2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Public Issue: Aπογοήτευση και αποστασιοποίηση

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 
nomarxiakes ekloges dimotikes ekloges periferiakes ekloges 2010

Την απογοήτευση, αλλά και την αποστασιοποίηση, του εκλογικού σώματος από το πολιτικό σύστημα καταγράφει το Βαρόμετρο Οκτωβρίου της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής».
Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν 8 στους 10 πολίτες(78%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της Κυβέρνησης και 9 στους 10 (89%) από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Παράλληλα η δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων και αρχηγών μειώνεται, με εξαίρεση εκείνη της Αλέκας Παπαρήγα, ενώ αυξάνεται η τάση αποπολιτικοποίησης και το 1/3 των πολιτών επιλέγει την αποχή ή την ψήφο αποδοκιμασίας.
Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα παίρνει 42,5% και ακολουθούν η ΝΔ με 28%, το ΚΚΕ με 11%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο Συνασπισμός με 4,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 1,5%
Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με 40% έναντι 21% που παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Γιώργος Παπανδρέου και ανθελληνισμός


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 
nomarxiakes ekloges dimotikes ekloges periferiakes ekloges 2010

Kαπα Research: Aπογοήτευση από την κυβερνητική πολιτική

Η απογοήτευση της κοινής γνώμης από την κυβερνητική πολιτική καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Kαπα Research που διενεργήθηκε τέσσερις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα.
Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του γκάλοπ, την κυβερνητική φθορά δεν καταφέρνει να καρπωθεί η ΝΔ, που παραμένει σε χαμηλά ποσοστά.
Παρά τους πρώτους επαίνους που εισπράττει η κυβέρνηση από το εξωτερικό, τα ποσοστά δημοτικότητάς της εμφανίζονται χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που κατέγραφε σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο Απρίλιο.
Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δηλώνει λιγότερο ικανοποιημένη από το έργο της κυβέρνησης και λιγότερο αισιόδοξη ότι η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση.
Την αύξηση της κυβερνητικής φθοράς δεν καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, που παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, το 51,5% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 45,2% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.
Κατακόρυφη αύξηση καταγράφει το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει το μνημόνιο και τον μηχανισμό στήριξης (65,6%).
Σε ερώτηση εάν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα εάν η ΝΔ είχε κερδίσει της εκλογές του 2009, η πλειοψηφία (44,9%) απαντά χειρότερα.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 
nomarxiakes ekloges dimotikes ekloges periferiakes ekloges 2010

Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην Περιφέρεια Αττικής, ο υποψήφιος της ΝΔ Β.Κικίλιας καταγράφει «χαμηλή πτήση» (12,1%), ενώ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ.Σγουρός (20,1%) αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη -ειδικά σε β' γύρο- με τον Γ.Δημαρά (17,9%).
Ακολουθούν, ο Αδ.Γεωργιάδης (9%), ο Θ.Παφίλης (8,1%), ο Αλ.Μητρόπουλος (7,9%), ο Γρ.Ψαριανός (3,5%) και ο Αλ.Αλαβάνος (3,1%). Κανέναν απαντά το 15,7% των ερωτηθέντων.
Σε β' γύρο, μεταξύ Γ.Σγουρού και Β.Κικίλια, οι ερωτηθέντες προτιμούν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 42,2% (έναντι 21,7% για τον υποψήφιο της ΝΔ), ενώ μεταξύ Γ.Σγουρού και Γ.Δημαρά, οι ερωτηθέντες προτιμούν τον ανεξάρτητο υποψήφιο με ποσοστό 45,2% (έναντι 28,9% για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ).
Στο Δήμο Αθηναίων, ο Ν.Κακλαμάνης συγκεντρώνει 38,5% και ο Γ.Καμίνης το 26,3%. Στο Δήμο Πειραιά, ο Γ.Μίχας συγκεντρώνει 40,5%, ο Π.Μαντούβαλος 16,2% και ο Β.Μιχαλολιάκος 15,9%. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Κ.Γκιουλέκας συγκεντρώνει 30,9% και ο Γ.Μπουτάρης 29%. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Π.Ψωμιάδης συγκεντρώνει 35,9% και ο Μ.Μπόλαρης 26,6%.

