2015 EKLOGES - βουλευτικές εκλογες 2015, 2012, GREEK ELECTIONS GALLOP ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015EKLOGES

«Εκχώρησε το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας ο υπάλληλος του ΔΝΤ»

Για κοροϊδία του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛA.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με αφορμή την συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της FYROM Ν.Γκρούεφσκι. Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις εκχώρησαν το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας, και κάλεσε τον πρωθυπουργό “να βγει να ομολογήσει ότι έχει συμφωνηθεί το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Βαρντάσκα". Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να το πει τώρα και “ας έρθει να ψάξει να βρει ψήφο εδώ στην Δυτική Μακεδονία”. “Κοροϊδεύουν τον Ελληνικό λαό", κατέληξε ο πρόεδρος του ΛA.Ο.Σ.

Κόλπο γκρόσο με «δίδυμες» εκλογές

Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στη REAL NEWS, τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι ημερομηνίες που «παίζουν» είναι η 5η Δεκεμβρίου ή η 12η Δεκεμβρίου, προκαλώντας ωστόσο αναστάτωση στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές αφού είναι πιθανό να… αναβληθεί ο δεύτερος γύρος όπου θα κριθούν οι Περιφέρειες!
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν μπλοφάρω, δεν δραπετεύω από τα προβλήματα, δεν υπολογίζω την υστεροφημία μου μπροστά στην επιτακτική ανάγκη και το μέγεθος των προκλήσεων. Αλλά υπάρχει και η ουσία. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε, δεν είναι μπλόφα. Μόνο άνθρωποι που δεν βλέπουν τίποτα πέρα από το μικροκομματικό τους μαγαζί και πώς θα το διατηρήσουν, θα μπορούσαν να το αγνοούν». Και δεν στάθηκε μόνο εκεί: «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η σωτηρία και η αναμόρφωση της χώρας είναι υπόθεση του λαού, όχι πεφωτισμένης πολιτικής ελίτ. Η κοινωνία είναι σύμμαχός μας και αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Αυτήν την πολιτική επιλογή καλώ τον ελληνικό λαό να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει και σε αυτές τις εκλογές».
Μήνυμα έστειλε και στην χθεσινή του ομιλία στους Αγίους Αναργύρους: «Έχουμε χρέος να μην καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτισμών» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση από το να μιλήσει ο λαός, γιατί δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην δημοκρατία». Και επανέλαβε ότι στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να υπάρξει ψήφος «αυξημένης ευθύνης» απέναντι στη χώρα και το μέλλον της.
Πιο συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν το αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου. Εφόσον οι ψήφοι είναι θετικοί για το ΠΑΣΟΚ, τότε αυτομάτως και όπως έχει επισημάνει η voria.gr σε ρεπορτάζ, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θα βγει και τα βάλει τέλος στην εκλογολογία. Εφόσον όμως συμβεί το αντίθετο, δηλαδή η φθορά του κυβερνώντος κόμματος είναι μεγάλη, χωρίς να αμφισβητείται, τότε ο πρωθυπουργός θα κάνει πράξη αυτά που δηλώνει από την διακαναλική συνέντευξη μέχρι σήμερα, δηλαδή θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Οι ημερομηνίες τοποθετούνται στις αρχές Δεκεμβρίου, είτε στις 5 του μήνα είτε στις 12.

Ειδικότερα, από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την διενέργεια αυτών, χρειάζονται 23 ημέρες. Εφόσον επιλεγεί η 5η του Δεκέμβρη, τότε η Βουλή θα διαλυθεί πριν την διεξαγωγή του δευτέρου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, κάτι βεβαίως που θα αποτελεί κόλαφος για τον Καλλικράτη, από την στιγμή που οι Περιφέρειες θα αποφασιστούν στον δεύτερο γύρο. Οι σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, σε αυτή την περίπτωση, είναι να διεξαχθούν δίδυμες εκλογές! Να σημειωθεί πως η μετάθεση του… δευτέρου γύρου, ορίζεται με νόμο και με μια… τροπολογία!
Όσον αφορά την 12η του Δεκέμβρη, η συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν συναντά θεσμικά εμπόδια. Ποιο είναι όμως το σημαντικό; Η διακήρυξη των εκλογών σε αυτή την περίπτωση, θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου…Να σημειωθεί τέλος πως οι πρόωρες εκλογές θα διενεργηθούν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, αφού δεν θα έχει περάσει το 18μηνο από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009…

