2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

«Στην τελική του ευθεία» βλέπει το Κυπριακό ο Γιώργος Καρατζαφέρης


Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην οποία θα συναντηθεί με πολιτικούς του νησιού. Εν όψει της ευρωπαϊκής «αξιολόγησης» της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ο Γιώργος Καρατζαφέρης διατύπωσε την εκτίμηση ότι το Κυπριακό έχει μπει «στην τελική ευθεία».

Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Λάρνακα την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι «η Τουρκία θέλει να πάει το Δεκέμβριο στην Ευρώπη με κάποιο χαρτί», ενώ συνέστησε «ιδιαίτερη προσοχή» στους χειρισμούς του Κυπριακού.

Είπε επίσης πως τον προβληματίζει «το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε πρώτα με τον Τούρκο ομόλογό του και μετά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «είναι εθνική επιταγή οτιδήποτε έχει δρομολογηθεί στο Κυπριακό να δοθεί σε λαϊκή βούληση και να προηγηθεί δημοψήφισμα».

ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ... φώτο που μας άρεσαν


Στο Ευρωδικαστήριο στέλνει το ΣτΕ τον νόμο Σουφλιά για την εκτροπή του Αχελώου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει η Ολομέλεια του ΣτΕ τον νόμο Σουφλιά για την εκτροπή του Αχελώου στο θεσσαλικό κάμπο, έργο για το οποίο διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον εναρμονίζεται με τις κοινοτικές οδηγίες.

Με καθυστέρηση 16 μηνών, το ΣτΕ έστειλε στο Ευρωδικαστήριο ερωτήματα που αφορούν στη διαχείριση, εκμετάλλευση και προστασία των υδάτινων πόρων και στην κατασκευή έργων σε προστατευόμενες περιοχές από διεθνείς συμβάσεις και τα οποία θα κριθούν από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Το ΣτΕ, μάλιστα, αμφισβητεί το γεγονός ότι έγινε δημόσια διαβούλευση κατά τη διάρκεια ψηφίσματος του νόμου Σουφλιά, όπως απαιτεί η κοινοτική οδηγία.

Μεταξύ άλλων, ρωτά το Ευρωδικαστήριο, αν μπορεί να γίνει η εκτροπή του Αχελώου χωρίς τον προβλεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στρατηγικό σχεδιασμό για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου.

Οι Έλληνες δικαστές, επίσης, ερωτούν αν επιτρέπεται η μεταφορά ύδατος από μια Περιοχή Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) σε γειτονική ΠΛΑΠ και αν αυτή η μεταφορά εκτός από την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παραγωγή ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγροτών και οικολογικές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος Σουφλιά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, πάντως, θα ασχοληθούν και πάλι με το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, αφού σταλούν οι απαντήσεις από τους Ευρωπαίους δικαστές.

Όλα τα διπλωματικά εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι, το μήνυμα Παπανδρέου προς Αγκυρα


Όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τέθηκαν στη συζήτηση που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και η εντύπωση που αποκόμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους της ελληνικής αποστολής και τους Έλληνες ανταποκριτές στην Τουρκία, ήταν ότι ο κ. Ερντογάν διαθέτει την πολιτική βούληση για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, όπως είπε, αυτό πρέπει να το κάνει και πράξη.

Ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε στον Τούρκο ομόλογό του το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα με δήλωσή του στον τουρκικό λαό, ένα μήνυμα το οποίο χαρακτήρισε απλό και κατανοητό και πρόσθεσε στον κ. Ερντογάν πως «αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία». Όμως, πρόσθεσε, και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στα βήματα που απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.

Όλα αυτά, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα αξιολογηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στη σύνοδο της ΕΕ του Δεκεμβρίου, τόνισε ότι όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωηση, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται για μια σημαντική ημερομηνία και η αξιολόγηση που θα γίνει εκεί θα είναι σοβαρή.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο Κυπριακό, τονίζοντας, όπως ανέφερε, στον κ. Ερντογάν ότι στηρίζει τις προσπάθεις του Δημήτρη Χριστόφια για να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να στηρίξει και εκείνος, από την πλευρά του, τον κ. Ταλάτ για να συμβάλλει με τη σειρά του στην εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης.

Στη συζήτηση τέθηκαν, όπως ήταν φυσικό και τα θέματα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, όπου και εκεί ο κ. Παπανδρέου ανέφερε είδε μια κάποια διάθεση αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας και παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα έχασε δυο σημαντικές ευκαιρίες το 2004 και το 2005 για να προωθήσει την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ.Παπανδρέου παρατήρησε ότι το ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου δεν είναι θετικό για την Ελλάδα και είχε γι' αυτό το θέμα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο. Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε την θέση της Ελλάδας για τις θέσεις που διαλαμβάνονται στο κείμενο της Επιτροπής, ενώ σκοπεύει να έχει σύντομα συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά και με δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος σκοπεύει να προτείνει στην Τουρκία ένα σύμφωνο ειρήνης. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν ότι «είναι νωρίς ακόμα».

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το αν η πρότασή του για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 αποτελεί ορόσημο και για την ένταξη της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου.

Απάντησε ότι για το Κόσοβο η λύση πρέπει να βρεθεί με συναίνεση των δύο πλευρών και ότι η προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να βοηθήσει την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα Σκόπια, πρόσθεσε.

Γενικότερα, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλησε να δώσει ένα δείγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες και παρουσία της χώρας, η οποία θα δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει μια διπλωματία με στόχους, όραμα και πρακτικά αποτελέσματα.

«Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στην Διαβαλκανική Διάσκεψη ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλουτοκρατίας που φιλοδοξεί για μεγαλύτερες 'μπίζνες' και ρόλο στα Βαλκάνια και ως ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος της ΕΕ και των ΗΠΑ» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο δρόμος της συμμετοχής στην ΕΕ, που πρότεινε στους λαούς των Βαλκανίων για ειρηνική λύση των διαφορών και συνεργασία, είναι ο δρόμος που αποδεδειγμένα αυξάνει την εκμετάλλευση των λαών και οξύνει τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ πρωτοστατεί στην αλλαγή των συνόρων, εξαπέλυσε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στήριξε το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο και συμμετέχει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν» προσθέτει το ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Γνωρίζετε ότι εμείς έχουμε μια ξεχωριστή περπατησιά στα εθνικά θέματα και προσπαθούμε και διυλίζουμε την κάθε κίνηση. Το ότι θα συναντηθεί προηγουμένως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και εν συνεχεία με τον πρόεδρο της Κύπρου, με βάζει σε πρόσθετους προβληματισμούς.

» Εγώ πιστεύω και νομίζω είναι εθνική επιταγή οτιδήποτε έχει δρομολογηθεί να δοθεί σε λαϊκή διαβούλευση και να προηγηθεί δημοψήφισμα. Εάν πρόκειται να έχει γίνει μια συμφωνία ερήμην του κυπριακού λαού, ερήμην του ελληνισμού, κάτω από τις ανάγκες και τις επιταγές της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της γείτονος χώρας θα είναι καταδικαστέα και ενδεχομένως να εγκυμονεί διαφόρους κινδύνους. Για οτιδήποτε έχει συμφωνηθεί, λαϊκή διαβούλευση με δημοψήφισμα, όπως έγινε και με το σχέδιο Ανάν».

Με τον Κ.Καραμανλή συναντώνται οι φερόμενοι ως υποψήφιοι για την ηγεσία


Με Κ.Καραμανλή συναντώνται οι φερόμενοι ως υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, λίγες ώρες πριν τη σύγκληση της Επιτροπής Συνεδρίου, ενώπιον της οποίας έχουν κληθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία.

Πρώτος πέρασε το κατώφλι της Ρηγίλλης, ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε συμμετοχή της βάσης στην εκλογή και τακτικό συνέδριο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το κτίριο της οδού Ρηγίλλης, τόνισε ότι η βάση του κόμματος απαιτεί ενότητα, ιδεολογική θωράκιση και καθολική επανίδρυση.

«Απαιτεί όμως και δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του νέου προέδρου» τόνισε, συμπληρώνοντας την πρότασή του για αλλαγή του καταστατικού με το κλείσιμο του μονοήμερου συνεδρίου του κόμματος στις 7 Νοεμβρίου.

Ο τέως υπουργός πρότεινε να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και σε μέλη ή φίλους της ΝΔ, οι οποίοι θα προσέλθουν την ημέρα του συνεδρίου.

Στη συνέχεια, τόνισε, τα μέλη θα κληθούν εντός 3 εβδομάδων να εκλέξουν τον νέο αρχηγό.

Υπό νέα ηγεσία το κόμμα θα πάει σε τακτικό συνέδριο (έως το καλοκαίρι του 2010) προκειμένου η ΝΔ να επανιδρυθεί και να προσδιορίσει το ιδεολογικό της στίγμα.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θα είναι παρών το απόγευμα στο πλαίσιο της σύγκλησης της Επιτροπής Συνεδρίου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα περάσει το κατώφλι της Ρηγίλλης στη 1 το μεσημέρι προκειμένου να συναντηθεί και εκείνη με τον Κώστα Καραμανλή.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η τέως υπουργός τόνισε ότι το καταστατικό της ΝΔ «δεν είναι κουρελόχαρτο για να αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες».

Από την πλευρά του ο τέως υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφιος μόνον εφόσον η Οργανωτική Επιτροπή υιοθετήσει την πρότασή του για απολύτως ανοιχτές διαδικασίες, έτσι ώστε να έχει δικαίωμα ψήφου κάθε μέλος του κόμματος.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε στον Real Fm: «Πρώτα ορίζονται οι όροι και οι κανόνες και μετά ο καθένας παίρνει την απόφασή του».

ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ... τα καλύτερα