Δημοσκοπικό σοκ για τον Γιώργο πριν την επίσκεψη στην Κέρκυρα

Ο Ηλίας Μπεριάτος δεν περπατάει στις δημοσκοπήσεις και αυτό φάνηκε και στην τελευταία δημοσκόπηση της VPRC (έρχεται τρίτος πίσω από τον Σπύρου της ΝΔ και τον πράσινο αντάρτη Καλούδη)  για λογαριασμό της εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ».
Όπως επισημαίνεται «…ο δεύτερος γύρος είναι υπόθεση της Κέρκυρας, αφού έρχονται στήθος με στήθος ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Σπύρου, επικεφαλής του συνδυασμού ΄΄Νέα Ιόνιος Πολιτεία΄΄ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Καλούδης, επικεφαλής του συνδυασμού ΄΄Επτανησιακή Αναγέννηση΄΄.
Ο Ηλίας Μπεριάτος, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής του συνδυασμού «Ιόνιο Αρχιπέλαγος» δεν έχει δυναμική και ούτε πρόκειται να αποκτήσει, αφού δε μένει παρά ένας μήνας για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου.
Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει τα ποσοστά του, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, πλέον, να αντιστρέψει το αποτέλεσμα». 
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 
nomarxiakes ekloges dimotikes ekloges periferiakes ekloges 2010

Στον αέρα οι δημοτικές εκλογές 2010;

Θα γελάσουμε πολύ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές αφού οι 70.000 εργαζόμενοι στους δήμους θα απέχουν από οποιαδήποτε εργασία με την προετοιμασία των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. «Οι υπάλληλοι των δήμων δεν είναι διακοσμητικοί στις εκλογές. Μεταφέρουν σάκους, τηλεγραφήματα και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος. Από Δευτέρα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα κατεβάσουν τα μολύβια λόγω της μείωσης κατά 20% της εκλογικής αποζημίωσης η οποία θα αφορά φέτος 40% λιγότερους εργαζόμενους.
Ο Ραγκούσης βλέποντας ότι ανάβει φωτιά μεγάλη, τρέχει να τη σβήσει αλλά είναι μάλλον δύσκολο αφού γνωρίζει πως ο σκληρός ΠΑΣΟΚος Μπαλασόπουλος, είναι πάνω απ΄ όλα ένας σκληρός συνδικαλιστής που δεν αστειεύεται . 
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 
nomarxiakes ekloges dimotikes ekloges periferiakes ekloges 2010

