2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

«Οnline» οι δαπάνες υποψηφίων και συνδυασμών

Στον... μεγεθυντικό φακό του Διαδικτύου και σε ειδική βάση δεδομένων που θα σχηματιστεί στο υπουργείο Εσωτερικών θα αναρτώνται οι εκλογικές δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν οι υποψήφιοι στις επερχόμενες κάλπες του Νοεμβρίου στις 13 περιφέρειες και στους 335 δήμους. Παράλληλα όλοι οι συνδυασμοί θα περάσουν από την εφορία για να λάβουν ειδικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) με τον φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης να ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ που θα διακινηθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να περιοριστεί στο ελάχιστο το «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Οι προβλέψεις αυτές περιέχονται στον προσφάτως ψηφισθέντα«δρακόντειο», κατά πολλούς- νόμο του υπουργείου Εσωτερικών (3870/2010) για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές. Παρά τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με το ΚΚΕ, το οποίο έχει διακηρύξει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης επέμεινε μέχρι τέλους και η Βουλή υπερψήφισε τις ρυθμίσεις για την πλήρη «ονομαστικοποίηση» των εισφορών προς τους υποψηφίους και την κατάργηση των ανωνύμων κουπονιών. «Τα έσοδα και οι δαπάνες των περιφερειακών και των δημοτικών συνδυασμών διακινούνται μέσω ειδικών λογαριασμών που τηρούνται σε τράπεζες εγκατεστημένες στην Ελλάδα» ορίζεται στον νόμο. Ετσι οι κάθε είδους «χορηγοί»- φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες, για τις οποίες ισχύει απαγόρευση χρηματοδότησης- που θέλουν να ενισχύσουν έναν συνδυασμό υποψηφίων ή έναν μεμονωμένο υποψήφιο υποχρεώνονται να πηγαίνουν στα γκισέ των τραπεζών και καταθέτοντας τον... οβολό τους να δίνουν τα πλήρη στοιχεία τους.
Σημαντικοί περιορισμοί καθιερώνονται και ως προς τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια των ενισχύσεων αφού η χρηματοδότηση συνδυασμών από το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ανώτατο όριο για μεμονωμένο υποψήφιο περιορίζεται στα 500 ευρώ.
Το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί επίσης να ελέγξει και τη «φάμπρικα» που στήνεται στις προεκλογικές περιόδους με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, στις οποίες οι συμμετέχοντες- υποτίθεται ότι πληρώνουν εισιτήρια, ενισχύοντας, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, τους υποψηφίους. Στο εξής οι συνδυασμοί- οι οποίοι θα έχουν τον δικό τους ειδικό ΑΦΜ- υποχρεούνται πριν από την εκδήλωση να θεωρούν διπλότυπα εισιτηρίων και στο στέλεχος να γράφουν τα πλήρη στοιχεία των εισερχομένων στην εκδήλωση.
Αυστηροί έλεγχοι όμως, όπως και «πλαφόν», τίθενται και ως προς το ύψος των δαπανών που μπορεί να κάνουν οι συνδυασμοί στις περιφέρειες που ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας αλλά και στους δήμους που τα ανώτατα όρια συναρτώνται με τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Οι αυστηροί περιορισμοί για τις δημοτικές εκλογές

Αυστηρούς περιορισμούς θέτει το υπουργείο Εσωτερικών στην χρηματοδότηση των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, οι συνδυασμοί οφείλουν να λάβουν ΑΦΜ αλλά και να δημοσιοποιήσουν στο Ίντερνετ κάθε εκλογική δαπάνη.
Φιλοδοξος στόχος του υπουργείου είναι να σταματήσει το «μαύρο» πολιτικό χρήμα, με τον Γιάννη Ραγκούση να εμμένει στη Βουλή για την κατάργηση των ανώνυμων κουπονιών, κάτι που βρήκε αντίθετο το ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, οι κάθε είδους «χορηγοί» -φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες για τις οποίες ισχύει απαγόρευση χρηματοδότησης- υποχρεώνονται να πηγαίνουν στα γκισέ των τραπεζών και να δίνουν τα πλήρη στοιχεία τους πριν ενισχύσουν οικονομικά έναν συνδυασμό ή υποψήφιο.
Παράλληλα, μπαίνει πλαφόν στα ποσά: η χρηματοδότηση συνδυασμών από το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ανώτατο όριο για μεμονωμένο υποψήφιο είναι 500 ευρώ.
Όλοι οι συνδυασμοί πρέπει να έχουν ειδικό ΑΦΜ, υποχρεούνται πριν από κάθε τους εκδήλωση να θεωρούν διπλότυπα εισιτηρίων και να καταχωρούν σε ειδική βάση στο Ίντερνετ κάθε εκλογική δαπάνη.
Μάλιστα, το ύψος των δαπανών ορίζεται με βάση τον πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας και στους δήμους με τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Προσφυγή κατά της συμμετοχής αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές

Να ακυρωθεί η απόφαση για την εγγραφή στα δημοτολόγια των αλλοδαπών που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια ζητά από ΣτΕ δικηγόρος της Αθήνας.
Την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καθορίζονται τα δικαιολογητικά για την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο αλλοδαπών που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, καθώς και της εγκυκλίου για τη συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση ζητεί με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας ο δικηγόρος Αθηνών, Ι. Ανδριόπουλος.
Υποστηρίζει ότι και οι δυο διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν είναι παράνομες, αντισυνταγματικές και αντίθετες στο κοινοτικό δίκαιο, διότι αλλοιώνουν τη λαϊκή κυριαρχία (άρθρο 1 του Συντάγματος) και νοθεύουν τη βούληση του ελληνικού λαού στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νοεμβρίου 2010.
«Η υπουργική απόφαση με την αυτόματη και μαζική ιθαγενοποίηση όλων σχεδόν των αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και τη μη θέσπιση μέγιστου ορίου πληθυσμού αλλοδαπών παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία του Έλληνα πολίτη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προσφυγή.