2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

Μετά τις εκλογές η «λυπητερή»

Προς τα μέσα Νοεμβρίου, ενδεχομένως μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, μετατίθεται η ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, την περίοδο 2006-2009.
Την Τρίτη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων ενδέχεται να περατωθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να καθυστερήσει περισσότερο και να περατωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 από τη Βουλή.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009 (πιθανολογείται ότι το έλλειμμα του 2009 «κλείνει» κοντά στο 16% του ΑΕΠ και το χρέος στο 127%), οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων σκληρών μέτρων, κάτι για το οποίο, ωστόσο, δηλώνουν σίγουρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το 2011.

Σημειώνεται ότι στις 15 Νοεμβρίου θα έχει τελειώσει ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται και το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, το οποίο θα δώσει την τελική έγκριση για το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.

Την Τετάρτη, πάντως, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, επιβεβαίωσε ότι η δημοσίευση των στοιχείων ίσως καθυστερήσει, «το αργότερο» μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

«Όλες οι προσπάθειες θα γίνουν με όρους επίλυσης της κατάστασης το νωρίτερο δυνατό», δηλαδή, «το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου», είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

«Η ιδέα είναι να το ολοκληρώσουμε αυτό το νωρίτερο δυνατό. Το θέλουμε χωρίς αστερίσκους», προσέθεσε.

ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΣΤΟΝ Δ.ΣΤΑΜΑΤΗ

Δεκτή έγινε από την Βουλή η αίτηση άρσης ασυλίας του εισαγγελέα για τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη. Κατά τη μυστική ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, σε σύνολο 193 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Σταμάτη ψήφισαν 146, 40 κατά και επτά παρών. Ο κ. Σταμάτης κατηγορείται ότι κατά το χρονικό διάστημα 22-11-2002 έως 10-9-2003 ως νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας με πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση και καθ’ υπέρβαση των ακραίων ορίων της διακριτικής του ευχέρειας, παρέβη τα καθήκοντά του (αποφάσεις περί ανάθεσης μεταφοράς μαθητών σε ιδιοκτήτη ταξί με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον παράνομο όφελος και να βλάψει άλλον)...
Εξάλλου, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών: - Ιωάννη Αμοιρίδη (ΠΑΣΟΚ) με 191 ψήφους κατά, μίας υπέρ, και μίας «παρών» - Γεωργίου Αρβανιτίδη (ΠΑΣΟΚ) με 190 ψήφους υπέρ, μίας κατά και δύο παρών (για δύο υποθέσεις) - Λάμπρου Μίχου (ΠΑΣΟΚ) με 10 ψήφους υπέρ, 181 και δύο παρών.Απειλεί με μηνύσεις ο Π. Δούκας

Μηνύσεις και αγωγές ετοιμάζει ο κ. Πέτρος Δούκας κατά των μελών της προανακριτικής επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και αποφάσισε να παραπέμψει σε ειδικό δικαστήριο και τον ίδιο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δούκας ανέφερε πως «δεν τις γλιτώνουν τις αγωγές και τις μηνύσεις. Έχουν ειπωθεί απίθανα ψέματα και έχουν γίνει τρομερές παραλείψεις. Το ΠΑΣΟΚ μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές εμφυλίου πολέμου και στρατοδικείου».

Ενώ, σχολιάζοντας την επέκταση του κατηγορητηρίου με την προσθήκη του αδικήματος για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, είπε: «Το μόνο μαύρο χρήμα που σχετίζεται με την υπόθεση αφορά στην εταιρεία TORCASSO, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ΠΑΣΟΚ και, παρά τις επίμονες προσπάθειές μου να ανοίξουν οι λογαριασμοί της εταιρείας, το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε, για τους δικούς του λόγους».

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε και στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, λέγοντας ότι «τρία χρόνια η υπόθεση εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη σε βάθος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικού προσώπου ή στελεχών του υπουργείου Οικονομίας. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε νέα εξεταστική, δείχνει άμεση αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης».

Μίλησε επίσης και για τη δική του εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέροντας πως «είναι σαφές πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή μου. Το δάνειο ήταν εξαιρετικά επωφελές για το Δημόσιο. Τους όρους εκείνου του δανείου η  σημερινή κυβέρνηση ούτε με κιάλια δεν θα μπορούσε να δει».