2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Ομίλία του Τσίπρα με φόντο τις δημοτικές

Στο Κιλκίς, στην νομαρχιακή επιτροπή του Συνασπισμού μίλησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Η ομιλία του κ. Τσίπρα έγινε στην εκδήλωση με θέμα «Διοικητική μεταρρύθμιση και Αριστερά».
Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του παραδέχθηκε πως η χώρα περνά μία άκρως σοβαρή κοινωνική αλλά και οικονομική κρίση, τη σοβαρότερη των τελευταίων ετών.
«Μπροστά σε αυτή την κρίση, τους 6 τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει κάνει ότι ήταν δυνατόν, προκειμένου τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Μίλησαν για Τιτανικούς. Μίλησαν για γκρεμούς. Κατηγόρησαν συλλήβδην την ελληνική κοινωνία και τους έλληνες εργαζόμενους ως λαμόγια που θέλουν να ζουν χωρίς να δουλεύουν.
Διαβεβαίωσαν τους διεθνείς κερδοσκόπους ότι είναι έτοιμοι να ισοπεδώσουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα.
Και τώρα, αφού κάθε τους κίνηση κατευνασμού απέτυχε, σκύβουν πρόθυμα το κεφάλι στους αξιωματούχους του ΔΝΤ, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί στη χώρα και προσφέρει την τεχνογνωσία του για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Τη μια μας είπαν ότι χρεοκοπούμε, την άλλη έσπευσαν να πουν ότι οι χώρες δεν χρεοκοπούν.
Τη μια πανηγύριζαν για την ευρωπαϊκή ασπίδα και τη νίκη της 25η Μαρτίου στις Βρυξέλλες, την άλλη έψαχναν να βρουν τα "βαθιά λαρύγγια" μέσα στην κυβέρνηση.
Αποδείχθηκαν πλήρως ανεπαρκείς και απρόθυμοι να διαχειριστούν την κρίση του χρέους και να προστατεύσουν στοιχειωδώς την κοινωνική συνοχή».
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υπήρξε ανεπαρκής εκεί που έπρεπε και επαρκής στο να περάσουν μέτρα τα οποία βυθίζουν τη χώρα, έκανε λόγο για συνέχεια παλινωδιών οι οποίες μας έφεραν ως το ΔΝΤ.
«Εμείς θέλουμε να είμαστε σαφείς:
ΔΝΤ και επιτυχία είναι δύο όροι που δεν συμβαδίζουν. Και φοβούμαστε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που συνειδητοποιούν την ανάγκη να αντισταθούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτή τη προοπτική σε αυτήν την σκοτεινή προοπτική.
Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες δυνάμεις, και πολιτικές δυνάμεις υπάρχουν σε όλους τους χώρους και βεβαίως και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Και θα εκφραστούν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν μέσα σε αυτό το ζοφερό για την κοινωνία και τους εργαζόμενους κλίμα».
Και συνέχισε ο κ. Τσίπρας:
«Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας που πρώτοι χρίζουν αυτής της βοήθειας και αυτής της ανάγκης.
Και είναι απόλυτα προφανές, ότι το αυτοδιοικητικό πεδίο είναι προνομιακό για μια τέτοιου είδους πολιτική από την πλευρά της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η διοικητική μεταρρύθμιση που προωθείται από την παρούσα κυβέρνηση, υπό την επωνυμία "σχέδιο Καλλικράτης".
Μια μεταρρύθμιση, που θα αλλάξει ριζικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, και η οποία όμως προωθείται εσπευσμένα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο.
Από την δική μας πλευρά επισημάναμε έγκαιρα τα αδιέξοδα και τα προβλήματα της μεταρρύθμισης αυτής.
Όχι γιατί το σημερινό αυτοδιοικητικό τοπίο δεν έχει ανάγκη μεταρρύθμισης. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.
Αλλά γιατί ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης, που προωθείται μέσα από τον Καλλικράτη, δεν έχει σχεδιαστεί με κριτήριο ούτε την αποκέντρωση, ούτε την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, ούτε την ουσιαστική μεταβίβαση εξουσιών σε ένα χαμηλότερο και πιο άμεσο επίπεδο. Αλλά μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων.
Και απόδειξη γι' αυτό είναι ότι το σχέδιο Καλλικράτης συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Κοιτάξτε μας, λέει η κυβέρνηση, κόβουμε πόρους και από την αυτοδιοίκηση, και αυτό το ονομάζουμε Καλλικράτη. Και εν τω μεταξύ, οι αμυντικές δαπάνες, το αφορολόγητο της εκκλησίας και η ασυλία των μεγάλων κερδών παραμένουν ως έχουν.
