2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα μερική καταμέτρηση των ψήφων στις ιταλικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η Κεντροαριστερή Συμμαχία υπερισχύει σε τέσσερις περιφέρειες: Εκείνη της Φλωρεντίας, της Μπολόνια και στις περιοχές της κεντρικής Ιταλίας, Μάρκε και Ούμπρια.
Η Κεντροδεξιά Συμμαχία, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φέρεται να κερδίζει άνετα στην περιφέρεια του Μιλάνου και της Βενετίας.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τον ιταλικό νότο, η περιφέρεια της Απουλίας με πρωτεύουσα το Μπάρι, με καταμετρημένο το 5% των ψήφων δείχνει να εμπιστεύεται και πάλι τον προοδευτικό απερχόμενο πρόεδρό της Νίκι Βέντονα.
Αίσθηση προκάλεσε το ποσοστό της αποχής, που αυξήθηκε πανιταλικά κατά 8%: Προσήλθε συνολικά στις κάλπες το 64,9% των εχόντων δικαίωμα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia ακύρωσε την τελευταία στιγμή την μετάδοση των προγραμματισμένων Exit Poll.
Κατά συνέπεια η μόνη ροή των αποτελεσμάτων αποτελείται από την επίσημη καταμέτρηση τα στοιχεία της οποίας ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι αναμετρήσεις της Ρώμης και της περιοχής Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο όπου οι δύο παρατάξεις φέρεται να είναι πολύ κοντά.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι τις οκτώ (ώρα Ιταλίας) πρόκειται να έχει διαμορφωθεί ένα σχετικά ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο.
Η Κεντροαριστερά με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα ελπίζει να κατακτήσει, τελικά, εννέα περιφέρειες σε σύνολο δεκατριών, αλλά οι συνεργάτες του Καβαλιέρε συνεχίζουν να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις πιο εύπορες περιοχές της χώρας.

Αντιδράσεις και σχόλια στην κυβέρνηση από το «βαθμολόγιο» του Θ.Πάγκαλου

Το «πόιντ σίστεμ» της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης για τους υπουργούς που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για τους συναδέλφους τους που καθυστερούν σημαντικά, προκαλεί αντιδράσεις και σχόλια εντός της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων, το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (Λούκα Κατσέλη) έχει χτυπήσει «κόκκινο» στις καθυστερήσεις, ενώ κάποια άλλα υπουργεία όπως για παράδειγμα το Εργασίας (Ανδρέας Λοβέρδος), το Παιδείας (Αννα Διαμαντοπούλου) και το Υγείας (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) κινούνται εντός ορίων, ωστόσο δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη αξιοσημείωτο νομοθετικό έργο.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Τ.Μπιρμπίλη) δεν έχει θετικό πρόσημο στο έργο του, αφού μέχρι στιγμής έχει τροποποιήσει μία υπουργική απόφαση χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη νομοθεσία για την προστασία των δασών.
Αντίστοιχα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Κ.Μπατζελή) εκκρεμεί ο νόμος για τη θέσπιση του Μητρώου Αγροτών, ενώ στο σύνολό τους τα υπουργεία «εγκαλούνται» διότι δεν έχουν υποβάλει τις εισηγήσεις τους για τις συγχωνεύσεις φορέων και κρατικών οργανισμών.
Τα δύο πιο παραγωγικά υπουργεία είναι τα Οικονομικών (Γ.Παπακωνσταντίνου) και Εσωτερικών (Γ.Ραγκούσης).
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει μέσα στις προθεσμίες συνολικά 16 δράσεις, ωστόσο έχει βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων σε άλλες 12 δράσεις. Επίσης, το υπουργείο των Εσωτερικών κινείται εντός ορίων σε 8 δράσεις και έχει άλλες 2 δράσεις στο κόκκινο.
Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους η μεγαλύτερη καθυστέρηση παρατηρείται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων από τις οποίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά να μπουν στα ταμεία 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα Νέα, ο ογκώδης τόμος εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου και διανομήθηκε στους υπουργούς που συμμετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν κύκλοι της αντιπροεδρίας, μέσα σε τρεις μέρες από την ημέρα διανομής του τόμου αρκετά υπουργεία ανέβασαν ταχύτητες με αποτέλεσμα να έχει διαφοροποιηθεί η βαθμολογία τους αισθητά.
Πάντως ο ίδιος ο Θ.Πάγκαλος διέψευσε, μιλώντας στο βραδινό δελτίο του Mega τη Μ.Παρασκευή την ύπαρξη «βαθμολογίου», λέγοντας ότι κανείς δεν βαθμολογεί κανέναν.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όλοι οι υπουργοί κάνουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Δεν είμαι πρωθυπουργός ούτε αντικαθιστώ τον πρωθυπουργό» τόνισε.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα να βαθμολογεί κανέναν, αλλά έχει την εντολή από τον πρωθυπουργό να συλλέγει τα στοιχεία από τα υπουργεία για την πορεία του ΠΣΑ. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα στοιχεία -όπως εξήγησε- είναι on line και συλλέγονται ανά πάσα στιγμή από κάθε υπουργείο.
Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομίας ανακοινώθηκε: «Στο πνεύμα των ημερών ας εντάξουμε τη λανθασμένη πληροφόρηση απλώς σε παράταση του πρωταπριλιάτικου εθίμου. Ή ας την αποδώσουμε σε μια τεράστια παεεξήγηση.»
Για το θέμα ρωτήθηκε το Μεγάλο Σάββατο και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση είναι ένα συνταγματικά προβλεπόμενο όργανο που λειτουργεί όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί Υπουργικού Συμβουλίου» τόνισε.

