2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Sioufas: The party it's over

H Κυβέρνηση του Γιώργου...

Υπουργείο Οικονομικών
Yπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φ. Σαχινίδης
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Θ. Τζάκρη
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Yπουργός: Λούκα Κατσέλη
Υφυπουργός: Στ. Αρναουτάκης.
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Μάρκος Μπόλαρης
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας
Υπουργείο Υποδομών
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υφυπουργός: Νίκος Σιφουνάκης

Καρατζαφέρης: Παπανδρέου ο Γ’


Την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου σχολίασε με δεικτικό τρόπο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά. Το 1963 ο Καραμανλής ο Α΄ παρέδωσε στον Παπανδρέου τον Α΄. Το 1981 ο Καραμανλής ο Α΄ παρέδωσε στον Παπανδρέου τον Β΄ και τώρα ο Καραμανλής ο Β΄ παραδίδει στον Παπανδρέου τον Γ΄» σχολίασε ο κ. Καρατζαφέρης σχετικά με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από το Γιώργο Παπανδρέου.

«Κατά τ’ άλλα δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοούν οι πρωτοκλασάτοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν λένε ότι περιμένουν τηλέφωνο από το Hilton για την υπουργοποίησή τους», σημείωσε για να προσθέσει:

«Απ’ ό,τι ξέρω ο κ. Παπανδρέου δεν μένει στο Hilton».

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση

Με μήνυση κατά του εκλογικού αντιπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας στο 337ο εκλογικό τμήμα Πειραιά, απαντά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, στις πληροφορίες ότι ο 21χρονος γιος του αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της αντικατάστασης ψηφοδελτίων και της πλαστογράφησης υπογραφής.

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, η πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής στο συγκεκριμένο τμήμα δεν επιβεβαίωσε την καταγγελία.

«Όχι» Ν. Χρυσόγελου σε πρόταση Παπανδρέου

Απερρίφθη από το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Πράσινης Ανάπτυξης και Ενέργειας. H πρόταση έγινε σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από 15 ημέρες στο Πήλιο, παρόντος του Κώστα Λαλιώτη.
Αναμένεται ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.

Εκλογές 4 Οκτωβρίου: Δέκα αριθμητικά συμπεράσματα

1. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε σε δεκατρείς εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές), που έχει συμμετάσχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση, μετά από εκείνες του 1981, του 1993 και του 1985.

2. Η ΝΔ κατάφερε να κάνει αρνητικό ρεκόρ σε εκλογική επίδοση από την ίδρυσή της. Είναι μάλιστα το 33,5% των τωρινών εκλογών δύο μονάδες κάτω από το αμέσως προηγούμενο χειρότερο, που σημειώθηκε το 1981.

3. Ο νέος αρχηγός της ΝΔ, που θα εκλεγεί από το συνέδριο σε ένα μήνα, θα είναι ο 7ος πρόεδρός της από το 1974. (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κώστας Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής οι προηγούμενοι). Αντιθέτως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μόλις ο τρίτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του (Ανδρέας Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης οι προηγούμενοι).

4. Η διαφορά των 10,5 ποσοστιαίων μονάδων, που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, που έχει σημειωθεί από το 1974. Μεγαλύτερες διαφορές είχαν πετύχει η ΝΔ το 1974 και το 1977, ενώ το τρίτο καλύτερο ρεκόρ είχε σημειωθεί από το ΠΑΣΟΚ το 1981.

5. Το 39%, που πέτυχαν αθροιστικά η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει πετύχει η Δεξιά από το 1985, εάν υπολογίσουμε τη ΝΔ και κάποιο αξιόλογο, ως προς τη δύναμή του, κόμμα, που έχει αναφορά στην παράταξη. Το 1985, το 1989 και το 1990 η ΝΔ και ΔΗΑΝΑ, το 1993 και το 1996 η ΝΔ και η ΠΟΛΑΝ, το 2000 μόνη της η ΝΔ, το 2004 και το 2007 η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ είχαν καλύτερες επιδόσεις.

6. Παραδόξως η παραδοσιακή αριστερά μείωσε τα ποσοστά της σε σχέση με το 2007. Το ΚΚΕ απώλεσε σχεδόν μία μονάδα και άλλη μισή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό αυτό, «μετατοπίστηκε» - σχηματικά βέβαια – στους Οικολόγους Πράσινους. Η αριστερά του ΠΑΣΟΚ, με την ευρεία έννοια διατήρησε έτσι τις δυνάμεις της, αλλά δεν κέρδισε από την όποια κρίση του δικομματισμού.

7. Το 77,5 που έλαβε περίπου ο δικομματισμός είναι αρνητικό ρεκόρ από το 1981, αλλά δεν είναι και η κατάρρευση, που ίσως περίμεναν πολλοί. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που απομακρύνεται τόσο πολύ από το «ψυχολογικό όριο» του 80%. Μόνο το 1996 και το 2007 ήταν κοντά στο 80%, ενώ όλες τις άλλες φορές από το 1981 καθαρά πάνω από το 82%,

8. Ο ΛΑΟΣ συνέχισε την ανοδική του πορεία, έστω κι αυτή δεν δικαιώνει την προσδοκία Καρατζαφέρη για γεωμετρική πρόοδο. Διπλασίασε το ποσοστό του 2004 και αύξηση κατά 50% το ποσοστό του 2007.

9. Η συμμετοχή επέστρεψε στα… φυσιολογικά όρια, που κυμαίνονται άνω του 70%, ξεπερνώντας την αδιάφορη στάση του περασμένου Ιουνίου. Σχεδόν επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες.

10. Επιβεβαιώθηκε ο κανόνας ότι το πρώτο κόμμα κάνει αυτοδυναμία με περίπου 3 εκατομμύρια ψήφους.

Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός


Ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, νέος πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου έφτασε λίγο πριν τις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο και κατευθύνθηκε στη μεγάλη αίθουσα τελετών, όπου είχε θερμή χειραψία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Λίγα λεπτά αργότερα, και υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε πεζός στο Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεία στενών συνεργατών του, ανάμεσα στους οποίους οι κ.κ. Αθανασάκης και Παπακωνσταντίνου. Ο Κώστας Καραμανλής υποδέχθηκε τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου είχαν μια ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συζήτηση, μακριά από τις κάμερες.

Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, η οποία θα ορκιστεί αύριο, Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Τη Δευτέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη σύντομη συνομιλία τους ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ο κ. Κάρολος Παπούλιας ευχήθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καλή δύναμη, ενώ ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στιγμή είναι δύσκολη, ωστόσο το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές.

Υποψήφιος για αρχηγός ο Π.Ψωμιάδης

Αιφνιδίασε ο Π.Ψωμιάδης

Το πρωί της Τρίτης ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Ο κ. Ψωμιάδης μίλησε με σκληρή γλώσσα για ορισμένα στελέχη της ΝΔ, τα οποία δεν κατονόμασε, κάνοντας λόγο για ορισμένους «άθλιους» που διορίστηκαν από τον πρωθυπουργό, αλλά δεν σεβάστηκαν τον λαό.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης υποστήριξε επίσης ότι -κατά τις πληροφορίες που έχει- την αρχηγία της ΝΔ θα διεκδικήσουν άλλα πέντε στελέχη. Είπε, επίσης, πως έχει επίγνωση του ότι δεν πρόκειται να κερδίσει.

«Δεν πάω να εκλεγώ. Πρέπει κάποιοι να ακουστούν, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω» είπε στο Mega Channel.

Ανασυντάσσονται οι δελφίνοι

Παρά τη δήλωση του κ. Ψωμιάδη ότι την προεδρία της ΝΔ θα διεκδικήσουν έξι στελέχη του κόμματος, τρεις παραμένουν οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Κ.Καραμανλή.

Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς μετακόμισαν από τα υπουργικά στα πολιτικά τους γραφεία, προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική τους στη μάχη της εκλογής. Κανείς, ωστόσο, από τους τρεις δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η Ντ. Μπακογιάννη βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και φέρεται να επιθυμεί στρατηγική χαμηλών τόνων, προκειμένου να μην προκαλέσει τη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα του κόμματος. Ταυτόχρονα η φέρεται να θεωρεί «υψηλού ρίσκου» την πρόταση του Δ.Αβραμόπουλου για την εκλογή αρχηγού από ανοιχτό συνέδριο και ευρεία ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος. Ωστόσο, εφόσον υπάρξει επίσημη πρόταση από κάποιον υποψήφιο στην προσυνεδριακή διαδικασία, τότε δεν θα έχει πρόβλημα να συμφωνήσει και η ίδια. Η κυρία Μπακογιάννη δεν προτίθεται να εμποδίσει την παρουσία «ανταρτών» και διαφωνούντων στο συνέδριο, ενώ δεν θα ξεκινήσει πρώτη τη συλλογή των 50 υπογραφών που απαιτούνται και τυπικά για την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητάς της, αναμένοντας πρωτίστως από τους συνυποψηφίους της να εκδηλωθούν πρώτοι.

Ο Δημ.Αβραμόπουλος, ο οποίος επανέφερε την πρότασή του για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος, θα περιμένει λίγο ακόμη για να σταθμίσει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και θα κινηθεί με το πολιτικό πλαίσιο που έχει χαράξει την τελευταία δεκαπενταετία. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ο ίδιος δεν θα υποβάλει την υποψηφιότητά του, αλλά αυτό θα το κάνουν στελέχη του κόμματος, σύνεδροι και άλλοι που ενδέχεται να συλλέξουν τις απαραίτητες 50 υπογραφές. Ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί ότι η Κεντροδεξιά χρειάζεται πλέον «φυσική ηγεσία», που είναι γι' αυτόν φράση-«κλειδί», και υπερασπίζεται την ανάγκη ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού προφίλ. Βασικός στόχος του είναι η διεύρυνση της ΝΔ προς τον κεντρώο χώρο και η επαναπροσέγγιση μετριοπαθών ψηφοφόρων, κάτι που οποίο θα επιτευχθεί με ένα κόμμα με νέα φυσιογνωμία και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Τέλος, ο Αντ.Σαμαράς θα προτάξει την ανάγκη υποστήριξης της ιδεολογικής καθαρότητας της ΝΔ, επαναδιατυπώνοντας -με τις αναγκαίες προσαρμογές- το ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος. Παράλληλα, θέλει να τεθεί θέμα ιδεολογικής ταυτότητας στο συνέδριο της ΝΔ και αναζητείται το κατάλληλο χρονικό σημείο για να ανακοινωθεί η απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος. Επιμένει ιδιαίτερα στην επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης, τονίζοντας ότι αυτή είναι η δύναμη της κεντροδεξιάς παράταξης, και αναφέρεται με έμφαση στους όρους «κοινωνική εθνική συνοχή», «εθνική συνείδηση» και «πατριωτισμός». «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογική μας ταυτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι τα προτάγματά της. Η μεσαία τάξη είναι η κοινωνική της αναφορά» είχε πει πριν από τις ευρωεκλογές σε πολιτική του ομιλία.

To τράινο των εκλογών ... ξεκίνησε

Ζημιές σε γραφεία τοπικής οργάνωσης της ΝΔ

Επίθεση εξαπέλυσαν άγνωστοι στις 2:56 τα ξημερώματα σε γραφεία τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, που βρίσκεται στην οδό Κομποθέκλας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Οι δράστες πέταξαν μάρμαρα στην τζαμαρία, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ντόρα – Σαμαράς φαβορί στην κούρσα της διαδοχής

Τις κρίσιμες στιγμές, το βράδυ της Κυριακής στη Ρηγίλλης, ο Κώστας Καραμανλής, περιστοιχισμένος από λίγα στελέχη, φαινόταν απόλυτα αποφασισμένος. Ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί, μίλησε για βαριά ήττα και εξήγησε πως η παραίτησή του ήταν ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας.

Απηύθυνε τον λόγο μόνο σε ένα πρόσωπο αποκαλώντας το Νέστωρα. Ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς, που υπέβαλε την παραίτησή του εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας.
Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί η παρέμβαση - βόμβα του Μιχάλη Λιάπη, εξαδέλφου του Κώστα Καραμανλή. Είχε αποχωρήσει οικειοθελώς, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ζήτησε μάλιστα δημοσίως την παραίτηση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Σουφλιά, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τη δραματική ήττα της κεντροδεξιάς παράταξης. Λίγο αργότερα, ο Σάββας Τσιτουρίδης, εκτός εκλογικών συνδυασμών κυμαινόταν στο ίδιο μήκος κύματος.
Το απόγευμα, ο Σουφλιάς, υπό το βάρος της ήττας, δημοσιοποιούσε την παραίτησή του από το αξίωμα του βουλευτή Επικρατείας. Την ίδια ώρα, και ενώ ο Κώστας Καραμανλής από το βράδυ της Κυριακής είχε δρομολογήσει τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου για την ανάδειξη νέου αρχηγού, κορυφωνόταν το παρασκήνιο για την κούρσα των υποψηφιοτήτων.
Εδώ και αρκετό καιρό, μετά την καταλυτική για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2008, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε αρχίσει να στήνει τον μηχανισμό της «επόμενης ημέρας». Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τις μαρτυρίες στελεχών της Ρηγίλλης, έκανε μία μεθοδική δουλειά. Αυτήν τη στιγμή, θεωρείται το φαβορί για την επίτευξη του στόχου, της αρχηγίας της ΝΔ. Το πρόβλημα, ωστόσο, επικεντρώνεται στο κατά πόσο η ανέλιξη της θα γίνει αποδεκτή από τον σκληρό καραμανλικό πυρήνα αλλά και τους παραδοσιακούς εκπροσώπους στο κόμμα της Λαϊκής Δεξιάς. Βουλευτές και στελέχη που κινούνται στο συγκεκριμένο χώρο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, αλλά και την πρόθεσή τους να εναντιωθούν στην «Άλωση της Νέας Δημοκρατίας από τους Μητσοτακικούς».
Την ίδια ώρα λαλίστατος ο Γιάννης Μανώλης δεν κρύβει τις προθέσεις του. Ζητά να συγκροτηθεί ένα πραγματικό καραμανλικό κόμμα χωρίς τους «Μητσοτάκηδες», όπως τους αποκαλεί χαρακτηριστικά. Ορισμένοι θεωρούν τις θέσεις του γραφικές. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως μία διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, μετά από τέτοια πολιτική ήττα, θα καταδικάσει τον χώρο της Κεντροδεξιάς σε μακρά απομόνωση που σημαίνει ταυτόχρονα απουσία από τη νομή της εξουσίας. «Τα μοναστήρια να είναι καλά», ψιθυρίζουν στη Ρηγίλλης. Αλλά μοναστήρια χωρίς καλόγερους, είναι ένα ζήτημα και τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ παραπέμπουν σε μοναστήρι δίχως καλόγερους, παρατηρούν πικρόχολα κάποια από τα στελέχη του -μέχρι χθες- κυβερνώντος κόμματος.

Κατά τ' άλλα το παρασκήνιο βρίθει φημών.
Ο Αντώνης Σαμαράς
«Ο Αντώνης έχει βάσιμες ελπίδες. Είναι δικό μας παιδί», ακούγεται να λέει γνωστό στέλεχος της παράταξης. «Δεν είναι σαν τους άλλους», συμπληρώνει, εννοώντας εκείνους που βρίσκονται υπό την επιρροή της Ντόρας Μπακογιάννη. Έχει προετοιμαστεί για την «επόμενη ημέρα». Στοχεύει στη συσπείρωση των κλασσικών καραμανλικών στελεχών και τους παραδοσιακούς της Λαϊκής Δεξιάς. Το ζήτημα είναι αν θα επιμείνει μέχρι τέλους. Είναι πολλοί εκείνοι στη Ρηγίλλης που παρατηρούν πως αν ο Σαμαράς δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ένα σίγουρο ποσοστό, δεν θα είναι υποψήφιος στο έκτακτο συνέδριο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε άραγε ότι ο δρόμος για την Ντόρα είναι στρωμένος με λουλούδια; Μάλλον όχι. Η πολιτική είναι Μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ… σημειώνουν με νόημα οι παραπάνω κύκλοι και είναι φανερό ότι η επισήμανσή τους εμπεριέχει απειλή.
Κανείς δεν πιστεύει αυτήν τη στιγμή στη ΝΔ πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ελπίδες να κερδίσει το παιγνίδι. Την πολιτική καριέρα την οφείλει στον Κώστα Μητσοτάκη. Είναι ο άνθρωπός που τον πήρε δίπλα του και τον «φρόντισε». «Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορεί να διαθέτει μία επικοινωνιακή ρητορική. Δεν διαθέτει, ωστόσο, πολιτικό βάθος. Ο Κώστας Μητσοτάκης και οι επίγονοι το διαθέτουν, όσο διαθέτουν εν πάση περιπτώσει», επισημαίνουν οι συνομιλητές. Όσο για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όταν πέφτει το όνομα του στο τραπέζι, χαμογελούν. Κανείς δεν ξεχνά το παρατσούκλι του, «Το Ντοράκι».
Στη Ρηγίλλης γνωρίζουν πως το συνέδριο που έρχεται είναι ένα έργο για δύο πρωταγωνιστές. Την Ντόρα και τον Αντώνη. Ξέρουν επίσης πως ένα μεγάλο κόμμα δεν γκρεμίζεται τόσο εύκολα. «Το Μαντρί είναι μία υπόθεση, όταν σε αυτό συνυπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν κάποια στιγμή να φλερτάρουν και να αγγίξουν την εξουσία». Στο τέλος, θα συμφωνήσουμε πως πρέπει να βρούμε μία λύση και θα τη βρούμε», προσθέτει, κλείνοντας τη συζήτηση, με ένα χαρακτηριστικό σχόλιο. «Μέχρι τότε ο Παπανδρέου θα παίζει χωρίς αντίπαλο και μάλλον η περίοδος αυτή θα είναι μακρά.»

Βαρύ το κλίμα στη ΝΔ μετά τη συντριβή και τις αποχωρήσεις που ακολούθησαν


Συνεχείς «μετασεισμούς» έχει προκαλέσει η συντριβή της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, καθώς την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος ακολούθησαν οι αποχωρήσεις των Γιώργου Σουφλιά και Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ πολλοί βλέπουν νέο κύμα παραιτήσεων.

Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος, την ώρα που οι λεγόμενοι δελφίνοι έχουν κλειστεί στα πολιτικά τους γραφεία και καταστρώνουν την περαιτέρω στρατηγική τους.

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι παραιτήσεις των κ. Σουφλιά και Αλογοσκούφη από την ενεργό πολιτική ξάφνιασαν πολλούς και δημιούργησαν την αίσθηση ενός «πολιτικού αναχωρητισμού».

Αρκετοί είναι, μάλιστα, εκείνοι που προβλέπουν τις αποχωρήσεις και άλλων στελεχών της ΝΔ, κυρίως μετά το έκτακτο συνέδριο του κόμματος για την εκλογή νέου αρχηγού.

Πάντως, οι διαρροές στελεχών περί παραιτήσεων των κ. Πρ. Παυλόπουλου και Δ. Σιούφα διαψεύστηκαν αμέσως, αφού κανείς εκ των δύο ιστορικών στελεχών και βασικών συνεργατών του κ. Καραμανλή δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη μάχη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη ΝΔ και μάλιστα εν όψει συνεδρίου.

Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γ.Παπανδρέου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας


Στις 11:00 ορκίζεται πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Γιώργος Παπανδρέου. Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, που αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα της Τρίτης.

Την Τετάρτη θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, με την αλλαγμένη της δομή, όπως προβλέπουν τα Προεδρικά Διατάγματα που είναι ήδη έτοιμα. Την ίδια ημέρα αναλαμβάνει δουλειά και το στενό επιτελείο του νέου πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα έχει συντονιστικό ρόλο.

Διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ως αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Γ.Παπανδρέου είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Ιπποκράτους, στη Βουλή και στο Καστρί με τους στενούς συνεργάτες του, Γ.Ραγκούση, Γ.Παπακωνσταντίνου, Ν.Αθανασάκη και Ρεγγίνα Βάρτζελη για τη δομή και τη σύνθεση της νές κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου θα παρουσιάσει μια κυβέρνηση αναδιαρθρωμένη εκ βάθρων, με ενοποιήσεις υπουργείων, καταργήσεις, συγχωνεύσεις αρμοδιοτήτων και αλλαγή στην ονομασία τους. Όσον αφορά στα πρόσωπα που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια, για την πλειονότητά τους ο κ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει ήδη από το βράδυ της Κυριακής.

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, ο κ. Παπανδρέου ορκίζεται στις 11:00 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ζήτησε ο ίδιος.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, προκειμένου να μπορέσει με την ιδιότητα του πρωθυπουργού να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα ίδρυσης των νέων υπουργείων, ώστε την Τετάρτη να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Διαφορετικά θα έπρεπε να ορκιστούν οι νέοι υπουργοί και έπειτα να ορκιστούν ξανά στα νέα τους καθήκοντα.

Όλοι οι άνθρωποι του πρωθυπουργού

Από το μεσημέρι της Τετάρτης τίθεται σε εφαρμογή το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που έχει εξαγγείλει ο Γ.Παπανδρέου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, στον πυρήνα της νέας κυβερνητικής διάρθρωσης βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο, όπως έχει περιγραφεί, θα ασκεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση και υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, καθώς και στην τήρηση των κανόνων διαφάνειας και νομιμότητας.

Στο γραφείο του Πρωθυπουργού θα λειτουργούν τα εξής γραφεία:

- Σχεδιασμού Στρατηγικής, με βασικό αντικείμενο την επεξεργασία προτάσεων των στρατηγικών στόχων της κυβέρνησης.
- Διπλωματικό Γραφείο, για την παρακολούθηση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
- Οικονομικό Γραφείο, με θέμα την παρακολούθηση των αντίστοιχων θεμάτων.
- Γραφείο για θέματα Ποιότητας Ζωής, Γραφείο Κοινωνικού Διαλόγου και Επικοινωνίας και Γραφείο Οργάνωσης και Διοίκησης, με έξι επί μέρους τμήματα: Διοίκησης, Σχέσεων με τους πολίτες, Γραμματείας, Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Ασφαλείας.

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω και με απευθείας υπαγωγή στον πρωθυπουργό, προβλέπονται δέκα θέσεις ειδικών συμβούλων.

Με βάση αυτά, γίνεται κατανοητό και επιβεβαιώνεται από συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ότι το πρωθυπουργικό γραφείο θα στελεχωθεί από δεκάδες πρόσωπα, τα οποία στην ουσία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο με αντικείμενο τη στενή παρακολούθηση όλων των κρίσιμων κυβερνητικών δραστηριοτήτων.

Ιδιαίτερης κρισιμότητας παράμετρος, κατόπιν όλων αυτών, είναι τα πρόσωπα που θα βρεθούν κοντά στον κ. Γ. Παπανδρέου και θα αναλάβουν τον συντονισμό του δικτύου του Μαξίμου.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται ότι θα έχει ο Χ.Παμπούκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων έχει ήδη επεξεργαστεί τα Προεδρικά Διατάγματα για τις συγχωνεύσεις των υπουργείων και τη δημιουργία νέων. Σε περίπτωση όπου ο κ. Παμπούκης δεν διοριστεί στη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, θα καταλάβει θέση ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού.

Για τη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ακούγεται και το όνομα του Δ.Στεφάνου, στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών.

Πέραν αυτών, νευραλγικές θέσεις στο Μαξίμου αναμένεται ότι θα έχουν ο Ν.Αθανασάκης, μάλλον ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, πιθανότατα ο Δ.Δρούτσας (αν δεν αναλάβει θέση στο ΥΠΕΞ ή δεν μετακομίσει στις Βρυξέλλες, λόγων του αναμενόμενου ντόμινο που θα προκαλέσει η πιθανολογούμενη μετακόμιση δύο ή τριών ευρωβουλευτών), ο Ν.Ζιώγας και ο Π.Γερουλάνος, ο οποίος μάλλον θα αναλάβει την εκπροσώπηση του πρωθυπουργού.