Αυτό είναι το ένα πρόβλημα του σχεδίου Καλλικράτης. Το άλλο είναι ο συγκεντρωτισμός.
Πάνω από την δομή της αυτοδιοικούμενης περιφέρειας, δημιουργείται η κρατικά ελεγχόμενη υπερπεριφέρεια, που ονομάζεται Γενική Διεύθυνση.
Στην ουσία δηλαδή, την ίδια στιγμή που θεσμοθετείται η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την ίδια στιγμή ακυρώνεται, αφού οι αποφάσεις και οι δραστηριότητες της, υπάγονται σε έναν κρατικό εντεταλμένο, με δικαιοδοσίες και αρμοδιότητες υπουργού.
Παράλληλα, ο τρόπος εκλογής των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, ενισχύει τον "αρχηγικό" περιφερειαρχοκεντρικό & δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα της διοίκησης.
Αναπαράγεται δηλαδή ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αυτοδιοίκηση.
Ο ΣΥΝ επιμένει να διεκδικεί μια ουσιαστική δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με αιρετές περιφέρειες, με εσωτερική αποκέντρωση στις Νομαρχίες, και με Δήμους ικανούς να επιτελούν το έργο τους.
Με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, και με την ανακατανομή των πόρων και των εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, που κινδυνεύει να ακυρώσει και να εγκλωβίσει κάθε αυτοδιοικητική προοπτική, η αριστερά οφείλει να διατυπώσει το δικό της πλαίσιο για τον αυτοδιοικητικό χώρο.
Ένα πλαίσιο που ως κεντρικούς άξονες έχει, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την ουσιαστική αναβάθμιση των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία χώρου άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών.
Ένα πλαίσιο, που θα κάνει την αυτοδιοίκηση μοχλό της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, με επίκεντρο το κοινωνικό όφελος, τον δημόσιο χώρο και την προστασία του περιβάλλοντος.
Γύρω από το πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση αυτοδιοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι, φίλες και φίλοι
Εμείς λοιπόν, θα καλέσουμε τους πολίτες να καταδικάσουν την προγραμματική έκφραση σε τοπικό επίπεδο, των δυνάμεων που προωθούν νεοφιλελεύθερες επιλογές και ευθύνονται για τη σημερινή καταστροφική κρίση που περνά ο τόπος.
Και γνωρίζουμε ότι σε τοπικό επίπεδο, μπορούμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες σε προγραμματική βάση αντίθετη με αυτή των κυρίαρχων επιλογών και με δυνάμεις ή και πρόσωπα, που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένες στο πλαίσιο του δικομματισμού.
Ξέρουμε πολύ καλά, ότι ειδικότερα στις επόμενες αυτοδιοικημένες εκλογές η ενίσχυση των τοπικών κινήσεων που υποστηρίζει η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα είναι μόνο ενίσχυση σε μια δημοτική παράταξη που αγωνίζεται και παρεμβαίνει στα τοπικά κοινωνικά μέτωπα.
Θα είναι και επιλογή που υπερασπίζεται την εργασία, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Που καταδικάζει τον ρατσισμό και τον κοινωνικό συντηρητισμό.
Θα είναι επιλογή αποφασιστικής αντίστασης, απέναντι στον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό που είδαμε ποτέ.
Θα επιδιώξουμε, λοιπόν, ευρύτατες συσπειρώσεις της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς. Αλλά και συνεργασίες με όλους όσους αγωνίζονται να αλλάξουν τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο.
Θα είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με τις μαχόμενες πρωτοβουλίες, συσπειρώσεις και κινήσεις πολιτών, που αγωνίζονται στο ίδιο πεδίο με εμάς, γύρω από τοπικά η ευρύτερα κοινωνικά θέματα.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι, φίλες και φίλοι,
Γνωρίζουμε ότι το εκλογικό σύστημα και η νέα μορφή του αυτοδιοικητικού χάρτη, θα μας δημιουργήσουν πρόσθετες δυσκολίες.
Ξέρουμε όμως και ότι στον χώρο αυτό της Αυτοδιοίκησης, η Αριστερά, με διαρκή παρέμβαση και συνεχή παρουσία, και με ξεκάθαρο πολιτικό και αυτοδιοικητικό λόγο, μπορεί να σπάσει τα στεγανά και να ανατρέψει τους συσχετισμούς.
Στη μάχη αυτή, καλούμαστε να στρατευτούμε όλες και όλοι με έναν στόχο:
Να αλλάξουμε το τοπίο, να αμφισβητήσουμε τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων και κάνουμε ξανά την Αριστερά ηγεμονική δύναμη στην Αυτοδιοίκηση».