2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Αποκλειστικό: Η πολιτική ανάλυση της Αντελας Δημητρίου ...στο STAR!

Πάγκαλος: «Να μ' ακούσεις ρε μαλάκα»

Πιθανότατα στις 29 Νοεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ

Η 29η Νοεμβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη ΝΔ για την ανάδειξη νέου προέδρου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος (6 Δεκεμβρίου). Οι τέσσερις διεκδικητές της αρχηγίας -το βράδυ αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Αντ.Σαμαρά- έχουν συμφωνήσει για εκλογές από την κομματική βάση, ενώ μέχρι τότε στο τιμόνι της Ρηγίλλης παραμένει ο Κώστας Καραμανλής.

Την πρόταση της οργανωτικής επιτροπής για τη νέα εκλογική διαδικασία θα παρουσιάσει σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Σιούφας, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σαμαρά.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο κ. Σιούφας ενημέρωσε χθες τους υποψηφίους αλλά και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής ότι το συνέδριο θα συνέλθει κανονικά στις 7 Νοεμβρίου, αλλά θα μεταβληθεί από έκτακτο σε τακτικό, για να εγκρίνει την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος και τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση.

Όπως θα αποφασιστεί στο συνέδριο, δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού θα έχουν τα 600.000 μέλη που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του κόμματος από το 1974 ώς σήμερα, ενώ θα δοθεί προθεσμία 10-15 ημερών για να εγγραφούν όσοι επιθυμούν ως νέα μέλη και να αποκτήσουν και αυτοί δικαίωμα ψήφου.

Στη συνέχεια οι κατάλογοι των εγγεγραμμένων μελών θα σταλούν από τις κομματικές οργανώσεις στη Ρηγίλλης για να μηχανογραφηθούν και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου. Για την ανάδειξη προέδρου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία και εάν αυτό δεν επιτευχθεί τότε θα υπάρξει και δεύτερος γύρος -μεταξύ των δύο πρώτων- την επόμενη Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου.

Βολές από Μεϊμαράκη

Μπορεί η ρήξη μεταξύ των υποψήφιων προέδρων να έχει αποφευχθεί μετά τη συμφωνία για εκλογή προέδρου από την κομματική βάση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει επέλθει ηρεμία στη Ρηγίλλης.

Χθες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ορκωμοσίας των 300 βουλευτών, «αποκάλυψε» τη διαφωνία του με τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

«Μπορούσε και έπρεπε να γίνει τακτικό Συνέδριο. Εγώ πήγα και το είπα στον πρόεδρο: Να πάμε σε τακτικό. Διαφορετικά τι θα πάμε να κάνουμε στο Συνέδριο; Να μαζευτούμε, να μιλήσουμε τρεις ώρες και να φύγουμε; Εκείνος μου είπε 'είσαι τρελός'» ανέφερε, σύμφωνα με Τα Νέα, ο πρώην υπουργός.

Το επιχείρημα του κ. Καραμανλή ήταν, κατά τον κ. Μεϊμαράκη, ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να συγκληθεί τακτικό Συνέδριο, με δεδομένη την απόφασή του να αποχωρήσει από την κομματική ηγεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, με την τροπή που έχουν πάρει πλέον τα πράγματα, η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει ό,τι έχει απομείνει στο κόμμα από τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». «Έτσι όπως πάει να γίνει, θα διχαστεί και η βάση. Αυτός που θα εκλεγεί θα αναγκαστεί να υιοθετήσει δεξιό λόγο, διότι απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα της ΝΔ. Θα εγκλωβιστούμε σε αυτόν τον λόγο και μετά άντε να ανοιχτούμε στον κόσμο...» σχολίασε.

Απέδωσε, δε, ευθύνες στον κ. Σιούφα για τον τρόπο που χειρίζεται την οργάνωση του έκτακτου Συνεδρίου: «Όπως προχωράει η διαδικασία θα πάμε στο Συνέδριο για να πάρει χειροκροτήματα ο Σιούφας και μετά να φύγουμε. Εμένα φίλος μου είναι, αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι διαφωνώ με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα. Δεν πήγα στην επιτροπή γιατί δεν ήθελα να κάνω το καρτούν!...».