Όλες οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές

Από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου: η κυβέρνηση θα μάθει από τη Eurostat το έλλειμμα του 2009, θα πρέπει να «κλείσει» τον προϋπολογισμό του 2010 και να «περάσει» από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2011. Θα ακολουθήσουν: αλλαγές στις ΔΕΚΟ, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, πόλεμος με τα καρτέλ που λυμαίνονται τις διάφορες αγορές.
"Είναι προφανές ότι αυτήν την ατζέντα δεν μπορεί να τη φέρει σε πέρας μια κυβέρνηση υπό αμφισβήτηση», τονίζουν σε όλους τους τόνους οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Εξ ου και η θέση του Γ. Ραγκούση πως «η ευθύνη αλλαγής της χώρας δεν ανήκει σε έναν πρωθυπουργό και δεκαπέντε υπουργούς, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό». Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κοινωνικό μέτωπο υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων, χωρίς το οποίο ξέρει ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί σε «κινούμενη άμμο».
Εντός των μεγάλων αλλαγών που απομένουν θα πρέπει να συμπεριληφθούν ακόμη δύο: ο εκλογικός νόμος και η έναρξη διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά πως θέλει να προχωρήσουν και οι δύο αλλαγές και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί που επιμένουν ότι «αν είναι να κάνει πρόωρες, προτιμά την άνοιξη από τον χειμώνα». Για να έχει τον χρόνο να περάσει από τη Βουλή τον νέο νόμο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών και να επιλέξει τις προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως αυτές θα περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις διαφάνειας, ελέγχου και απόδοσης δικαιοσύνης πολιτικών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει και σημειώματα νομομαθών στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και λειτουργών της δικαιοσύνης.

Επιμένει στο δίλημμα για εκλογές ο υπάλληλος του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες σε συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε και νέα σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για πελατειακές σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και για ψηφοθηρική πολιτική, μιλώντας, απόψε σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στους Αγίους Αναργύρους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε του ιερού δικαιώματος της ψήφου, ζητώντας "ψήφο αυξημένης ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, το μέλλον και την αξιοπιστία της χώρας".
"Αποφασίζουμε και ψηφίζουμε αν η πατρίδα μας ολοκληρώνει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί για τη σωτηρία της χώρας ή αφήνουμε αυτή την προσπάθεια στη μέση και αφήνουμε τους κόπους και τις θυσίες να πάνε χαμένες", είπε ο πρωθυπουργός.
"Με κόπο αποκτήσαμε την αξιοπιστία και το δικαίωμα να υψώνουμε το ανάστημά μας για να προστατεύσουμε το συμφέρον της χώρας", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα πρωτοστάτησε στο να μην προχωρήσει η "απαράδεκτη" πρόταση για αφαίρεση ψήφου όσων χωρών έχουν δημοσιονομικά προβλήματα. "Είχα το χρέος και το καθήκον να δώσω τη μάχη, γιατί το να αφαιρεθεί η ψήφος από μια χώρα που έχει δώσει αγώνες για τη δημοκρατία, θα ήταν μια απαράδεκτη αποδοχή ήττας της Ευρώπης, αλλά και στέρηση από έναν λαό που έχει δείξει με τους αγώνες του ότι δεν κάνει πίσω όταν είναι θέματα ανεξαρτησίας, ελευθερίας και δημοκρατίας" διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι η χώρα θα έπρεπε να είχε μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα στηρίζει τις προσπάθειες και δεν θα λέει άλλα στο εξωτερικό και άλλο στο εσωτερικό για ψηφοθηρικούς λόγους. Και συμπλήρωσε επαναφέροντας το θέμα των πρόωρων εκλογών για μία ακόμη φορά μετά τη διακαναλική συνέντευξη:
"Έχουμε χρέος να μην καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτισμών, που έχουν μόνο μικροκομματικά εκλογικά οφέλη. Και επαναλαμβάνω: σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά να μιλήσει ο Ελληνικός λαός, διότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα".