2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Η ομιλία Γιώργου στο 1ο Υπουργικό Συμβούλιο

Bιντεο η ορκομωσία της Κυβέρνησης

H Φάρσα του ΛΑΛΑ ...έκανε άνω κάτω την δημοσιογραφική πιάτσα και τους Οικολόγους!

Ποιοι τομεάρχες έμειναν χωρίς χαρτοφυλάκιο


Η χηρές απουσίες σημειώνονται στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου . Εκτός έμεινε ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ήρθε πρώτος σε ψήφους στην Α΄ Αθήνας με 50.443 σταυρούς. Ηταν ένας από τους υποψηφίους στην εσωκομματική μάχη για την προεδρία του κόμματος το 2007, ο κ. Παπανδρέου τού είχε αναθέσει τον διάλογο με την Αριστερά και τον είχε εντάξει στον επιτελικό κύκλο για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής. Δεν του έγινε πρόταση για ανάληψη κυβερνητικού ρόλου, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού είναι σεβαστές και θα στηρίξει το έργο της κυβέρνησης. Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να αναβαθμίσει πολύ τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου και δεν αποκλείεται στο πλαίσιο αυτό να ανατεθούν ειδικά καθήκοντα στον κ. Σκανδαλίδη.

Αντίστοιχος ρόλος αναμένεται να προταθεί και στην κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία ήταν πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Αμυνας, αλλά δεν της προσφέρθηκε κυβερνητικό πόστο. Η ίδια ωστόσο δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και ότι θα χρειαστεί τη στήριξη όλων. Η κυρία Μαρία Δαμανάκη , πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Πολιτισμού, έμεινε εκτός κυβέρνησης έπειτα από την άρνησή της να αποδεχθεί τη θέση υφυπουργού στο νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μια θέση που έκρινε ότι δεν συμβιβάζεται με την προσωπική ιστορία της αλλά και με τα ενδιαφέροντά της. Το τηλέφωνο δεν χτύπησε ούτε για τους πολιτικούς εκπροσώπους Υγείας και Τύπου- ΜΜΕ. Για τον κ. Γ. Φλωρίδη υπήρχαν διαρροές το προηγούμενο διάστημα ότι το πιθανότερο είναι να μη μετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, για τον κ. Χυτήρη όμως ήταν έντονη η φημολογία ως και χθες το απόγευμα ότι πιθανόν να ανελάμβανε κάποιον ρόλο στο νέο υπουργείο Πολιτισμού.

Ε κπληξη δοκίμασε ο κ. Χρ. Παπουτσής από την πρόταση που του έκανε ο κ. Παπανδρέου για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, στην οποία προστέθηκε αργότερα και ο ρόλος του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Παπουτσής εφέρετο να ενδιαφέρεται για υπουργικό θώκο, κυρίως για τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, και δεν έκρυψε τις επιθυμίες του από τον Πρωθυπουργό. Πρόκειται όμως για ένα στέλεχος που έχει στηρίξει τον κ. Παπανδρέου σε πολλές δύσκολες στιγμές και αποδέχθηκε το έργο της αναβάθμισης του Κοινοβουλίου, στο οποίο ο κ. Παπανδρέου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.

Από την «παιδική χαρά» στο Υπουργικό Συμβούλιο

Μεγάλες εκπλήξεις και άγνωστα ονόματα έχει η κυβέρνηση που σχημάτισε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σε αυτά περιλαμβάνονται τέσσερις στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια τον στήριζαν από θέσεις που δεν βρίσκονταν στο προσκήνιο της πολιτικής. Πρόκειται για την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον κ. Π. Γερουλάνο , ο οποίος από γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας εξελέγη βουλευτής Επικρατείας και χθες τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Πολιτισμού, καθώς και τον κ. Δ. Δρούτσα, διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του προέδρου του ΠαΣοΚ, ο οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Στην κυβέρνηση εισέρχεται και ο κ. Ι. Πανάρετος, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας με υπουργό τον κ. Παπανδρέου και ήταν ένας από τους άτυπους συμβούλους του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Η κυρία Μπιρμπίλη ήταν μια γνωριμία του γυμναστηρίου, η οποία όταν πρωτοεμφανίστηκε στο ΠαΣοΚ προκάλεσε ειρωνικά σχόλια ως μέλος της λεγόμενης «παιδικής χαράς» του κ. Παπανδρέου. Η εργασιομανής κυρία Μπιρμπίλη, με τις εξειδικευμένες σπουδές στην περιβαλλοντική τεχνολογία, εξελίχθηκε γρήγορα και από... πρακτικογράφος στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΠαΣοΚ ανέλαβε την επεξεργασία των θέσεων για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη. Βρίσκεται μάλιστα τόσο κοντά στον κ. Παπανδρέου και στις ιδέες του ώστε ήταν μία από τις βασικές λογογράφους του. Ακούγεται ότι οι τομείς της ευθύνης της θα ανανεωθούν σε βάθος με νέα πρόσωπα και ρηξικέλευθες ιδέες.

Ο κ. Γερουλάνος βρίσκεται στο πλευρό του κ. Παπανδρέου επί 17 συναπτά έτη και είναι ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του. Για αρκετά χρόνια ήταν αυτός που οργάνωνε τον χρόνο και τις συναντήσεις του. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Ηταν υπεύθυνος για τις καμπάνιες του κόμματος, μέλος του «πρωινού καφέ» και τα τελευταία έτη είχε οργώσει την Ελλάδα συμμετέχοντας στα σεμινάρια επιμόρφωσης των μελών του ΠαΣοΚ.

Τον κ. Δρούτσα ο κ. Παπανδρέου τον συνάντησε για πρώτη φορά στην Αυστρία, ως διπλωματικό σύμβουλο του πρώην καγκελαρίου της χώρας κ. Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Σύντομα τον ενέταξε στη δική του ομάδα και τον έχει δίπλα του σε όλες τις επίσημες επαφές και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Η σχέση του με τον κ. Παπανδρέου είναι τέτοια που συχνά προκαλούσε τη δυσαρέσκεια των «σκιωδών» υπουργών Εξωτερικών, ο ίδιος όμως δεν υπερέβη ποτέ τα όρια που επέβαλλε η θέση του.

Ο κ. Πανάρετος συνδέεται με πολυετή φιλία με τον Πρωθυπουργό. Όταν ο εμπνευστής της μεταρρύθμισης στον χώρο της Παιδείας, με τη θεσμοθέτηση του εθνικού απολυτηρίου που προωθούσε τότε ο κ. Παπανδρέου. Εκτοτε παρέμεινε ένας από τους πολύ έμπιστους αλλά άτυπους συμβούλους του.

Εκλογή αρχηγού από τα μέλη της ΝΔ ζητούν βουλευτές του κόμματος


Σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο διάστημα η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου στη ΝΔ, καθώς σχετίζεται άμεσα με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», η «ανοιχτή διαδικασία» που προτείνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υιοθετείται από αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, ενώ δεν βρίσκει αντίθετους και τους άλλους δύο δελφίνους, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, η απάντηση από τη Ρηγίλλης είναι απαγορευτική, με τον Κώστα Καραμανλή να είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα το απορρίψει.

Το βασικό επιχείρημα που θέτει η Ρηγίλλης είναι ότι η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής προέδρου της ΝΔ όχι από το συνέδριο, αλλά από τα περίπου 250.000 μέλη του κόμματος απαιτεί την τροποποίηση του καταστατικού από τακτικό συνέδριο.

Η Ρηγίλλης δέχεται ισχυρή πίεση για αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά το επιχείρημα είναι ότι η εκλογή προέδρου γίνεται από ιδιαίτερα ευρύ εκλογικό σώμα, που αποτελείται πάνω από 5.500 άτομα.

Παράλληλα, διαμορφώνονται επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία και φόβος για το κατά πόσον ο διχασμός μεταξύ των «στρατών» και των «δελφίνων» μπορεί να φτάσει στη βάση και να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμος.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε από έμπειρα κομματικά στελέχη της ΝΔ διαδικασία συλλογής υπογραφών για να υποστηριχτεί η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πρεπει να κατοχυρωθεί ως ένας από τους κεντρικούς ηγετικούς παράγοντες της ΝΔ, ως πόλος συσπείρωσης όσων επιθυμούν αλλαγές στη φυσιογνωμία του κόμματος και ως εμψυχωτής της ηττοπαθούς κομματικής βάσης.

Ο ίδιος δεν εμφανίζεται να βιάζεται, ωστόσο, έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι όλες οι κινήσεις του θα έχουν στόχο την ενίσχυση της παράταξης και σε κάθε περίπτωση θα μιλήσει δημόσια μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όταν θα είναι εντελώς απελευθερωμένος.

Η συλλογή, ωστόσο υπογραφών-που ως αργά το βράδυ της Τρίτης είχαν ξεπεράσει τις 80-δεν σημαίνει αυτόματα και οριστική απόφαση για συμμετοχή του στη διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας.

Ορκίζονται στις 11 το πρωί τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβούλιου


Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Κάρολου Παπούλια, η τελετή ορκωμοσίας των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Το κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελείται τόσο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ με κυβερνητική εμπειρία όσο και από νέα πρόσωπα, ενώ εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή των γυναικών σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Έκπληξη προκάλεσε η θέσπιση θέσης αντιπροέδρου, που ανατέθηκε στον Θεόδωρο Πάγκαλο, αλλά και το γεγονός ότι χωρίς χαρτοφυλάκιο έμειναν γνωστά στελέχη του Κινήματος, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Βάσω Παπανδρέου και η Μαρία Δαμανάκη.

Ειδικά στην τελευταία τής προτάθηκε η θέση της υφυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την οποία η κ. Δαμανάκη αρνήθηκε.

Χωρίς χαρτοφυλάκιο έμειναν επίσης ο Χρήστος Παπουτσής και ο Πέτρος Ευθυμίου, που ανέλαβαν καθήκοντα κυβερνητικών εκπροσώπων. Για τη θέση του προέδρου της Βουλής θα προταθεί ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

Νέο κυβερνητικό σχήμα

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στη σύσταση νέων υπουργείων, αλλά και σε συγχωνεύσεις άλλων. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διαχωρίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στο τελευταίο συγχωνεύθηκαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Δημιουργήθηκε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτό εντάσσονται (α) από το ΥΠΕΣ η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης (ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας· (β) από το ΥΕΝ η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ «έσπασε» σε (α) αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (β) ο τομέας των Δημοσίων Έργων συγχωνεύθηκε με το υπουργείο Μεταφορών στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης συγχωνεύθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης καταργήθηκε. Στη θέση του ορίστηκαν δύο υφυπουργοί με αυξημένες αρμοδιότητες στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας.

Από το σύνολο των 36 υπουργών και υφυπουργών, οι 24 μετέχουν για πρώτη φορά σε κυβέρνηση, ενώ 12 μέλη της κυβέρνησης έχουν κυβερνητική εμπειρία. Μετέχουν επίσης εννέα γυναίκες, από τις οποίες οι πέντε είναι υπουργοί και οι τέσσερις υφυπουργοί.

Τέλος, στην κυβέρνηση μετέχουν πέντε εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί: Χ.Παμπούκης, Δ.Δρούτσας, Γ.Πανάρετος, Φώφη Γεννηματά και Τίνα Μπιρμπίλη.