Tαχυδρόμοι ... εν δράσει ενόψει δημοτικών εκλογών

Μπορεί το άγχος των εκλογών να οδηγεί κάποιους υποψήφιους ακόμη και σε αποστολή ... κενού περιεχομένου φακέλου προς τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους, αλλά, ο "φύλακας άγγελός" τους, που σ' αυτή την περίπτωση δεν είναι άλλος από τους ταχυδρόμους των ΕΛΤΑ, εγγυάται ότι, τελικά η παράδοση θα γίνει όπως πρέπει, γρήγορα και με χαμηλό κόστος.
Μάλιστα, η αποστολή κενών φακέλων από υποψήφιο, σε κάποια εκλογική αναμέτρηση, δεν είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικό συμβάν, όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης των ΕΛΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Καραγιάννης. Και μπορεί ο υποψήφιος ή το επιτελείο του να έπεσαν στην "παγίδα" της εκλογικής πίεσης, δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και με τους ταχυδρόμους, που διαπίστωσαν έγκαιρα το λάθος και φρόντισαν να το διορθώσουν, προτού γίνει η αποστολή του υλικού.
Πάντως, αν και οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά- σιγά να μπαίνουν σε τροχιά αντίστροφης μέτρησης, η διακίνηση εκλογικού υλικού μέσω των ΕΛΤΑ είναι- προς το παρόν- υποτονική, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Πάντως, το γεγονός αυτό δεν ανησυχεί το φορέα, αφού η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πριν από την ώρα της κάλπης, αρχίζει η αποστολή εκλογικού υλικού.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, πέρυσι, στη διάρκεια των εθνικών εκλογών, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας διακινήθηκε 1,5 εκατομμύριο εκλογικό υλικό, ενώ με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την εισαγωγή των e-mails, των sms, αλλά και των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητά μας, η δουλειά του ταχυδρόμου- ως προς αυτό το κομμάτι της- έχει σαφώς επηρεαστεί.
Η υπηρεσία πάντως, έχει επιδοθεί σ΄ένα "σαφάρι" ενημέρωσης των υποψηφίων για τις δελεαστικές τιμές αποστολής του εκλογικού τους υλικού μέσω των ΕΛΤΑ, όπως και για την αξιοπιστία, την ταχύτητα, την εγκυρότητα και την αποτελεσματικότητα του φορέα, όπως επισήμανε ο κ. Καραγιάννης. Σύμφωνα με τον ίδιο, διευθυντικά στελέχη καταστημάτων του φορέα είναι στη διάθεση των υποψηφίων καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.«Συγκεκριμένη εργαζόμενη έχει πάει σε υποψήφιο για ενημέρωση των υπηρεσιών του ΕΛΤΑ στις 12 το βράδυ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Οι ειδικές εκπτώσεις που παρέχουν τα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του εκλογικού υλικού των υποψηφίων αφορά σε -15% για τις υπηρεσίες Α΄ και Β΄ προτεραιότητας εσωτερικού και ΟΕΜΔΠ-Τυποποιημένα και έκπτωση 20% για την υπηρεσία ΟΕΧΔΠ-Επίδοση και Διανομή. Για παράδειγμα, για την αποστολή 50.000 αντικειμένων, ο υποψήφιος θα κληθεί να καταβάλλει στα ΕΛΤΑ το ποσό των 13.328 ευρώ με τη διεύθυνση του παραλήπτη και 3.060 ευρώ για επίδοση σε όλα τα σπίτια στοχευόμενης περιοχής.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι ελεγκτικός μηχανισμός των ΕΛΤΑ διαπιστώνει άμεσα κενά ή και δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίζονται σε καταστήματα του φορέα, έτσι ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε καθυστέρηση αποστολής του εκλογικού υλικού, το οποίο πάντα έχει προτεραιότητα, τόσο στη διακίνηση όσο και στη διανομή. Ανέφερε ότι, η παράδοση εκλογικού υλικού γίνεται το αργότερο εντός πέντε ημερών από την κατάθεση και το νωρίτερο, μέσα σε δύο ημέρες, ενώ διευκρίνισε ότι, εάν καταστεί αναγκαίο, υπάρχει προγραμματισμός ώστε οι υπάλληλοι του φορέα να δουλέψουν και Σαββατοκύριακα.
Η οικονομική κρίση "χτύπησε" και τα ΕΛΤΑ Στο μεταξύ, μείωση εσόδων, σε σχέση με πέρυσι, "βλέπει" η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας των ΕΛΤΑ, ως απόρροια του περιορισμού της αποστολής εντύπων διαφόρων εκδόσεων από την υπόλοιπη περιφέρεια, καθώς και της αλλαγής περιοδικότητας και την ηλεκτρονικοποίηση κάποιων εντύπων για περιορισμό εξόδων.
Συγκριτικά με πέρυσι, η διεύθυνση αναμένει μείωση εσόδων, σε μονοψήφιο, ωστόσο, ποσοστό, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη. Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες οι ταχυδρόμοι των ΕΛΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχουν περισσότερη δουλειά, αφού σύμφωνα με τον διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης των ΕΛΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η κινητοποίηση των φορτηγατζήδων τους ευνοεί, καθώς γίνεται μεγαλύτερη διακίνηση υλικού μέσω ταχυδρομείων.
Μάλιστα, τα ΕΛΤΑ εκμεταλλευόμενα αυτή τη συγκυρία, εξετάζουν τη παροχή κινήτρων για να "κρατήσουν" την επιπλέον δουλειά που προέκυψε. Επισημαίνεται ότι, η Περιφερειακή Διεύθυνση των ΕΛΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορά τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής και Σερρών, απασχολεί στα καταστήματα συναλλαγής της 535 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 100 εποχικοί, ενώ στο τμήμα της διανομής και διαλογής απασχολούνται 550 άτομα.

Οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές και το Μνημόνιο

Γιατί, άραγε, οι Αθηναίοι έχουν συμφέρον να ξαναψηφίσουν για δήμαρχο κάποιον που κραυγάζει κατά του Μνημονίου αλλά κατηγορείται για φαυλότητα στην οικονομική διαχείριση, με κορυφαίο δείγμα τη συντήρηση μιας στρατιάς δημοσιογράφων ή δήθεν δημοσιογράφων σε έναν δημοτικό ραδιοσταθμό που έχει ελάχιστους ακροατές αλλά «ρουφάει» 17,5 εκατ. ευρώ (2009) ετησίως; Δηλαδή, ένα ποσό πολλαπλάσιο από εκείνο που ξοδεύουν οι πρώτοι σε ακροαματικότητα ραδιοσταθμοί και μόνον ελαφρά μικρότερο από όσα δαπάνησε ο Δήμος Αθηναίων (21 εκατ. ευρώ) για βρεφονηπιακούς σταθμούς, πλατείες και όλες τις άλλες υποδομές το ίδιο έτος;
Και γιατί συμφέρει τον δημότη της Θεσσαλονίκης να αναδείξει δήμαρχο κάποιον που κραυγάζει κατά του Μνημονίου, αλλά δηλώνει υπερήφανος συνεχιστής μιας φαύλης διαχείρισης που άφησε «μαύρη τρύπα» 35 έως 50 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου;
Αναμφίβολα, η γνώμη που έχει κανείς σχετικά με την πορεία μεταρρύθμισης της χώρας θα επηρεάσει την ψήφο του. Και, προφανώς, ενδεχόμενη καταδίκη του Μνημονίου στις τοπικές εκλογές θα είναι ένα επικίνδυνο μήνυμα με σημαντικούς αποδέκτες μέσα αλλά και (ίσως το σπουδαιότερο…) έξω από τη χώρα.
Στο εξωτερικό, αποδέκτες θα είναι οι λαοί που μας δάνεισαν, τα ευρωπαϊκά κέντρα και οι μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, τέλος οι αγορές στις οποίες θα απευθυνθούμε για δάνεια πάλι. Το μήνυμα θα λέει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η μεταρρύθμιση της χώρας συναντούν σοβαρά εμπόδια και, πλέον, τίθενται υπό αμφισβήτηση. Οτι οι Ελληνες δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν θυσίες για να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους και να γίνουν ικανοί να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Το μήνυμα θα είναι: Κάνατε λάθος που αποφασίσατε να τους δανείσετε 110 δισ. ευρώ, όσα πρόλαβαν να πάρουν τα πήραν, στοπ - όχι άλλα δάνεια μέχρι να δείτε τι μέλλει γενέσθαι.
Στο εσωτερικό, αποδέκτες θα είναι η κυβέρνηση αλλά και οι κομματικές συντεχνίες της χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση που με πολλούς δισταγμούς και μεγάλη απροθυμία υποχρεώθηκε να συμφωνήσει στην εφαρμογή του Μνημονίου, φοβούμενη τις αντιδράσεις του κόμματος και δη του συνδικαλιστικού μηχανισμού (που στήριξε τον Γ. Παπανδρέου το κρίσιμο 2007…), ενδεχομένως θα δειλιάσει από ένα μήνυμα αντίθεσης και ίσως παγώσει τη διαδικασία μεταρρύθμισης.
Κάποιοι θα έχαναν, κάποιοι θα κέρδιζαν από το πάγωμα της διαδικασίας μεταρρύθμισης. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις αναγκαίες μεν, επώδυνες δε για τον κόσμο της εργασίας - στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, κυρίως. Μπροστά μας βρίσκονται όλες οι άλλες, προκειμένου να οικοδομηθεί μια οικονομία εξωστρεφής, ανταγωνιστική. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τον παρασιτισμό των κλειστών επαγγελμάτων και των κλειστών αγορών, που θίγουν τα συμφέροντα της κλεπτοκρατίας, της διαπλοκής.
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν είναι βέβαιο ότι δεν θα ξε-γίνουν. Ομως, αυτές που μένει να γίνουν ίσως ακυρωθούν. Περί αυτού πρόκειται, αυτό είναι το διακύβευμα.
Εχουμε την ευχέρεια να αποφασίσουμε. Ουδείς μάς απαγορεύει να επιλέξουμε την επιστροφή μας στο βιοτικό επίπεδο (όχι του 2005 αλλά…) του 1950, να επιλέξουμε (άλλη μια φορά…) να πάνε χαμένες οι θυσίες που ήδη κάναμε, να κωλώσουμε, να εγκαταλείψουμε στη μέση την προσπάθεια που αρχίσαμε. Δικαίωμά μας, τελικά να στείλουμε στα παιδιά μας τον λογαριασμό, να τα αφήσουμε απροστάτευτα στο (ορατό…) τσουνάμι μετανάστευσης (όπως παππούδες και γιαγιάδες τους…) επειδή εμείς δειλιάσαμε.
Ισχυρίζομαι ότι ίσως οι επικείμενες τοπικές εκλογές είναι πιο κρίσιμες από τις βουλευτικές εκλογές του 2009. Διότι τότε, και αν καθυστερούσε η διαφυγή Καραμανλή άλλους έξι μήνες, δεν θα άλλαζαν πολλά - το μεγάλο κακό είχε γίνει. Τώρα όμως βρισκόμαστε στη μέση της διαδρομής. Αν το νήμα κοπεί, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να το ξαναπιάσουμε. Τελεία και τέλος.
Το πιθανότερο βεβαίως είναι να βγει ενισχυμένη από τις εκλογές η υπόθεση της μεταρρύθμισης. Αλλά δεν αποκλείεται να ηττηθεί. Είναι μια πολιτική μάχη. Κάθε πολιτική μάχη συνήθως εμπεριέχει και στοιχεία υποκρισίας. Αλλά αυτό είναι άλλο και άλλο, πολύ διαφορετικό, είναι η υποκρισία νέτη σκέτη. Και πρόκειται για σκέτη υποκρισία όταν η καταδίκη του Μνημονίου προσφέρεται ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για φαύλους διαχειριστές του ευρώ του δημότη τους.

Εκλογικές προθεσμίες για εκλογείς και υποψηφίους

Μέσα σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες έχουν την υποχρέωση πολίτες και υποψήφιοι να ρυθμίσουν ζητήματα που έχουν σχέση με τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι χρονικές προθεσμίες μέσα στις οποίες πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες, είναι οι ακόλουθες:
17 Οκτωβρίου 2010:Λήγει η προθεσμία για τη μεταδημότευση, χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των παρ. 7 και 8 του άρθρου 15 του ΚΔΚ (άρθρο 10, παρ. 5 του Ν. 3852/ 2010)
18 Οκτωβρίου 2010:Λήγει η προθεσμία των είκοσι ημερών πριν από την ψηφοφορία για την επίδοση στον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου της ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ (άρθρο 19, παρ. 7 του Ν. 3852/ 2010) 22 Οκτωβρίου 2010:Λήγει η προθεσμία υποβολής παραίτησης εκείνων που έχουν κώλυμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 29 ΔΚΚ
23 Οκτωβρίου 2010:Ενεργείται η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ από το Πρωτοδικείο (με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, άρθρο 20 του Ν. 3852/ 2010)
30 Οκτωβρίου 2010:Παραίτηση υποψηφίου την 8η ημέρα πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας (Άρθρο 21, παρ. 2 Ν. 3852/ 2010)