπεριφορές που δυσαρέστησαν και θύμωσαν τους Νεοδημοκράτες, δεν φταίει η παράταξη. Να “μαυρίσουν” εκείνους που είχαν αυτές τις προσωπικές συμπεριφορές, όσοι είναι στα ψηφοδέλτια. Από εκεί και μετά να ψηφίσουν Ν.Δ. και Κων. Καραμανλή. Δεν φταίει η παράταξη για μεμονωμένες, εσφαλμένες συμπεριφορές», ήταν η δήλωση (στον Αlpha 98,9) του γραμματέα της Ν.Δ. που άναψε φωτιές.Ο ίδιος ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι είπε «το αυτονόητο» και πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση η δήλωση δεν αναφέρεται σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας». Με στόχο να αποφευχθεί μια εμφυλιοπολεμική σύρραξη στη Β΄ Αθήνας εξάλλου, στελέχη της Ρηγίλλης που συντάσσονται με τις θέσεις του γραμματέα σημείωναν ότι «είναι προφανές πως αναφέρεται σε πρόσωπα που έχουν πληγώσει την κομματική βάση». Και «φωτογράφιζαν» τους κ.κ. Ευαγ. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά και τους κ.κ. Βασ. Μιχαλολιάκο και Κων. Κουκοδήμο.

Δυσαρέσκεια

Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό θεωρούσαν «άστοχη» την παρέμβαση του κ. Ζαγορίτη, η οποία ήρθε, όπως έλεγαν, «στην πλέον ακατάλληλη στιγμή» και «ξαναφέρνει στο προσκήνιο το θέμα των ψηφοδελτίων». Την ίδια ώρα, βουλευτές και κομματικά στελέχη θεωρούσαν ότι η κίνηση του γραμματέ
α δείχνει ότι «δεν υπήρξε σχεδιασμός για την πορεία προς τις κάλπες ακόμη και στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος» και πως αυτό το ζήτημα προκαλεί νέα ερωτήματα για την απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τις εκλογές. Το μήνυμα είναι ότι ο κ. Καραμανλής πήρε το ρίσκο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με έναν κομματικό μηχανισμό «απολύτως ανέτοιμο σε όλα τα επίπεδα».


Καυστικές ήταν και οι αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών που πολιτεύονται στη Β΄ Αθήνας. «Δεν θέλω να σχολιάσω συναδέλφων μου απόψεις. Θεωρώ ότι η Ν.Δ. έκανε την αυτοκάθαρσή της», ήταν η αντίδραση της υπουργού Απασχόλησης κ. Φάνης Πετραλιά, ενώ για «στιγμές κανιβαλισμού και ανθρωποφαγίας» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός κ. Παν. Παναγιωτόπουλος.Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος επέκρινε ανοιχτά τον κ. Ζαγορίτη. «Εγώ δεν θα ενθάρρυνα ποτέ τους πολίτες να ψηφίσουν αρνητικά. Πιστεύω ότι ο ρόλος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν θετικά», ανέφερε και πρόσθεσε δηκτικά: «Ως υποψήφιοι θέτουμε στην κρίση των πολιτών, πέρα από τον πολιτικό μας λόγο υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, και την προσωπική μας πολιτική διαδρομή και το έργο. Εγώ προτιμώ να σκέφτομαι θετικά και όχι αρνητικά και να ασπρίζω και όχι να μαυρίζω».

«Κρυφό δανεισμό» 20 δισ. ευρώ καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ


Για «κρυφό δανεισμό», που έχει ανέλθει ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου στα 20 δισ. ευρώ, κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Παπακωνσταντίνου να θέτει το συγκεκριμένο ζήτημα υπό μορφήν ερωτήματος προς το υπουργείο Οικονομίας και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως, από τα 20 δισ. ευρώ που έχουν επιβαρύνει τις δανειακές υποχρεώσεις της ελληνικής οικονομίας, ένα ελάχιστο μόνο μέρος έχει αποπληρωθεί εντός του 2009, με διαφαινόμενη συνέπεια τη μεταφορά μιας τεράστιας επιπλέον επιβάρυνσης για το επόμενο έτος.

Με τον τρόπο αυτόν τα στελέχη της Ιπποκράτους υπαινίσσονται ότι στην ουσία ακυρώνεται το περίφημο «μαξιλάρι» για το οποίο μιλούσε η κυβέρνηση, περιγράφοντας έτσι τα δημοσιονομικά περιθώρια για την κάλυψη άμεσων αναγκών έως το τέλος του έτους.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκε ως προάγγελος μιας φιλολογίας περί «καμένης γης», την οποία όμως η Ιπποκράτους απορρίπτει. Όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει περιγράψει ο κ. Παπανδρέου, αλλά αντιθέτως ότι θα εφαρμοστεί ως μοναδική εναλλακτική δυνατότητα διεξόδου.

Παράλληλα όμως προαναγγέλλουν μια διαπραγμάτευση με πιθανές εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τεθεί και το ζήτημα για το πώς η Επιτροπή έχει αποδεχτεί τα ελλιπή στοιχεία που της έχει δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εν όψει δε και των διαδικασιών αυτών, από την Ιπποκράτους έγινε χθες γνωστό ότι στο μικροσκόπιο θα μπει και μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων προς διερεύνηση των δυνατοτήτων επαναδιαπραγμάτευσης και εξοικονόμησης πόρων. Διαψεύστηκε πάντως ότι θα ακυρωθούν εν εξελίξει προγράμματα.

Παράλληλα από το οικονομικό επιτελείο της Ιπποκράτους εκπέμπεται το αυτονόητο μήνυμα ότι το 2010 θα χρειαστεί οπωσδήποτε νέος δανεισμός, για τον οποίον όμως διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει με καλύτερους όρους, ούτως ώστε να αρχίσει η αποκλιμάκωση της επιβάρυνσης της οικονομίας.