Οι γαλάζιοι επενδύουν στις δημοτικές εκλογές 2010

Σε νεφελώδες τοπίο κινείται, επί του παρόντος, η ηγεσία της Ν.Δ. ως προς τα πρόσωπα που θα υποστηρίξει στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το μόνο που είναι σαφές είναι πως οι τελικές αποφάσεις θα περάσουν από την κρησάρα του ίδιου του Αντ. Σαμαρά, αφήνοντας στον αρμόδιο τομεάρχη Β. Μιχαλολιάκο το ρόλο του εισηγητή. 
Είναι γεγονός ότι υπάρχει «υπερπροσφορά», είτε από αποτυχόντες πολιτευτές των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου είτε από νυν βουλευτές που θεωρούν ότι το μέλλον τους στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι προδιαγεγραμμένα «ξεγραμμένο».
Απροσδόκητη υποστήριξη
Οι τελευταίοι σε αρκετές περιπτώσεις «υποστηρίζονται» από συνυποψηφίους τους στην ίδια εκλογική περιφέρεια, αφού τους απαλλάσσουν από έναν «ανταγωνιστή» στις εθνικές εκλογές.
Η Ρηγίλλης επιφυλάσσεται για τις αποφάσεις, παραπέμποντάς τες για μετά το Πάσχα. Ο αρχηγός της Ν.Δ. αναμένει -εκτός των άλλων- και την τελική μορφή του σχεδίου «Καλλικράτης», ώστε να δει πώς θα πρέπει να πορευτεί. Επισήμως η Ρηγίλλης αφήνει να διαρρεύσει ότι τα κριτήρια θα είναι αξιοκρατικά, ενώ θα αποκλειστούν όσοι είναι αναμεμειγμένοι σε τοπικά σκάνδαλα.
Είναι φυσικό, όμως, να μετρήσουν και άλλα κριτήρια, όπως η δημοφιλία των πιθανών υποψηφίων, η οποία θα καταμετρηθεί με δημοσκοπήσεις, αλλά και τα γενικότερα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί για τη Ρηγίλλης οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσουν ουσιαστικά ένα πρώτο «crash test» για την ανάκαμψη ή όχι της απήχησής της στην κοινωνία, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές του 2009.
Εκλεισε η Μακεδονία
Σε αυτό το πλαίσιο, μοναδική υποψηφιότητα που έχει κλείσει, δίχως να έχει επισήμως ανακοινωθεί, είναι αυτή του Π. Ψωμιάδη, ως περιφερειάρχη Μακεδονίας.
Στη συμπρωτεύουσα ο δημαρχιακός θώκος αποτελεί ήδη πονοκέφαλο για την ηγεσία της Ν.Δ., αφού ο νυν δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος έχει δηλώσει την υποψηφιότητά του.
Πληροφορίες όμως θέλουν να «παίζουν» τουλάχιστον δύο ακόμη ονόματα : του πρώην υφυπουργού Τύπου και νυν υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Κ. Γκιουλέκα, που φέρεται μάλιστα ως ο επικρατέστερος, καθώς και του πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Στ. Καλαφάτη. Ορισμένες πληροφορίες φέρουν κάποιους να έχουν εισηγηθεί στον Αντ. Σαμαρά και το όνομα του βουλευτή Απ. Τζιτζικώστα.
Στην Αθήνα τίποτε δεν έχει κλείσει. Ο Νικ. Κακλαμάνης έχει δηλώσει ευθέως ότι θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος. Και μπορεί τελικά να το πετύχει, καθώς οι πληροφορίες φέρουν να έχει «σπάσει ο πάγος» μεταξύ του δημάρχου και του Αντ. Σαμαρά. Αν αυτό συμβεί, μειώνονται οι πιθανότητες για τον Αρη Σπηλιωτόπουλο -που προεκλογικά υποστήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη- και έχει εκφράσει επιθυμία τόσο για τη δημαρχία όσο και για τη θέση του περιφερειάρχη. Θέση για την οποία ο Β. Μεϊμαράκης φαίνεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες υποψηφιότητας.
Εκεί που δεν έχει τίποτα διαφανεί προς το παρόν είναι η Πάτρα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πιθανό να υποστηρίξει στα Ιωάννινα τον νυν δήμαρχο Ν. Γκόντα, ενώ για τη θέση του περιφερειάρχη ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή Ν. Καρασμάνη ή του νυν Στ. Καλογιάννη.
Υποψηφιότητα για την περιφέρεια της Θεσσαλίας, έχοντας πιθανότητες να τύχει της υποστήριξης της Ρηγίλλης, παρότι βρίσκεται στο στενό πυρήνα της Ντόρας Μπακογιάννη, έχει θέσει ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος. Για τη δε περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκδηλώνει ενδιαφέρον η πρώην βουλευτής Βίβιαν Μπουζάλη.
Υπάρχουν, ωστόσο, και εισηγήσεις προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. να επιλέξει «φρέσκα» πρόσωπα, ώστε να καταδειχθεί η αποκοπή της Ν.Δ. από το παρελθόν της.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν το νωρίτερο μετά το Πάσχα, το αργότερο μετά το συνέδριο του Ιουνίου.

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ- Είναι οι Έλληνες Πολιτικοί ... οικονομικοί τρομοκράτες?

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