Ο κ. Μεϊμαράκης έστρεψε τα βέλη του και κατά του Αντώνη Σαμαρά: «Ο Σαμαράς πυροδότησε και δυναμίτισε με τη στάση του τον δεύτερο γύρο. Με αυτό το ενδεχόμενο, να έχουμε δεύτερο γύρο, εγώ τον αναζήτησα γιατί λογικά θα γίνει 'αντι-ντορικό' μπλοκ. Αυτή η στάση βοηθάει την Ντόρα από τον πρώτο γύρο. Ο Σαμαράς με πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, μέχρι που διέρρευσε ότι 'έφαγα πόρτα'. Ε, σταμάτησα κι εγώ να τον ψάχνω...».

ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ... μας άρεσαν


Πράσινο "βλέπει" το πρωτάθλημα ο Καραμανλής


Διπλής ανάγνωσης η απάντηση που έδωσε ο Κώστας Καραμανλής σε ερώτηση νέου βουλευτή, αφού από τη μια εκφράζει την πικρία του για την πολιτική του εξέλιξη, αλλά από την άλλη εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας. Με λίγα λόγια, ο πρώην πρωθυπουργός «βλέπει» πρωταθλητή την πράσινη ομάδα.

Ο διάλογος μεταξύ του βετεράνου ποδοσφαιριστή, αλλά νεοσσού της πολιτικής Γιώργου Ανατολάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, παρουσία δεκάδων βουλευτών, ήταν χαρακτηριστικός. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την ορκωμοσία κατευθύνθηκε στα ορεινά έδρανα του Κοινοβουλίου και χαιρέτησε τους νέους βουλευτές του κόμματός του, αλλά και τους νέους βουλευτές των άλλων κομμάτων που βρίσκονταν στα διπλανά έδρανα.

Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε, αν και οπαδός του Παναθηναϊκού, τον Γιώργο Ανατολάκη (βουλευτή της Β’ Πειραιά με τον ΛΑΟΣ) που του χαμογελούσε και οι δύο άντρες αντάλλαξαν χειραψία. «Δεν μετανιώνεις που είσαι Παναθηναϊκός;» τον ρώτησε χαμογελώντας ο πάλαι ποτέ αμυντικός του Θρύλου. Ο κ. Καραμανλής ανταπέδωσε το χαμόγελο και απάντησε αρνητικά, δείχνοντας μάλιστα διάθεση για συνέχιση αυτού του διακομματικού διαλόγου, που εξελίχτηκε σε αθλητικό-πολιτικό. «Μα, έχει πίκρες...» αντέτεινε ο Ανατολάκης. «Κοίτα να σου πω... Μέχρι τα 45 μου ο Παναθηναϊκός μού έδινε χαρές. Μετά τα 45 μού έδινε πίκρες, αλλά μου έδινε χαρές η πολιτική. Τώρα που μου δίνει πίκρες η πολιτική, ελπίζω να μου δώσει χαρές η ομάδα μου, ο Παναθηναϊκός» απάντησε με νόημα, αλλά πάντα με χαμόγελο ο Καραμανλής. Κάπου εκεί σταμάτησε αυτός ο πραγματικά ενδιαφέρων διάλογος του τέως πρωθυπουργού με τον νέο βουλευτή.

Οι παρόντες «γαλάζιοι» βουλευτές αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα από τη στιχομυθία - σίγουρα, δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους «ντρίμπλες», και μάλιστα στα «ορεινά» της Βουλής, από τον τέως πρωθυπουργό. Ο κ. Καραμανλής πέρασε πάντως τα μηνύματά του και αν κάποιοι δεν συμφωνούν ως προς το αθλητικό σκέλος, σίγουρα αντιλαμβάνονται το πώς αισθάνεται πολιτικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ...μας άρεσαν


Radio arvyla - Αθλητικές ερωτήσεις στους πολιτικούς